Мені не подобається використання помийок-агрегаторів замість авторитетних (не плутай з популярними) ресурсів.yuriy_dd: ↑ 17.01.2026 15:29що саме вам не подобається? що по результатам тестів М2 кращий? так М4 - ще сильно кращий
Новости
Последние статьи и обзоры
Прогрес ARM процесорів
-
waryag
Member
-
yuriy_dd
Member
тобто топові і7 ледве могли щось показати проти базових М2 - програючи в енергоефективності?dext: ↑ 17.01.2026 16:43то де ж магія емейзінгу, який тим більше на 5нм тех. процесі у порівнянні з 7/10нм тех.процесом інтела, чому емейзіфікована 100ГБ/с пам'ять не допомагає?
від того М2 Епл вже випустили М3, М4, М5 - а що там Інтел? теж не стояв на місці і постійно пропонував щось нове і краще?
саме так. Але зараз коли знову відключення по 10+ годин підряд - якраз макбуки у всій красіdext: ↑ 17.01.2026 16:43мобільні/потративні пристрої мене не цікавлять, бо не є повноцінною заміною десктопу
Епл щось знову придумала краще?dext: ↑ 17.01.2026 16:43 не зрозумів
не дивно, читайте про dTLB penalty та стандартні розміри сторінок на інших архітектурах
Відправлено через 28 секунд:
у вас є підстави вважати що результати тестів на них не вірні?waryag: ↑ 17.01.2026 17:11Мені не подобається використання помийок-агрегаторів замість авторитетних (не плутай з популярними) ресурсів
-
dext
Member
1) "базовий M2" з 64ГБ існує?yuriy_dd: ↑ 17.01.2026 17:59 тобто топові і7 ледве могли щось показати проти базових М2
2) скільки коштує?
3) чому емейзінг 100ГБ/c не допомагає, виж тут всиралися та бігали з цим як кіллер-фічею, що x86 ніколи не наздожене?
5nm та відповідна енергоефективність це здобуток виключно TSMC, а не яблукапрограючи в енергоефективності?
від того що Інтел, що АМД випустили ще швидші/енергоефективніші/доступніші рішення, без яблучного пафосу та істеріївід того М2 Епл вже випустили М3, М4, М5 - а що там Інтел? теж не стояв на місці і постійно пропонував щось нове і краще?
на різницю між яблучною поробкою з 64ГБ RAM та нормальним x86 з 64ГБ RAM можна купити інвертор з 1..2квт*г lifepo4 і весь цей час додатково живити наприклад холодильник.саме так. Але зараз коли знову відключення по 10+ годин підряд - якраз макбуки у всій красі
бо ситуація з фанатами яблук виглядає приблизно так: віддали всі кошти на новий макбук та сидять в темряві і їдят мівіну, дивлячись на результати stream benchmark
... зламавши сумісність чи не з більшістю драйверів лінукса, особливо файлових систем? іноді краще жувати, ніж заявляти про такі "покращення"Епл щось знову придумала краще?
Відправлено через 30 хвилин 40 секунд:
дивна логіка: чому тоді не можна брати до уваги тести, оптимізовані для x86?yuriy_dd: ↑ 17.01.2026 15:29 не бачу тестів в Cinebench 2024 - який став оптимізованим для АРМ - зможете?
в будь-якому випадку, результати на DDR4-3200, це приблизно 46ГБ/с та 2 (ДВА) канали.
від вас - пояснення, чому вашим поробкам не дуже допомагають 8 каналів та 100ГБ/c
- спойлер
-
waryag
Member
В мене немає підстав вважати їх тести вірними чи взагалі проведеними.yuriy_dd: ↑ 17.01.2026 17:59у вас є підстави вважати що результати тестів на них не вірні?
Відправлено через 26 секунд:
Бо там не виграє яблукоdext: ↑ 17.01.2026 20:58дивна логіка: чому тоді не можна брати до уваги тести, оптимізовані для x86?
-
yuriy_dd
Member
самі це також не можете? пора вчитись
агов, вже давно є М4/М5. Досить згадувати М2dext: ↑ 17.01.2026 20:583) чому емейзінг 100ГБ/c не допомагає, виж тут всиралися та бігали з цим як кіллер-фічею, що x86 ніколи не наздожене?
точно? і що заважає замовити в TSMCdext: ↑ 17.01.2026 20:585nm та відповідна енергоефективність це здобуток виключно TSMC, а не яблука
пс: я вважаєю що діло в архітектурі, в простішій системі команд, в тому що команди однакової довжити - щось шарите в цьому?
конкурента макбук ейр - так і не назвалиdext: ↑ 17.01.2026 20:58від того що Інтел, що АМД випустили ще швидші/енергоефективніші/доступніші рішення, без яблучного пафосу та істерії
носити його з собою збираєтесь? знаєте фагу?dext: ↑ 17.01.2026 20:58можна купити інвертор з 1..2квт*г lifepo4
невже програмісти захардкодили числові константи?dext: ↑ 17.01.2026 20:58зламавши сумісність чи не з більшістю драйверів лінукса, особливо файлових систем?
