У GOG Galaxy планують додати офіційну підтримку Linux

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Inqizitor2022: 29.01.2026 16:13Часть про корпорацию почитайте, как раз стимдек - это и есть пример, когда Валв просто сделали свой линукс закрытый без возможности туда лезть.
та ладно. а чому у faq по стімдеку прямо є інструкції, як перевести в десктоп мод, як встановлювати сторонній софт та отримати повні права? щось не схоже на "закрытый без возможности туда лезть"
спойлер
https://help.steampowered.com/en/faqs/v ... -E8D2-323C
dead_rat
Member

artko: 29.01.2026 16:23
Inqizitor2022: 29.01.2026 16:13Часть про корпорацию почитайте, как раз стимдек - это и есть пример, когда Валв просто сделали свой линукс закрытый без возможности туда лезть.
та ладно. а чому у faq по стімдеку прямо є інструкції, як перевести в десктоп мод, як встановлювати сторонній софт та отримати повні права? щось не схоже на "закрытый без возможности туда лезть"
спойлер
Для більшості користувачів прочитати мануал це абсолютно непроходимий барʼєр. Тож порахуємо як закриту.
SergiusTheBest
Member

Inqizitor2022: 29.01.2026 16:05 Зачем использовать мёртвую систему - у всех стоит 11 винда и все довольны. Линукс был у красноглазиков в начале 2000-х, потом стал маргинальной системой для всяких автоматов и прочих embedded вещей, это где qnx не используется. Больше нигде линукс не стоит и не нужен, так как даже в виде Убунты или Минта оно не может обновляться без глюков и самоуничтожения, то есть линукс может работать в виде - поставил и не трогаешь вообще, дабы не сломать, а обновление прошивки устройства - это в том числе обновление линукса на такую же протестированную версию с отключенными обновлениями, как та, что стояла.
У Линукса был шанс на то, чтобы стать нормальной системой - чтобы какая-то корпорация купила права на выпуск своего линукса со своим магазином, своей системой обновлений, сделали свой персональный юай удобный, чтобы контроль был любого компонента системы без возможности внесения любой отсебятины пользователей на любой уровень ОС кроме установки приложений из магазина. Закрытая система без кастомизации и даже без консоли с рут правами, дабы никто не лез. Но увы.
Вилазьте вже з цих стереотипів, які не мають нічого спільного з реальністю.
Ekz0rcyst
Member

Inqizitor2022
А ви веселий, мабуть із серйозним лицем все це писали. Я аж посміявся, дякую, що підняли настрій.
AssayMAS
Member

Z440_User: 29.01.2026 15:55Чим тут лінукс гірше?
винды раз два и обчёлся, а никсов с несколько десятков. И с точки зрения дров они абсолютно разные.
Z440_User: 29.01.2026 15:55 без всяких костилів у вигляді віртуалок та іншого?
виртуалка с времён вин 7 уже есть на сайте мелкомягких бесплатно по за учёткой - и это уже не костыль ибо "костыль" это нечто маленькое
Z440_User: 29.01.2026 15:55 win11 або хоча б win10 заведете на Pentium III з якоюсь GeForce MX440?
нет. Потому что не соответствует минимальным требованиям. А вот вин XP или вин7 да.
Z440_User: 29.01.2026 15:55Слабо на win11 без гуглу та костилів, в "пару кліків" запустити? Саме з образу, а не шукати "nocd"
в у игр написана поддержка вин 11 или вин10? нет. А ноусиди это скачал и забыл... а вот в никсах запуск старых игор не "не предусмотрен" а невозможен по умолчанию.
Ekz0rcyst: 29.01.2026 16:11Яким чином тоді працює steam deck?
на маленьком при маленьком количестве поддерживаемого железа. За несколько лет поддержку стороннего железа чуток расширили - но до всеядности винды (7 10 11) к железу стиму ОС далеко.
Z440_User
Member

Inqizitor2022: 29.01.2026 16:13Часть про корпорацию почитайте, как раз стимдек - это и есть пример, когда Валв просто сделали свой линукс закрытый без возможности туда лезть. Но это не система для десктопа, а чисто игровая станция.
Ви колупали того лінукса? Можете сказати чим саме він відрізняється від загальних дистрибутивів?
Ви взагалі системно/блочно/не знаю як ще асоциативно назавати Linux розглядали?

