Новости
Последние статьи и обзоры
Аналітики прогнозують зростання цін на ноутбуки до 40% через дефіцит пам’яті
-
dead_rat
Member
Пропоную обговорити Аналітики прогнозують зростання цін на ноутбуки до 40% через дефіцит пам’яті
В одного мене повилазило, що я не бачу дефіциту?
Ціни на памʼять піднялися, та вже устаканилися і трошки відкотилися.
Відеокарти теж трохи відкотилися: 9070 була 550 -> 630 -> тримається 600, що не так і страшно.
І тут всі аналітики бігають у паніці, намагаються надути бульбашку, але щось вона вже не дується, бо ніхто панічно не біжить купувати
Відеокарти теж трохи відкотилися: 9070 була 550 -> 630 -> тримається 600, що не так і страшно.
І тут всі аналітики бігають у паніці, намагаються надути бульбашку, але щось вона вже не дується, бо ніхто панічно не біжить купувати
-
Georgin
Member
dead_rat
Ну це ж типова спекуляція, нічого нового
Ну це ж типова спекуляція, нічого нового
-
Soulwatcher
Member
30% составляет цена процессора, но не учитывается, что процессор в цене поднимется на немного. Но ноутбук сразу должен подорожать на 40%
Странный калькулятор. Дайте два, оплата при получении
-
deroill
Junior
Скоріш за все спеціально закинули цю новину, щоб люди зараз побігли скупати ноути. Вангую, що продажі так собі — люди чомусь не хочуть платити $3–4к за віндовс AI слоп.
-
Dilfin
Member
А чому не на 45%, не на х2 зразу, як це так, жупан на відеокартах заробляє, а підрозділи які випускають ноутбуки ні, що за неподобство, Га?) Скоро заробіток хуананга на ші чіпах на транзисторах припиниться, їх місце займуть фотонні чипи, робочі зразки вже на підході.
https://itc.ua/ua/novini/shi-zi-shvydki ... atsentriv/
Відправлено через 1 хвилину 12 секунд:
Відправлено через 1 хвилину :
Відправлено через 54 секунди:
Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
https://itc.ua/ua/novini/shi-zi-shvydki ... atsentriv/
Відправлено через 1 хвилину 12 секунд:
Він як бабак, його ніхто не бачить, але він є.)dead_rat: ↑ 11.03.2026 11:21 Пропоную обговорити Аналітики прогнозують зростання цін на ноутбуки до 40% через дефіцит пам’яті
Відправлено через 1 хвилину :
Хоть одна розумна людина, а то всі "Нє, то дифіцит, то ші, то дата центри")
Відправлено через 54 секунди:
Тихонько, не паліть кантору, маркетолухи що даремно статтю писали?)Soulwatcher: ↑ 11.03.2026 11:34 30% составляет цена процессора, но не учитывается, что процессор в цене поднимется на немного. Но ноутбук сразу должен подорожать на 40%
Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
О, ще одна розумна людина на форумі, а то всі як зобі: дефіцит... ші... датацентри і кружки в очах.))deroill: ↑ 11.03.2026 11:38 Скоріш за все спеціально закинули цю новину, щоб люди зараз побігли скупати ноути. Вангую, що продажі так собі — люди чомусь не хочуть платити $3–4к за віндовс AI слоп.
-
waryag
Member
Дефіциту немає, бо продажі катяться в прірву. Це не товари першої необхідності, тож величезна кількість людей просто відкладає апгрейд. Це не майнінг бум, коли брали карти за 2х ціну і швидко відбивали.dead_rat: ↑ 11.03.2026 11:21В одного мене повилазило, що я не бачу дефіциту?
І все ж 90+% ринку відях це нвідіа, яка відчутно подорожчала.
