Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

EvgeniyK86: 24.01.2026 07:54Є іще інвертори без функцій зарядки (автоінвертори) які лише з 12 роблять 220. цей варіант я не розглядав і не обговорював.
самі надійні зі списку

Відправлено через 1 хвилину 48 секунд:
1985god: 24.01.2026 11:08Не існує дбж під літій залізофосфат
вони є просто мало
EvgeniyK86
Member

murzik
Дякую, хороший варіант. Я так розумію клон того що я виставляв але під іншим брендом.
1985god
Під залізофосфат дійсно практично немає, але той що я виставляв можна налаштовувати як завгодно.
Окремий інвертор+окрема зарядка мене лякає бо я не розумію як це працює. Коли є напруга в розетці струм з зарядки біжить через батарею на інвертор, чи як?

Відправлено через 2 хвилини 15 секунд:
Hotspur: 24.01.2026 11:18
EvgeniyK86: 24.01.2026 07:54Є іще інвертори без функцій зарядки (автоінвертори) які лише з 12 роблять 220. цей варіант я не розглядав і не обговорював.
самі надійні зі списку
А як від розетки такий інвертор живиться? Із зарядки через акумулятор?
1985god
Member

EvgeniyK86
не закінчив минули пост ось вам альтернатива https://vencon.ua/ua/products/logicpowe ... 0vt-10a20a
LogicPower UPS 48В LPY-B-PSW є у варіаціях від ДБЖ з правильною синусоїдою 48V LPY-W-PSW-5000VA+(3500Вт)10A/20A Детальніше: https://voltelectro.com.ua/ua/p19393541 ... r-lpy.html до LPY-B-PSW-7000VA+(5000Вт)10A/20A
де не де ще є в навності :up: мінуси є ! але це вже лінь розписувати якщо коротко високий холостий струм самоспоживання 150 Вт та відносно не великий струм заряджання , ну і так вони на 48 Вольт
https://b-u.com.ua/rus/shop/dbzh-z-chis ... v/7224878/
https://voltmarket.ua/istochniki-besper ... wpsw5000va
https://b-u.com.ua/rus/shop/dbzh-z-chis ... v/7224804/

у нас не форум у нас чат :up: :super:
Последний раз редактировалось 1985god 24.01.2026 11:50, всего редактировалось 1 раз.
Hotspur
Member

EvgeniyK86: 24.01.2026 11:43А як від розетки такий інвертор живиться? Із зарядки через акумулятор?
ставиться АВР і він виключений, потім включається коли немає світла і працює. можна і вручну перемикати 3 позиційним автоматом. Зарядка працює кли акум рзряджений а не весь час також ставиться модуль. все загалом просто а стандартних покупках з Алі. Але воно моодульне і легко міняється. Гібридник ти викинеш а не заміниш в ньому щось
Hotspur
Member

1985god: 24.01.2026 11:48де не де ще є в навності мінуси є ! але це вже лінь розписувати якщо коротко високий холостий струм самоспоживання 150 Вт та відносно не великий струм заряджання , ну і так вони на 48 Вольт
це бред таке купляти. при виключеннях більше 10 годин акумулятор треба безкінечний
1985god
Member

Hotspur людина не хоче переплачувати за "сонце " мппт контролер , я показав варіанти без сонця :shuffle: Струм заряджання щось близько 20А ( мало) але без сонця . То виходячи з ціни то у імпульсних китайських сонце в подарунок. А в трансформаторних, купа міді ( чи алюмінію) на котушці :up: інвестиція в кольоровий металобрухт :laugh:. по струму заряду треба виходити з потреби наприклад, якщо розряджаєш струмом 5А ( 5 *48 = 250 Вт) , а заряджаєш 20А то чому ні :gigi: . Або повторюсь Victron, більше без сонця і "щоб не переплачувати за сонце" не знаю.
спойлер
Трансформаторні (лінійні) Їх ще називають: лінійні на мережевому трансформаторі 50 Гц - дуже надійне рішення стійке до перевантаження пускових токів і так далі
Плюси:

