Новости
Последние статьи и обзоры
Чутки: десктопні процесори AMD Olympic Ridge отримають від 6 до 24 ядер Zen 6
-
Piter Cantrope
Member
Ядра ядрами, про них ми вже чули багато. Особисто мені 12 чи більше ядер не дуже то й треба. Головне, щоб нарізали нормально моделі, в яких 6-8-10.
Але цікаво почути якусь інфу стосовно IO die.
Що буде з контролером пам'яті?
Чи дадуть більше cu для відео, чи буде таке ж немічне на 2 блоки як і в 7000 і 9000? Чи може вони будуть трохи ближчими в продуктивності до АПУ? Що з кодеками і media engine?
Скільки буде PCIe ліній? Були новини, що в Nova Lake буде більше 30. АМД про це не може не знати.
Чи використають частину площі під NPU, таким чином пустивши її на вітер?
Чи буде переосмислення роботи Infinity Fabric, чи просто вдосконалять трохи?
Але цікаво почути якусь інфу стосовно IO die.
Що буде з контролером пам'яті?
Чи дадуть більше cu для відео, чи буде таке ж немічне на 2 блоки як і в 7000 і 9000? Чи може вони будуть трохи ближчими в продуктивності до АПУ? Що з кодеками і media engine?
Скільки буде PCIe ліній? Були новини, що в Nova Lake буде більше 30. АМД про це не може не знати.
Чи використають частину площі під NPU, таким чином пустивши її на вітер?
Чи буде переосмислення роботи Infinity Fabric, чи просто вдосконалять трохи?
-
alexeygalas
Member
Georgin: ↑ 20.02.2026 10:34І, я так розумію, на наступному сокеті у Intel знову зміни у системі монтажу. Не дуже це юзер-френдлі.
- спойлер
- Платформа Intel LGA1954 збереже сумісність із випущеними раніше системами охолодження,
Noctua підтвердила, що CPU-кулери для LGA1700/LGA1851 підійдуть і для наступного покоління CPU Intel,
Thermaltake підтвердила сумісність CPU-кулерів LGA1700/LGA1851 з майбутньою платформою Intel LGA1954
4-6 ядерники завжди будуть потрібніPolyaan: ↑ 20.02.2026 10:02Жалко, что до сих пор 6 ядерники будут.
-
Georgin
Member
alexeygalas
Якщо це дійсно так і буде з сумісністю - це ж чудова новина!
Якщо це дійсно так і буде з сумісністю - це ж чудова новина!
-
STARL1GHT
Member
Якраз можна буде пересісти з 7800x3D.
- спойлер
-
Або ні.
-
alexeygalas
Member
Мабуть. Але я так чи інакше Nova Lake та Olympic Ridge скіпаю. У мене поточні системи зібрані і працюють відмінно. А далі видно буде.Georgin: ↑ 20.02.2026 12:36Якщо це дійсно так і буде з сумісністю - це ж чудова новина!
Ну а для власників AM4 та LGA1700 хороший буде привід оновитись
Може вже і RAM не буде в продажу для звичайних смертних
-
yurius_r
Member
Новина від кепа. Якщо в ccd 12 ядер, скільки ядер може бути в CPU? 
-
Georgin
Member
alexeygalas
У мене ситуація може скластись так, що доки ціни на оперативку нормалізуються - вже не буде сенсу збирати на 1851. Але ж СО я вже купив і проапгрейдив для 1851
Так що мені досить важливо, щоб не довелось цього робити знову навіть для наступного сокету.
У мене ситуація може скластись так, що доки ціни на оперативку нормалізуються - вже не буде сенсу збирати на 1851. Але ж СО я вже купив і проапгрейдив для 1851
Так що мені досить важливо, щоб не довелось цього робити знову навіть для наступного сокету.
-
taras_cs
Member
Piter Cantrope: ↑ 20.02.2026 11:06Чи буде переосмислення роботи Infinity Fabric, чи просто вдосконалять трохи?

-
Afit
Member
Я вже одержимий 12 ядрами, на одном CCD
. Правда не знаю навіщо мені стільки " потужності " але охота володіти цим - нестримна
-
VRoman
Member
Потому что 16-ядерного процессора из одного 12-ядерного чиплета никак не получить. По слухам там будет три вида двух чиплетных конфигураций: 8+8, 10+10 и 12+12 с дополнительным кэшем и без него.CADR: ↑ 20.02.2026 09:20 А почему двухчиплетная 8+8, хотя CCD 12 ядерные?
