Майбутні процесори Intel Nova Lake отримають рекордні за розміром кристали через великий кеш bLLC

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

erkins007: 12.02.2026 16:01Ну вот зачем писать бред? Там упор именно в проц с лучами. 5090 на 60% загружена.
Ти в цьому впевнений? Бо я тут бачу зовсім звичну картину. І начхати який тут проц. Як налаштуєш графіку так і впиратиметься.
Screenshot 2026-02-12 at 18.12.09.png

Передивився купу тестів Hogwarts Legacy в 4K хоч з променями хоч без. На Intel на AMD. Найбільшу загрузку проца, яку я там бачив - 30%. А так 10-15%.
Аналогічно в павуку, в CP2077 більше трохи але там непісі лазять і машини їздять, тому це логічно
Liam
Member

Якщо вже так потрібно заспокоїтись славетному erkins007.
Шість (я ретельно рахував) варіантів налаштувань.
Амінь.
q1nex
Member

А чому на TSMC а не на власному 18A? :laugh: Вони ж страждають через відсутність клієнтів. Це якась ганьба. Хто буде щось у них замовляти, якщо вони самі цураються власного виробництва?
ronemun
Advanced Member

q1nex
А чому на TSMC?
110-150мм2 це ніщо, навіть зараз, а тим більше в 2й половині 26 року
навіть якщо вихід невеликий, там реально можна відбраковувати 100 різними способами.
більша проблема в частоті - щось в пантер вона не дуже, але це можна списати на початковві партії, адже в реалі їх почали накопичувати ще рік тому, там маса невідомих була, а ще нові підкладки, + драйвера і т.п.
Те що інші не хочуть це:
1. брехня - а) Трамп дав чітку вказівку куда переводити бабло - в США, інакше мита будуть захмарні. Це стосується і TSMC - все тільки в штати б) вже навіть супергорда Apple найпростіші проци паралельно з TSMC переводить і на Інтел з 27 року, а далі і все решту піде.
2. на 25 рік було дивно чекати переводу на Інтел - цикл розробки навіть на готовому, перевіреному заводі - 3 роки. Нвідія виправляла помилки на вже готовому H200 6+ місяців, і то на тому ж техроцесі 4p, і то вже розроблений чіп, лише помилки, лише невеликі зміни + маски, і то 960 млн. доларів влетіла на TSMC, не рахуючи списання всіх чіпів забракованих і недоотриманий прибуток
erkins007
Member

alexeygalas: 12.02.2026 18:12. Найбільшу загрузку проца, яку я там бачив - 30%. А так 10-15%.
Ох ты ж еж. Чувак, ты серьезно думаешь что если у проца загрузка не 100%, то упора в проц нет? Я не думал что это нужно писать на оверах будет, но упор в проц возможен и когда у него загрузка 10%.
Scoffer
Member

erkins007: 12.02.2026 21:50Я не думал что это нужно писать на оверах будет, но упор в проц возможен и когда у него загрузка 10%.
Якщо вимкнути SMT, котра замість завантаження показує погоду на марсі - неможливий. Мінімальна точка це 69 з копійками відсотків за дуже специфічних умов. Така собі теорема лью і лейланда, чи як їх там.
erkins007
Member

Scoffer
На одно ядерном проце да. Иначе же при наличии 8 ядер загрузка одного полностью это всего 12.5%
Liam
Member

erkins007: 12.02.2026 21:50
alexeygalas: 12.02.2026 18:12. Найбільшу загрузку проца, яку я там бачив - 30%. А так 10-15%.
Ох ты ж еж. Чувак, ты серьезно думаешь что если у проца загрузка не 100%, то упора в проц нет? Я не думал что это нужно писать на оверах будет, но упор в проц возможен и когда у него загрузка 10%.
Дуже вдалий діалог, саме про Вас.
Тайлер: И что, вам это нравится?
Рассказчик: Что именно?
Тайлер: Чувствовать себя умником.[b
"Бойцовский клуб"

Я теж дивлюсь пана Романа:

А ще, люблю почитати Reddit:
https://www.reddit.com/r/pcgaming/comme ... iel/?tl=ru
erkins007
Member

Liam
Советую помимо роликов с Ютуба другие источники информации иметь. Если вы думаете что без какого-то ютубера никто не знает что такое конвеер CPU и почему упор возможен даже при миндальной общей нагрузке, то вы мягко говоря очень наивны.

Я вообще удивлен что на оверах нужно объяснять прописные истины.
wander
Junior

unique-neon: 12.02.2026 12:12 Відстав від новин. То інтели для краси показують високий ТДП, чи справді багато споживають? Обмеження ТДП скажімо до 150Вт б'є відчутно по швидкодії?
У мене 265K “андервольтнутий” + з обмеженнями PL2 у 140W, чудово себе почуває особливо у 1440р геймінгу, якщо порівнювати у Cinebench та 3DMark, втратив я не більше 10% від стоку.
sharahome
Junior

І що з цими новими процесорами робити без оперативної пам'яті ? :lol:
S0N1C
Member

ой, не знаю шо там було в хогвардсі пару років тому, але зараз поставив і схоже шо все виправили і працює просто чудово, але я у все граю на залочених 60 фпс, може тому :shuffle:
спойлер
Изображение
Liam
Member

erkins007: 12.02.2026 23:28 Liam
Советую помимо роликов с Ютуба другие источники информации иметь. Если вы думаете что без какого-то ютубера никто не знает что такое конвеер CPU и почему упор возможен даже при миндальной общей нагрузке, то вы мягко говоря очень наивны.

