Процесори AMD Zen 6 для настільних ПК можуть затриматися до 2027 року

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Junior

erkins007: 20.02.2026 17:03 ScorpionRRR
Берите Интел, никто ж не мешает
У мене з інтел асоціації 🚮
Donate
Member

Afit: 20.02.2026 19:31
Guest003: 20.02.2026 17:42 цікаво скільки буде жерти 48 поточний?)
Вангую десь 220-250ват. Там же й тех процес тонший, повинен компенсувати трохи жор. Хотілося б щоб вони покращили ефективність передачі тепла до розподільчої кришки. Десь воно там застрягає. 7700 75 градусів на повітрі, при 90ватів споживання, на NH-U14S виглядає трохи забагато
Вимикаєш СPB отримуєш гарну температуру та гарне споживання. Воно там дає близько 15% приросту що не критично якщо у вас там не 4090 або рахунок йде на секунди
ronemun
Advanced Member

AssayMAS
і ін.:
0. Старі задачі/програми мене взагалі не колишуть, про них згадувати - себе не поважати. Це сміття будуть крутити на тому що є ще 100 років. Це як згадувати супер круті розробки 100/50 літньої давнини, на лампах і реле - зараз просто смішно.
1. я не просто від себе написав, я привів думку самого Хуанга, а його досвід і здобутки в обчислюваних технологіях в міріади раз очевидніші за ваші. І я навіть не буду приводити докази чому - це просто як сумніватись в словах Енштейна/Ньютона через критику кухарки.
2. я чітко написав що проблему видно тільки зараз, коли універсальних ядер багато - вони займають по 2-3 мм2, їх можна за 2 долари/ядро клепати міліардами. 12 ядер Zen6, з кешами 12МБ L2+48 L3, з кільцем + контролером IF на 400+ ГБайт/с займатиме всього 75мм2. А 96/144 МБ 3д-кешу взагалі за копійки приліплять, відкрито чисто-лохам впарюють як супер фічу. Але проблема в ... користі. Всі, навіть самі оптимізовані тести показують різке падіння в користі від росту кількості ядер. Ще 12/16 більш-менш. А далі - тупік. І тут маса проблем, а головна - кривий код. Архітектура фон Неймана зайшла в тупік. Розклад на мікрокоманди - тим більше. Всі складні задачі масово переробляють на ШІ - виявилось, що ШІ розробки в тисячі раз ефективніші за людські. І з ростом потужності ШІ ефективність зростає. Ігри і т.п. вже теж підходять під цей тренд, а далі буде повна переробка всього і вся суперінтелектом. Це якби нагрузити 24/7 програмера, але з памяттю в екзабайти і швидкістю обробки в голові схем в міліарди раз сильніше за РОЗУМ Людини. Замітьте, розум, не весь мозок, а лише розум - уже слабка/повільна/глючна/короткотривала/безладна і .т.п. частина мозку
lw_007
Member

Afit: 21.02.2026 00:01
lw_007: 20.02.2026 19:41

При тих розмірах кристалів густина теплового потоку така що навіть 0.05мм міді вдіграє помітну роль. Проблема в тому що все тепло з десятків мм^2 площі треба ще й по площі п'ятки радіатора розподілити треба. Так що тут проектування ефективного охолодження задача досить нетривіальна.
Але ж у intel виходить якось. 90 ват на моєму кульку було би 60-65 градусів

Могли б ви конкретизувати, у яких інтелів нормально виходить, і яка там площа кристалу в порівнянні з чиплетом ryzen?
s1nedus
Member

Ясное дело нового никто не будет выпускать как процы так и видюхи. Когда ссд и оперативки килобаксы стоит
Entar
Member

Я так розумію якщо все буде добре, то наступну ітерацію оновлення заліза можна планувати десь на кінець 2027 оптимістично, середину 2028 консервативний прогноз. До того часу, я маю на увазі час:
- зниження цін на ОЗУ до схожих на адекватні, хоча-б 250$/32 ГБ
- Появи RTX 6070/6070ti і нормалізації їх вартості
- Появи нових процесорів ryzen классу 10800x3d і нормалізації їх цін (це мабуть раніше перших двух подій буде).