Ось вам приклад з музичної сфери:
- Є студії звукозапису (DAW), є ефекти обробки звуку, як апаратні (різноманітне обладнання), так і софтові (plugin).
- Є жива концертна діяльність де музиканти грають на сцені, а всі інструменти підключено до мікшерного пульта де звукорежисер "робить магію" з ручками на пульті для відтворення студійного звучання яке було в запису і яке знають відвідувачі концерту. Включно зі всіма ефектами обробки звуку які були при записі.

Щоб не таскати шкафи обладнання по концертах в турі, компанія Waves випустила сервер обробки звуку, який підключається до ethernet-мережі залу, або одразу до мікшерного пульта і займається обробкою звуку в реальному часі згідно команд від "крутилок" на мікшерному пульті.
Сервер цей називається "Waves Soundgrid server" і являє собою звичайний ПК в корпусі "як підсилювач" для монтужу в загальну стійку апаратури.
Програмно там:
- Стандартне ядро Linux в якому ВИМКНУЛИ підтримку майже всього для отримання мінімально можливого функціоналу, зробили налаштування для real-time low latency системи, включили підтримку для 1,5 материнки та 1,5 мережевих карт.
- Мінімальний набір системних бібліотек для можливості завантаження отриманого ядра
- Зробили закритий бінарник Soundgrid (запаковали взагалі все в один файл) який і є тим ПЗ що обробляє звук
- Мінімально-можливе веб-оточення (сервери, веб-морда)
- Замуровали це все в пісочницю BusyBox
- Оформили LiveUSB образом
- Розвернули образ на флешку в середині корпусу того ПК на пеших серваках, зараз на nvme мінімального розміру розгортають LiveUSB образ.

Отой STEAM-OS зроблено приблизно за тією ж схемою. Читав що Arch Linux вони взяли за основу, далі не цікавився.

В Gentoo можна отримати STEAM двома шляхами, зібрати його з повною інтеграцією в систему і отримати ПЗ повністю оптимізоване під ваше залізо.
А можна встановити бінарник скомпільований під абстрактний х86_64 в пісочниці Flatpack, куди STEAM сам натащить необхідних йому та іграм бібліотек, не чіпаючи вашої системи. Але тягнути воно буде не все підряд, використовувати воно буде в пріоритеті системні ліби, дотягуючи те що не підходить з вашої системи.
Ekz0rcyst
Member

AssayMAS
Веселощі продовжуються, дорослі люди, мабуть, а пишуть нісенітниці. :rotate:
AssayMAS
Member

Z440_User: 29.01.2026 17:00А можна встановити бінарник скомпільований під абстрактний х86_64 в пісочниці Flatpack, куди STEAM сам натащить необхідних йому та іграм бібліотек, не чіпаючи вашої системи. Але тягнути воно буде не все підряд, використовувати воно буде в пріоритеті системні ліби, дотягуючи те що не підходить з вашої системи.
а ФПС при таком пользовании игор со стима измеряли?
Просто в многих источниках указывают что будет чуть больше половина ФПС чем на винде. Исключения менее 10 старых игр что на никсах чутка шустрее.

Відправлено через 8 хвилин 4 секунди:
Ekz0rcyst: 29.01.2026 17:06а пишуть нісенітниці
вот я на свой 10+ летний металлолом могу затулить почти любой дистрибутив - но он будет работать частично из за отсутствия дров В ПРИРОДЕ.
так и стим ОС не имеет дров - как то без дров запустится на не поддерживаемом железе, но ФПСа в играх не будет.
Сча даже браузер для нормальной работы требует несколько гигов библиотек посредников между им и видеокартой. А у стим ос нету этих дров и библиотек, возможно пока нет...
--- из гуголя
Современные версии SteamOS, используемые в Steam Deck, лучше всего работают на процессорах AMD с графикой RDNA2/3. Благодаря прослойке Proton, на ОС поддерживается большинство игр из библиотеки Steam
Z440_User
Member

