Так я так і написав по сути. Хай ті 3% любителів свободи й далі юзають 1000 дистрибутивів, а я хотів би справжню альтернативу вінді, тільки з перевагами LinuxMozdev: ↑ 26.02.2026 01:18Afit: ↑ 25.02.2026 23:44 Хай би вже зробили якийсь комерційний стандарт, щоб він нарешті став масовим і більш дружелюбнішим, а ті хто хотів би хай би й далі костомізував під себе всі інші дистрибутиви. Все таки судячі з усього в нього багато переваг в такому випадку було би перед віндою.Це шлях до цифрового концтабору.Хай би вже зробили якийсь комерційний стандартСуть і перевага лінукс у багато чому, але також у відкритості та відсутності єдиного стандарту, бо хто володіє тим "стандартом" той контролює лінукс,Все таки судячі з усього в нього багато переваг в такому випадку було би перед віндою.
процес захоплення та "стандартизації"( доречі зробленої чере одне місце) вже йде красношляпа це вже робить...
![]()
Новости
Последние статьи и обзоры
NVIDIA шукає фахівців з API Vulkan та Proton для поліпшення продуктивності в Linux
-
Afit
Member
-
yurius_r
Member
SergiusTheBest
Тут же проблема інші, і приколи в стилі перевстановити драйвер навіть теоретично не допомагають - воно або не працює взагалі, або потребує спец комбінацій версій драйвера та ядра для нормальної роботи
Тут же проблема інші, і приколи в стилі перевстановити драйвер навіть теоретично не допомагають - воно або не працює взагалі, або потребує спец комбінацій версій драйвера та ядра для нормальної роботи
-
SergiusTheBest
Member
То беріть будь-який з топ-10 дистрибутивів на ваш колір та смак. Кожен з них - чудова альтернатива вінді. Особливо в плані встановлення оновлень. На віндовс це найбільш дратуюча штука.Afit: ↑ 26.02.2026 14:31 Так я так і написав по сути. Хай ті 3% любителів свободи й далі юзають 1000 дистрибутивів, а я хотів би справжню альтернативу вінді, тільки з перевагами Linux
-
tornadox
Member
Ваша претензія звучить для мене так ніби вас лякає наявність виборуAfit: ↑ 26.02.2026 14:31 Так я так і написав по сути. Хай ті 3% любителів свободи й далі юзають 1000 дистрибутивів, а я хотів би справжню альтернативу вінді, тільки з перевагами Linux
"чому є інші виробники авто окрім %бренд_авто%?"
-
erkins007
Member
Линуксоиды требуют. Им не по фен-шую закрытый ход. Ты хоть тему почитай, а потом отвечайIronWithin: ↑ 26.02.2026 10:50А линукс требует что бы код был открыт?
-
Vladys77
Member
Я не власник графіки NVIDIA, тому нецікаво. І сумніваюсь щоб два інженера зробили прорив в лінукс геймінгу
NVIDIA лавно начхати на роздрібний продаж відеокарт для ніщебродів. Бо є мега корпорації, які куплять все оптом і за будь-які гроші.
NVIDIA лавно начхати на роздрібний продаж відеокарт для ніщебродів. Бо є мега корпорації, які куплять все оптом і за будь-які гроші.
-
IronWithin
Member
Отвечаешь за всех, самомнение не давит?erkins007: ↑ 26.02.2026 16:09Линуксоиды требуют. Им не по фен-шую закрытый ход. Ты хоть тему почитай, а потом отвечайIronWithin: ↑ 26.02.2026 10:50А линукс требует что бы код был открыт?
А по теме так твои слова - туфта, им необязательно открывать код для того что бы оно работало под линукс и что бы всех устраивало
-
erkins007
Member
IronWithin
Чел, ты всю тормозную жидкость выпил или что? Тему почитай, тут народ бугуртит что у нвидиа код закрытый.
Чел, ты всю тормозную жидкость выпил или что? Тему почитай, тут народ бугуртит что у нвидиа код закрытый.
-
SergiusTheBest
Member
Проблема ж не в закритому коді як такому, а в тому, що з закритим кодом треба чекати, коли nvidia випустить оновлення драйвера під нове ядро, а з відкритим кодом nvidia може зникнути, як компанія, а драйвери все одно будуть продовжути працювати, навіть на яких-то екзотичних системах типу risc-v, під які сама nvidia ніколи не випускала драйвери. Тобто проблема наче і є, але вона не така і страшна для пересічного користувача.erkins007: ↑ 26.02.2026 19:39 Чел, ты всю тормозную жидкость выпил или что? Тему почитай, тут народ бугуртит что у нвидиа код закрытый.
