Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

fludimir моє відео носить розважальний характер та призначено для блодинок :shuffle:
fludimir
Member

1985god
предупреждать надо :gigi:
1985god
Member

fludimir
В вашем конкретном случае - если все так оставить на постоянку то
- зарядка постоянно будет выдавать 14В на батарею, или у нее есть аналог балк-флоат режимов?
- Какое потребление этой сборки в простое, когда батарея заряжена, а зарядка и инвертор включены?
це хороші запитання якось буде час перевірю, дякую за ідею для відео , трохи покращена версія зараз зібрана, але часу нема і сил на то
Інвертор на холосту споживає ~ 11 Вт згідно показів бмс акумулятора .
Розумна батарея з блютузом сама вимикає зарядку з повідомленням в додатку - я зарядилась і розумний зарядник той що з циферками і великим класним екранчиком і з кнопочками він показує нулі , спробую з унверсальним і з не універсальним . ПЕРЕМІРЯЮ напругу на клемах коли заряджено, і підключений один або інший зарядник, бо зараз бмс вимикає зарядку при 13,ХZ. Поміряю енергометром від розетки 230. Буду мучити 12 Вольт, що ще
Зробити? «На постоянку» не використовував . Мені упс не потрібен я на ноуті

Відправлено через 4 хвилини 3 секунди:
fludimir: 11.03.2026 00:19 1985god
предупреждать надо :gigi:

+ 1 перегляд на дорозі не валяється :gigi:
fludimir
Member

1985god: 11.03.2026 00:20Інвертор на холосту споживає ~ 11 Вт згідно показів бмс акумулятора .
интересно именно все вместе в режиме онлайн упса, какое-то продолжительное время
1985god: 11.03.2026 00:20Розумна батарея з блютузом сама вимикає зарядку з повідомленням в додатку - я зарядилась і розумний зарядник той що з циферками і великим класним екранчиком і з кнопочками він показує нулі , спробую з унверсальним і з не універсальним .
тут батарея конечно молодец, но если к ней будет постоянно подключен инвертор то она будет понемногу разряжаться, и если постоянно будет подключена зарядка то интересно насколько умно все эти умные устройства будут себя вести вместе.
Z440_User
Member

1985god, та які образи?
Просто читаю отут про оті всі сложності, костилі всякі і розумію що більшість з тих рішень я б без нагляду не залишив (увімкнув та пішов з хати на день - тиждень).
Да, у мене ручний I-0-II, але тверезо оцінюючи своє фонове споживання в 800Вт з теплими електричними підлогами (додатковий комфорт до газового котла) та 250Вт максимум без них в режимі "по довше на АКБ" - того 1кВт в принципі достатньо як аварійне живлення для 98% обладнання в будинку, яким користуємось. В тому тотальному відключенні зі світлом в 1,5-3 години хрін зна якої напруги в часи коли ти або спиш, або на роботі, будинок тупо жив на тому 1кВт ДБЖ майже не перемикаючись на "велику мережу" ручним перемикачем I-0-II.
Єдине що мене напрягало, це відсутність можливості користуватися таймерами для пралки/посудомийки/духовки.
Коли ввечері попадало світло по графіку - все бігом зробили на великій мережі до відключення, потім на дбж перемкнув і все, можна купатися та спати, дбж само розбереться з мережею-зарядкою-стабілізацією-синхронізацією.
Коли не попадали на світло (90% випадків), доводилося по будильнику вставати серед ночі для перемикання на велику мережу та запуску пралки/посудомийки, а потім ще раз для перемикання назад на дбж. Як правило у мене світло давали з 2...3 ночі до 5...6 ранку.
Ото єдине що мене бісило.
А якщо міняти того кулона, то вже на 48В та 6кВт, щоб воно висіло на стіні та переварювало всі доступні 32А міської мережі. А від АКБ то вже самостійно буду вирішувати, чи треба мені от зараз пралку запустити, чи таймера поставити, щоб вона увімкнулася коли світло буде по графіку.

А тепер бачу що ті 48В 6кВт реально має сенс витрачати кошти тільки з сонцем, а це значно збільшує бюджет. А якщо впроваджувати сонце, то треба і інфраструктуру на будинковій території для нього, а це мабуть ще в пів вартості обладнання виходить...

Відправлено через 30 хвилин 25 секунд:
І да, погана мережа нікуди не поділася. Звичайні від 180В коли всі в приватному секторі дома та хазяйнують до 255В коли сплять або по роботах розбрелися.