AssayMAS: 29.01.2026 16:59
Z440_User: 29.01.2026 15:55Чим тут лінукс гірше?
винды раз два и обчёлся, а никсов с несколько десятков. И с точки зрения дров они абсолютно разные.
Што?
1.) Що таке Linux?
-ядро
-ліби
- загрузчик
- пакетний менеджер
- настроювалка
2.) Де знаходяться драйвери?
- ядро
-пропрієтарні блоби від виробника
3.) Чим ядро з kernel.org відрізняється від дістрового?
- нічим
- варіанти із специфічними патчами. варіант ядра юзер може вибрати сам, або навіть зібрати своє власне.
4.) Чим відрізняются ліби "обв'язки"?
5.) Чим...
Відповідь та сама що і про ядро.

Це вам про різницю десятків лінуксів та дрова.
Z440_User: 29.01.2026 15:55 без всяких костилів у вигляді віртуалок та іншого?
виртуалка с времён вин 7 уже есть на сайте мелкомягких бесплатно по за учёткой - и это уже не костыль ибо "костыль" это нечто маленькое
І вона вміє в захищені старі образи дисків?
Z440_User: 29.01.2026 15:55 win11 або хоча б win10 заведете на Pentium III з якоюсь GeForce MX440?
нет. Потому что не соответствует минимальным требованиям. А вот вин XP или вин7 да.
Але цього хочуть від свіжих Linux :dontknow:
Z440_User: 29.01.2026 15:55Слабо на win11 без гуглу та костилів, в "пару кліків" запустити? Саме з образу, а не шукати "nocd"
в у игр написана поддержка вин 11 или вин10? нет.
Але жаліються що таке в Linux не працює...
а вот в никсах запуск старых игор не "не предусмотрен" а невозможен по умолчанию.
Приклади?
Я можу навести:
DOOM3 старе? Пройдено на актуальній системі 2024р.
Pray старе? Пройдено на актуальній системі 2022р.
Серія Bioshock старе? Пройдено всі 3 частини впродовж 2022-2025р на системі що оновлюється раз на 2 тижні.

Мова про native ігри.

Малий зараз бігає в першу Half-Life (native linux), яка валяється на HDD з 2013р.

Нагадаю, у мене Gentoo яка оновлюється раз на 2 тижні найновішим unstable софтом. І чомусь все без питань запускає в 99% випадків.
SergiusTheBest
Member

AssayMAS: 29.01.2026 17:14 вот я на свой 10+ летний металлолом могу затулить почти любой дистрибутив - но он будет работать частично из за отсутствия дров В ПРИРОДЕ.
Заради спортивного інтересу: до чого саме немає дров?
Z440_User
Member

AssayMAS: 29.01.2026 17:14 а ФПС при таком пользовании игор со стима измеряли?
Просто в многих источниках указывают что будет чуть больше половина ФПС чем на винде. Исключения менее 10 старых игр что на никсах чутка шустрее.
Я таким не страждаю.
STEAM я свідомо ставив в пісочницю. Варіант інтеграції в систему відкинуто було ізначально.
В часи актуальності Core2Duo, тотальна оптимізація всього і вся на gentoo дозволяла на одноядерному Pentium4 їхати наче це Core2Duo. Але мене в першу чергу цікавив контроль над системою і можливість зібрати саме своє Lego з потрібним мені функціоналом, викинувши все зайве, чого не дають пакетні дістри.
вот я на свой 10+ летний металлолом могу затулить почти любой дистрибутив - но он будет работать частично из за отсутствия дров В ПРИРОДЕ.
Як по вашому, у мене надсучасна машина?
спойлер
Знімок_20260129_185136.png
Чи може поточна аудіокарта Audigy2 ZS надсучасна?

Чи може станом на першу половину 2010х машина MacPro на процесорі PowerPC була найсвіжішою та найпоширенішою що на неї можна було встановити будь що та були доступні будь які драйвери?
Але я після того як награвся в штатну MacOS, засунув туди звичну Gentoo.

