Новости
Последние статьи и обзоры
Сліпе тестування показало, що DLSS 4.5 подобається користувачам більше за FSR і нативний формат із TAA
-
Scoffer
Member
Особисто у мене основний робочий ноут якраз 14" фхд, і я там навіть на шрифтах масштаб накрутив щоб згладжування було бо бісять ступеньки. Я б такий щоб вициганити всі 4к на 14", але контора поки пручається 
-
Kullerok
Member
На 5070ti в 2к фул ультра пресет в Хогвартсе с длсс 0 лесенок или каких либо искажений. О чем ты там рассказываешь не понятно. Может дело в моем оледе конечно что он там все сам сглаживаетVladimirV: ↑ 18.02.2026 11:56 Якщо є dlss то є і dlaa(це взагалі то згладжування), яке і рендерить в нативі(термін "натив" особисто для мене - це резолюція, рідна роздільна здатність монітору), і застосовує найкраще на сьогодні згладжування dlaa.
Не знаю як там у крутих користувачів з 4к моніторами та ВК "ада" та "блеквелл", на моїй 3060 і моніторі 2560x1080,у hogwarts i last of us, різниця між длсс кваліті і длаа колосально ріже очі в мерехтінні на сітках, драбинах, дверях, краях об'єктів. Я краще знижу в моїй персональній ситуації налаштування , але залишу натив+длаа, картинка виглядає значно ціліснішою.
Последний раз редактировалось Kullerok 18.02.2026 12:36, всего редактировалось 4 раза.
-
Jay228
Member
такий результат томущо в dlss додатково йде Постобробка. що можна зробити також з нативною картинкою.
+ плюом є чіткіша картинка та більший fps
- мінусом є збільшений інпут лаг та артефакти біля рухаючихся обєктів.в деяких іграх ці артефакти навіть в режимі dlss quality сильно видні. що мене наприклад сильно дратує.
але реалії такі що навіть на топ відеокартах вам доведеться в ключати dlss в нових іграх щоб отримати хочаб 60 fps
+ плюом є чіткіша картинка та більший fps
- мінусом є збільшений інпут лаг та артефакти біля рухаючихся обєктів.в деяких іграх ці артефакти навіть в режимі dlss quality сильно видні. що мене наприклад сильно дратує.
але реалії такі що навіть на топ відеокартах вам доведеться в ключати dlss в нових іграх щоб отримати хочаб 60 fps
-
Georgin
Member
unique-neon
14' + FullHD - все прекрасно, сходинок не видно якщо з лупою екран не "пахати". Нормальний арнгумент, не гірше Вашого.
Scoffer
Факт є факт - "ступенек" немає не тільки у випадку застосування антиалайсінгу. А якщо брати до уваги особливості зору кожної людини, тоді взагалі ніякого натяку на якусь уонстанту вимірювання бути не може
і це дослідження не має жодного сенсу.
14' + FullHD - все прекрасно, сходинок не видно якщо з лупою екран не "пахати". Нормальний арнгумент, не гірше Вашого.
Scoffer
Факт є факт - "ступенек" немає не тільки у випадку застосування антиалайсінгу. А якщо брати до уваги особливості зору кожної людини, тоді взагалі ніякого натяку на якусь уонстанту вимірювання бути не може
і це дослідження не має жодного сенсу.
Последний раз редактировалось Georgin 18.02.2026 12:36, всего редактировалось 1 раз.
-
tornadox
Member
Багато ігор, якщо не переважна більшість розробляються під використання TAA, якщо його відключити то це буде дуже погано. MSAA, SMAA, FXAA та інші вважаються легасі і переважно відсутні в нових проектах, їх замінює ТАА або FXAA для старих систем.Georgin: ↑ 18.02.2026 12:15 Про TAA теж написав - якщо можна відключити, то треба відключати це мило.
-
DuckRider
Member
вообще, как вариант, можно дср накинуть, но сегодня где конвеер самого натива сломан, это перестало помогатьScoffer: ↑ 18.02.2026 12:23Я взагалі-то колись викладував сюди на форум калькулятор роздільних здатностей моніторів відносно гостроти зору, так що трішки в курсі. А ще в курсі що щоб не бачити ступеньки треба приблизно 6к з типових відстаней до моніторів тому що оку чхати на щільність, у нього роздільна здатність в кутових секундах, а не пікселях, і то що у тебе ноут фхд зато ближче в два рази за монітор повністю нівелює ефект.Georgin: ↑ 18.02.2026 12:08Серйозно? Ви ніколи не чули про таку штуку, як щільність пікселя відносно діагоналі монітора?
І 8к якщо гострота зору більше 1, таке теж буває.
-
Scoffer
Member
Так, якщо в око вбудоване власне згладжуванняGeorgin: ↑ 18.02.2026 12:34Факт є факт - "ступенек" немає не тільки у випадку застосування антиалайсінгу.
