Сidonix: ↑
09.02.2026 16:24
Чесно кажучи не знаю що мене підштовхне колись ще купляти їх материнки. Остання була на Z170 під Core i7-7700k, але з серпня 2021-го як перейшов на Ryzen+Asus, то так і сиджу, поки все ок.
Відправлено через 1 хвилину 33 секунди:
Тепер в них єдиний вихід це при купівлі їх материнок гарантувати заміну процесора, якщо погорить. Але навряд чи вони на це підуть.
У них часто хороша комбінація слотів/портів, цікаві екзотичні ITX плати як плати часів Skylake з двома мережевими інтерфейсами, X99/X299 ITX манюні з перпендикулярними дочірніми платами для додаткових роз'ємів (з того що пам'ятаю особисто).
Але брати щось на AM5 від них стрьомно.
Мабуть притримуватись гасла девопсів - "працює - не лізь"
Саме так; та й в нових прошивках, здається, тільки агесу для 8000 та 9000 серії завезли (+фікси для задертих напруг на soc в цих же серіях), тож ніби не знаю, що там очікувати ще, завантаження до віндовсу і так 10с
wws13: ↑
09.02.2026 17:58
странно что все так хейтят asrock, у меня taichi на x870e и как по мне єто самая адекватная материнка на x870e, потому как работает видеокарта 16x pcie5 + все nvme порты и ничего не отключается, у всех остальных или видео на 8x переключается или nvme не все доступны
ну и уже больше года работает с 9800x3d без каких либо проблем
Если ты выбирал мать чтобы работало одновременно 16x pcie5 и 4 NVME на полной скорости, то тут ты немного промахнулся . Лучшая мать для этой цели - MSI MPG X870E EDGE . На твой асрок ты не поставишь одновременно 2 ссд pcie5 x4 и видео 16x pcie5 , кроме того задние Usb4 там не отключаются.
Чесно кажучи не знаю що мене підштовхне колись ще купляти їх материнки. Остання була на Z170 під Core i7-7700k, але з серпня 2021-го як перейшов на Ryzen+Asus, то так і сиджу, поки все ок.
Тепер в них єдиний вихід це при купівлі їх материнок гарантувати заміну процесора, якщо погорить. Але навряд чи вони на це підуть.
У них часто хороша комбінація слотів/портів, цікаві екзотичні ITX плати як плати часів Skylake з двома мережевими інтерфейсами, X99/X299 ITX манюні з перпендикулярними дочірніми платами для додаткових роз'ємів (з того що пам'ятаю особисто).
Але брати щось на AM5 від них стрьомно.
Згоден що дошки цікаві, і класно що прямо в БІОС можна оновлювати прошивку прямо з інтернету. Але...але...
Не берите 800 платы АМ5 Асрока и Асуса. У первых кривой уефи, у вторых псие слоты царапают видюхи. Потом докажите в ремонте, что это не вы повредили коннектор.
xIIImaL: ↑
09.02.2026 23:51
Если ты выбирал мать чтобы работало одновременно 16x pcie5 и 4 NVME на полной скорости, то тут ты немного промахнулся . Лучшая мать для этой цели - MSI MPG X870E EDGE . На твой асрок ты не поставишь одновременно 2 ссд pcie5 x4 и видео 16x pcie5 , кроме того задние Usb4 там не отключаются.
Эдж такой же как Томагавк, но более дорогой. Нет прокладок под нижние М.2 слоты с 2 по 4 как у MPG. Лучше взять X870E Carbon Max или X870E Ace Max. Для бояр есть Годлайк с 10 слоями под 256 ГБ киты с EXPO без шаманства.
09.02.2026 17:58
странно что все так хейтят asrock, у меня taichi на x870e и как по мне єто самая адекватная материнка на x870e, потому как работает видеокарта 16x pcie5 + все nvme порты и ничего не отключается, у всех остальных или видео на 8x переключается или nvme не все доступны
ну и уже больше года работает с 9800x3d без каких либо проблем
мне хватает одного nvme на pcie5, стоит samsung 9100 и 990 и никакой разницы в реальных задачах не вижу, в MSI MPG X870E EDGE нельзя поставить ссд во все 4 разьема и чтобы видео работало на 16x, а у меня сейчас все 4 заняты и 16x на видео, где я промахнулся?
Відправлено через 2 хвилини 39 секунд:
на мою нову стару MSI PRO X870E-P WIFI теж шось накльопали, не знаю чи варто оновлювати
спойлер
я поставил в самом начале 1.3.0 а его удалили и заменили, а сейчас есть более новые, но ставить не хочу, короче beta плюс MSI не позволяет настройки переносить.
Юзаю MSI B550M PRO-VDH WiFi. Проблем 0. Хоч райзен 9 в розгоні став якщо вірити Hardware Unboxed
В обсуждении говорят про Асрок на АМ5, твой АМ4 МСИ никому тут не сдался
10.02.2026 09:12MSI MPG X870E EDGE нельзя поставить ссд во все 4 разьема и чтобы видео работало на 16x, а у меня сейчас все 4 заняты и 16x на видео, где я промахнулся?
У меня MSI X870E Edge Ti и четыре M.2 на X4 и видеокарта в X16.
Что бы не было деления PCI-E линий нужно отключить USB4 в биосе. Это обязательное условие.
Многие платы этого попросту не позволяют сделать. Например ASUS X870E Hero так не умеет.
Последний раз редактировалось Earanak 10.02.2026 09:31, всего редактировалось 1 раз.
wws13, я в курсе что ASRock платы тоже так умеют.
Я отвечал конкретно на ваше сообщение по поводу MSI X870E Edge Ti.
У X670E плат вообще такой проблемы не было, как и родного USB4 впрочем.
Version 4645
Beta Version
10.89 MB
2026/02/02
Improve system compatibility
Колись мав asrock z370, вже не пригадую коли саме, але давно апдейтів не було, проци давно зняті з виробництва. Раптом з'являється в світі фіча ReBar (здається з подачі amd), яку проци підтримували згідно специфікації, але її не було і ніде не використовувалась. Був приємно вражений, що asrock таки ще раптом випустив bios з rebaro'м