ПК внезапно потух и с концами...

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Member

Rosberg: 25.02.2026 10:07 Очистка cmos не происходит автоматом при снятии батарейки? Ну вот других комплектующих нет... Это если вдруг кто-то согласится. Но опять таки, нет ли шанса что мой пк может умертвить их компонент?
Ні, не у всіх випадках. Cmos очищається замиканням двох контактів. Але збої та глюки іноді залишаються глибше. Потрібно провести переініціалізацію шини. Вийміть оперативку та процесор. Коли виймете процесор, материнська плата остаточно розірве зв'язок із контролером пам'яті в проці. Потім все збираєте назад на своїй материнці і запускаєте. Якщо вже і тоді не запуститься, треба тестити залізо окремо.
[/quote]

Понял, спасибо за разъяснение
QFlash
Member

Буває (РІДКО) злітає мікропрограма. Тоді прешивка або оновлення перешивки BIOS UEFI на найновішу/
Але без обладнання і знань це складно для звичайного користувача.
Спочатку акурат все зніміть з мами, огляньте на предмет чого підозрілого/протріть контакти проца, памяті тощо спиртом, резинкою можна/
По черзі підключайте і дивіться.
Smakolyk
Member

QFlash: 25.02.2026 10:17 Буває (РІДКО) злітає мікропрограма. Тоді прешивка або оновлення перешивки BIOS UEFI на найновішу/
Але без обладнання і знань це складно для звичайного користувача.
Спочатку акурат все зніміть з мами, огляньте на предмет чого підозрілого/протріть контакти проца, памяті тощо спиртом, резинкою можна/
По черзі підключайте і дивіться.
Обновить прошивку Биоса не сложно, однако я её особо та и скачать не могу, чтобы на флешку закинуть. Да и банально страшно без какой-то станции обновлять Биос, чтобы свет не пропал внезапно... А так, вариант снять ещё проц посмотреть тоже имеется
AmigoPhoenix
Member

Smakolyk
Я б спочатку перевірив пам'ять на іншому ПК. Якщо вона робоча, то розібрав би весь системник. Включно з вийманням ЦП з сокету (тут обережно, аби не погнути ноги сокету). І зібрав би все без корпусу, тобто відкритий стенд. На проц термопасту можна не наносити, просто поставити зверху охолодження. Якщо не запуститься, ніс би проц в найближчий сервісний на діагностику.
QFlash
Member

Справна мама повинна запускатись тільки з процом, (хоча можна і без проца запустити) спікер має бути підєднаний до мами, має матюкатися на відсутність памяті, звичайно картинки не буде/
далі підключати память в різні слоти по одній плашці і дивитись по реакції/проц напряму має доступ до памяті, мають бути задіяні всі звязки (система проц-память).
Удачі.
Последний раз редактировалось QFlash 25.02.2026 10:31, всего редактировалось 1 раз.
Smakolyk
Member

AmigoPhoenix: 25.02.2026 10:22 Smakolyk
Я б спочатку перевірив пам'ять на іншому ПК. Якщо вона робоча, то розібрав би весь системник. Включно з вийманням ЦП з сокету (тут обережно, аби не погнути ноги сокету). І зібрав би все без корпусу, тобто відкритий стенд. На проц термопасту можна не наносити, просто поставити зверху охолодження. Якщо не запуститься, ніс би проц в найближчий сервісний на діагностику.
Хехе, этот другой комп бы ещё найти :D Спасибо, буду думать

Відправлено через 26 секунд:
QFlash: 25.02.2026 10:24 Справна мама повинна запускатись тільки з процом, (хоча можна і без проца запустити) спікер має бути підєднаний до мами, має матюкатися на відсутність памяті, звичайно картинки не буде/
далі підключати память в різні слоти по одній плашці і дивитись по реакції/
Удачі.
Благодарю
XXXshadyXXX
Member

Тут просто нужно подкинуть другой проц и проверить. Где найти и как - это уже вопрос. Прозвонить сервисы, можно местных перекупов есть лояльные, главное не рассказывать истории о том что делалось, теории размышления, пугать и т.д. Просто объяснить проблему что купил проц на олх он проработал в системе 2 недели и в один момент система перестала выводить изо, подойти в заявленное время на сервис или к частнику и вместе с ними подкинуть заведомо рабочий процессор. Понятное дело не за бесплатно.
sensey
Member

Smakolyk: 25.02.2026 00:25 chiftec vega m 750w.
:gigi: :gigi: :laugh:
Avenger80
Member

sensey
А что не так с БП? Только по существу. Чем Вега М плоха и как этот БП повлиял на ситуацию у автора? И как ваш пост помог автору?
Smakolyk
Member

Плохой блок?

