Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

yuriy_dd: 17.01.2026 15:29що саме вам не подобається? що по результатам тестів М2 кращий? так М4 - ще сильно кращий
Мені не подобається використання помийок-агрегаторів замість авторитетних (не плутай з популярними) ресурсів.
yuriy_dd
Member

dext: 17.01.2026 16:43то де ж магія емейзінгу, який тим більше на 5нм тех. процесі у порівнянні з 7/10нм тех.процесом інтела, чому емейзіфікована 100ГБ/с пам'ять не допомагає?
тобто топові і7 ледве могли щось показати проти базових М2 - програючи в енергоефективності?
від того М2 Епл вже випустили М3, М4, М5 - а що там Інтел? теж не стояв на місці і постійно пропонував щось нове і краще?
dext: 17.01.2026 16:43мобільні/потративні пристрої мене не цікавлять, бо не є повноцінною заміною десктопу
саме так. Але зараз коли знову відключення по 10+ годин підряд - якраз макбуки у всій красі
dext: 17.01.2026 16:43 не зрозумів
не дивно, читайте про dTLB penalty та стандартні розміри сторінок на інших архітектурах
Епл щось знову придумала краще?

Відправлено через 28 секунд:
waryag: 17.01.2026 17:11Мені не подобається використання помийок-агрегаторів замість авторитетних (не плутай з популярними) ресурсів
у вас є підстави вважати що результати тестів на них не вірні?
dext
Member

yuriy_dd: 17.01.2026 17:59 тобто топові і7 ледве могли щось показати проти базових М2
1) "базовий M2" з 64ГБ існує?
2) скільки коштує?
3) чому емейзінг 100ГБ/c не допомагає, виж тут всиралися та бігали з цим як кіллер-фічею, що x86 ніколи не наздожене? :rotate:
програючи в енергоефективності?
5nm та відповідна енергоефективність це здобуток виключно TSMC, а не яблука
від того М2 Епл вже випустили М3, М4, М5 - а що там Інтел? теж не стояв на місці і постійно пропонував щось нове і краще?
від того що Інтел, що АМД випустили ще швидші/енергоефективніші/доступніші рішення, без яблучного пафосу та істерії
саме так. Але зараз коли знову відключення по 10+ годин підряд - якраз макбуки у всій красі
на різницю між яблучною поробкою з 64ГБ RAM та нормальним x86 з 64ГБ RAM можна купити інвертор з 1..2квт*г lifepo4 і весь цей час додатково живити наприклад холодильник.

бо ситуація з фанатами яблук виглядає приблизно так: віддали всі кошти на новий макбук та сидять в темряві і їдят мівіну, дивлячись на результати stream benchmark :rotate:
Епл щось знову придумала краще?
... зламавши сумісність чи не з більшістю драйверів лінукса, особливо файлових систем? іноді краще жувати, ніж заявляти про такі "покращення" :rotate:

Відправлено через 30 хвилин 40 секунд:
yuriy_dd: 17.01.2026 15:29 не бачу тестів в Cinebench 2024 - який став оптимізованим для АРМ - зможете?
дивна логіка: чому тоді не можна брати до уваги тести, оптимізовані для x86?
в будь-якому випадку, результати на DDR4-3200, це приблизно 46ГБ/с та 2 (ДВА) канали.
від вас - пояснення, чому вашим поробкам не дуже допомагають 8 каналів та 100ГБ/c B-)
спойлер
cb24.png
waryag
Member

yuriy_dd: 17.01.2026 17:59у вас є підстави вважати що результати тестів на них не вірні?
В мене немає підстав вважати їх тести вірними чи взагалі проведеними.

