Новости
Последние статьи и обзоры
AMD використовуватиме архітектуру RDNA 3.5 для своїх iGPU аж до 2029 року
-
Piter Cantrope
Member
Kirakishou
Та до чого тут червоне ком'юніті. Я просто спитав, бо media-engine все-таки окремо. В мене є не менше питань до AMD ніж у вас, повірте)
Та до чого тут червоне ком'юніті. Я просто спитав, бо media-engine все-таки окремо. В мене є не менше питань до AMD ніж у вас, повірте)
-
Scoffer
Member
З того що амуде не сунутиме її в апу взагалі, судячи з роадмапу з новини. Всі попередні сунула. Значить вона якась проблемна.Sanьka: ↑ 26.01.2026 11:54З чого ти це взяв? 9700хт вийшла дуже ок.
-
alexeygalas
Member
Це баг av1, вони зробили кодінг тайлами 64х16. І якщо розміри зображення націло не діляться - він округляє в сторону більшого. Це баг VCN 4. Поки вони встройки не переведуть на VCN5 (який вже мають 9060/9070) - так і буде нікуди не подінеться. Ну і ще нарікання по деталізації у hevc, якщо порівнювати детально виведені файли з асіків 3х вендорів.Kirakishou: ↑ 26.01.2026 10:45 RDNA 3.5 має апаратні баги енкодера, він кодує 1082р замість 1080р і якраз контент кріейтери про це знають. І, судячи з усього, AMD не збирається це виправляти, бо то й же AMD Ryzen AI Max+ 395 теж має цей баг, тобто AMD не робить ніяких ревізій цієї архітектури.
-
Sanьka
Member
Її популярність каже про протилежне.Scoffer: ↑ 26.01.2026 12:29З того що амуде не сунутиме її в апу взагалі, судячи з роадмапу з новини. Всі попередні сунула. Значить вона якась проблемна.
Впевнений є інші причини чого АМД не використовує її в АПУ.
І скоріш за все фінансові. Маю надію таке рішення не надто критично вплине на і так невелику долю АМД в цьому сегменті.
-
unique-neon
Member
Вже передчуваю хохму. В десктопних zen 6/zen 7 теж імовірно буде vcn 4. AMD по всіх законах жанру має це зробити.alexeygalas: ↑ 26.01.2026 13:02Це баг VCN 4. Поки вони встройки не переведуть на VCN5
-
Scoffer
Member
Тобто коли амд сиділа в фінансовій сраці, то випустити рдна 1, 2, 3, 3.5 а також консольні варіанти ідентичні натуральним проблем не було. А зараз коли гребе гроші лопатою, то на 4 не вистачило?Sanьka: ↑ 26.01.2026 13:04Впевнений є інші причини чого АМД не використовує її в АПУ.
І скоріш за все фінансові.
Мільйони мух?)Sanьka: ↑ 26.01.2026 13:04Її популярність каже про протилежне.
-
Sanьka
Member
До чого тут мільйони мух?Scoffer: ↑ 26.01.2026 13:19Мільйони мух?)
Продукт на базі РДНА4 має відмінні характеристики при розумній ціні. Що 9070, що хт версія - дуже класні карти.
Звісно добре щоб її впровадили в АПУ, але ....
Зрештою не подобається АМД, ніхто не забороняє купити не АМД
Юра може розказати що краще в цьому світі
-
Scoffer
Member
Sanьka
Особисто для мене очевидно що вперлись в якусь технічну проблему. Може жере більше на низьких напругах, може не масштабується вниз по CU, як, власне, і вгору. В будь-якому випадку тупик і робитимуть щось інше тепер. Просто так на рівному місці не продовжують життя застарілим продуктам. Погано з маркетингової точки зору.
Особисто для мене очевидно що вперлись в якусь технічну проблему. Може жере більше на низьких напругах, може не масштабується вниз по CU, як, власне, і вгору. В будь-якому випадку тупик і робитимуть щось інше тепер. Просто так на рівному місці не продовжують життя застарілим продуктам. Погано з маркетингової точки зору.
-
unique-neon
Member
Друзі, це фіаско, RDNA 3.5 3-й ешелон
https://videocardz.com/newz/intel-arc-b ... some-tests
https://videocardz.com/newz/intel-arc-b ... some-tests
-
VovaII
Member
Тобто нових консолей раніше 2029 не чекати?
-
daesz
Member
Якось в темі із видаленим посиланням на новину запостив власне саме посилання на новину - отримав більше мінусів ніж топік стартер
-
waryag
Member
Бо АМД кинула всі ресурси на нову архітектуру. В першу чергу для ШІ, але, мабуть, і споживачам щось дістанеться.Scoffer: ↑ 26.01.2026 12:29З того що амуде не сунутиме її в апу взагалі, судячи з роадмапу з новини. Всі попередні сунула. Значить вона якась проблемна.
І як би не виявилося, що в РДНА4 не буде підтримки ФСР5...
-
Scoffer
Member
Що значить всі ресурси?waryag: ↑ 26.01.2026 22:56Бо АМД кинула всі ресурси на нову архітектуру.
Архітектуру робить одна команда, сує її в чипи інша. Це різні люди. Поки перша команда зайнята розробкою рдна5, друга мала б пихати рдна4 в вигляді готових блоків в кінцеві продукти. Сунути рдна5 поки що ніяк за відсутністю онної, іншої важливої роботи у них більше немає.
