Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Ответить
Автор
Member

leif, перекис водню на сонце винести. Рецепти думаю є. А може простіше автомобільні відновлювачі пластику спробувати?
Наш хімік у відпустці, навіть не спитаєш.
leif
Member

Барбарис: 20.02.2026 20:42leif, перекис водню на сонце винести. Рецепти думаю є.
та є, але тут присутня певна варіативність: лампи чи сонце, концентрація розчину, час тощо. як уникнути нерівномірного результату, плям і тд.
Барбарис: 20.02.2026 20:42 А може простіше автомобільні відновлювачі пластику спробувати?
це які саме? не зустрічав, щоб їх використовували для ретробрайту. тут просто сам корпус досить рідкісний, хоч і максимально дешманський, тому не хотілось би зіпсувати неправильними якимись діями. поки я бачу це умовмно як харчовий пластиковий контейнер по розміру половини корпусу клавіатури, в нього пару-трійку літрів 1.5-2% розчин перекису так щоб покривав всю клавіатуру і фіто лампи, але не впритул, а на відстані пів метра десь. ну і потім кожні пів години дивитись що там відбувається. ніби мало б бути безпечно в плані, що це максимально м'який і контрольований процес.

мені краще нехай пластик не стане прям супер білий як з заводу, але щоб було якомога більш рівномірно, без плямистості.
StTechnik
Member

leif: 20.02.2026 20:20а в ретробрайт (відбілювання пожовтівшого старого пластику) тут ніхто не пробував?
Мне постоянно на глаза попадается реклама какого то спрея, который буквально вот для того, что ты спрашиваешь. Если вдруг попадется еще - я обязательно скину ссылку.
leif
Member

StTechnik
буду вдячний

тут з усіма іншими способами теж основне питання, щоб воно вийшло органічно і рівномірно. бо в процесі з перекисом так, є момент з тим звідки і куди світить світло і чи потрапляє УФ туди куди треба в рівних обсягах, але з хімією, яка наноситься не до кінця ясно як досягти такого нанесення, щоб не вийшло тут світліше-тут жовтіше, тут в цяточку :dontknow:
StTechnik
Member

leif
А вот и ссылка. За результат не знаю. Но может и стоит попробовать.
https://departmentt.site/vidalennya-zhovtizni
Барбарис
Member

Судячи зі способу схоже на окислювач для волосся (перекис), але відновлювачі ніби мають бути з полімерами. Правда такими не користувався, хоча десь валяється схоже.
leif
Member

StTechnik
Виглядає підозріло але гроші невеликі можна потестити на чомусь менш значущому і зробити якісь висновки. Але я мабуть піду таки шляхом ванни з перекисом :shuffle:
leif
Member

Барбарис
Ти питав про дерев'яні клавіатури недавно. Оно диви

https://cannonkeys.com/products/wood-ba ... y-fnctl-co

Важко сказати, які вони бачать в ній білди, під що вона проектувалась по звуку. але Анекдотусу мали б підвезти на огляд, то можна буде глянути хоч приблизно, бо йому часто кажуть коли засилають борд на "огляд" — збирай з тим то і тим то.

Поки виглядає просто як "клавіатура з дерева заради того щоб була з дерева". як я писав раніше, що ці борди вони для тих хто кайфує від естетики виробів з дерева як такого , а не від звуку чи інших аспектів.
Барбарис
Member

leif, в мене якраз дошки дубові схожого кольорі висушені під новий стіл :rolleyes: Але ціна звісно цікава.
Чисто заради естетики мені й подобається.
leif
Member

на каліфорнійщині своя атмосфера:
спойлер
Изображение
130 тисяч гривень за гумовий 1u артисан
спойлер
Изображение
хоча недавно в новинах бачив, що якусь картку з покемоном продали за 16млн баксів, чому тут дивуватись в нашому буремному світі: риночєк порішає.