Так які у вас там трабли з драйверами?

Забув, актуальний та найсвіжіший комп у мене в гаражі, щоб тицяти в нього руками в мазуті в пошуку/гортані мануалу, на якому бігає Arch актуальності вересень 2025р. зібрано на Pentium4 (Prescott) та Asus P5GD1Pro з відеокартою GeForce 240GT та 4*512Gb DDR-400MHz.

Тож що там у вас з драйверами?
Mozdev
Member

Я у Enshrouded на лінукс гнав доки 1080ti не померла, і так без проблем запускаю як старі так і нові грайки.
#
ГероЇ (3,5), Дісайплс (1,2), Готика (1,2), Imperium Galactica II, Populous - The Beginning, The Neverhood, warkraft 3, Neverwinter Nights, Two Worlds II,
вся серія Half-Life втому числі і нова Black Mesa, Вся серія грайок по STAR WARS із Стім, Wolfenstein ( всі ), DooM ( Усі окрім Dark Ages в мене карта без РТ),
Dawn Of War Soulstorm UA THB, Sid Meier's Civilization(series), Hogwarts Legacy, Divinity - Original Sin(1,2), Baldur's Gate 3, Enshrouded, Path Of Exile (1,2)...

Тому так на лінукс спокійнісенько можна грати майже у будь-які грайки, залишилося знайти на них час....
AssayMAS
Member

Z440_User: 29.01.2026 19:03Так які у вас там трабли з драйверами?
как писал выше - отсутствие дров вааще под нужную версию ядра. Вот например мать 1155 а под сата3 на внешнем контроллере нет дров, или контроллер клавиатуры ps2 отваливается - только юсб, нет дров под никсы для сканеров, принтеров, ... .
SergiusTheBest: 29.01.2026 18:38Заради спортивного інтересу: до чого саме немає дров?
ASMedia ASM1042 USB 3.0 xHCI Controller
ASMedia ASM1061 PCI-E x1 SATA-III Controller
дрова есть только под древние версии ядра
Z440_User: 29.01.2026 18:35І чомусь все без питань запускає в 99% випадків.
просто до тебя кто то уже убил кучу времени что бы у тебя работало как "далее -> далее -> готово".
У меня негативный опыт с никс системами на ПК, у моих знакомых тоже... а вот сервера с идущим в комплекте нимксом всегда ОК. Там уже публичный дистриб допилил изготовители сервера.
Я не спорю любой дистриб можно допилить под задачи - но зачем если винда уже "далее -> далее -> готово". Не просто так 80+% ПК под виндой. Винда уже с коробки и после автообнов готова для офиса, а вот таких никсов раз-два и всё и то там узкий пул принтеров сканеров что тянет. Чтос основной инструмент работы офиса.
Mozdev: 29.01.2026 19:08Тому так на лінукс спокійнісенько можна грати майже у будь-які грайки,
так у тя железо свежее - естественно что и дрова есть актуальные, как и хоть какая то поддержка...
Ekz0rcyst
Member

AssayMAS: 29.01.2026 19:28 ASMedia ASM1042 USB 3.0 xHCI Controller
дрова есть только под древние версии ядра
спойлер
Так, обидва контролери мають відмінну підтримку в Debian 13 (Trixie).
Debian 13 постачається з ядром Linux 6.12 (серія LTS), яке є досить свіжим і містить зрілі драйвери для цих досить старих чипів ASMedia.

