Так и прирост ведь средний, в пиках должно быть больше.yariksom: ↑ 27.01.2026 17:40 Зараз декотрі ігри вже просять 8 ядер.
Новости
Последние статьи и обзоры
У перших ігрових тестах AMD Ryzen 7 9850X3D виявився приблизно на 3% швидшим за Ryzen 7 9800X3D
-
Alexsandr
Member
-
Piter Cantrope
Member
В амд маленькі чиплети. У Arrow Lake кристал 234mm², 14900k 257mm², в 9000 серії райзенів CCD 70mm². Ще є IOD, але він робиться по старішому техпроцесу, тому то таке.waryag: ↑ 27.01.2026 21:12Виробництво повинно бути близьким по ціні. Після того, як інтел доведе виробництво, у нього буде дешевше.Piter Cantrope: ↑ 27.01.2026 19:17Козирі AMD - це дуже дешеве виробництво через чиплети. І дешева розробка через основи, закладені ще при розробці тих райзенів Келлером і ко.
Вони можуть продавати 9800x3d хоч по $300, а 7600 по $80, і все одно бізнес буде цілком фінансово здоровим. Але цього не роблять, бо Інтел не тисне.
Інтел вбабахав такі ресурси у arrow lake, lunar lake, panther lake i т.д., що це навіть не порівняти. А маржа у тих продуктів набагато гірша ніж в тих, які продає AMD.
Інтелу дуже важко з цим конкурувати. Lunar Lake вийшов дуже прикольним, але дорогим через unified memory і тонку ноду tsmc. І хоч він отримав позитивні відгуки, але виробники ноутів не надто хотіли їх використовувати. У дорогих преміум компах так. Але якогось масового прийняття і переходу на ту платформу не було.
Ми сміємося, що amd перейменовує старі апу, і навіть досі продає ноутбучні проци ddr4 з графікою vega. Але не забуваймо, що їх клієнтами є lenovo, hp, asus, acer і інші. І цим виробникам дуже навіть до вподоби всі ті рефреші - платформи готові, все вже налагоджено.
Для порівняння:
Мобільний сокет fp8 AMD.
Сокет для lunar lake. Panther lake будуть на новому.
Не ми одні любимо сокети, в які можна багато що вставити. Виробники ноутів теж.
Подивимось що вийде з Panther Lake. Інтелу ну дуже треба, щоб вони вистрилели. Дуже сильно треба.
Це правда. Але і розробка проців у них теж забирає величезні ресурси. Відколи вийшли Ryzen 5000, Інтел випустила на скільки більше десктопних платформ? Пат вкладався в розробку як ніхто. Витрати були і є величезні.waryag: ↑ 27.01.2026 21:12Некоректне порівняння. У інтел величезні вкладення у виробництво, якого немає в амд.Piter Cantrope: ↑ 27.01.2026 19:17В 2024 році витрати AMD на research and development склали $6.4млрд. Intel в тому ж році витратив $22млрд. Для порівняння. Це при тому, що по прогнозах, в 2026 році AMD наздожене Інтел по річному доходу.
А AMD вже скільки років клепають і потроху вдосконалюють 8-ядерні чиплети? І IOD в райзенах 9000 AMD ліниво використала той же, що і в 7000. Це мєрзость для нас, ентузіастів-оверклокерів, але для AMD - це просто чудове рішення.
-
waryag
Member
У 285к теж чиплети і 234 мм.кв. це сукупна площа. На 3нм техпроцесі менше половини, і це конкурент двочиплетним райзенам.Piter Cantrope: ↑ 29.01.2026 17:38В амд маленькі чиплети. У Arrow Lake кристал 234mm², 14900k 257mm², в 9000 серії райзенів CCD 70mm². Ще є IOD, але він робиться по старішому техпроцесу, тому то таке.
Відправлено через 13 хвилин 58 секунд:
Аргумент.Piter Cantrope: ↑ 29.01.2026 17:38Ми сміємося, що amd перейменовує старі апу, і навіть досі продає ноутбучні проци ddr4 з графікою vega. Але не забуваймо, що їх клієнтами є lenovo, hp, asus, acer і інші. І цим виробникам дуже навіть до вподоби всі ті рефреші - платформи готові, все вже налагоджено.
Але процесори інтел вони купляють ще краще)
-
Piter Cantrope
Member
waryag
Купують, то правда) Але враховуючи, що AMD доволі невдало релізить апу останнім часом, їхня частка і так висока. Ну і хендхелди, міні-пк, куди амд дуже вдало потрапила з цими апу.
Чиплети, тайли. Так. Але я читав, що вони обходяться Інтелу доволі таки дорожче, навіть порівняно з 2-чиплетними райзенами.
Я тут глянув список Amazon best sellers. Там все невесело для Інтела. Якось дивно, що всякі 5800xt продаються краще, ніж той же 14600k, який є хорошим процом в парі з ddr4.
Купують, то правда) Але враховуючи, що AMD доволі невдало релізить апу останнім часом, їхня частка і так висока. Ну і хендхелди, міні-пк, куди амд дуже вдало потрапила з цими апу.