Відправлено через 26 секунд:
dext: 17.01.2026 20:58дивна логіка: чому тоді не можна брати до уваги тести, оптимізовані для x86?
Бо там не виграє яблуко :idea:
yuriy_dd
Member

dext: 17.01.2026 20:581) "базовий M2" з 64ГБ існує?
2) скільки коштує?
самі це також не можете? пора вчитись
dext: 17.01.2026 20:583) чому емейзінг 100ГБ/c не допомагає, виж тут всиралися та бігали з цим як кіллер-фічею, що x86 ніколи не наздожене?
агов, вже давно є М4/М5. Досить згадувати М2
dext: 17.01.2026 20:585nm та відповідна енергоефективність це здобуток виключно TSMC, а не яблука
точно? і що заважає замовити в TSMC
пс: я вважаєю що діло в архітектурі, в простішій системі команд, в тому що команди однакової довжити - щось шарите в цьому?
dext: 17.01.2026 20:58від того що Інтел, що АМД випустили ще швидші/енергоефективніші/доступніші рішення, без яблучного пафосу та істерії
конкурента макбук ейр - так і не назвали
dext: 17.01.2026 20:58можна купити інвертор з 1..2квт*г lifepo4
носити його з собою збираєтесь? знаєте фагу?
dext: 17.01.2026 20:58зламавши сумісність чи не з більшістю драйверів лінукса, особливо файлових систем?
невже програмісти захардкодили числові константи?
dext: 17.01.2026 20:58в будь-якому випадку, результати на DDR4-3200, це приблизно 46ГБ/с та 2 (ДВА) канали.
від вас - пояснення, чому вашим поробкам не дуже допомагають 8 каналів та 100ГБ/c
конкретно у Cinebench - робоча область влазить в кеш, але результати М4 - сильно кращі, при меншому споживані
waryag: 17.01.2026 22:01В мене немає підстав вважати їх тести вірними чи взагалі проведеними
ще раз - є приклад невірних даних?
waryag: 17.01.2026 22:01 дивна логіка: чому тоді не можна брати до уваги тести, оптимізовані для x86?
Бо там не виграє яблуко
там вся оптимізація щоб працювало не в емеляції, просто скомпілювати під АРМ - уявляєте якщо АРМ буде емулюватись на х86 - які тормоза будуть

Відправлено через 4 хвилини 1 секунду:
яка жадібна Епл - забрали макбук на Інтел у користувача:
https://itc.ua/ua/novini/vlasnyk-macboo ... onad-4000/
tornadox
Member

yuriy_dd: 17.01.2026 22:31пора вчитись
Юрію, якщо ви скинете розклад своїх пар і номер аудиторії - думаю, люди з форуму прийдуть, повчаться. Або хоча б лінк на Zoom дайте, ми приєднаємось. А то у вас такий менторський тон у кожному пості, що гріх диплома не отримати в кінці дискусії.
yuriy_dd: 17.01.2026 22:31носити його з собою збираєтесь? знаєте фагу?
Розкриваю вам секрет: більшість тих, хто працює на ноутах, роблять це з офісу або дому. В офісах є генератори (бізнес про це подбав ще пару років назад), а вдома у людей зарядні станції.

Це тільки вам треба бігати між аудиторіями та шукати розетку в коридорі, а люди працюють у комфорті власного кабінету. Не проектуйте свій "мобільний" побут викладача на ІТ-сектор, тут автономність - це приємний бонус, а не питання життя і смерті.
yuriy_dd
Member

tornadox: 17.01.2026 23:16Юрію, якщо ви скинете розклад своїх пар і номер аудиторії
ви задаєте дуже тупі питання, на які ви би мали мати достатньо знань щоб знайти відповідь самостійно
від мене тут нічого не залежить - ви або це хочете, або пишете такі ж тупі коментарі
tornadox: 17.01.2026 23:16Розкриваю вам секрет: більшість тих, хто працює на ноутах, роблять це з офісу або дому
ноут передбачає мобільність, і працюєш де ти є
якщо у вас це лише офіт / дім - то ви дуже обмежені
ноути вже давно і сімку мають - бо вашій дуже тупій логіці - а навіщо сімка - якщо і в офісі і дому є WiFi?
так що давайте вчитись
tornadox
Member