Я вообще удивлен что на оверах нужно объяснять прописные истины.
Надайте будь ласка джерела інформаційні. Я не жартую. Бо якось так виходить, що Ви дійсно розумна людина, а я цього й не помітив :-/ Дивлюсь уто, блохерів усіяких, читаю коментарі на Reddit, а треба істини знати.

Тільки давайте без. Без усього того, що може ввести у омани. Офіційні тести та пояснення від виробників CPU, або розробників програмного забезпечення, або статтю поважного видання - буде цілком достатньо. Якщо істини "прописные", то вони повинні десь бути прописані, беззаперечливо, остаточно. Це все, що потрібно, а саме, знайти відповідь:
Яким чином гра, котра підтримує багатоядерні процесори та має не дуже високі вимоги до частоти (3.8 GHz max.) може обмежуватися сучасними CPU, навантажуючи їх приблизно не вище 30 відсотків? У "приписных истинах" можуть бути будь-які інші ігри, але, звісно з підтримкою багатоядерних CPU.

Системні вимоги з офіційного сайту:
https://www.hogwartslegacy.com/uk-ua/pc-specs
Звідси я взяв інформацію про вимоги до CPU.

Повторюю, не "своїми словами", не відео від блохерів та коментарі на форумах мене вже не цікавлять. Бажаю знати істину.

Дякую, з повагою.
erkins007
Member

Liam: 13.02.2026 01:13та має не дуже високі вимоги до частоти (3.8 GHz max.)
Тут мои полномочия все. Я курс компьютерной грамотности для дошколят вести не подписывался.
Liam
Member

erkins007: 13.02.2026 01:36
Liam: 13.02.2026 01:13та має не дуже високі вимоги до частоти (3.8 GHz max.)
Тут мои полномочия все. Я курс компьютерной грамотности для дошколят вести не подписывался.
Зрозуміло. Амінь.
waryag
Member

erkins007: 12.02.2026 16:01Ну хватит уже себя дурачком выставлять. С большого кристала гораздо легче отвести тепло. Чем больше площадь, тем лучше теплоотвод, это же элементарная физика.

На вашем примере если у 5090 выставить лимит по ватам как у 5050 у нее будут гораздо ниже температуры.
Дурачком выставляешь себя ты сам. 5050 тоже можно зажать по потреблению, и нижний порог будет в разы меньше, на плюс-минус том же напряжении. :facepalm:

Відправлено через 5 хвилин 43 секунди:
Барбарис: 12.02.2026 15:32Не можна порівнювати з різною кількістю виділеного тепла.
Оця фраза внизу некоректна(мало би бути не пропорційна, а відповідна чи там аналогічна), не треба за ню чіплятись, бо схоже на маніпуляцію.
Мова про однакову кількість тепла(чи з невеликою різницею) виділену з різних за площею поверхонь. Завжди так і було, і завжди так розуміли. І більшість людей з базовими знаннями її так і сприймають.
Чому ні? Це найбільш ймовірний, навіть типовий, з реалістичних випадків.
І ні, саме пропорційна, бо чипмейкери платять саме за площу пластин. І хочуть отримувати з них продукти з певною віддачею, як в умовних папугах продуктивності, так і в реальних грошах.

Відправлено через 11 хвилин 11 секунд:
Liam: 13.02.2026 01:13Яким чином гра, котра підтримує багатоядерні процесори та має не дуже високі вимоги до частоти (3.8 GHz max.) може обмежуватися сучасними CPU, навантажуючи їх приблизно не вище 30 відсотків?
Безграмотна постановка питання.
Нормальна сучасна гра хоче всю частоту процесора, що є. (Якщо вона не ламається через занадто високий фпс чи не має локу або інших проблем).
Підтримка багатоядерних процесорів це дуже широке поняття, від завантаження одного ядра повністю і кількох потроху до повного завантаження 16 і більше потоків. Але навіть в останньому випадку гра зазвичай позитивно реагує на збільшення тактової частоти.
Liam
Member

Мені не спалося, тож вирішив розібратися: що ж там насправді з тим Хогвортсом?

1) Архітектура двигуна та DX12
Оскільки гру розроблено на двигуні Unreal Engine 4 (UE4), рендер-архітектура якого проєктувалася саме під можливості DX11, у ній збереглися відповідні проблеми навіть при використанні DX12. У UE4 є фундаментальні архітектурні особливості, які заважають йому ефективно навантажувати сучасні багатоядерні процесори.
Офіційна документація про потоковий рендеринг: https://dev.epicgames.com/documentation ... eal-engine
Тут прямо описується поділ на Game Thread (ігровий потік) та Render Thread (потік відтворення), а також їхня жорстка взаємозалежність.