Відправлено через 10 хвилин 18 секунд:
щось сі стало з imgbb, знову глючить, перезалив на інший хостінг
Kosdnepr
Member

leif: 23.02.2026 16:52 130 тисяч гривень за гумовий 1u артисан
Цю новину треба в тему Райзера за $500, особливо враховуючи що це "куплю".
leif
Member

Kosdnepr
Та що толку там накидати на вентилятор?) Там мені он не вірять що разєр сильно облажався зі своїми оптичними світчами. що той же фан60 його анігілює просто по співвідношенню ціна-можливості вже писати не став щоб не засмучувати гордого власника разєру :gigi:

Відправлено через 6 хвилин 25 секунд:
До того ж разер я то бачив вживу і тут навіть в топіку є свідчення про це, а от артисани у мене за кількадесят баксів максимум від RAMA та HIBI тобто нічого по факту сказати не можу. Може там реально якась неземна краса (по фотці і не скажеш) або ще якийсь невідомий мені контекст.

Просто мене сам факт дещо здивував, а які там деталі, то вже треба вивчати питання, а світ артисанів мене мало хвилює наразі. Я б спробував Jane 2 OG купити за ці гроші, хоча в 2026, скоріше за все, доведеться віддати побільше за неї, якщо стан справді гарний
Kosdnepr
Member

Це якась лімітка в сотню штук чи чому така ціна? Виглядає канєшн солідно)
leif
Member

Kosdnepr: 23.02.2026 21:28Це якась лімітка в сотню штук
так, саме оригінальних здається в районі 150шт. потім ще були СЕ та МЕ але це вже не торт.

ціна відповідно продиктована невеликим тиражем і ультра-культовим статусом всередині ком'юніті (наскільки мені відомо, цілком заслуженим, тобто клавіатура справді крута в усіх аспектах окрім божественного дизайну). їх дуже мало, а охочих купити -- дофіга і трошки, тисячі людей, ось знову ж таки риночєк і порішав.

такі покупки, звісно, не виправдовуються раціональними міркуваннями, аналогії з інших сфер від автомобілів до годинників підібрати не складно. хоча годинниками, клавіатурами та автомобілями принаймні можна користуватись, а ось артисани це чисто якісь фарфорові статуетки чи ще щось подібне. тут вже кому що доставляє, всі люди різні
leif
Member

світчі захарвещені з HASRO борда висохли, але якось натхення змастити 100+ світчів у мене не було останніми днями (трапляється і таке), зато було натхнення ось на цих хлопців:

1) ф2 плейтлес з гатеронами мілкі йелоу про отримав новий конфіг пружин: на модах тут тепер стандартні стокові пружини з вінтажних черрі блеків B-) (тобто в районі 80гр, точніше не скажеш), а на альфах -- sprit m2 60гр, це не дуже довгі (18мм), але 2-стейдж пружини. в процесі останнього етапу підбору саме вони дали оптимальні відчуття і звук для мілкі йелоу про в цьому плейтлес білді.

на модах стоять важчі короткі пружини, щоб трохи вирівняти їхню гучність відносно альф і зробити тайпінг більш зібраним по відчуттях, це працює добре: важка пружина пригальмовує кейкап зі стемом біля ботом ауту і удар виходить м'якший, повільніший, звук відповідно менш різкий і агресивний, але все одно достатньо гучний та жирний, добре виділяється над альфами. якщо ж поставити на моди такі ж пружини як на альфах, то пробіл починає занадто перекрикувати альфи ще й занадто різко "вистрілювати", втрачаючи жирність. та і бекспейс також стає загучний.

з альфами ж ситуація взагалі цікава. в цьому сеті мілкійелоупро насамперед стояли 24мм пружини ТТС (сінглстейджи), які мені спочатку подобались в них, але з переходом на плейтлесс чим далі тим більше здавалось, що їхня крива натискання не найкращим чином впливає на звук мілкі йелоу в зібраному конфігу. адже з такою довгою пружиною стем, зустрічаючи менше опору в кінці натискання, сильніше врізається в боттом і дає вищий, більш різкий звук. останнім часом взагалі регулярно складалось враження, що коли друкую активно і відчутно протискаю клавіші на боттом-ауті, мілкі йелоу починають втрачати свій характер, зриваючись в якийсь КЛАК, їм не притаманний. значною мірою вина на цьому лежить на специфічній акустиці ф2 зі сталевою вагою, яка робить початковий звук будь-якого світча зібраніше і гостріше, але може вийти і перебор (навіть з мілкійелоу!). з цієї причини, скажімо, я не розглядаю черрі світчі для ф2: тому що вони у ньому починають звучати просто сухо за рахунок такого характеру бербоуну.