Відправлено через 4 хвилини 45 секунд:
Ребята, посмеетесь с меня либо порадуетесь. Стою в душе, решил проверить старый монитор фулл хд (на днях 2к взял, этот ещё не продал). И что вы думаете? Да, изображение появилось, я про матерился, потому что не думал, что новый монитор может перестать корректно работать за 3 дня, да и на материнке красная лампа на выводе изображения светилась.

Как итог, я подключил обратно новый моник через другой кабель. Изображение так же не появилось, НО, поклацав джойстик управления появилось меню управления. Часть функционала не доступна, потому что монитор не видит винду или что... Но я могу использовать саму настройку монитора... Ну а дальше пропал свет :D

Я так понимаю, если монитор не включается ни через встройку, ни через видеокарту, то скорее всего проблема в самом мониторе :gigi:
QFlash
Member

По HDMI/
У мене з ним проблеми були/Не використовую це.
Але ж і запутали тут всіх.
Smakolyk
Member

QFlash: 25.02.2026 12:50 По HDMI/
У мене з ним проблеми були/Не використовую це.
Але ж і запутали тут всіх.
Я сидел на дисплей порте, пробовал потом hdmi, а потом другой дисплей понт, все тоже самое. Тут бы попробовать сбросить настройки монитора, но света долго не будет
man1242
Member

Del
Filabatya
Member

man1242
спойлер
На вашій теж би не завадило поставити радіатори з заводу на ссд, хоча б на той, що під відуху запхали :up:
ТС давай щасливий пост :idea:
man1242
Member

Filabatya: 25.02.2026 13:19 man1242
спойлер
На вашій теж би не завадило поставити радіатори з заводу на ссд, хоча б на той, що під відуху запхали :up:
Обидва ссд м2 не більше 60градусів, вже 5 років нарікань нема
Smakolyk
Member

Filabatya: 25.02.2026 13:19 man1242
спойлер
На одном есть радиатор от материнки
sensey
Member

Avenger80: 25.02.2026 12:24 sensey
А что не так с БП? Только по существу. Чем Вега М плоха и как этот БП повлиял на ситуацию у автора? И как ваш пост помог автору?
Бажаю вам і вашим внукам користуватися тільки цими бж. У мене просто буде більше роботи. :up:

Відправлено через 4 хвилини 28 секунд:
Якщо коротко то так.
Avenger80
Member

sensey
Ок. Один блок Чифтек прослужил 11 лет. Другой вот недавно поменял - 6 лет, но этому скорее всего война помогла. Оба сгорели одинаково - лёгкий хлопок внутри и всё, без признаков жизни. Ни один, ни второй ничего из комплектующих за собой не унёс. Так что ваших особых мыслей по этому поводу не разделяю. Блок как блок. И какой работы - по ремонту БП? Так их особо неохотно ремонтируют. Или то что с БП что-то ещё горит - не подтверждаю, сдыхают сами и ничего с собой не уносят. По крайней мере на моём опыте. Получается 17 лет с Чифтеком. :)
sensey
Member

Avenger80: 25.02.2026 16:04 sensey
Ок. Один блок Чифтек прослужил 11 лет. Другой вот недавно поменял - 6 лет, но этому скорее всего война помогла. Оба сгорели одинаково - лёгкий хлопок внутри и всё, без признаков жизни. Ни один, ни второй ничего из комплектующих за собой не унёс. Так что ваших особых мыслей по этому поводу не разделяю. Блок как блок. И какой работы - по ремонту БП? Так их особо неохотно ремонтируют. Или то что с БП что-то ещё горит - не подтверждаю, сдыхают сами и ничего с собой не уносят. По крайней мере на моём опыте. Получается 17 лет с Чифтеком. :)
А у мене чіфтек спалив свого часу 2ссд кінгстон, тому що комплектні кабелі були від іншої моделі...де захист від короткого...чіфтек про таке не чув.
Ви перевіряли які там пульсації на виході наприклад основної 12в лінії осцилографом? Ні! Про що ви тоді говорите про яку таку якість? За 11 років там все що можна було висохло. І я кажу як людина яка хоча б має той осцилограф щоб подивитися. І навіть не китайський за $100. Китайські ноунейми вже по 30років живуть в колишніх корпусах делюкса і що це покажчик якісті тепер?
Тут нові блоки видають такого інколи що повністю справні матплвти починають помирати особливо в частині врм. Але це настільки безглуздо вам щось розказувати та пояснювати... Як власнику ланоса про тойоту, Ланос же їздить якось по тих самих дорогах. Тому користуйтеся не намагаюсь вас перевести і свій монастир. Чіфтек це крутий* блок і ТД і ТП..
*але не для всіх, для когось це корпус із сміттям...
Filabatya
Member

Блок це напевно найменш змінна річ в пк, принаймі в мене так. Далі монітор і потім можливо корпус. Але найбільш важлива :up:
Ответить