-
ddO
Member
Що це за "нормальні умови"? Це офісники/ мультимедійники в пластикових корпусах? А якщо в ноутбуці буде дискретка? Скільки % вартості ноутбука буде мати 300$ проц, якщо в ноутбуці буде розпаяна 2000$ 5090 та буде 300$ олед? АналітикаЗа нормальних умов на оперативну пам’ять і SSD припадає приблизно 15% від собівартості ноутбука, а з урахуванням процесора цей показник становить близько 45%
-
MrLacusta
Junior
Я так розумію,шо це просто картельний договорняк,тому чекаемо 1-2рокиddO: ↑ 11.03.2026 12:15Що це за "нормальні умови"? Це офісники/ мультимедійники в пластикових корпусах? А якщо в ноутбуці буде дискретка? Скільки % вартості ноутбука буде мати 300$ проц, якщо в ноутбуці буде розпаяна 2000$ 5090 та буде 300$ олед? АналітикаЗа нормальних умов на оперативну пам’ять і SSD припадає приблизно 15% від собівартості ноутбука, а з урахуванням процесора цей показник становить близько 45%Цим спеціалістам з "тренд форс" варто було уточнювати, що вони аналізують там, незнаю, корпоративний ринок/ закупки по навчальних програмах чи ринок офісних машин, тощо. Ато одразу "всі ноутбуки будуть +40%" ...
-
Dilfin
Member
На українському ринку середня температура по палаті класично висока і ціни плавно ще ростуть, дивлюсь по графіках на хотлайні, деякі маленькі компанії почали демпінгувати ціни, але поки це не масово, ціни не впадуть, як хтось говорив, що це не товари масового вжитку і можуть лежати на складі місяцями продавці тоже не пальцем зроблені і хочуть заробити як і жупан.dead_rat: ↑ 11.03.2026 11:21 Пропоную обговорити Аналітики прогнозують зростання цін на ноутбуки до 40% через дефіцит пам’яті
-
MqM
Member
А до чого тут Віндовс? Ви в курсі, що завжди були ноути без встановленої операційки? Трішки дешевше коштувалиderoill: ↑ 11.03.2026 11:38 Скоріш за все спеціально закинули цю новину, щоб люди зараз побігли скупати ноути. Вангую, що продажі так собі — люди чомусь не хочуть платити $3–4к за віндовс AI слоп.
-
dead_rat
Member
Більшість людей купує готовий ПК.waryag: ↑ 11.03.2026 12:13Дефіциту немає, бо продажі катяться в прірву. Це не товари першої необхідності, тож величезна кількість людей просто відкладає апгрейд.dead_rat: ↑ 11.03.2026 11:21В одного мене повилазило, що я не бачу дефіциту?
Для цікавості я взяв конфіг: райзен 8700/ртх 5070/ 16 гб/1тб. Хороша така машинка.
Рік тому ціна бовталася 1200-1300€, сьогодні 1350-1400.
Я не вірю, що ця різниця відчутно впливає на попит
-
yuriy_dd
Member
але як Епл змогла здешевити свої нові макбуки? за ті самі гроші дає більше
-
ArmagedoonZergs
Member
Мова про віндові ноути як платформа.MqM: ↑ 11.03.2026 12:31А до чого тут Віндовс? Ви в курсі, що завжди були ноути без встановленої операційки? Трішки дешевше коштувалиderoill: ↑ 11.03.2026 11:38 Скоріш за все спеціально закинули цю новину, щоб люди зараз побігли скупати ноути. Вангую, що продажі так собі — люди чомусь не хочуть платити $3–4к за віндовс AI слоп.
Жарти жартами, але через контрабандистів які наводнили ринок макбуками провезеними "в сіру" я навтіь не уявляю причину купувати умовний lenovo замість Air m5. І так само якийсь топовий PC ноутбук, замість MacBook Pro, ціна та сама, але тотальний злив по вьому.
-
Devijack
Member
Бариги наші герої! Запобігли дефіциту. Були б нормальні ціни, все б давно розкуплиwaryag: ↑ 11.03.2026 12:13Дефіциту немає, бо продажі катяться в прірву
-
waryag
Member
Якщо нічого не плутаю, нвідіа скоротила виробництво карт на 40%. Виробники пам'яті сильно скоротили поставки для звичайних споживачів, мікрон взагалі пішов з ринку.dead_rat: ↑ 11.03.2026 12:34Більшість людей купує готовий ПК.