взагалі по мілкі йелоу положняк наступний:

- філми для них це -- обов'язково без жодних виключень. 0.125мм пц.
- коротка-стандартна пружина дає занадто мутний звук, і унилий апстроук по відчуттях, світч непоганий і в такому вигляді, але не видатний.
- занадто легка/довга пружина може зриватись в тріскачку в плейтлес білді або і з плейтом, якщо бербоун до цього спонукатиме. теж жити можна, але не рекомендую.
- оптимальна по довжині і силі натискання пружина дозволяє мілкі йелоу залишитися в межах свого глибокого-м'якого-м'ясистого звучання, але при цьому без мутності і розмазування звуку.

короче. для того щоб мілкі йелоу про можна було поставити на п'єдестал накйращих світчів в історії людства йому треба дати можливість розкрити потанцевал. з мого досвіду, яким я оце тут ділюсь, окрім підбору підходящого бербоуну, для нього важливо підібрати правильну вагу боттом-ауту пружин, тоді світч буде звучати одночасно глибоко, багато, але + сфокусовано і я не знаю інший світч, який так вміє. це максимально оригінально і круто.

орієнтуватись на ті пружини, які я підібрав для себе (sprit m2), можна з рядом оговорок, адже тут впливають всі фактори одразу: кейкапи, ваш стиль тайпінгу, клавіатура, плейт. втім, з досить високою впевненістю можу стверджувати, що для альф оптимум, скоріше за все, і має бути в районі 18-20 мм довжини і ~60-67гр по вазі. можливо покатить і 57, але залежить від конкретного випадку. якщо ж взяти 70 і більше, то звук знову стане занадто ватно-мутним, як на мене. хіба що ви лупашите по клавіатурі ПОТУЖНО під час тайпінгу :gigi:

і ще два моменти:
- для плейтлес особливо добре підходять стаби Yikb x typeplus, їхня покращена стабільність відносно класичної конструкції відчувається тут найбільше :up:
- gmk dracula 2 гарно (як на мене) став на синьо-сірий ф2:
спойлер
Изображение
2) нарешті приміряв gmk serika з geometry kit (найголовніше в ньому, імхо, це чорні стрілки) на tkd pt 1/75:
спойлер
Изображение
Изображение
заодно затестив на ній свої брауни, які отримали HG топи від BCP (про цю історію я писав трохи раніше в топіку :gigi: :kbd: )

актуальний конфіг виглядає так: full alu plate, solder pcb, cherry clip in стаби, cherry mx brown (ботоми і стеми від мх2а, топи -- хайперглайд): пружини DL635, ПЦ філми ТХ 0.125мм + змащені 3204 і 105 на пружини.

якщо коротко, то ботоми від HG явно пішли на користь mx2a цим браунам, краще б черрі не міняли цей склад пластику, чесне слово. може б і завод в німеччині не довелось закривати)

з.і.

на фотках у мене на столі в коробках вже посушені і розсортовані топи, ботоми і стеми від тих самих HASRO блеків, які стоять і дивляться мені прямо в душу :horror: з німим питанням "ну коли вже ну йоли пали?!"

з.з.і.

регулярно буває з клавіатурним стафом, що коли щось приїжджає і вже почав збирати оце нове, то різко посередині процесу виникає непереборне бажання підтюнінгувати/перебрати клавіатури, які до цього місяцями були в одному вигляді :laugh: мабуть, прокидається ентузіазм від нової іграшки і я починаю користуватись їм направо і наліво, поки він ще присутній) втім, я не проти. послідовність не принципова, поспішати немає куди :yes:
StTechnik
Member

На след неделе приезжает многострадальная Neo98. Пилить микрообзорчик при сборке с фоточками и впечатлениями? Или ну его? :shuffle:
Kosdnepr
Member