Чиплети, тайли. Так. Але я читав, що вони обходяться Інтелу доволі таки дорожче, навіть порівняно з 2-чиплетними райзенами.
Я тут глянув список Amazon best sellers. Там все невесело для Інтела. Якось дивно, що всякі 5800xt продаються краще, ніж той же 14600k, який є хорошим процом в парі з ddr4.
-
waryag
Member
Можливо. Але тут великий простір для спекуляцій.Piter Cantrope: ↑ 29.01.2026 19:44Чиплети, тайли. Так. Але я читав, що вони обходяться Інтелу доволі таки дорожче, навіть порівняно з 2-чиплетними райзенами.
Представник дрім машінс на форумі писав, що з інтел набагато легше працювати - хай процесори гірше, але значно простіше домовитися про партії потрібного розміру.Piter Cantrope: ↑ 29.01.2026 19:44Купують, то правда) Але враховуючи, що AMD доволі невдало релізить апу останнім часом, їхня частка і так висока. Ну і хендхелди, міні-пк, куди амд дуже вдало потрапила з цими апу.
Подивився - морок. Хай в АМД цікавіші бюджетні плати, але ж не настільки... Чи людей так налякали проблеми з інтел?Piter Cantrope: ↑ 29.01.2026 19:44Я тут глянув список Amazon best sellers. Там все невесело для Інтела. Якось дивно, що всякі 5800xt продаються краще, ніж той же 14600k, який є хорошим процом в парі з ddr4.
Відправлено через 49 хвилин 31 секунду:
Текникал сити и видосик от рандомного нонейма на ютубе это не доказательства.Alcostoper: ↑ 29.01.2026 07:41Смысл в том, что тот, кто утверждает - обязан подтвердить свои слова.
За мной доказательства есть, за тобой нету. Прав тот, за кем есть доказательства.
В том-то и дело, что:Alcostoper: ↑ 29.01.2026 07:41Слушай, вот прям живёшь в своём вымышленном мире, где каждое твой слово ты считаешь аргументом. Вот была компания НОКИЯ и она рвала пятую точку, куча проектов, инноваций и прочего, а потом пришло совсем новое и всё. Ты говоришь, что смысл есть всегда, а я всего одним примером из истории объяснил тебе не нести чушь.
1) нокиА
2) она не рвала задницу: где-то сидела на попе ровно, где-то держалась за старое, где-то распыляла ресурсы на кучу странных проектов. И так проспала радикальные изменения рынка и потеряла все.
У интел, кстати, было нечто подобное, но запас прочности был побольше, руководство адекватнее, а конкуренты менее зубастые, так что катастрофы не случилось. Пока.
3) Так что одним примером ты показал лишь полное непонимание ситуации.
Alcostoper: ↑ 29.01.2026 07:41Ты пытался запускать новые игры на старом железе? Ну на ам2 его тоже не было, запускал, танцевал? А на селероне? Бред несёшь
Доктор, как давно вы научились ставить диагноз по аватарке? И как к этому относятся ваши соседи по палате?
Тебе что-то говорят названия "Apple" и "Nvidia"?Alcostoper: ↑ 29.01.2026 07:41Ты говоришь, что конкурировать с самим собой - хорошая и правильная идея. Великолепный план, надёжный, как швейцарские часыА когда прогресс упрётся, чем и за что платить зарплаты и откуда брать деньги на разработки, учитывая срок службы камней?
-
Piter Cantrope
Member
Ну так. Але навіть логічно, пакувати ті тайли, збираючи їх в один проц, складніше і затратніше, ніж посадити один чи два CCD, і збоку IOD.waryag: ↑ 29.01.2026 21:45Можливо. Але тут великий простір для спекуляцій.Piter Cantrope: ↑ 29.01.2026 19:44Чиплети, тайли. Так. Але я читав, що вони обходяться Інтелу доволі таки дорожче, навіть порівняно з 2-чиплетними райзенами.
Ну і у інтел проців є частини, які робляться на тоншому і дорожчому техпроцесі, ніж у АМД. Це була одна з причин чому я думав, що Arrow Lake вийдуть кращими, ніж останні райзени. У них же самі ядра теж на TSMC, і на новішому процесі.
Я пам'ятаю про то. Цікаво було почути таку інфу з перших вуст. І з інших джерел теж була інфа, що виробники ноутів ними розчаровані. І я погоджуюсь, що серед процесорів, в мобільному сегменті продукти, релізи, робота з клієнтами в АМД найгірша зі всіх їхніх напрямків. Але навіть не зважаючи на це, вони змогли відкусити доволі серйозний шмат того ринку.waryag: ↑ 29.01.2026 21:45Представник дрім машінс на форумі писав, що з інтел набагато легше працювати - хай процесори гірше, але значно простіше домовитися про партії потрібного розміру.Piter Cantrope: ↑ 29.01.2026 19:44Купують, то правда) Але враховуючи, що AMD доволі невдало релізить апу останнім часом, їхня частка і так висока. Ну і хендхелди, міні-пк, куди амд дуже вдало потрапила з цими апу.