дуже прості й надійні

мінімум електромагнітних завад

добре для аудіо, вимірювальної техніки

Мінуси:

великі й важкі

низький ККД

гріються

2️⃣ Імпульсні (високочастотні) — ✔️ тут ти теж правий

Коректні назви:

імпульсні блоки живлення

високочастотні БЖ

англійською — SMPS (Switch-Mode Power Supply)

Як працюють:
220 В → випрямлення → високочастотний перетворювач (десятки/сотні кГц) → маленький трансформатор → стабілізація

Плюси:

компактні й легкі

високий ККД

широкий діапазон вхідної напруги

Мінуси:

більше електричних завад

складніші в ремонті

дешеві моделі можуть «шуміти»

🔧 Як правильно казати коротко

Те, що ти написав, цілком зрозуміє будь-який електрик:

✔️ трансформаторний блок живлення

✔️ імпульсний (високочастотний) блок живлення

Якщо хочеш звучати максимально технічно:

лінійний БЖ

імпульсний БЖ (SMPS)

Якщо цікаво — можу пояснити:

чому імпульсні «свистять»

який тип краще для UPS / інверторів / аудіо

як відрізнити їх з першого погляду
Последний раз редактировалось 1985god 24.01.2026 12:10, всего редактировалось 2 раза.
EvgeniyK86
Member

Hotspur: 24.01.2026 11:50
EvgeniyK86: 24.01.2026 11:43А як від розетки такий інвертор живиться? Із зарядки через акумулятор?
ставиться АВР і він виключений, потім включається коли немає світла і працює. можна і вручну перемикати 3 позиційним автоматом. Зарядка працює кли акум рзряджений а не весь час також ставиться модуль. все загалом просто а стандартних покупках з Алі. Але воно моодульне і легко міняється. Гібридник ти викинеш а не заміниш в ньому щось
А коли є світло то як живляться насоси? Все що вимагає ручного перемикання точно мимо бо треба автоматична система

Відправлено через 2 хвилини 24 секунди:
1985god
Дякую за інформацію, але ваші варіанти вибиваються з бюджету, і акумулятор у мене 12 а не 48. Мені не треба система для будинку, для цього маю генератор
1985god
Member

Hotspur: 24.01.2026 11:50
ставиться АВР і він виключений, потім включається коли немає світла і працює. можна і вручну перемикати 3 позиційним автоматом. Зарядка працює коли акум рзряджений а не весь час також ставиться модуль. все загалом просто а стандартних покупках з Алі. Але воно модульне і легко міняється. Гібридник ти викинеш а не заміниш в ньому щось
навіщо ти радиш людині китайський дешевий АВР для великого пускового струму типу насосів і тому подібного воно таке собі сумнівне рішення в одних працює роками в інших палить техніку , уже обговорювали тут дискутували дуже довго . Для малих якихось навантажень з встановлення реле напруги перед ним з відсіканням напруги менше 170 Вольт ( при якій воно може згоріти бо не зможе перемкнутися) ще куди не йшло але якщо там реактивне навантаження то ну його

Відправлено через 50 секунд:
EvgeniyK86 еко флоу стрім обгооврювали вам пропонували ? ecoflow stream pro AC
EvgeniyK86
Member

1985god
Мені треба живити насос опалення, там 40 ват потужності
Екофло навіщо, якщо є вже 100аг ліфер + не бюджет.
Всім дякую, варіантів достатньо запропонували.
Timedemo
Member

Hotspur: 24.01.2026 11:53
1985god: 24.01.2026 11:48де не де ще є в навності мінуси є ! але це вже лінь розписувати якщо коротко високий холостий струм самоспоживання 150 Вт та відносно не великий струм заряджання , ну і так вони на 48 Вольт
це бред таке купляти. при виключеннях більше 10 годин акумулятор треба безкінечний
квартира в Києві, на 12квт акумі, відключення по 25-27 годин поспіль, все витримує ніяких проблем.
1985god
Member