конкретно у Cinebench - робоча область влазить в кеш, але результати М4 - сильно кращі, при меншому споживаніdext: ↑ 17.01.2026 20:58в будь-якому випадку, результати на DDR4-3200, це приблизно 46ГБ/с та 2 (ДВА) канали.
від вас - пояснення, чому вашим поробкам не дуже допомагають 8 каналів та 100ГБ/c
ще раз - є приклад невірних даних?waryag: ↑ 17.01.2026 22:01В мене немає підстав вважати їх тести вірними чи взагалі проведеними
там вся оптимізація щоб працювало не в емеляції, просто скомпілювати під АРМ - уявляєте якщо АРМ буде емулюватись на х86 - які тормоза будутьwaryag: ↑ 17.01.2026 22:01 дивна логіка: чому тоді не можна брати до уваги тести, оптимізовані для x86?
Бо там не виграє яблуко
Відправлено через 4 хвилини 1 секунду:
яка жадібна Епл - забрали макбук на Інтел у користувача:
https://itc.ua/ua/novini/vlasnyk-macboo ... onad-4000/
-
tornadox
Member
Юрію, якщо ви скинете розклад своїх пар і номер аудиторії - думаю, люди з форуму прийдуть, повчаться. Або хоча б лінк на Zoom дайте, ми приєднаємось. А то у вас такий менторський тон у кожному пості, що гріх диплома не отримати в кінці дискусії.yuriy_dd: ↑ 17.01.2026 22:31пора вчитись
Розкриваю вам секрет: більшість тих, хто працює на ноутах, роблять це з офісу або дому. В офісах є генератори (бізнес про це подбав ще пару років назад), а вдома у людей зарядні станції.yuriy_dd: ↑ 17.01.2026 22:31носити його з собою збираєтесь? знаєте фагу?
Це тільки вам треба бігати між аудиторіями та шукати розетку в коридорі, а люди працюють у комфорті власного кабінету. Не проектуйте свій "мобільний" побут викладача на ІТ-сектор, тут автономність - це приємний бонус, а не питання життя і смерті.
-
yuriy_dd
Member
ви задаєте дуже тупі питання, на які ви би мали мати достатньо знань щоб знайти відповідь самостійноtornadox: ↑ 17.01.2026 23:16Юрію, якщо ви скинете розклад своїх пар і номер аудиторії
від мене тут нічого не залежить - ви або це хочете, або пишете такі ж тупі коментарі
ноут передбачає мобільність, і працюєш де ти єtornadox: ↑ 17.01.2026 23:16Розкриваю вам секрет: більшість тих, хто працює на ноутах, роблять це з офісу або дому
якщо у вас це лише офіт / дім - то ви дуже обмежені
ноути вже давно і сімку мають - бо вашій дуже тупій логіці - а навіщо сімка - якщо і в офісі і дому є WiFi?
так що давайте вчитись
-
tornadox
Member
Юрію, та ви не нервуйте так, а то тон уже зовсім не академічний пішов. Якщо питання про аудиторію "тупе", то просто скажіть, що кафедра - це секретний об'єкт. Ми зрозуміємо.yuriy_dd: ↑ 17.01.2026 23:25ви задаєте дуже тупі питання, на які ви би мали мати достатньо знань щоб знайти відповідь самостійно
від мене тут нічого не залежить - ви або це хочете, або пишете такі ж тупі коментарі
Звісно, "працюєш де ти є" - це звучить гарно в теорії.yuriy_dd: ↑ 17.01.2026 23:25ноут передбачає мобільність, і працюєш де ти є
якщо у вас це лише офіт / дім - то ви дуже обмежені
ноути вже давно і сімку мають - бо вашій дуже тупій логіці - а навіщо сімка - якщо і в офісі і дому є WiFi?
так що давайте вчитись
Але на практиці потрібен зовнішній монітор, нормальне крісло і стабільний коннект.
Писати код "у полі" з сімки - це романтика для тих, хто бачив роботу програміста тільки в кіно або в методичках.
До речі, у вашому Lenovo Slim 3 на Snapdragon за $410 якраз немає 4G/5G модему.
Тож ваша теорія про мобільність знову розбилася об ваш же бюджетний вибір.
Може, все ж таки повернемося до розкладу лекцій?
Бо про "вчитись" ви кажете багато, а матчастину по власному залізу не знаєте.
-
yuriy_dd
Member
в такому випадку не треба ноутаtornadox: ↑ 17.01.2026 23:48 Але на практиці потрібен зовнішній монітор, нормальне крісло і стабільний коннект.
чомусь у мене і на практиці, ноут якщо що в рюкзаку зі мноюtornadox: ↑ 17.01.2026 23:48 Звісно, "працюєш де ти є" - це звучить гарно в теорії.