yuriy_dd: 17.01.2026 23:25ви задаєте дуже тупі питання, на які ви би мали мати достатньо знань щоб знайти відповідь самостійно
від мене тут нічого не залежить - ви або це хочете, або пишете такі ж тупі коментарі
Юрію, та ви не нервуйте так, а то тон уже зовсім не академічний пішов. Якщо питання про аудиторію "тупе", то просто скажіть, що кафедра - це секретний об'єкт. Ми зрозуміємо.
yuriy_dd: 17.01.2026 23:25ноут передбачає мобільність, і працюєш де ти є
якщо у вас це лише офіт / дім - то ви дуже обмежені
ноути вже давно і сімку мають - бо вашій дуже тупій логіці - а навіщо сімка - якщо і в офісі і дому є WiFi?
так що давайте вчитись
Звісно, "працюєш де ти є" - це звучить гарно в теорії.
Але на практиці потрібен зовнішній монітор, нормальне крісло і стабільний коннект.
Писати код "у полі" з сімки - це романтика для тих, хто бачив роботу програміста тільки в кіно або в методичках.

До речі, у вашому Lenovo Slim 3 на Snapdragon за $410 якраз немає 4G/5G модему.
Тож ваша теорія про мобільність знову розбилася об ваш же бюджетний вибір.
Може, все ж таки повернемося до розкладу лекцій?
Бо про "вчитись" ви кажете багато, а матчастину по власному залізу не знаєте.
yuriy_dd
Member

tornadox: 17.01.2026 23:48 Але на практиці потрібен зовнішній монітор, нормальне крісло і стабільний коннект.
в такому випадку не треба ноута
tornadox: 17.01.2026 23:48 Звісно, "працюєш де ти є" - це звучить гарно в теорії.
чомусь у мене і на практиці, ноут якщо що в рюкзаку зі мною
tornadox: 17.01.2026 23:48 До речі, у вашому Lenovo Slim 3 на Snapdragon за $410 якраз немає 4G/5G модему.
а де я сказав що всі ноути мають сімку?
пс: ви поганий студент
dext
Member

yuriy_dd: 17.01.2026 22:31 самі це також не можете? пора вчитись
тож "базової версії M2" з 64ГБ RAM не існує, чи не так? :rotate:
агов, вже давно є М4/М5. Досить згадувати М2
стоп-стоп, ви тут бігали-казали-всирались, що 8 КП це "недосяжний емейзінг" і саме тому яблуко таке швидке - чому йому це не допомагає?
м4/м5 ми будемо порірнювати з більш новими core/ryzen на DDR5 коли/якщо придбаємо, і щось мені підказує, що "емейзінг" виявиться недостатньо "емейзінг", про що каже досвід з 1360p vs M2 B-)
точно? і що заважає замовити в TSMC
так і робиться в нових ultra
пс: я вважаєю що діло в архітектурі, в простішій системі команд, в тому що команди однакової довжити - щось шарите в цьому?
діло в мікроархітектурі та інтеграції в SoC - до чого набір команд не має значення, ваше питання лише підкреслює ваші поверхневі знання
конкурента макбук ейр - так і не назвали
а кому потрібно конкурувати з іміджевими, одноразовими, закритими, непрактичними, неремонтопридатними поробками? :shuffle:
носити його з собою збираєтесь? знаєте фагу?
ніхто нічого вдома носити не буде
невже програмісти захардкодили числові константи?
:facepalm: почитайте про mmap / vfs / on-disk format ext2/3/4 та інших файлових систем
конкретно у Cinebench - робоча область влазить в кеш, але результати М4 - сильно кращі, при меншому споживані
:facepalm:
це у Cinebench R23 влазить у кеш, де яблуко пасе задню, бо безпосердньо у Cinebench R24 робоча область не влазить у кеш, тому залежність від RAM вища - тож чому 8 контролерів та 100ГБ/c не рятує вашу поробку?
yuriy_dd
Member