ASMedia ASM1042 (USB 3.0 xHCI Controller)
Це стандартний USB 3.0 контролер (xHCI). Підтримка в Linux через вбудований драйвер xhci_hcd існує з часів ядра ~2.6.31–3.x (приблизно 2010–2011 роки).
У ядрі 6.12 він повністю підтримується — ніяких спеціальних налаштувань чи зовнішніх драйверів не потрібно.
Контролер видно в lspci як USB-пристрій і використовує стандартний xhci-драйвер.
Давні проблеми з прошивкою чи quirks з 2011–2014 років давно виправлені.
ASMedia ASM1061 (PCI-E SATA-III Controller)
Це AHCI SATA-контролер. Драйвер ahci в Linux підтримує чипи серії ASM106x (включаючи ASM1061, PCI ID 1b21:0611 або 1b21:0612) вже багато років — стабільно з ядер ~3.x / початку 2010-х, а в сучасних ядрах працює бездоганно.
У Debian 11/12 (ядра 5.10+) користувачі повідомляли про гарну роботу, часто навіть з підтримкою гарячого підключення кращою, ніж у деяких вбудованих контролерах.
У ядрі 6.12 він повністю покритий стандартним AHCI-драйвером — без патчів чи ручних налаштувань.
(Примітка: у дуже старих звітах згадувалися потреби в AHCI-режимі в BIOS чи проблеми з оптичними приводами на деяких ревізіях, але це давні історії.)

На практиці в Debian 13:

Обидва контролери мають визначатися автоматично після встановлення (або після вставки карти).
Перевірте за допомогою lspci -k: для USB має бути xhci_hcd, для SATA — ahci.
Якщо щось не працює — перевірте налаштування BIOS (AHCI для SATA, увімкнений PCIe-слот), підключення кабелів/живлення, або подивіться логи: dmesg | grep -i ahci та dmesg | grep xhci.

Це дуже поширені й дешеві карти-розширення з епохи ~2010–2015 років, і підтримка в ядрі Linux вже понад десятиліття стабільна. У Debian 13 проблем не повинно бути.
Мені траплялись SATA-контролери на цьому чипі, і жодного разу не було проблем. Використовував у Proxmox, що базується на debian. Перестаньте писати маячню.
Woody
Junior

KimRomik: 28.01.2026 12:15 навіщо емулювати Windows, якщо можна просто робити ігри на чистому Linux?
Це чудове питання!
Ось тут дається гарне пояснення:
Z440_User
Member

AssayMAS: 29.01.2026 19:28
Z440_User: 29.01.2026 19:03Так які у вас там трабли з драйверами?
как писал выше - отсутствие дров вааще под нужную версию ядра.
Якщо виробник надав драйвери і їх включили в офіційну гілку ядра - вони там будуть навіть через 50років після смерті виробника у всіх ядрах від версії де вони з'явилися.
Оно зараз сперечаються чи варто викидати з ядра підтримку обладнання та переферії першої половини 90-х.
А якщо виробник дає лише пропрієтарний блоб - то всі питання до виробника.
Вот например мать 1155 а под сата3 на внешнем контроллере нет дров
Наприклад у знайомого Mint чудово бігає на компі з сокетом 1155 та має повний функціонал матері :dontknow:
или контроллер клавиатуры ps2 отваливается - только юсб, нет дров под никсы для сканеров, принтеров
Питання до виробника і його пропрієтарного ПЗ.
Але згоден, з принтерами/сканерами/мфу трапляється часто, нажаль...
ASMedia ASM1042 USB 3.0 xHCI Controller
Треба дивитися з чим воно працює...
просто до тебя кто то уже убил кучу времени что бы у тебя работало как "далее -> далее -> готово".
Што-ш, велика йому подяка за це, я так не можу бо зовсім не ІТшник, взагалі не ІТшник. У мене інша освіта та профіль роботи. Гайки, ключі, залізячча, мазут - ото моє.
Я не спорю любой дистриб можно допилить под задачи - но зачем если винда уже "далее -> далее -> готово". Не просто так 80+% ПК под виндой.

Як і вінду можна наковиряти, тому без різниці.
Винда уже с коробки и после автообнов готова для офиса, а вот таких никсов раз-два и всё и то там узкий пул принтеров сканеров что тянет. Чтос основной инструмент работы офиса.
Ми ж про запуск ігоря від GOG, до чого тут офіс?
В офісі зоопарк заліза та юзерів з різною компетенцією від повного нуля до кулхацкєра, корпоративні правила та інше.
ПриватБанк наче як на якомусь лінуксі працює, принаймні gnome бачив у дівчат на екранах ПК в відділеннях ;)
Вдома став собі що хочеш, як хочеш, роби що хочеш.
Inqizitor2022
Member