2) Компіляція шейдерів
На порталі TechPowerUp згадується додаткове навантаження на процесор, а саме - компіляція шейдерів у фоновому режимі.
Опис проблеми після великого тесту: https://www.techpowerup.com/review/hogw ... sis/7.html
Ця вада спостерігається і в багатьох інших іграх на базі UE4.

3) Обмеження одного потоку
Видання TechSpot у своєму масштабному тестуванні вказує на те, що гра сильно обмежена продуктивністю одного потоку, що цілком очікувано після вивчення попередньої інформації. Крім того, операції з трасіровкою променів (Ray Tracing) також критично залежать від центрального процесора.
Тестування продуктивності: https://www.techspot.com/review/2627-ho ... benchmark/
Схоже, і я, і alexeygalas помилялися у своїх попередніх висновках.

4) Підтвердження проблем з CPU
Додаткові докази явних проблем із продуктивністю гри щодо процесора можна знайти тут:
https://overclock3d.net/reviews/softwar ... s_guide/3/

Висновки:
Гра не вміє використовувати понад 6–8 ядер, а ті, що використовує - задіює вкрай неефективно.

Починаючи з певного моменту, потужність відеокарти перестає впливати на FPS, бо "вузьким місцем" стає швидкість підготовки інструкцій процесором (через особливості UE4).

У локації Hogsmeade UE4 досягає своєї межі за кількістю об'єктів, що обробляються в кадрі. Суттєвого приросту продуктивності там досягти практично неможливо.

Обмеження в процесор у цій грі - це не брак потужності ядер як такої, а нездатність UE4 ефективно паралелити завдання для підготовки кадру.

Головний підсумок:
Усі ці роздуми про те, що "упор в проц возможен и когда у него загрузка 10%", у даному конкретному випадку є некоректними. Розробники випустили якщо не "бракований продукт", то гру з явними технічними вадами.

Можу навести аналогію: спорткаром керує новачок, який просто не вміє входити в повороти на швидкості понад 60 км/год. Це проблема автомобіля чи все ж таки водія?

Окрема подяка erkins007. Я в усьому розібрався сам, а не "закочував очі", думаючи про рівень знань інших (дошколятах). Ну нічого, проявите себе іншим разом.

Отправлено спустя 16 минут 13 секунд:
waryag: 13.02.2026 03:53 Відправлено через 11 хвилин 11 секунд:
Liam: 13.02.2026 01:13Яким чином гра, котра підтримує багатоядерні процесори та має не дуже високі вимоги до частоти (3.8 GHz max.) може обмежуватися сучасними CPU, навантажуючи їх приблизно не вище 30 відсотків?
Безграмотна постановка питання.
Нормальна сучасна гра хоче всю частоту процесора, що є. (Якщо вона не ламається через занадто високий фпс чи не має локу або інших проблем).
Підтримка багатоядерних процесорів це дуже широке поняття, від завантаження одного ядра повністю і кількох потроху до повного завантаження 16 і більше потоків. Але навіть в останньому випадку гра зазвичай позитивно реагує на збільшення тактової частоти.
Дякую за лекцію про частоту, але вона була б доречною у 2005 році. Сьогодні ж, коли ми бачимо 30% навантаження CPU і недовантажену RTX 4090, — це не "позитивна реакція на частоту", а неспроможність гри ефективно використати архітектуру сучасних процесорів. Ваша теза про те, що гра "хоче всю частоту", звучить як виправдання для розробників, які не змогли в оптимізацію DX12. Іноді варто промовчати, перш ніж писати про грамотність інших. Томні зітхання про частоту не виправлять того, що Main Thread (дививиться в матеріалі мого коментаря вище) у цій грі — це "вили" для будь якого сучасного CPU.
Earanak
Member

Читаю вот вас всех тут... И прям представляю себе собирательный образ шизика, с X3D головного мозга, который все эти годы тупо 24/7 играет в Хогвартс на 150FPS, каждый день замеряя производительность что бы не дай бог она не просела :lol:

Блин, я бы ещё понял если бы это была какая нить выдающаяся игра с крутой реиграбельностью. Или технологический шедевр, бенчмарк на века. Так это уже не первой свежести средненькая игра на отсталом движке с постным сюжетом. И на эту дряблую невзрачность уже который год наяривают X3D шизики. Просто дичь как по мне :dontknow:

Если что мне игра то норм зашла, просто не считаю ее чем то выдающимся.
Liam
Member

Earanak: 13.02.2026 07:38 Если что мне игра то норм зашла, просто не считаю ее чем то выдающимся.
От якби у 26-му вийшло DLC - Гоґвортс: Пригоди на острові Епштейна.
Мабуть знов засвітилися б у темряві ті 3D кеші від перегріву бажань.
alexeygalas
Member

Earanak
Коли твій FPS падає нижче 60

Изображение
Ответить