Проблеми з Інтел, то перше. Ми ж знаємо, досить почути що щось там десь трапилось, це розносять по всіх усюдах, і вже репутація отримує величезну шкоду. Коли копманії потрапляють під каток Gamer Nexus, то зазвичай їм дуже боляче. З Асроком те ж саме. Вони дуже добре продавались на AM5, і після новин про підпали у них буквально обвал. Вони так ціни поскидали. Я бачив X870E Taichi по $260.waryag: ↑ 29.01.2026 21:45Подивився - морок. Хай в АМД цікавіші бюджетні плати, але ж не настільки... Чи людей так налякали проблеми з інтел?Piter Cantrope: ↑ 29.01.2026 19:44Я тут глянув список Amazon best sellers. Там все невесело для Інтела. Якось дивно, що всякі 5800xt продаються краще, ніж той же 14600k, який є хорошим процом в парі з ddr4.
А друге, як мені здається, то halo effect. Типу AMD - виробник найшвидших проців, і всі хочуть їх, хочуть продукти компанії-лідера. Мені здається, що цей ефект дуже навіть реальний. Те ж саме і з Nvidia - 1080ti, 4090 і т.д., і люди тягнуться до лідера.
В AMD квартальний звіт через кілька днів. Цікаво що там. В Інтел звіт був доволі поганенький.
-
waryag
Member
Не думаю, що там принципова різниця - все автоматизовано.Piter Cantrope: ↑ 30.01.2026 22:58Ну так. Але навіть логічно, пакувати ті тайли, збираючи їх в один проц, складніше і затратніше, ніж посадити один чи два CCD, і збоку IOD.
Ну і у інтел проців є частини, які робляться на тоншому і дорожчому техпроцесі, ніж у АМД. Це була одна з причин чому я думав, що Arrow Lake вийдуть кращими, ніж останні райзени. У них же самі ядра теж на TSMC, і на новішому процесі.
А от що в інтел є додаткова кремнієва підложка - так.
У х3д і 9000 серії теж були/є проблеми, і нічого. Мабуть, дійсно впливає формальне лідерство.Piter Cantrope: ↑ 30.01.2026 22:58Проблеми з Інтел, то перше. Ми ж знаємо, досить почути що щось там десь трапилось, це розносять по всіх усюдах, і вже репутація отримує величезну шкоду. Коли копманії потрапляють під каток Gamer Nexus, то зазвичай їм дуже боляче. З Асроком те ж саме. Вони дуже добре продавались на AM5, і після новин про підпали у них буквально обвал. Вони так ціни поскидали. Я бачив X870E Taichi по $260.
А друге, як мені здається, то halo effect. Типу AMD - виробник найшвидших проців, і всі хочуть їх, хочуть продукти компанії-лідера. Мені здається, що цей ефект дуже навіть реальний. Те ж саме і з Nvidia - 1080ti, 4090 і т.д., і люди тягнуться до лідера.
В AMD квартальний звіт через кілька днів. Цікаво що там. В Інтел звіт був доволі поганенький.
Думаю, що в АМД звіт буде непоганий. Не нвідіа, але якусь частину ШІ ринку мають.
-
Piter Cantrope
Member
Цікаво вийшло. По звіту, результати в ШІ зовсім не вражаючі. MI450 ще не готовий, а інші прискорювачі - то сируватий продукт. Трохи схоже на Zen 1, мені здається.waryag: ↑ 30.01.2026 23:14 Думаю, що в АМД звіт буде непоганий. Не нвідіа, але якусь частину ШІ ринку мають.
А от процесори, і client, і server, показали знову дуже великий ріст.
Навіть mobile, де їхня частка виросла з 21.9% аж до 26%. І ні те, що Lunar lake вийшли дуже навіть хорошими, ні те, що AMD факапить з релізами, ні те, що вони поганенько працюють з вендорами ноутів, і ні те, що в АПУ у всіх rdna 3.5, не може зупинити цей ріст.
Незважаючи на все це, у них все одно є купа лінійок у різних цінових категоріях, люди ними задоволені, і виробники ноутів їх беруть.
-
waryag
Member
Ринок доволі інертний. Реакцію на лунар лейк і унилі рефреші АМД ми побачимо пізніше.Piter Cantrope: ↑ 13.02.2026 12:19Цікаво вийшло. По звіту, результати в ШІ зовсім не вражаючі. MI450 ще не готовий, а інші прискорювачі - то сируватий продукт. Трохи схоже на Zen 1, мені здається.
А от процесори, і client, і server, показали знову дуже великий ріст.
Навіть mobile, де їхня частка виросла з 21.9% аж до 26%. І ні те, що Lunar lake вийшли дуже навіть хорошими, ні те, що AMD факапить з релізами, ні те, що вони поганенько працюють з вендорами ноутів, і ні те, що в АПУ у всіх rdna 3.5, не може зупинити цей ріст.
Незважаючи на все це, у них все одно є купа лінійок у різних цінових категоріях, люди ними задоволені, і виробники ноутів їх беруть.
Якщо ринок не ляже під тиском ШІ буму.