Пілітє, StTechnik, пілітє, она золотая!
Як мінімум я максимально зацікавлений)
StTechnik
Member

Тогда сделаю обязательно. :rolleyes:
leif
Member

Заварюйте чайок, я зібрав нарешті клавіатурний білд від рівня потужності якого навіть світла на районі одразу стало більше, у машин знизилась витрата пального, в магазинах побільшашо акцій, а маленькі діти перестали плакати :baby:

але про все по порядку :write:

спочатку я таки прєвозмог і змастив світчі, які я захарвестив з вихопленої за щасливим збігом обставин ESA-3000-HASRO.

на жаль, я залишився не до кінця задоволений тим, як світчі відмились в УЗ-мийці, видно я переоцінив те наскільки вони були чисті після харвестингу, не дослідивши ретельно стан саме ліфів (на які як раз і вартує звертати увагу в першу чергу). можна було б і не заморачуватись, але в цьому випадку я не міг на це забити. щоб не проходити ще раз всю процедуру мийки-сушки я перед безпосередньо змащенням протирав ліфи додатково вручну серветками для монітору, заодно і центральний отвір в боттом-хаузінгу і рейли. така собі контрольна зачистка.

але на наступний раз я зроблю все можливе (і неможливе) , аби обійтися без неї і, до слова, коли минулого разу я мив світчі з термінальних WYSE`ів, то ніяких контрольних зачисток вони не потребували, хоча рівень забрудення світчів насамперед там був куди вище. але і мив я їх значно довше.

з вищеозвученої причини часу на змащення у мене пішло дофіга і трошки -- годин 10.
спойлер
Изображение
як видно на фотці, на світчах тут немає філмів. виявилось, що ці хаузінги настільки щільно припасовуються, що філмінгу вони і не потребують. це було досить приємним відкриттям і мало б зберегти більше ОГ сирого характеру черрі-нейлону в звуці.

лише вчора після півночі добігло кінця це все медитативно-змащувальне дійство. а сьогодні я завершив решту білда.

участь брали :

- hiney h87 CEM-3 1.6мм ПЦБ, яка булла паяна, потім потрапила до мене і мілл-максшена, а потім розміллмаксшена назад і сьогодні знову запаяна :) це наклало певний відбиток на її зовнішній вигляд, але це не принципово. головне, що вона пережила це все без відірваних кілець та інших негараздів. офк, пайку сьогодні здійснював кошерно, як корейці завіщали. тобто спочатку по 1 нозі, потім одночасно притискаючи руками по 1 світчу ще раз по цій же 1 нозі на кожному, і лише після цього пройшовся по всіх других ногах.
спойлер
Изображение
- Cherry clip-in стаби зі скобами Geon змащені 205 на хаузінги і bdz на скоби
спойлер
Изображение
алю халф-плейт:
спойлер
Изображение
його величність глейр ТКЛ:
спойлер
Изображение
і до hasro світчів на сем-3 пцб, звичайно (як я і планував для довершення білда і остаточного феншую), гріх було не додати hasro dye-sub кейкапи. cherry on top (бадам-тсс)

фінальний вигляд наступний:
спойлер
Изображение
Изображение
такий вийшов мій тейк на корейську олдскул OTD школу кастомів + сучасний інженіринг від geonworks.

вінтаж черрі капи на вінтаж черрі світчах, топмаунт, алюмінієвий халф плейт, сем-3 пцб. і глейр, як апофеоз сучасного переосмислення того, до чого корейські ентузіасти дійшли в своїх хоббійних пригодах в 2010х роках :kbd:
7mindfields
Member

Цікаво чому зазори між кейкапами вийшли суттєвими на цій дошці, в порівнянні з gmk, наприклад :think:
Відстань між свічами в pcb наче стандартизована, проте є нюанс:
19.05mm vs. 19mm: Some modern, often custom or metric-designed keyboards, use 19.00mm spacing instead of 19.05mm. While small, this 0.05mm difference can stack up over a full-sized keyboard
Последний раз редактировалось 7mindfields 27.02.2026 21:59, всего редактировалось 1 раз.
Ответить