artko: 29.01.2026 16:23
спойлер
Без перевода в десктоп мод и превращения в стандартный Линукс с "накати обновы и переустанови упавшую систему" - стимдек Линукс вполне себе хорошая система. Ну то есть главная проблема Линукс - нет сурового надзирателя с плёткой дабы по кривым рукам лупить. У Майкрософт теперь тоже нет отдела тестирования, но хотя-бы все кривые обновления ставятся из одной цитадели зла, заполненной индусами, выдающими себя за ИИ :laugh:, а не от 100500 Васянов со всей планеты.

Отправлено спустя 6 минут 49 секунд:
SergiusTheBest: 29.01.2026 16:39 Вилазьте вже з цих стереотипів, які не мають нічого спільного з реальністю.
Более развёрнуто будут комментарии, либо "Линукс хороший потому что хороший"?
Вот я, например, могу клацнуть на апдейт панельку в убунту и нажать - заапдейть всё на самом последнем дистрибутиве, дождаться конца апдейта и после ребута у меня будет живая система? В прошлом году на виртуалку ставил и трюк закончился убийством ОС и восстановлением со снапшота. Лето 2025. Прошло полгода. Я просто каждый год делаю такой тест, пока всего один раз система выжила, но через пару месяцев таки самоубилась. :lol:
Для меня реально беспроблемная устойчивая система - пока только вин10 - вин11, так как там есть почти неломучие обновления, которые можно откатить вплоть до отката через повершел, есть SFC /scannow, есть DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth, то есть какой бы ни был криворукий индус, в 99% случаев всё лечится без проблем.
Через UUPDump можно для восстановления сделать образ вообще любой существующей версии винды.

Отправлено спустя 11 минут 12 секунд:
Z440_User: 29.01.2026 17:00 Ви колупали того лінукса? Можете сказати чим саме він відрізняється від загальних дистрибутивів?
Ви взагалі системно/блочно/не знаю як ще асоциативно назавати Linux розглядали?
Да, там нужно сплясать с бубном для переключения в стандартный Линукс. Так это проприетарный софт.
Z440_User: 29.01.2026 17:00 Ось вам приклад з музичної сфери:
- Є студії звукозапису (DAW), є ефекти обробки звуку, як апаратні (різноманітне обладнання), так і софтові (plugin).
- Є жива концертна діяльність де музиканти грають на сцені, а всі інструменти підключено до мікшерного пульта де звукорежисер "робить магію" з ручками на пульті для відтворення студійного звучання яке було в запису і яке знають відвідувачі концерту. Включно зі всіма ефектами обробки звуку які були при записі.

Щоб не таскати шкафи обладнання по концертах в турі, компанія Waves випустила сервер обробки звуку, який підключається до ethernet-мережі залу, або одразу до мікшерного пульта і займається обробкою звуку в реальному часі згідно команд від "крутилок" на мікшерному пульті.
Сервер цей називається "Waves Soundgrid server" і являє собою звичайний ПК в корпусі "як підсилювач" для монтужу в загальну стійку апаратури.
Програмно там:
- Стандартне ядро Linux в якому ВИМКНУЛИ підтримку майже всього для отримання мінімально можливого функціоналу, зробили налаштування для real-time low latency системи, включили підтримку для 1,5 материнки та 1,5 мережевих карт.
- Мінімальний набір системних бібліотек для можливості завантаження отриманого ядра
- Зробили закритий бінарник Soundgrid (запаковали взагалі все в один файл) який і є тим ПЗ що обробляє звук
- Мінімально-можливе веб-оточення (сервери, веб-морда)
- Замуровали це все в пісочницю BusyBox
- Оформили LiveUSB образом
- Розвернули образ на флешку в середині корпусу того ПК на пеших серваках, зараз на nvme мінімального розміру розгортають LiveUSB образ.