А при тих жорстких відключеннях, вхідної напруги було аж 157-178В в ті 1,5-3години світла...

От тільки холодильник у мене від 185В включатися починає, а котел від 195В...
Тож без стабілізатора ніяк.

Доречі, читав що віктрони вміють добирати вольти з АКБ якщо на вході низька напруга, щоб живити навантаження 220В.
Правда тоді заряду не буде :-/
Alexandr_I
Junior

1985god: 11.03.2026 00:08
Alexandr_I: 10.03.2026 15:55 fludimir
Так, буде. Але не варто постійно на зарядці тримати. Можна взяти розумну розетку яка буде вимикати зарядку коли батарея зарядиться
А звідки вона буде знати що батарея заряджена ?
По падінню споживання. Сценарій для прикладу: впало споживання нижче 60 ватт - почекати 5 хвилин - вимкнути.
1985god: 11.03.2026 00:24 Розумна батарея з блютузом сама вимикає зарядку з повідомленням в додатку - я зарядилась
Не варто так робити. Краще щоб зарядне вимикалось раніше за bms. Вимикання в bms зроблено для захисту батареї в непередбаченних ситуаціях а не для постійного користування
Timedemo
Member

1985god: 11.03.2026 00:08 Маю дуже розумне питання [/b], на яке вночі вже сам відповісти не можу , що буде якщо power stream ( або інший інвертор ) буде давати електрику в мережу будинку яка в свою чергу є резервованою Гібридним інвертором ?
Простіше кажучи умовна deye victron чи power mr резервує навантаження і одне навантаження насправді зовсім не навантаження а навпаки генерує на вихід інвретора ( той вихід що резервується) тобто виробіток буде підключений паралельно навантаженню і все це буде за інвертором( резервуватиметься ним) .
Варіанти відповіді :
згорить інвертор,
інвертор піде в помилку і все вимкнеться,
згорить сама балконна станція
, а хто зна , ти якусь дурню придумав підключай балконну станцію паралельно гібриднику а не на його резерв
якщо інвертор буде в режимі оффгрід, типу пов мр і подібних, скоріш за все вин крякне з гарним пострілом, якщо він буде онгрід в режим СУБ. скоріш за все страшного нічого не повинно бути, він просто буде менше видавати, але якщо передаве, тут не зрозуміло буде. самий кращий варіант давити по входу інвертора. ну або ставити дею, яка на ген порт може прийняти мікроінвертор, от вона з цим справиться чудово.
GreenMile
Member

fludimir: 11.03.2026 00:12 Я как бы прекрасно понимаю что можно все это соединить и вот сейчас в моменте оно будет работать.. но как оно себя будет вести если этим пользоваться день, неделю, месяц, год? Какие нюансы возникнут и как их решать.
В вашем конкретном случае - если все так оставить на постоянку то зарядка постоянно будет выдавать 14В на батарею, или у нее есть аналог балк-флоат режимов? Какое потребление этой сборки в простое, когда батарея заряжена, а зарядка и инвертор включены?
Ділюсь досвідом, 4 роки була система 24В на двох свинцевих АГМ-акумуляторах + 3кВт інвертор + зарядка (реалізована на лабораторному БЖ 30В 10А і сонячному контролері, контролер просто виконував роль звичайної "розумної зарядки").
Система стояла коло розетки, в яку через подовжувач були ввімкнені критичні споживачі, при зникненні світла треба було запустити інвертор і перетикнути вилку з розетки в інвертор, потім навпаки. Фактично, я грав роль ручного перемикача І-0-ІІ :)

Влітку, коли потрібен був холодильник, інвертор працював 24/7, холодильник був включений в нього, є світло - ішов заряд АКБ з зарядки і з неї ж фактично живився сам інвертор, зникало світло - інвертор продовжував працювати з батареї і так по колу. Тобто фактично режим "онлайн-ДБЖ", коли інвертор постійно працює від 24В, а вони ідуть або з АКБ або з зарядки.
Жодних питань не було крім одного, інвертор на малих навантаженнях вмикає охолодження по досягненню температури і в літку один раз сталась ситуація, що інвертор при роботі 24/7 на низькому навантаженні за ніч прогрівся до граничної температури увімкнення охолодження, чи то 45, чи то 50 градусів, і намагався стартонути вентилятори і малював індикацію що вони працюють, але самі вентилятори фізично стартонути не могли, бо ще замало їм напруги давало. А більше температура піднятись не могла для упевненого старту і він так стояв довго :D В цілому все ок, при підвищені температури все запустилось як треба, але ось така ситуація була, що температура стабілізувалась на дуже специфічній точці :D

