Сліпе тестування показало, що DLSS 4.5 подобається користувачам більше за FSR і нативний формат із TAA

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

Enjthesilence: 18.02.2026 19:49МСАА може виглядати непогано, як приклад ХЛ:Алекс
В ВР темпоральное сглаживание не работает корректно, там мсаа до сих пор присутствует и является лучшим вариантом после суперсемплинга
Enjthesilence
Member

erkins007: 18.02.2026 20:32
Enjthesilence: 18.02.2026 19:49МСАА може виглядати непогано, як приклад ХЛ:Алекс
В ВР темпоральное сглаживание не работает корректно, там мсаа до сих пор присутствует и является лучшим вариантом после суперсемплинга
знаю, але це хоч якийсь приклад, де воно має ще свої плюси.
erkins007
Member

Enjthesilence
В очень динамичных играх типа форзы было актуально до 4.0 длсс - потому что третья версия имела гостинг дикий там.
Щас же ДЛАА лучше чем даже 8хмсаа
Georgin
Member

kairo
В темі вже все написав і Ваш аргумент теж вже обговорили. Читайте тему з самого початку, потім вже коментуйте.

Enjthesilence
Ну Ви ж бачите "аргументи" Mercator, що тут щє можна відповісти?
Якщо це на UE5 - тоді так, з великою ймовірністю без TAA-"шумодава" картинка у нативі буде не дуже.
Але, як я вже 100 разів сказав, UE5 це окремий випадок і я його у розрахунок не беру.

А у інших проектах без TAA буде норм - Ви ж не тільки на зубці по краях об'єктів звертайте увагу, а й на рівень деталізації - ось що головне. Дивіться на маленькі деталі на об'єктах.
Взагалі треба пошукати, точно вже хтось робив такі порівняння.
Enjthesilence
Member

Georgin: 18.02.2026 20:38 Ви ж не тільки на зубці по краях об'єктів звертайте увагу, а й на рівень деталізації - ось що головне. Дивіться на маленькі деталі на об'єктах.
це вже суб'єктивна штука) якщо зображення нестабільне і мерехтить на краях, це перше, що притягує мій погляд і дуже бісить) та важко сьогодні знайти гру, яка не побудована на темпоральному методі, щоб в лоба порівняти з длсс. з суперсемплінгом типу длдср можна, припустимо він дає краще зображення, але фпс зжере х2, що в сучасних іграх у 2к резолюшені я собі з 5080 не можу дозволити.
man1242
Member

Georgin: 18.02.2026 20:38 kairo
В темі вже все написав і Ваш аргумент теж вже обговорили. Читайте тему з самого початку, потім вже коментуйте.

Enjthesilence
Ну Ви ж бачите "аргументи" Mercator, що тут щє можна відповісти?
Якщо це на UE5 - тоді так, з великою ймовірністю без TAA-"шумодава" картинка у нативі буде не дуже.
Але, як я вже 100 разів сказав, UE5 це окремий випадок і я його у розрахунок не беру.

А у інших проектах без TAA буде норм - Ви ж не тільки на зубці по краях об'єктів звертайте увагу, а й на рівень деталізації - ось що головне. Дивіться на маленькі деталі на об'єктах.
Та я тобі можу зробити порівняння по скрінах з різними методами, а ти пошукаєш різницю. Ще навмисно не підпишу що і де :D
Georgin
Member

Enjthesilence
Ну так і є - різниця у пріорітетах. У Diablo 2 Resurrected я почав грати з TAA за замовчанням і вистачило мене хвилин на 10. Потім переключив на SMAA - трохи кращє, але всеодно дрібні деталі зникають.
Так що зрештою просто відключив взагалі і граю собі так - "зубці" мінімальні і у око не кидаються, а деталі на моделях шикарні :)

man1242
Ні-ні-ні, які щє скріншоти?
Давайте по дорослому, повноцінний ролик, методика тестування, залийте на ютуб і викладіть тут посилання - от тоді разом і подивимось.
Стяжаєте собі слави, так би мовити :)
kairo
Member

Georgin: 18.02.2026 20:38kairo
Я прочитав усі коменти в цій темі. Розповідати, що особисто ви не бачите аліасинг, це просто смішно. Не кажучи вже про артефакти відключення ТАА.
Firebrand
Member

kairo
. Це коли таке було? В мене від тих драбинок в 1080р очі витікали.
Тогда, когда мейнстрим мониторы были 22-24 дюйма фулл хд. Все кризисы, фаркрай 3,4, метро ласт лайт, сталкеры,ведьмак2,скайрим. Игр хватало. То,что у кого то глаза вытекали,это частный случай.
выезжают два друга на велосипедах, правильно настроенных, друзья одинакового возраста, но у одного через час уже начинают болеть колени, а второму хоть бы хны. Это яркий пример того,что пример твоих текущих глаз, бесполезен.
Filabatya
Member

в одного крісло занизько :gigi: банальні варіанти рами не по ростовці і різних виносів руля і з сідлом відкидаєм B-)
kairo
Member

Filabatya: 18.02.2026 21:19 в одного крісло занизько :gigi: банальні варіанти рами не по ростовці і різних виносів руля і з сідлом відкидаєм B-)
Один налаштує або в крайньому випадку змінить вел на підходящий. Інший буде робити вигляд, що все добре і коліна не болять))