dext: 18.01.2026 00:20тож "базової версії M2" з 64ГБ RAM не існує, чи не так?
напевне так але ви самостійно подивитись не можете а я вам не буду дивитись спеціально
логіка проста - виробник вважає що на базовому М важкі задачі робитись не будуть тому 32 ГБ достатньо
доказ того що де на макос 32 достатньо а на віндовсі треба 128 - я вже приводив
dext: 18.01.2026 00:20-стоп, ви тут бігали-казали-всирались, що 8 КП це "недосяжний емейзінг" і саме тому яблуко таке швидке - чому йому це не допомагає?
М2 базовий, працює на рівні і7 і вище споживаючи при цьому в рази менше
і ви з цим позором техніки intel бігаєте всираєтесь
dext: 18.01.2026 00:20ніхто нічого вдома носити не буде
ну я особисто вдома переходжу з кімнати в кімнату і ноут беру з собою
пс: в мене більше ніж 1-а квартира
0F
Member

yuriy_dd: 18.01.2026 00:06 чомусь у мене і на практиці, ноут якщо що в рюкзаку зі мною
Ти робиш дуже просту помилку - раз у тебе так працює, значить у всіх інших також так працює - це показує відсутність критичного мислення.
yuriy_dd
Member

dext: 18.01.2026 00:20у Cinebench R24 робоча область не влазить у кеш, тому залежність від RAM вища - тож чому 8 контролерів та 100ГБ/c не рятує вашу поробку?
але М про це сильно кращі за x86 у цьому тесті ..
dext
Member

yuriy_dd: 18.01.2026 13:15 напевне так
тож приходимо до висновку, що яблуку фізично нічого запропонувати з 64ГБ RAM та 4+ТБ Storage за такі гроші :dontknow:
логіка проста - виробник вважає
логіка емейзінга проста: яблуко вважає - ви беззаперечно підтримуєте, бо вибору не маєте
що на базовому М важкі задачі робитись не будуть тому 32 ГБ достатньо
чому доступніший x86 може впоратись з важими задачами, а мак за таку ж ціну (якщо існує) - ні?
доказ того що де на макос 32 достатньо а на віндовсі треба 128 - я вже приводив
:facepalm: ви хоч цю відверту маркетингову маячню не повторюйте...
якщо ваша задача/обчислення/7zip/віртуалка вимагає 32ГБ+ RAM то це від ОС не залежить: ви або надасте їй цю RAM, або залізете в глибокий swap
М2 базовий, працює на рівні і7 і вище споживаючи при цьому в рази менше
і ви з цим позором техніки intel бігаєте всираєтесь
але ж там 8 КП та 100ГБ/c, це більше контроллерів у 4 рази та більше ПЗ у 2+ рази - чому емейзінг це не рятує?
До речі, 1360p це перемаркований Alder Lake, чому M2 не може впевнено перемогти застарівший x86 з 2021-го на застарівшому 10нм тех. процесі? :rotate:
ну я особисто вдома переходжу з кімнати в кімнату і ноут беру з собою
пс: в мене більше ніж 1-а квартира
В мене - більше ніж 1 дбж, для всіх стаціонарних ПК в кожній кімнаті, і окремий для кухні, в кожного своє бачення раціональних витрат B-)
yuriy_dd
Member

dext: 18.01.2026 14:04яблуку фізично нічого запропонувати з 64ГБ RAM та 4+ТБ Storage за такі гроші
так купуйте зовнішній ссд
а оперативка так приблизно як і на х86 розпаяна
dext: 18.01.2026 14:04логіка емейзінга проста: яблуко вважає - ви беззаперечно підтримуєте, бо вибору не маєте
а яка логіка у вендорів які розпаюють пам'ять з х86?
dext: 18.01.2026 14:04чому доступніший x86 може впоратись з важими задачами, а мак за таку ж ціну (якщо існує) - ні?
так він може ще й може це зробити скоріше споживаючи менше енергії
dext: 18.01.2026 14:04ви хоч цю відверту маркетингову маячню не повторюйте...
так це правда для конкретного типу задач а саме adobe premier
dext: 18.01.2026 14:04До речі, 1360p це перемаркований Alder Lake, чому M2 не може впевнено перемогти застарівший x86 з 2021-го
так М2 з 2022
dext: 18.01.2026 14:04В мене - більше ніж 1 дбж, для всіх стаціонарних ПК в кожній кімнаті, і окремий для кухні
і скільки часу ваші дбж тримають?
яка ціна дбж плюс батареї?