Отой STEAM-OS зроблено приблизно за тією ж схемою. Читав що Arch Linux вони взяли за основу, далі не цікавився.
Бинго. Так о чём мы спорим, если на одной волне. Линукс - конструктор, который можно собрать определенным образом под определённые нужды. Ядро и надстройки. Если какая-то корпорация собирает под свои нуждый что-то хорошее и позволяет только определенные шаги (что-то определенное делать, качать строго определенные обновления со своих серверов) - всё в порядке и отлично.
Как только начинается расширенный доступ Васянов - пиши пропало.

Отправлено спустя 3 минуты 14 секунд:
Z440_User: 29.01.2026 18:35 Нагадаю, у мене Gentoo яка оновлюється раз на 2 тижні найновішим unstable софтом. І чомусь все без питань запускає в 99% випадків.
Хм, почему-то Ubuntu и Mint так не могут, при нажатии обновление всего в 99% случаев получается нерабочая система. Нужно попробовать Gentoo. :rolleyes:

Отправлено спустя 8 минут 22 секунды:
Woody: 29.01.2026 20:12 Це чудове питання!
Ось тут дається гарне пояснення:
Это ахинея про полгода дополнительной разработки поэтому всё с нативными играми плохо. Потратить дополнительные полгода для оптимизации игры под Линукс можно вообще без проблем, если движок поддерживает наитивный апи типа Вулкана. Но просто разрабы не хотят тратить бабки и на этом всё, добро пожаловать в мир протона и прочих кривых трансляторов. Падение фпс в 2 раза тоже прилагается.
artko
Member

Inqizitor2022: 30.01.2026 04:23Да, там нужно сплясать с бубном для переключения в стандартный Линукс. Так это проприетарный софт.
...From the STEAM menu, select Power, then Switch to Desktop....

це називається "сплясати с бубном"? тицнути кнопку в штатній менюшці?
Inqizitor2022: 30.01.2026 04:23Хм, почему-то Ubuntu и Mint так не могут, при нажатии обновление всего в 99% случаев получается нерабочая система. Нужно попробовать Gentoo
останні три роки - ванільний арч. жодного разу оновлення (кожного тижня, іноді рідше) не призвело до неробочої системи.
Inqizitor2022: 30.01.2026 04:23Падение фпс в 2 раза тоже прилагается.
це не так, м'яко кажучі. пруфів повно. навіть на nvidia картках, які традиційно мають на лінуху великий штраф по швидкодії, такого нема.
на амд - можна отримати и більшу швидкодію, ніж на windows.
Z440_User
Member

Inqizitor2022: 30.01.2026 04:23 Нужно попробовать Gentoo. :rolleyes:
Вам не сподобається.
Воно дружелюбніше за Slackware, але все одно вам віддано всі важилі керування. Треба чітко розуміти що вам треба від системи і руцями це все самому настроїти. Ну і це ж source-based дістр, тому для встановлення йому треба трошки більше часу.
Але він вам надає "Lego з найдрібніших кубіків", які ви можете скласти як вам завгодно. Але все сам, руцями.

У мене система зібрана з філософією "вимкнуто все і всюди що мені не потрібно і чого у мене немає" в 2008р на х86_32, далі upgrade-upgrade-upgrade...
За час якого була зміна архітектури з х86_32 на х86_64, зміна трьох конфігурацій ПК, перенос з HDD на NVMe спочатку розірвано, бо ПК не підтримував завантаження з nvme, потім повністтю на nvme коли оновився комп який підтримує завантаження з nvme, додано підтримку функцій та обладнання яке у мене з'явилося за цей час (gamepad PS4 з повним його функціоналом, bluetooth,...)...
DDt
Member

artko: 30.01.2026 08:19це не так, м'яко кажучі. пруфів повно. навіть на nvidia картках, які традиційно мають на лінуху великий штраф по швидкодії, такого нема.
на амд - можна отримати и більшу швидкодію, ніж на windows.
нуууу, это, мягко говоря, не всегда так
у nvidia есть падение производительности, не в два раза конечно, но на ДХ12 процентов на 15-30 может быть меньше фпс

и на амд тоже далеко не всегда фпс больше

можно специально подстроить тест так что будет или лучше, или хуже, в зависимости от того что ты хочешь показать
Ответить