Інвертор у мене номральний, тому власне споживання у нього щось близько 15Вт в холостому режимі.
Timedemo
Member

Z440_User: 11.03.2026 01:12 1985god, та які образи?
Просто читаю отут про оті всі сложності, костилі всякі і розумію що більшість з тих рішень я б без нагляду не залишив (увімкнув та пішов з хати на день - тиждень).
Да, у мене ручний I-0-II, але тверезо оцінюючи своє фонове споживання в 800Вт з теплими електричними підлогами (додатковий комфорт до газового котла) та 250Вт максимум без них в режимі "по довше на АКБ" - того 1кВт в принципі достатньо як аварійне живлення для 98% обладнання в будинку, яким користуємось. В тому тотальному відключенні зі світлом в 1,5-3 години хрін зна якої напруги в часи коли ти або спиш, або на роботі, будинок тупо жив на тому 1кВт ДБЖ майже не перемикаючись на "велику мережу" ручним перемикачем I-0-II.
Єдине що мене напрягало, це відсутність можливості користуватися таймерами для пралки/посудомийки/духовки.
Коли ввечері попадало світло по графіку - все бігом зробили на великій мережі до відключення, потім на дбж перемкнув і все, можна купатися та спати, дбж само розбереться з мережею-зарядкою-стабілізацією-синхронізацією.
Коли не попадали на світло (90% випадків), доводилося по будильнику вставати серед ночі для перемикання на велику мережу та запуску пралки/посудомийки, а потім ще раз для перемикання назад на дбж. Як правило у мене світло давали з 2...3 ночі до 5...6 ранку.
Ото єдине що мене бісило.
А якщо міняти того кулона, то вже на 48В та 6кВт, щоб воно висіло на стіні та переварювало всі доступні 32А міської мережі. А від АКБ то вже самостійно буду вирішувати, чи треба мені от зараз пралку запустити, чи таймера поставити, щоб вона увімкнулася коли світло буде по графіку.

А тепер бачу що ті 48В 6кВт реально має сенс витрачати кошти тільки з сонцем, а це значно збільшує бюджет. А якщо впроваджувати сонце, то треба і інфраструктуру на будинковій території для нього, а це мабуть ще в пів вартості обладнання виходить...

Відправлено через 30 хвилин 25 секунд:
І да, погана мережа нікуди не поділася. Звичайні від 180В коли всі в приватному секторі дома та хазяйнують до 255В коли сплять або по роботах розбрелися.

А при тих жорстких відключеннях, вхідної напруги було аж 157-178В в ті 1,5-3години світла...

От тільки холодильник у мене від 185В включатися починає, а котел від 195В...
Тож без стабілізатора ніяк.

Доречі, читав що віктрони вміють добирати вольти з АКБ якщо на вході низька напруга, щоб живити навантаження 220В.
Правда тоді заряду не буде :-/
купіть маленький простенький стабілізатор для котла і холодильника, і хай собі радуються.
Z440_User
Member

Timedemo вже є, аж 2 шт))
До отих всіх АВРів, зубрів та іншого гемороя що тут обговорюється...
Ось моя схема підключення:
спойлер
Система.jpg
і чхати воно хотіло на напругу в мережі, перепади та інше - будинок захищено.
А також виключено проблеми із зарядом та відключенням від АКБ по досягненню повного заряду не силами БМС, а самим ДБЖ. БМС то кінцева ланка захисту, якщо раптом в ДБЖ щось піде не так.

+ можна переключити будинок на ДБЖ та поїхати собі на тривалий термін. Безпека залишити ото все без нагляду на рівні холодильника-котла...

Ото єдине що мене кумарить, це неможливість використовувати таймери на пралці/духовці/посудомийці згідно графіка подачі електроенергії з причин ручного перемикача I-0-II.
Hotspur
Member

Z440_User: 11.03.2026 01:12А якщо міняти того кулона, то вже на 48В та 6кВт, щоб воно висіло на стіні та переварювало всі доступні 32А міської мережі. А від АКБ то вже самостійно буду вирішувати, чи треба мені от зараз пралку запустити, чи таймера поставити, щоб вона увімкнулася коли світло буде по графіку.
є великий кулон :gigi: як приїде будуть фотки :gigi:
Z440_User
Member

Hotspur, я вчора пробігся по сайту.