В іншому випадку треба 8к монітор, відстань півтори діагоналі до нього, і неіснуючу відеокарту.
-
WWQ
Member
У вас в корне разные ситуации... в первом случае по факту фхд мон (просто длинный) и апскейл там идет из другого разрешения, в честном же 1440п моне картинка будет апскейлиться из более высоко разрешения... + ну и плотность пикселей вероятно отличается на мониторах... вот и результат.Kullerok: ↑ 18.02.2026 12:33На 5070ti в 2к фул ультра пресет с длсс 0 лесенок или каких либо искажений. О чем ты там рассказываешь не понятноVladimirV: ↑ 18.02.2026 11:56 Якщо є dlss то є і dlaa(це взагалі то згладжування), яке і рендерить в нативі(термін "натив" особисто для мене - це резолюція, рідна роздільна здатність монітору), і застосовує найкраще на сьогодні згладжування dlaa.
Не знаю як там у крутих користувачів з 4к моніторами та ВК "ада" та "блеквелл", на моїй 3060 і моніторі 2560x1080,у hogwarts i last of us, різниця між длсс кваліті і длаа колосально ріже очі в мерехтінні на сітках, драбинах, дверях, краях об'єктів. Я краще знижу в моїй персональній ситуації налаштування , але залишу натив+длаа, картинка виглядає значно ціліснішою.
-
Georgin
Member
Archer
А Вам власне що? У Вас не вистачає розуму усвідомити, що це не єдина карта яка в мене була?
Навіщо ВИ взагалі писали Ваш комент, якщо Вам немає чого сказати щодо теми обговорення окрім Вашого висеру з серії особистих образ?
А Вам власне що? У Вас не вистачає розуму усвідомити, що це не єдина карта яка в мене була?
Навіщо ВИ взагалі писали Ваш комент, якщо Вам немає чого сказати щодо теми обговорення окрім Вашого висеру з серії особистих образ?
-
erkins007
Member
Вы путаете апскейлер и генератор.Jay228: ↑ 18.02.2026 12:34мінусом є збільшений інпут лаг
-
DuckRider
Member
так скейлер тоже дает задержку, но так как разрешение ниже = больше фпс, то нивелируется полностьюerkins007: ↑ 18.02.2026 12:42Вы путаете апскейлер и генератор.Jay228: ↑ 18.02.2026 12:34мінусом є збільшений інпут лаг
-
Georgin
Member
Ну що тут сказати - значить мені пощастило і я дуже чітко бачу картинку і при цьому не бачу "сходинок" на своєму ноутбуці.Scoffer: ↑ 18.02.2026 12:37Так, якщо в око вбудоване власне згладжуванняGeorgin: ↑ 18.02.2026 12:34Факт є факт - "ступенек" немає не тільки у випадку застосування антиалайсінгу.![]()
В іншому випадку треба 8к монітор, відстань півтори діагоналі до нього, і неіснуючу відеокарту.
Співчуваю Вам, у Вас настільки суперовий зір, що доведеться Вам страждати і далі
-
FarCry
Member
Georgin
Це результат того, що у багатьох рушіїв на сьогоднішній день фундаментально зламані системи освітлення та згладжування, які до усрачки залежні від TAA. А якщо ще й сам TAA реалізований як попало - то DLSS дійсно виглядає краще нативного рендерингу. Хоча я як правило замість TAA ставлю DLAA в нативкі.
А взагалі, ніколи не було нічого краще MSAA.
(P.S. Писав свій комментар, ще коли був тільки один від тебе. А тут вже дві сторінки настрочили
)
Це результат того, що у багатьох рушіїв на сьогоднішній день фундаментально зламані системи освітлення та згладжування, які до усрачки залежні від TAA. А якщо ще й сам TAA реалізований як попало - то DLSS дійсно виглядає краще нативного рендерингу. Хоча я як правило замість TAA ставлю DLAA в нативкі.
А взагалі, ніколи не було нічого краще MSAA.
(P.S. Писав свій комментар, ще коли був тільки один від тебе. А тут вже дві сторінки настрочили
-
fantomrulezz
Member
Сліпе тестування ніколи не дає неочікуваних результатів.Georgin: ↑ 18.02.2026 11:31Хоча сліпе тестування це цікаво - завжди бувають неочікуванні результати
Сліпе тестування дає об'єктивні дані і доводить реальні об'єктивні факти безвідносно до суб'єктивного сприйняття.
Саме тому сліпе тестування є елементом наукового методу і використовується дослідниками в усіх галузях науки.
Забавно, що про "фанатство і критичну вразливість до маркетингового буллшіта" пише оголтілий фанат і несе маркетинговий буллшіт.Georgin: ↑ 18.02.2026 11:31Інша справа якщо хтось свідомо, на повному серйозі публічно просуває точку зору, що Native гірший за апскейлери - тоді це вже не до окуліста, це вже до психолога (фанатство і критична вразливість до маркетингового буллшіта)
Якщо хтось намагається оскаржити дані сліпого тестуваня - це доводить лише те, що дана особа не володіє критичним мисленням, а її фанатизм затьмарює їй очі.