Для цікавості я взяв конфіг: райзен 8700/ртх 5070/ 16 гб/1тб. Хороша така машинка.
Рік тому ціна бовталася 1200-1300€, сьогодні 1350-1400.
Я не вірю, що ця різниця відчутно впливає на попит
Просто замість дефіциту ціни злетіли в космос.
-
isusik63
Member
Слив в синтетики да , в реальных задачах это не так заметно. Да и серых ноутов х64 полно по ценам ниже магазина тоже , тут паритет , только не забывайте про рынок геймеров (для которых МакБук не подходит от слова вовсе), да и не все готовы мериться сжатой экосистемой . Т многие роботу совмещают с играми , то выберут х64.ArmagedoonZergs: ↑ 11.03.2026 13:05Мова про віндові ноути як платформа.MqM: ↑ 11.03.2026 12:31
А до чого тут Віндовс? Ви в курсі, що завжди були ноути без встановленої операційки? Трішки дешевше коштували
Жарти жартами, але через контрабандистів які наводнили ринок макбуками провезеними "в сіру" я навтіь не уявляю причину купувати умовний lenovo замість Air m5. І так само якийсь топовий PC ноутбук, замість MacBook Pro, ціна та сама, але тотальний злив по вьому.
Те хто серьезно работает-зарабатывает в айти то у тех и МакБук есть и х64 (и как водится сие девайсы в торговом исполнении )
-
Creature4O
Member
в середньому ноут з віндою - це плюс 100уо.MqM: ↑ 11.03.2026 12:31А до чого тут Віндовс? Ви в курсі, що завжди були ноути без встановленої операційки? Трішки дешевше коштувалиderoill: ↑ 11.03.2026 11:38 Скоріш за все спеціально закинули цю новину, щоб люди зараз побігли скупати ноути. Вангую, що продажі так собі — люди чомусь не хочуть платити $3–4к за віндовс AI слоп.
-
Ostin
Member
Особисто я бачу, що без особливого бажання, але потроху ціни знижують і тоді певний товар починає розходитись. Оверпрайс як лежав за новорічними цінами, так і лежить. А тут +40% і всі побігли купувати
Ох вже цей маркетинг 80 рівня) Імовірно, продажі геть не їдуть, бо більшість зловили анти-хайп, що зараз купувати дорого і просто жують гумку, спостерігаючи за видовищем) От типу мене)
P.S. Я вам скажу по секрету, що якби у тих аналітиків прогнози справджувались хоч на 50%, то вони давно вже були б мільярдерами і не постили б ніякої аналітики) Бо якби ж я знав, де ту подушку покласти, то життя було б значно багатшим та безпечнішим...
Зараз прогнози аналітиків - це просто один із засобів маркетингу, не більше. Та й загалом, завжди так і було. Як і соціальні опитування, які призначені не для володіння інформацією, а для направлення стада в потрібному напрямку.
Ох вже цей маркетинг 80 рівня) Імовірно, продажі геть не їдуть, бо більшість зловили анти-хайп, що зараз купувати дорого і просто жують гумку, спостерігаючи за видовищем) От типу мене)
P.S. Я вам скажу по секрету, що якби у тих аналітиків прогнози справджувались хоч на 50%, то вони давно вже були б мільярдерами і не постили б ніякої аналітики) Бо якби ж я знав, де ту подушку покласти, то життя було б значно багатшим та безпечнішим...
Зараз прогнози аналітиків - це просто один із засобів маркетингу, не більше. Та й загалом, завжди так і було. Як і соціальні опитування, які призначені не для володіння інформацією, а для направлення стада в потрібному напрямку.
-
doc-oc
Member
Ой, да пожалуйста! Только пусть потом не ноют о том, что эра ПК прошла и они никому не нужны 

-
unique-neon
Member
Не треба брати 8700 під білди з дискреткою. Сильно порізані кеш та PCIE. Як лов павер без дискретки ще інтерес представляє.dead_rat: ↑ 11.03.2026 12:34райзен 8700