-
Kassatka
Member
Але в результаті потрібно робити товще кришку проца, що погіршує тепловіддачу. Краще б вони все ж разочок оновили стандарт кріплень для кулера й зробили проц тоншим. Я не оверклокер і не надто добре шарю в охолодженні проців, але на основі тої інформації, яка до мене дійшла, мені здається так.Georgin: ↑ 20.02.2026 09:46 Liam
І не забувайте про системи охолодження - скільки вже поколінь CPU від AMD пройшло, а монтажний комплект можна використовувати один і той самий. Оце стабільність!
-
tornadox
Member
для базових потреб М1-5 немає сенсу взагалі. Яка там графіка теж нецікаво, тому що ігор особо то й нема. Хіба для якогось відео- чи фоторедактора, або локальних ШІ моделей.FastBullet: ↑ 20.02.2026 10:25....встройка сейчас начала отставать в амд даже от Интел.... ....для базовых потребностей М6 лучше....
-
Georgin
Member
Kassatka
Ні, навіть не думайте про це, а то вони Вас почують
А якщо серйозно, то Intel вже колись зробили проци тоншими за рахунок текстоліту (це почалося з 12-го покоління) і в результаті у них почали загинатися кути
Хоча там щє зіграла роль зміна самого сокету і, як нагадують інтернети, зміна механіки посадки у цей сокет.
P.S. Оці популярні прижимні рамки з'явилися якраз тоді як страховка від деформаціїї текстоліту процесора. А потім вони чомусь з'явились і для AMD сокетів, хоча там такої проблеми не було...
Ні, навіть не думайте про це, а то вони Вас почують
А якщо серйозно, то Intel вже колись зробили проци тоншими за рахунок текстоліту (це почалося з 12-го покоління) і в результаті у них почали загинатися кути
Хоча там щє зіграла роль зміна самого сокету і, як нагадують інтернети, зміна механіки посадки у цей сокет.
P.S. Оці популярні прижимні рамки з'явилися якраз тоді як страховка від деформаціїї текстоліту процесора. А потім вони чомусь з'явились і для AMD сокетів, хоча там такої проблеми не було...
-
alexeygalas
Member
То не від деформації а від термопасти. Можна і не заморочуватись, продавались проставочні пластиночки і картонки.Georgin: ↑ 20.02.2026 17:33А потім вони чомусь з'явились і для AMD сокетів, хоча там такої проблеми не було
- спойлер
У мене і на 1851 і на АМ5 такі стоять.
-
Georgin
Member
alexeygalas
Та ні, для Intel їх реально створювали саме для усунення проблеми деформації і були вони виключно металеві. Занадто багато честі термопасті, щоб для неї спеціально расстарались
А от у AMD - там наскільки фантазії вистачить, настільки і історій придумати можна .
Картонки - це вже більше модінг ніж функціональність.
Та ні, для Intel їх реально створювали саме для усунення проблеми деформації і були вони виключно металеві. Занадто багато честі термопасті, щоб для неї спеціально расстарались
А от у AMD - там наскільки фантазії вистачить, настільки і історій придумати можна .
Картонки - це вже більше модінг ніж функціональність.
-
alexeygalas
Member
Так я ж за рамки AM5 вів розмову. 1700 від вигину захищали я в курсіGeorgin: ↑ 20.02.2026 18:16Та ні, для Intel їх реально створювали саме для усунення проблеми деформації і були вони виключно металеві. Занадто багато честі термопасті,
-
yurius_r
Member
хотів би глянути на умовний Epyc 4006 на Zen6c під AM5. За чутками там ccd мінімум на 16 ядер
-
Vladys77
Member
Я теж цю лінійку пропущу. Чекаю сокет AM6 з підтримкою DDR6. А там і пам'ять подешевшає, і новіші відяхи вийдуть, які може нарешті 4к без генерації кадрів потягнуть 
-
erkins007
Member
Ждунам походу нужно картинку с Геральтом прям на лоб вешать)Vladys77: ↑ 20.02.2026 20:48Чекаю
-
МОНАХ
Member
► Я, коли в 2013-му зібрав собі новий ПК на ДДР3, то десь на початку 2015-го року теж щось подібне казав про ДДР5 і про процесор з 16 ядрами... через купу різних перепонVladys77: ↑ 20.02.2026 20:48 ...Чекаю сокет AM6 з підтримкою DDR6...