Відправлено через 1 хвилину 5 секунд:
Може так виявитись що у рдна4 довготривалої підтримки взагалі не буде і через пару-трійку років про неї чисто випадково забудуть в драйверах. Перший раз чи що.waryag: ↑ 26.01.2026 22:56І як би не виявилося, що в РДНА4 не буде підтримки ФСР5
-
waryag
Member
Не думаю, що все настільки просто, інакше випустили би на РДНА4 принаймні нащадка АІ макс.Scoffer: ↑ 26.01.2026 23:39Що значить всі ресурси?
Архітектуру робить одна команда, сує її в чипи інша. Це різні люди. Поки перша команда зайнята розробкою рдна5, друга мала б пихати рдна4 в вигляді готових блоків в кінцеві продукти. Сунути рдна5 поки що ніяк за відсутністю онної, іншої важливої роботи у них більше немає.
Так я не про тривалу (АМД так і не дала притомної відповіді про підтримку свіжих пристроїв на РДНА2), а про наступне покоління.Scoffer: ↑ 26.01.2026 23:39Може так виявитись що у рдна4 довготривалої підтримки взагалі не буде і через пару-трійку років про неї чисто випадково забудуть в драйверах. Перший раз чи що.
-
Scoffer
Member
Так я отдразу сказав що вони в щось вперлись. І це щось явно не гроші, котрих зараз як ніколи, і не те що вони чимось зайняті. Не зайняті. Там якась суто технічна проблема. Може, як каже unique-neon, не можна нарізати мало CU, але це також проблема! Оце б зараз, коли вбудована графіка заполонила все, випускати архітектуру, котру не можна відповідним чином нарізати.waryag: ↑ 26.01.2026 23:48Не думаю, що все настільки просто
-
waryag
Member
У стрікс хало 28-40 блоків, в 9060/хт - 28/32.Scoffer: ↑ 26.01.2026 23:53Так я отдразу сказав що вони в щось вперлись. І це щось явно не гроші, котрих зараз як ніколи, і не те що вони чимось зайняті. Не зайняті. Там якась суто технічна проблема. Може, як каже unique-neon, не можна нарізати мало CU, але це також проблема! Оце б зараз, коли вбудована графіка заполонила все, випускати архітектуру, котру не можна відповідним чином нарізати.
А для ШІ задач нова архітектура набагато краще.
-
Kassatka
Member
Паскудна справа, якщо так.Kirakishou: ↑ 26.01.2026 10:45Content Creation: AMD WinRDNA 3.5 має апаратні баги енкодера, він кодує 1082р замість 1080р і якраз контент кріейтери про це знають.
- спойлер
- Я от здавна активно використовув прогу BenVista PhotoZoom (зараз трохи менше, бо для апскейлу використовую нейронки Топаз, але для даунскейлу як і раніше фільтр Lanczos у PhotoZoom) і там є досить неприємний баг, що вказуєш на виході розподільчу здатність, скажімо 1920x1080, а може вийти на один піксел вище, тобто 1920x1081. І тоді доводиться перезаписувати поверх, але вже вказувати 1920x1079, щоб на виході отримати бажані 1920x1080. Але зразу вказувати 1079 теж не варіант, бо може норм даунскейлити до вказаних 1080 без глюку, 50/50 шансу. Тож довіряти програмі не можна і потрібно обов'язково зразу перевірити у Total Commander чи 1080 вийшло чи 1081. Добре, що хоч пакетний апскейл багатьох фоток/колажів завжди робить як вказано, а то були б зовсім погані справи. А от одиночну фотку через команду "Зберегти як" може глюканути.
І ще другий фірмовий глюк у моїй найулюбленішій програмі для обробці фоток Corel Photo-Paint, до якої я історично звик більше, ніж до Adobe Photoshop.
- спойлер
- Якщо взяти фотку і спробувати її обрізати інструментом Crop і при цьому впритул до якогось краю. То якщо вказати парну кількість пікселір розміру, то все норм, а якщо непарну, то при обрізці інструмент обов'язково вилізе за край і з'їде на один піксель. Тобто хотів я скажімо обрізати 209 пікселів з лівого краю, то візьме 208 пікселів, і додасть порожню полосу в один піксель зліва. І навіть якщо не зменшувати розмір, а скажімо кадрувати 300x209 пікселів до 250x209 пікселів з 20-го піксела по 270-ий. то ці 209 пікселів обріже один піксель знизу і додасть один піксель зверху. Тому вихід не юзати в таких випадках зручний інструмент обрізки, а використовувати команду Розмір паперу. Тому спочатку треба приміряти Crop і з'ясувати, що поле обрізки шириною в 250 пікселів зі зміщенням 20 пікселів від лівого краю. А тоді вже не юзати інструмент Crop, а за першим заходом припасувати до лівого краю і вказати циферками з клавіатури нову ширину 270 замість 300, а потім за другим заходом припасувати до правого краю і вказати нову ширину 250.
Відправлено через 14 хвилин 50 секунд:
Дуже бісить ця ситуація з типовими "фірмовими" софтовими чи апаратними багами, які тягнуться роками, переходять від старих продуктів до нових, і все одно розробники кладуть величезного болта на те, щоб їх виправляти, хоча очевидно, що спільнота користувачів давно їх виявила і давно на них поскаржилася розробникові.