Новости
Последние статьи и обзоры
Вибір роутера
-
vdemeshko
Member
-
Scoffer
Member
Роутер це така штука, котра може обходитись дуже невеличкими буферами в кілька мегабайт розміром, а все інше реалізувати апаратно. А вони вже по 8 гіг оперативи запхали.vdemeshko: ↑ 15.02.2026 09:40Ну шо )) настал этот момент и для роутеров
Нічого, як тільки продажі впадуть, так одразу згадають що можна не тільки гівнокодити шішечкою, а ще й найняти інженерів з апаратного забезпечення.
-
nam5580
Junior
І видавати по кабелю 200-300 мегабіт. По вайфаю до сотки.Scoffer: ↑ 15.02.2026 10:07 Роутер це така штука, котра може обходитись дуже невеличкими буферами в кілька мегабайт розміром
-
vdemeshko
Member
SoC Qualcomm на 512мб без использования пропиетарного NSS ловит OOM (судя по ряду тредов на форму OpenWRT) на опенсурсных драйверах. Не так что бы минимальный буфер, но 1Гб для WiF6/7 драйвера похоже что минимально надо им. Ну или сидеть на стоке. При это с патчами с поддержкой NSS этой проблемы нет, но это уже не совсем чистый опен сурс и поддержки у него не будет полной в основной ветке. У MTK с этим лучше заметно и WiFi6 на 256мб вполне живет , wifi7 на 512Scoffer: ↑ 15.02.2026 10:07Роутер це така штука, котра може обходитись дуже невеличкими буферами в кілька мегабайт розміром, а все інше реалізувати апаратно. А вони вже по 8 гіг оперативи запхали.vdemeshko: ↑ 15.02.2026 09:40Ну шо )) настал этот момент и для роутеров![]()
Нічого, як тільки продажі впадуть, так одразу згадають що можна не тільки гівнокодити шішечкою, а ще й найняти інженерів з апаратного забезпечення.
-
Scoffer
Member
Якщо вайбкодити на електроні, то можна і в терабайт не влізти. Тим часом для умовного 10-гігабітного ядра і цільового пінга, що додається роутером, в одну мілісекунду, треба 10 мегабіт буфер QDR пам'яті. Хай з 10-кратним запасом буде 100 мегабіт, або 12,5 мегабайт. Бо якщо роутер вноситиме більше 10 мілісекунд до пінгу, то гівно це, а не роутер. Плюс ще скількись там кілобайт для таблиці маршрутизації на той жалюгідний десяток домашніх пристроїв. Оце і все, що насправді необхідно для апаратної маршрутизації. По іншим функціям, то апаратний фаєрвол домашнього класу буде +/- того ж порядку. Направлення антен це взагалі десятки-сотні байт. Ну і на веб-морду можна пару метрів залишити. Коротше 100 мегабайт в реальності за очі на всі-всі-всі функції.vdemeshko: ↑ 15.02.2026 11:48но 1Гб для WiF6/7 драйвера похоже что минимально надо им.
Звісно для цього доведеться вийняти ручки з дупки і попросити дідів навчити Verilog/VHDL.
-
vdemeshko
Member
Scoffer
это не мне а тем кто пилит ядро ликнус в том числе с кучей драйверов которые использует ОпенВРТ
это не мне а тем кто пилит ядро ликнус в том числе с кучей драйверов которые использует ОпенВРТ
-
Scoffer
Member
vdemeshko
Це я тобі кажу що треба насправді якщо підійти з розумом до справи. Бо часи коли сок з гігабайтом бортової пам'яті коштував 10 центів судячи з усього закінчились.
Ядро лінукса в апаратному маршрутизаторі не потрібне, ні з драйверами, ні без. Максимум якоїсь легковісної ртос для керування другорядними функціями.
Це я тобі кажу що треба насправді якщо підійти з розумом до справи. Бо часи коли сок з гігабайтом бортової пам'яті коштував 10 центів судячи з усього закінчились.
Ядро лінукса в апаратному маршрутизаторі не потрібне, ні з драйверами, ні без. Максимум якоїсь легковісної ртос для керування другорядними функціями.
-
vdemeshko
Member
но OpenWRT построен на нем и использует кучу драйверов из негоScoffer: ↑ 15.02.2026 13:54Ядро лінукса в апаратному маршрутизаторі не потрібне, ні з драйверами, ні без.
якщо в пана багато часу и натхнення то можете предложить им свои услуги для написания low level решений без Claude и прочего )) с RTOS, блекджеком и девками ))The OpenWrt Project is a Linux operating system targeting embedded devices
Последний раз редактировалось vdemeshko 15.02.2026 14:42, всего редактировалось 1 раз.
-
Scoffer
Member
І хто ім винен?))) Тут вже або шашечки, або їхати. Я дуже сильно сумніваюсь що роутери по 500 баксів стануть дуже популярними. Ну змінилась ситуація з доступністю апаратного забезпечення і все тут, перший раз чи що.vdemeshko: ↑ 15.02.2026 14:39но OpenWRT построен на нем и использует кучу драйверов из него
-
vdemeshko
Member
в данном случае вы хотите и рыбку сьестьScoffer: ↑ 15.02.2026 14:42Тут вже або шашечки, або їхати.