-
Z440_User
Member
Ще раз:
Той відкритий драйвер нєвідії для карт РТХ має лише базовий функціонал.
- без vdpau (декодування відео буде силами цпу)
- без nvenc (кодування відео буде на цпу)
- без cuda
- без 3D acceleration
- без OpenGL (буде частково використовувати загальний, але без прискорення gpu)
- без OpenCL
Це те що відкритий драйвер Nvidia тащить за собою закритого пропрієтарного та прив'язаного до версій ядра.
Без оцієї "пропрієтарщини" відкритий драйвер для РТХ мало чим відрізняється від драйвера nouveau в плані функціоналу.
Той відкритий драйвер нєвідії для карт РТХ має лише базовий функціонал.
- без vdpau (декодування відео буде силами цпу)
- без nvenc (кодування відео буде на цпу)
- без cuda
- без 3D acceleration
- без OpenGL (буде частково використовувати загальний, але без прискорення gpu)
- без OpenCL
Це те що відкритий драйвер Nvidia тащить за собою закритого пропрієтарного та прив'язаного до версій ядра.
Без оцієї "пропрієтарщини" відкритий драйвер для РТХ мало чим відрізняється від драйвера nouveau в плані функціоналу.
-
Afit
Member
Тому що немає критичної маси користувачів на якійсь із них, щоб нарешті зробити дружелюбний інтерфейс для народу, без командної строки й автоматичним підтягуванням драйверів, як в вінді. Саме масовість була би орієнтиром для розробників ПЗ. Знову ж таки, я не юзав лінукс, але я так розумію що між дистрибутивами є внутрішні відмінності і для повної сумісності ПЗ треба підганяти кожен з них (дистрибутив) для повноцінної роботиtornadox: ↑ 26.02.2026 15:56Ваша претензія звучить для мене так ніби вас лякає наявність виборуAfit: ↑ 26.02.2026 14:31 Так я так і написав по сути. Хай ті 3% любителів свободи й далі юзають 1000 дистрибутивів, а я хотів би справжню альтернативу вінді, тільки з перевагами Linux
-
IronWithin
Member
Почитал, подтверждение твоих слов я не вижу, меня можно думаю в стан линуксоидов записать, но я и не требую и проблем не вижу, они либо в твоей голове либо ты пару человек за «народ» принимаешь, не надоело в каждой теме ляпая периодически дичь и ерунду выдавать себя за эксперта?erkins007: ↑ 26.02.2026 19:39 IronWithin
-
erkins007
Member
IronWithin
А тебе нужно чтобы лично каждый линуксоид требования написал?)
-
Ekz0rcyst
Member
Це тому, що більшість взагалі не розуміє ідеї наявності вибору, - що дали те і "їдять", а потім починають "перебирати" але "культури споживання" як не було так і немає звідси і проблеми.tornadox: ↑ 26.02.2026 15:56Ваша претензія звучить для мене так ніби вас лякає наявність виборуAfit: ↑ 26.02.2026 14:31 Так я так і написав по сути. Хай ті 3% любителів свободи й далі юзають 1000 дистрибутивів, а я хотів би справжню альтернативу вінді, тільки з перевагами Linux
-
IronWithin
Member
Ну просто ты говоришь «линуксоиды требуют» опенсорс драйвер, а я вижу полтора человека которые узнают друг у друга за NVK, зачем ты гипертрофируешь ситуацию? Каждый день ты на форуме в каждой теме, отдохни ибо видны последствия…erkins007: ↑ 26.02.2026 23:55 IronWithin
-
Woody
Junior
У меня на X11 с обновления драйвера до 570 на ноуте появилась проблема что внешний монитор после выхода из спящего режима переключается на разрешение 640×480, в драйвере 590 до сих пор не решено. На вейланде вообще нет поддержки внешнего монитора через дискретный видеоадаптер, он как-то выводит картинку через видеоядро процессора, из-за этого refresh rate всегда в районе 30 фпс, уже как лет пять они немогут это исправить.SergiusTheBest: ↑ 25.02.2026 20:30 Та все у них нормально. Єдине що - у них не було якогось розширення Vulkan для ефективної трансляції DX12. Тому на nvidia сильніше просідали DX12 ігри, ніж на AMD. Це вже виправлено в останніх драйверах 590.x.