Те, що в високих роздільних здатностях DLSS в пресетах Quality видає візуальний результат краще так званого "нативу" - не є новиною, це давно вже загальновідомий факт для всіх користувачів карт з підтримкою відповідної технології.
Добре, що тепер є і об'єктивні дослідження, які це неупереджено доводять.
Хоча все одно по форуму будуть бігати дурнуваті некомпетентні нефоннати з застарілими картками і кукарікати про "німагьот апскейл бить как натів ілі лучше натіва".
Бо їх курячий мозок не в змозі за 8 років нарешті розібратись в матчастині і дізнатись, що ШІ масштабування взагалі-то не є апскейлом, а є комбінацією апйскейла та даунскейла, і саме тому може виводити картинку кращу за так званий "натив".
-
VladimirV
Member
Це логічно, але я думаю можливо різниця в версії ДЛСС, бо я бачу конкретну перевагу з ДЛАА, а він ні. Я вказав що це моя особиста ситуація, але все одно хтось агриться, ну то його діло. Мене це не чіпляє.WWQ: ↑ 18.02.2026 12:37в первом случае по факту фхд мон (просто длинный) и апскейл там идет из другого разрешения, в честном же 1440п моне картинка будет апскейлиться из более высоко разрешения...
Ну а роздільна здатність рендеру в таких моніторах не те щоб катастрофічно буде різна.
- спойлер

-
Entar
Member
Але величезна кількість адептів "я самий розумний і зекономлю/куплю за ті ж гроші карту з більше памяті" зараз почнуть доказувати що це не так і фрс нічим не гірший а взагалі натів топ а длсс мило.
Щодо натіву. Якщо "натів" - це не DLAA згладжування, а та картинка, яка взагалі без згладжування або згладжена чим небудь крім DLAA (суперсемплінг 8х не беремо до уваги), то так, dlss навіть 4 точно краще ніж такий натів.
Я все життя не міг добитися в іграх щоб не було цих клятих драбин, мерехтіння країв напівпрозорих об'єктів. Ніяке згладжування ідеально не допомагає. А DLAA цю задачу вирішує.
Ставте мінуси!)
Щодо натіву. Якщо "натів" - це не DLAA згладжування, а та картинка, яка взагалі без згладжування або згладжена чим небудь крім DLAA (суперсемплінг 8х не беремо до уваги), то так, dlss навіть 4 точно краще ніж такий натів.
Я все життя не міг добитися в іграх щоб не було цих клятих драбин, мерехтіння країв напівпрозорих об'єктів. Ніяке згладжування ідеально не допомагає. А DLAA цю задачу вирішує.
Ставте мінуси!)
Последний раз редактировалось Entar 18.02.2026 13:02, всего редактировалось 1 раз.
-
yariksom
Member
Таке враження, що люди перестали грати в ігри. Лише картинками милуються 
-
IronWithin
Member
ты точно не прикалываешься? Натив у него лучше без сглаживания…Georgin: ↑ 18.02.2026 12:08 Scoffer
Серйозно? Ви ніколи не чули про таку штуку, як щільність пікселя відносно діагоналі монітора?
Ось саме це якраз і впливає на "ступєнькі"
FullHD на екрані 14' у ноутбуці як приклад - і Ви не знайдете ніяких "ступенек" без мікроскопа.
P.S. А про окремий "важкий випадок" UE5 я і так згадував раніше - не треба його брати як норму.
-
man1242
Member
Тільки з версії 4.0 виглядає кваліті мод більш менш як натив ТАА і то якщо брати останню версію 310.5.2, ось вже 4.5 виглядає як DLAA за якістю збереження деталей у русі, єдине що воно наразі дуже сире у плані стабільності щоб використовувати замість пресета К як основу. Щось підказує далі ніж перфоманс мод воно не піде, для кваліті мабуть вже очікувати тільки 5.0 версію.erkins007: ↑ 18.02.2026 12:27 Тоже мне новость. Длсс давным давно по качеству не отличить от натива, а с 4.0 даже лучше, не говоря уже про 4.5
Фср4 бультыхается на уровне длсс3 что неплохо, но до трансформерных не дотягивает. Старые же фср программные это мыло мыльное.
Последний раз редактировалось man1242 18.02.2026 13:11, всего редактировалось 1 раз.
-
IronWithin
Member
Я сколько не смотрел тесты они ваших слов не подтверждают, скинете ссылку на подтверждение?DuckRider: ↑ 18.02.2026 12:44так скейлер тоже дает задержку, но так как разрешение ниже = больше фпс, то нивелируется полностью