EvgeniyK86: 24.01.2026 11:43 Окремий інвертор+окрема зарядка мене лякає бо я не розумію як це працює. Коли є напруга в розетці струм з зарядки біжить через батарею на інвертор, чи як?
коли є напруга в розетці :
варіант 1) акумулятор заряджений на 100% від зарядки струм буде йти до навантаження поки потужність навантаження не перевищить потужність зарядного пристрою, коли навантаження його перевищить все чого не вистачить із зарядки піде з акумулятора
2) акумулятор не заряджений навантаження нема - струм із зарядки піде в АКБ
3) акумулятор не заряджений навантаження менше ніж потужність зарядки , струм зарядки розподілиться між навантаженням і зарядкою АКБ пропорція не відома
4) акумулятор розряджений навантаження більше ніж потужність зарядки , струм піде в навантаження і з зарядки і решту добре з АКБ , якщо АКБ розрядиться рано чи пізно то зарядка піде у захист по перевантаженню.
це стосується розумної зарядки .
Загалом так воно б мало працювати при розумній зарядці, але перевіряти на практиці токовимірювальними кліщами бажано їх мати пару штук ( у мене 1 шт) , і ще я зараз не маю як провезти такий експеримент бо потужного інвертора на 12 Вольт теж немає :shuffle: є думка завязати із 12 вольтовими системами і почати ігри з 48 вольт

Відправлено через 1 хвилину 14 секунд:
ось мій мікро експеримент зарядка АКБ та інвертор = чайник , там багато слушних та не дуже коментарів
спойлер
EvgeniyK86
Member

1985god
До мене дійшло що пан Hotspur мав на увазі. Із інвертора виходить провід до авр і з розетки виходить провід на той самий авр. Коли світло є то авр перемикне живлення насосу напряму з розетки, минуючи зарядне і інвертор.
А от схему як у відео зарядне-інвертор-споживач мегні і не хочеться, це подвійне перетворення струму 220-12-220 + постійна робота зарядки і інвертора + десь між ними акумулятор який теж може підзаряджатись розряджатись в цей момент. Навіть при наявності струму в розетці
Последний раз редактировалось EvgeniyK86 24.01.2026 13:24, всего редактировалось 1 раз.
1985god
Member

EvgeniyK86 але якщо насос в цей момент захоче стартувати , то цей авр фіг витримає його пусковий струм , а далі добре якщо сам АВР згорить, а якщо насос згорить? а якщо в момент переключення буде менше 170 Вольт ? Виходимо із законів Мерфі , а саме основного закону - якщо якась фігня може трапитися - значить вона трапиться
І мені в голову приходить думка яку вже тут озвучували , реле напруги із затримкою включення ДО АВР та таке саме реле Після АВР ( перед насосом)
Відправлено через 38 секунд:
Основний закон Мерфі

«Якщо щось може піти не так — воно піде не так».

Тобто за наявності хоча б мінімальної можливості помилки — саме вона й реалізується, і зазвичай у найнезручніший момент.
Популярні похідні закони Мерфі

Все, що може зламатися, зламається.

Якщо є кілька способів зробити щось неправильно, людина вибере найгірший.

Подія, на яку ти не готовий, трапиться першою.

Черга в сусідній касі рухається швидше.

Бутерброд падає маслом донизу (особливо якщо підлога чиста).

Проблема, про яку ти забув, з’явиться саме тоді, коли вже пізно.