На драйвер 580 много жалоб из-за регрессий: https://forums.developer.nvidia.com/t/5 ... 341205/919
Я не исключаю того что у некоторых нет проблем и всё работает отлично, но мне Нвидия как бы намекает: если хочешь пользоваться линуксом, избегай нашу продукцию
-
tornadox
Member
Насправді, та сама "критична маса" вже давно існує, і сидить вона саме на Ubuntu. Вона вже багато років є стандартом: якщо розробник випускає софт під Linux, він у першу чергу робить його для Ubuntu. Там і драйвери підтягуються автоматично, і інтерфейс з коробки зрозумілий навіть дитині.Afit: ↑ 26.02.2026 23:27Тому що немає критичної маси користувачів на якійсь із них, щоб нарешті зробити дружелюбний інтерфейс для народу, без командної строки й автоматичним підтягуванням драйверів, як в вінді. Саме масовість була би орієнтиром для розробників ПЗ. Знову ж таки, я не юзав лінукс, але я так розумію що між дистрибутивами є внутрішні відмінності і для повної сумісності ПЗ треба підганяти кожен з них (дистрибутив) для повноцінної роботи
Але іронія в тому, що люди уникають Ubuntu саме через те, що вона занадто сильно стала схожою на Windows у її гірших проявах:
- Нав’язування Snap-пакетів: Це як Windows Store, який не питає вашої думки. Вони повільніші, займають купу місця і працюють ізольовано від системи.
- Блоатвар та телеметрія: У систему "з коробки" пхають багато зайвого, а Canonical збирає дані про користувача, що для фанатів Linux - червона ганчірка.
- Корпоративний диктат: Замість того, щоб слухати спільноту, компанія просуває свої інтереси (як-от реклама платних сервісів прямо в терміналі).
-
SergiusTheBest
Member
Для цього існують дистрибутиви, побудовані на базі Ubuntu: Mint, Pop!_OS, Zorin, тощо.tornadox: ↑ 27.02.2026 13:23 Але іронія в тому, що люди уникають Ubuntu саме через те, що вона занадто сильно стала схожою на Windows у її гірших проявах
Відправлено через 8 хвилин 24 секунди:
Давно зроблений, ще й в різних варіантах. Можна обрати, що більше подобається.Afit: ↑ 26.02.2026 23:27 нарешті зробити дружелюбний інтерфейс для народу,
Також є. Але насправді, термінал - дуже крута і зручна штука, просто треба навчитися ним користуватися.Afit: ↑ 26.02.2026 23:27 без командної строки
Всі драйвери йдуть з ядром, окрім nvidia і чогось дуже екзотичного, або супер нового, що ще не потрапило в ядро.Afit: ↑ 26.02.2026 23:27 й автоматичним підтягуванням драйверів, як в вінді
Тут згоден. Є, звісно, і універсальні платформи, як Flatpak, що працює однаково на всіх дистрибутивах (не треба щось підганяти).Afit: ↑ 26.02.2026 23:27 Саме масовість була би орієнтиром для розробників ПЗ. Знову ж таки, я не юзав лінукс, але я так розумію що між дистрибутивами є внутрішні відмінності і для повної сумісності ПЗ треба підганяти кожен з них (дистрибутив) для повноцінної роботи
-
Z440_User
Member
В такої кількості варіантів, що задовбаєтесь всі пробувати. Від геть зовсім user-frendly, до "Давно зроблений, ще й в різних варіантах. Можна обрати, що більше подобається.Afit: ↑ 26.02.2026 23:27
нарешті зробити дружелюбний інтерфейс для народу,
- спойлер
-
Наприклад один з варіантів DE в 2006 році:
Але користуватись ним було не дуже зручно, м'яко кажучи. Але вибух мозку створювало, бо на той час була актуальна ВиньХР
Я на Gentoo Linux з 2008р і це моя основна ОС. Навіть в цьому дистрибутиві я майже не користуюся терміналом в повсякденні. Повно графічних конфігурялок для всього.Також є. Але насправді, термінал - дуже крута і зручна штука, просто треба навчитися ним користуватися.Afit: ↑ 26.02.2026 23:27
без командної строки
Але в 90% випадків швидше щось зробити через термінал, чим пів дня тицяти мишом в купу кнопок. А сьогодні АІ навіть потрібну команду підкаже.
-
DDt
Member
ну т.е. не зря в офф репах дебиана 550 драйвер используется )))Woody: ↑ 27.02.2026 12:30У меня на X11 с обновления драйвера до 570 на ноуте появилась проблема что внешний монитор после выхода из спящего режима переключается на разрешение 640×480, в драйвере 590 до сих пор не решено. На вейланде вообще нет поддержки внешнего монитора через дискретный видеоадаптер, он как-то выводит картинку через видеоядро процессора, из-за этого refresh rate всегда в районе 30 фпс, уже как лет пять они немогут это исправить.
На драйвер 580 много жалоб из-за регрессий: https://forums.developer.nvidia.com/t/5 ... 341205/919
эммм... я всегда думал что на ноутах дискретка только так и работаетWoody: ↑ 27.02.2026 12:30он как-то выводит картинку через видеоядро процессора