Особисто я при наявному залізі не бачу доцільності апгрейду.
yurius_r
Member

AMD, будь ласка, випустіть Epyc 4006 на CCD з Zen6c ядрах. Навіть на Zen5c CCD були по 16 ядер, тож із x2 щільністю теоретично можливий 48с/96c процесор на AM5!
Alekss
Member

ronemun: 20.02.2026 22:14 Зараз якраз стає очевидним убогість процесорів універсальної архітектури - x86/ARM..
Вони вже настільки універсальні, що вище 10-16 ядер стають абсолютно безпомічні - далі маштабуватись немає куди, алгоритми неможуть переварити такі гігантські затримки.
витрати транзисторів заради +10% просто немислимі, а енергії взагалі геометричні, їх скриває лише новітній техпроцес.
Глава Нвідії так прямо і каже - майбутнє за новітніми архітектурами на основі простих спеціалізованих AI.
Никому не нужны современные процессоры быстрее Intel Core Ultra 5 245KF за $190. Или AMD Ryzen 7 Raphael 7700 (который слабее на -20%) за те же $200. Intel и AMD как и Nvidia решили играть в игру - мы вам нарастим производительность в бенчмарках, а вы нам будете платить каждый раз больше стоимости в долларах при выходе новых поколений cpu и gpu.

Весь форум 98% обсуждений ведет об игровой производительности процессоров.
Есть вилка для 2к разрешения игр: RTX 5070 12GB, RX 9070 16GB:
140$ AMD Ryzen 5 Raphael 7500F 6 cores (12 threads)
или
162$ Intel Core i5 Raptor Lake i5-13400F 10 cores (16 threads)

следующий уровень производительности:
$150 Intel Core Ultra 5 225F 10 cores (это отдельный случай он быстрее Ryzen 5 Raphael 7500F, 7600 но слабее Core Ultra 5 245KF)
или
для 4к разрешений: RTX 5080 16GB, RX 9070 XT 16GB:
$191 Intel Core Ultra 5 245KF 14 cores
или
$200 AMD Ryzen 7 Raphael 7700 8 cores (16 threads)

Больше не нужно никаких процессоров. Это не значит, что те кто хочет получить 120-200 fps или рендерить видео в 8к, не будут покупать себе более дорогие и производительные решения, это значит что приведенных процессоров достаточно для получения 60 fps в любом разрешении для игр.

Вопрос: так зачем геймерам да и остальным нужны другие более производительные процессоры или апгрейды после выхода новых поколений cpu? может побаловать себя новой железкой? для рендеринга видео? Возможно, что миллиарды пользователей PC с утра до вечера рендерят 4к и 8к видео. А более правильный вариант стратегия AMD, Intel, Nvidia нашла свой предел по наращиванию транзисторов и производительности бенчмарков. Никому не нужны их более дорогие процессоры и GPU. Каков вывод? не производить новых поколений? так не получится отчитаться о сверх прибыли в отчетах. Так зачем выпускать новые cpu и gpu когда даже 3-4 летней давности решения хватает для любых задач типа игр?

Они нашли решение: пока бум ai и есть спрос- будем заваливать дата-центры нашими OpenCL 3.0 решениями типа AMD InstinctTM MI350X 288 GB с производительностью 2.3 PFLOPs (2300 TFLOPs) Performance Peak Half Precision Matrix (FP16). https://www.amd.com/en/products/acceler ... i350x.html
Вложения
MI350X GPUs.png
Earanak
Member

Alekss: 25.02.2026 09:14так зачем геймерам да и остальным нужны другие более производительные процессоры или апгрейды после выхода новых поколений cpu?
Мне например, как вы сказали 'остальным' : Интересны процессоры более мощные чем нынешние десктопные 285K/9950X3D а потенциально мощнее чем будущие топы десктопов. Вот 24-х ядерники от АМД и 52-ядерники от Интел на десктопе (не на HEDT) будут очередным приятным приростом. Ведь пока не сделают в UE5/Twinmotion/V-Ray RT поддержку общего пулла VRAM у mGPU систем ИЛИ пока не выйдут универсальные видеокарты (типа RTX Pro) на 128-256гб памяти, доступные не за 12к баксов - у меня альтернатив по рабочим нуждам никаких и нету выходит. Вот и рендрим в Corona Render на процессорах и рендер-нодах :dontknow: Как только такие видеокарты станут доступны простым смертным я конечно выкину в помойку все эти рендер-ноды с CPU-Рендерами и сам буду сидеть на этих ваших 9800X3D и кайфовать.
Ответить