Відправлено через 3 хвилини 1 секунду:
Firebrand: 18.02.2026 21:18То,что у кого то глаза вытекали,это частный случай.
АА налаштування в Крізісі, Фаркраї, Відьмаку, Сталкері ітд, мабуть для мене одного робили.
Firebrand
Member

kairo
Один налаштує або в крайньому випадку змінить вел на підходящий. Інший буде робити вигляд, що все добре і коліна не болять))
Знаешь, я так и думал,что как бы я не описал пример с велосипедами,ты все равно к нему придолбаешься. В этом вся твоя суть, спорить на ровном месте и при этом приводить свой ,субъективный пример.
Ты, видимо тот, у кого колени будут всегда болеть, даже если педали за тебя будет крутить кто то другой
. :rotate:

Отправлено спустя 2 минуты 1 секунду:
.АА налаштування в Крізісі, Фаркраї, Відьмаку, Сталкері ітд, мабуть для мене одного робили.
Божечки,ты хоть понял о чем я? Да, там есть оно, но его можно было не включать, на столько была хорошая картинка
kairo
Member

Firebrand: 18.02.2026 21:34Ты, видимо тот, у кого колени будут всегда болеть, даже если педали за тебя будет крутить кто то другой.
В мене на одному моєму велі 9000км за три роки + ще 1500км на іншому менше ніж за рік. Так що мимо.
Firebrand
Member

kairo
Медалька. Еще чем похвастаешься?
:laugh:
kairo
Member

Firebrand: 18.02.2026 21:36Да, там есть оно, но его можно было не включать, на столько была хорошая картинка
спойлер
giphy.gif
Reinmar
Member

Bukakanga: 18.02.2026 13:30 бегло просмотрел оригинал новости на немецком. Должен честно признать, немецкий я знаю плохо. Но все же возникает ряд вопросов к методике тестов.

1. Почему выбраны именно эти игры? Ну, киберпанк - логичный выбор, а остальное?

2. Что подразумевается под нативом в тесте? Какое разрешение, какие настройки сглаживания, какие настройки остальной графики?

3. В каких условиях работают апскейлеры? С какого разрешения апскейлят ДЛСС и ФСР?

4. Какие именно карты использовались в тестировании?

5. Были ли отсеяны из выборки опрошенных люди с плохим зрением?

6. Как именно проходило тестирование? Тестируемые смотрели на статичную картинку? видеозапись? одновременный рендер геймплея на трех мониторах разными картами? Они смотрели по очереди? или на три монитора сразу?

7. При апскейле - какие улучшайки изображения в апскейлерах были включены? Иными словами - тесты проходили в равных условиях?

8. Как фиксировалось различие между картинками?

Пока что можно сделать лишь обоснованную догадку о том, что ДЛСС выехал засчет именно лучших алгоритмов нейросглаживания. Но тут встает вопрос - а почему тогда ФСР4 выглядит хуже натива по итогам теста? Нейросглаживание в четверке вполне себе на уровне.
Формат тестування був максимально простим та водночас ефективним. У низці ігор користувачам показували зображення в трьох режимах — нативна роздільна здатність, DLSS 4.5 та FSR (версія 4) — і просили обрати варіант із найкращою якістю картинки. Тест проводили у 4K. Для нативного режиму застосували TAA, який часто дає розмиття, але в багатьох іграх залишається єдиним доступним методом згладжування. Для DLSS 4.5 і FSR використали пресет Quality. Вищий режим DLAA не брали до уваги, оскільки це фактично згладжування в нативній роздільній здатності, а не апскейлінг із нижчої.

У тесті використали шість ігор: Anno 117, Arc Raiders, Cyberpunk 2077, Horizon Forbidden West, Satisfactory та The Last of Us Part II.

Результати виявилися показовими. DLSS 4.5 отримала 48,2% голосів — це 3249 користувачів, які віддали перевагу саме цій технології. Нативна роздільна здатність посіла друге місце з 24% (1619 голосів). FSR обрали 15% учасників (1013 осіб). Ще 12,8% (866 користувачів) не побачили різниці між трьома варіантами.
MVE
Member

На дворі 2026 рік, які апскейлери? Хіба для ПК проблема грати в 4К?
erkins007
Member

MVE: 18.02.2026 23:18 На дворі 2026 рік, які апскейлери? Хіба для ПК проблема грати в 4К?
Ваще никаких проблем.
Изображение
Georgin
Member

kairo: 18.02.2026 21:01
Georgin: 18.02.2026 20:38kairo
Я прочитав усі коменти в цій темі. Розповідати, що особисто ви не бачите аліасинг, це просто смішно. Не кажучи вже про артефакти відключення ТАА.
kairo
Якщо Ви прочитали всі мої коменти і при цьому так і не зрозуміли, про що я говорив:

1. Просив не приймати проблеми UE5 як стандарт, екстраполювати їх на ВСІ проекти і робити висновок що без TAA зображення - лайно;
2. Казав про те, що "зубці" абсолютно мінімальні при певній щільності пікселя на моніторі і я їх просто не помічаю;
3. Мій перший пост у темі починався з "продублюю мою думку з іншої теми";

то вибачте, я - поганий вчитель, моїх навичок пояснення недостатньо для Вашого рівня розуміння написаного. І от саме через Ваш рівень розуміння Вам і смішно.
kairo
Member

Georgin: 19.02.2026 07:39Просив не приймати проблеми UE5 як стандарт
UE5 це давно стандарт.
зубці" абсолютно мінімальні при певній щільності пікселя на моніторі і я їх просто не помічаю;
Може вам до окуліста? ;)
Ответить