якщо що - мій LFP 3.5 кВт*год тримає десь до 25-30 год мій х86 сервер
waryag
Member

yuriy_dd: 17.01.2026 22:31 ще раз - є приклад невірних даних?
Так і кинувся їх шукати... щоб ти його проігнорив, як це постійно робиш з незручними повідомленнями і фактами...
yuriy_dd: 17.01.2026 22:31там вся оптимізація щоб працювало не в емеляції, просто скомпілювати під АРМ - уявляєте якщо АРМ буде емулюватись на х86 - які тормоза будуть
:lol: :lol: :lol:
isusik63
Member

yuriy_dd: 18.01.2026 15:19
dext: 18.01.2026 14:04яблуку фізично нічого запропонувати з 64ГБ RAM та 4+ТБ Storage за такі гроші
так купуйте зовнішній ссд
а оперативка так приблизно як і на х86 розпаяна
dext: 18.01.2026 14:04логіка емейзінга проста: яблуко вважає - ви беззаперечно підтримуєте, бо вибору не маєте
а яка логіка у вендорів які розпаюють пам'ять з х86?
dext: 18.01.2026 14:04чому доступніший x86 може впоратись з важими задачами, а мак за таку ж ціну (якщо існує) - ні?
так він може ще й може це зробити скоріше споживаючи менше енергії
dext: 18.01.2026 14:04ви хоч цю відверту маркетингову маячню не повторюйте...
так це правда для конкретного типу задач а саме adobe premier
dext: 18.01.2026 14:04До речі, 1360p це перемаркований Alder Lake, чому M2 не може впевнено перемогти застарівший x86 з 2021-го
так М2 з 2022
dext: 18.01.2026 14:04В мене - більше ніж 1 дбж, для всіх стаціонарних ПК в кожній кімнаті, і окремий для кухні
і скільки часу ваші дбж тримають?
яка ціна дбж плюс батареї?

якщо що - мій LFP 3.5 кВт*год тримає десь до 25-30 год мій х86 сервер
Мне кажется ,Юра просто тролит , если нет то это печально , тут только в помощь психиатрия ... :-/
yuriy_dd
Member

M5 Max’s Estimated GPU Scores Are Higher Than The M3 Ultra With Its 80-Core Configuration, While Boasting A 34% Performance Lead Over M4 Max

https://wccftech.com/m5-max-gpu-scores- ... an-m4-max/

Відправлено через 1 хвилину 2 секунди:
isusik63: 18.01.2026 22:28Мне кажется
хреститись треба, тоді може зможете написати щось по темі :lol: :lol:

Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
waryag: 18.01.2026 21:55Так і кинувся їх шукати.
ясно доказів нема проти них, просто злі за те що вони пишуть гірку правду :weep:
waryag
Member

dext: 18.01.2026 00:20 а кому потрібно конкурувати з іміджевими, одноразовими, закритими, непрактичними, неремонтопридатними поробками? :shuffle:
Не треба скатуватися до рівня Юрія. Це практично ідеальний товар... для виробника, та ще й досить популярний.
yuriy_dd: 18.01.2026 15:19так купуйте зовнішній ссд
І тут мобільність виходить з чату. Чи пропонуєте таскати ноут з приліпленими на скотч док-станцією і зовнішнім ССД?
yuriy_dd: 18.01.2026 15:19а оперативка так приблизно як і на х86 розпаяна
Знову брехня? В користувача є вибір між можливістю легкої заміни/розширення або перевагами розпаяної пам'яті, а легка заміна ссд є в абсолютній більшості ноутів.
yuriy_dd
Member

everybody needs cool quiet pc strong performance everyday battery life when we are on the go
і це заявляє не АРМ, а Інтел
через скільки часу фанати перевзуються?

Ответить