Якщо річ працює — не чіпай, бо зламається.
Последний раз редактировалось 1985god 24.01.2026 13:27, всего редактировалось 1 раз.
EvgeniyK86
Member

1985god
Так насоси дуже енергоефективні, кожен до 40 ват. Ну нехай при старті 100 ват, хіба це багато?
1985god
Member

EvgeniyK86 можливо не багато . Мені сьогодні робити нічого, то я в інтернетах бздури пишу :shuffle: :rotate: поставити реле напруги із затримкою перед АВР та після АРВ перед насосами і тоді вже 100% захист. Нагадую дисклеймер : якщо у вас щось вийде з ладу жоден радник не компенсує вам вартість втраченого обладнання майна та здоров'я - ну цю аксіому я думаю всі знають . Як і ту аксіому що слухати поради незнайомих людей ( мене ) в інтернеті вони нарадять :gigi:
EvgeniyK86
Member

1985god
Є реле напруги а нещодавно узяв стабілізатор 5 кВт на будинок, то проблем із напругою вже не буде
_VlaD_
Member

1985god: 24.01.2026 13:22 EvgeniyK86 але якщо насос в цей момент захоче стартувати , то цей авр фіг витримає його пусковий струм , а далі добре якщо сам АВР згорить
Та от що ви таке мелете?
У моїх батьків від APC SUA1500i стартує холодильнік. Також запускається насос 800Вт який кача воду з глибини 30 метрів. Бачили якого розміру реле в упсах?
І порівняйте з контактами у нормальних АВР. Тим більше що мова про насос у котлі на 40Вт. Які нафіг "пускові" струми?
Якщо там навіть є пусковий струм який перевищує номінальну потужність у 10 разів та становить 400Вт, то на АВР буде струм грубо кажучи 400/220 = 1.8 Ампери. Це ніщо.
АВР можна поставити на 125А наприклад.
Не забувайте що АВР стоїть по лінії 220В змінного струму, а не на акумуляторі 12В. Тому, струм щоб вирахувати, треба потужність на 220 ділити (чі що там у вас у мережі), а не на 12 чі 24 чі скільки там на акумі.
Hotspur
Member

1985god: 24.01.2026 12:14навіщо ти радиш людині китайський дешевий АВР для великого пускового струму типу насосів і тому подібного воно таке собі сумнівне рішення в одних працює роками в інших палить техніку , уже обговорювали тут дискутували дуже довго . Для малих якихось навантажень з встановлення реле напруги перед ним з відсіканням напруги менше 170 Вольт ( при якій воно може згоріти бо не зможе перемкнутися) ще куди не йшло але якщо там реактивне навантаження то ну його
Я казав про виробника АВР ? Ти не виспався ?

Відправлено через 1 хвилину 7 секунд:
1985god: 24.01.2026 12:04Hotspur людина не хоче переплачувати за "сонце " мппт контролер , я показав варіанти без сонця
ти показав пристрій до якого треба 30 000 Wh батарею бо дике споживання холостого ходу.

Відправлено через 52 секунди:
EvgeniyK86: 24.01.2026 13:26 1985god
Так насоси дуже енергоефективні, кожен до 40 ват. Ну нехай при старті 100 ват, хіба це багато?
я б поміряв що там за споживання. холодильник також їсть 90 ватт, пусковий ток 1800 ватт

Відправлено через 2 хвилини 30 секунд:
Timedemo: 24.01.2026 13:00квартира в Києві, на 12квт акумі, відключення по 25-27 годин поспіль, все витримує ніяких проблем.
а при відключенні 48 годин що в нас буде ?
Z440_User
Member

Так-с пішли пости в мордокнизі що тиха Дея не працює з тиристорними-симисторними стабілізаторами. Реагує на перемикання обмоток як на стрибки напруги і ховається на АКБ.
А тим часом мережі щось зовсім погано. Вхідна напруга 150-160В. :insane:
За цей тиждень ще жодного разу не перемкнувся з ДБЖ на "велику" мережу. Живе будинок на стабілізованому кіловаті ДБЖ з переходами на АКБ при графіках відключень. :shuffle:
Ответить