Последний раз редактировалось vdemeshko 15.02.2026 14:46, всего редактировалось 1 раз.
-
Scoffer
Member
vdemeshko
Особисто я взагалі ні в які опенсурси не вірю.
Особисто я взагалі ні в які опенсурси не вірю.
-
vdemeshko
Member
you get what you pay for
-
l-m
Member
І в яких SOHO роутерах не ядро лінукс?Scoffer: ↑ 15.02.2026 13:54Ядро лінукса в апаратному маршрутизаторі не потрібне, ні з драйверами, ні без.
Єдиний відомий мені виняток це Netgate з pfSense, де FreeBSD.
-
Scoffer
Member
l-m
Мало що там в яких роутерах. Перечитай про що я кажу. Вартість оперативи і інших чипів досягла такого рівня, що загрожує різким скороченням продажів взагалі. З цим треба щось робити. Єдиний реальний варіант цього щось це замінити програмні рішення на лінуксі/фряхі/обрати інше, на апаратні рішення, котрі вимагають щонайменше в 10 раз простішого заліза ціною складності розробки.
Була часи коли програмне вивозило і не напрягало вартостями. Ці часи закінчились. Хто перший зрозуміє і випустить апаратне рішення, той перекроїть увесь ринок на себе улюбленого.
Мало що там в яких роутерах. Перечитай про що я кажу. Вартість оперативи і інших чипів досягла такого рівня, що загрожує різким скороченням продажів взагалі. З цим треба щось робити. Єдиний реальний варіант цього щось це замінити програмні рішення на лінуксі/фряхі/обрати інше, на апаратні рішення, котрі вимагають щонайменше в 10 раз простішого заліза ціною складності розробки.
Була часи коли програмне вивозило і не напрягало вартостями. Ці часи закінчились. Хто перший зрозуміє і випустить апаратне рішення, той перекроїть увесь ринок на себе улюбленого.
-
artko
Member
і проблему такого аппаратного рішення вирішувати методом заміни? виглядає так собі. імхо, не має сенсу, навіть з урахуванням дорогої пам'яті.Scoffer: ↑ 15.02.2026 15:41Хто перший зрозуміє і випустить апаратне рішення, той перекроїть увесь ринок на себе улюбленого.
-
Scoffer
Member
Ні, фпга рулять. Усі високонавантажені ядра мереж якраз на них, але з іншої причини: ніякими програмами там тупо не вивезти об'єми трафіку. Тобто можна робити коли треба. І перепрошивати теж можна коли треба.artko: ↑ 15.02.2026 15:48і проблему такого аппаратного рішення вирішувати методом заміни?
-
artko
Member
(сходив, подивився) ну... плата розробника на невеличкий altera cyclone iv +32MB RAM + 1gbit ethernet фізика - коштує як arm плата під звичайний лінух з двома портами, та 1гб пам'яті. . і щось мені сумнівно, що fcpga з усього 6272LE витягне той самий фунционал, що вже є тієї арм платки (1гбіт вона переварює, без проблем).Scoffer: ↑ 15.02.2026 15:54Тобто можна робити коли треба. І перепрошивати теж можна коли треба.
скільки тоді коштують специалізовані fcpga під навантажені системи - навіть не хочу шукати
-
nam5580
Junior
А простому користувачу, в якого вдома тариф "300 мегабіт за 300 гривень", ноутбук, телевізор і три телефони, цей "апаратний маршрутизатор" потрібен?Scoffer: ↑ 15.02.2026 13:54 Ядро лінукса в апаратному маршрутизаторі не потрібне
Последний раз редактировалось nam5580 15.02.2026 16:23, всего редактировалось 1 раз.
-
Scoffer
Member
artko
Ну ти ж не плутай плату розробника, котра випускається сотнями-тисячами, і плати роутерів, котрі випускаються мільйонами)))
Ну ти ж не плутай плату розробника, котра випускається сотнями-тисячами, і плати роутерів, котрі випускаються мільйонами)))
-
l-m
Member
Я у мамки фантазер.Scoffer: ↑ 15.02.2026 15:41 l-m
Оце прям всі кинуться замінювати, щоб замість 1 ГБ розпаювати 256 МБ
Просто піднімуть ціни, а кому дорого — купляйте WiFi6 замість WiFi7, чи взагалі WiFi5 який значно менш ресурсомісткий.
Загалом ~25 років тому й захопив все Лінукс, бо якраз виробникам апаратних рішень, як-от Broadcom/Atheros, було вигідніше давати виробникам роутерів готовий SDK на базі Linux. І от тепер бджоли будуть боротись проти меду, ага
Последний раз редактировалось l-m 15.02.2026 16:29, всего редактировалось 1 раз.