Але свого якщо і буду міняти, то вже на 6кВт 48В щоб прибрати всі перемикання, щоб цим усім якийсь інвертор рулив, здатний крізь себе пропустити 32А міської мережі без отих всіх АВРів-зубрів/бар'єрів.

Ну і панелі додати потім та інші приколюхи для енергонезалежності.

В мене просто якийсь "джекпот" з розташуванням та сонцем :-/
Поки не можу пазл скласти що до чого та де що розмістити...
Hotspur
Member

Z440_User: 11.03.2026 13:34Але свого якщо і буду міняти, то вже на 6кВт 48В щоб прибрати всі перемикання, щоб цим усім якийсь інвертор рулив, здатний крізь себе пропустити 32А міської мережі без отих всіх АВРів-зубрів/бар'єрів.
лотерею виграв ? інвертор дорогий + доставка + хоча б 5+5 акумів. ти бюджет порахуй
Z440_User
Member

Hotspur: 11.03.2026 13:41 лотерею виграв ? інвертор дорогий + доставка + хоча б 5+5 акумів. ти бюджет порахуй
Ні, то довгограючий проект буде. Якщо буде...

Поки бачу так:
1. Віктрон 6к5 + АКБ 5,2кВт. Віктрон стоїть між Стабом 32А та щитком автоматів. АВРу немає, все робить віктрон, в якості бар'єру - стаб.
2. Пасивний віктронівський mppt та 1...2 панелі на даху (як влізе) для сонячної генерації в АКБ.
3. Монтаж поля на даху сусідньої будівлі (в розпорядку аж близько 15м довжини даху)
4. Купівля якогось інвертора в сусідню будівлю, який з цього поля віддасть 220В в мережу будинку і буде працювати лише коли є сонце. А віктрон цю напругу буде використовувати чи скидати в АКБ.
Або тягти під сотню метрів напругу від поля до mppt в будинок...
5. Збільшення ємності АКБ.
6. Тепловий насос на опалення та воду.

Якісь такі наполеонівські плани я собі намалював :shuffle:
Последний раз редактировалось Z440_User 11.03.2026 14:15, всего редактировалось 1 раз.
Hotspur
Member

Z440_User: 11.03.2026 14:03АКБ 5,2кВт.
дуже мало
Z440_User
Member

Hotspur: 11.03.2026 14:04
Z440_User: 11.03.2026 14:03АКБ 5,2кВт.
дуже мало
Мало то 12В@100Аг стартерного свинця. 200Аг стартерного свинця вже було значно легше. 12В@280Аг ліфера то вже як безліміт для мене.
5,2кВт кажеш буде мало для старту? :D
Hotspur
Member

Z440_User: 11.03.2026 14:0812В@280Аг ліфера то вже як безліміт для мене.
5,2кВт кажеш буде мало для старту?
для старту так. але люди купляють 1 і все
Z440_User
Member

Hotspur: 11.03.2026 14:35
Z440_User: 11.03.2026 14:0812В@280Аг ліфера то вже як безліміт для мене.
5,2кВт кажеш буде мало для старту?
для старту так. але люди купляють 1 і все
Варіант що їм достатньо 1шт не розглядається?
acm_fan
HWBOT OC Team

Z440_User: 11.03.2026 11:28Ото єдине що мене кумарить, це неможливість використовувати таймери на пралці/духовці/посудомийці згідно графіка подачі електроенергії з причин ручного перемикача I-0-II.
Это реализуется "умными розетками" и неким триггером наличия электрики (вариантов тоже немало).

У Вас какое количество УЗО и есть ли они вообще?
Зададим новый тренд в ветке :apes:
Мне кажется, в том старом (фигурально выражаясь) щите их минимальное количество. Так что придётся переделывать. Это сильно меньший объём работы, чем вот тот список:
Z440_User: 11.03.2026 14:03Поки бачу так:
Вот тут есть слегка рекламная, но удивительно приличная статья про УЗО/ПЗВ, навіть україномовна:
https://protocol.ua/ua/diferencialni-re ... a-strumom/
Hotspur
Member

Z440_User: 11.03.2026 14:40Варіант що їм достатньо 1шт не розглядається?
ні
Ответить