а де я сказав що всі ноути мають сімку?tornadox: ↑ 17.01.2026 23:48 До речі, у вашому Lenovo Slim 3 на Snapdragon за $410 якраз немає 4G/5G модему.
пс: ви поганий студент
-
dext
Member
тож "базової версії M2" з 64ГБ RAM не існує, чи не так?yuriy_dd: ↑ 17.01.2026 22:31 самі це також не можете? пора вчитись
стоп-стоп, ви тут бігали-казали-всирались, що 8 КП це "недосяжний емейзінг" і саме тому яблуко таке швидке - чому йому це не допомагає?агов, вже давно є М4/М5. Досить згадувати М2
м4/м5 ми будемо порірнювати з більш новими core/ryzen на DDR5 коли/якщо придбаємо, і щось мені підказує, що "емейзінг" виявиться недостатньо "емейзінг", про що каже досвід з 1360p vs M2
так і робиться в нових ultraточно? і що заважає замовити в TSMC
діло в мікроархітектурі та інтеграції в SoC - до чого набір команд не має значення, ваше питання лише підкреслює ваші поверхневі знанняпс: я вважаєю що діло в архітектурі, в простішій системі команд, в тому що команди однакової довжити - щось шарите в цьому?
а кому потрібно конкурувати з іміджевими, одноразовими, закритими, непрактичними, неремонтопридатними поробками?конкурента макбук ейр - так і не назвали
ніхто нічого вдома носити не буденосити його з собою збираєтесь? знаєте фагу?
невже програмісти захардкодили числові константи?
конкретно у Cinebench - робоча область влазить в кеш, але результати М4 - сильно кращі, при меншому споживані
це у Cinebench R23 влазить у кеш, де яблуко пасе задню, бо безпосердньо у Cinebench R24 робоча область не влазить у кеш, тому залежність від RAM вища - тож чому 8 контролерів та 100ГБ/c не рятує вашу поробку?
-
yuriy_dd
Member
напевне так але ви самостійно подивитись не можете а я вам не буду дивитись спеціальноdext: ↑ 18.01.2026 00:20тож "базової версії M2" з 64ГБ RAM не існує, чи не так?
логіка проста - виробник вважає що на базовому М важкі задачі робитись не будуть тому 32 ГБ достатньо
доказ того що де на макос 32 достатньо а на віндовсі треба 128 - я вже приводив
М2 базовий, працює на рівні і7 і вище споживаючи при цьому в рази меншеdext: ↑ 18.01.2026 00:20-стоп, ви тут бігали-казали-всирались, що 8 КП це "недосяжний емейзінг" і саме тому яблуко таке швидке - чому йому це не допомагає?
і ви з цим позором техніки intel бігаєте всираєтесь
ну я особисто вдома переходжу з кімнати в кімнату і ноут беру з собоюdext: ↑ 18.01.2026 00:20ніхто нічого вдома носити не буде
пс: в мене більше ніж 1-а квартира
-
0F
Member
Ти робиш дуже просту помилку - раз у тебе так працює, значить у всіх інших також так працює - це показує відсутність критичного мислення.yuriy_dd: ↑ 18.01.2026 00:06 чомусь у мене і на практиці, ноут якщо що в рюкзаку зі мною
-
yuriy_dd
Member
але М про це сильно кращі за x86 у цьому тесті ..dext: ↑ 18.01.2026 00:20у Cinebench R24 робоча область не влазить у кеш, тому залежність від RAM вища - тож чому 8 контролерів та 100ГБ/c не рятує вашу поробку?
-
dext
Member
тож приходимо до висновку, що яблуку фізично нічого запропонувати з 64ГБ RAM та 4+ТБ Storage за такі грошіyuriy_dd: ↑ 18.01.2026 13:15 напевне так
логіка емейзінга проста: яблуко вважає - ви беззаперечно підтримуєте, бо вибору не маєтелогіка проста - виробник вважає
чому доступніший x86 може впоратись з важими задачами, а мак за таку ж ціну (якщо існує) - ні?що на базовому М важкі задачі робитись не будуть тому 32 ГБ достатньо
доказ того що де на макос 32 достатньо а на віндовсі треба 128 - я вже приводив
якщо ваша задача/обчислення/7zip/віртуалка вимагає 32ГБ+ RAM то це від ОС не залежить: ви або надасте їй цю RAM, або залізете в глибокий swap
але ж там 8 КП та 100ГБ/c, це більше контроллерів у 4 рази та більше ПЗ у 2+ рази - чому емейзінг це не рятує?М2 базовий, працює на рівні і7 і вище споживаючи при цьому в рази менше
і ви з цим позором техніки intel бігаєте всираєтесь
До речі, 1360p це перемаркований Alder Lake, чому M2 не може впевнено перемогти застарівший x86 з 2021-го на застарівшому 10нм тех. процесі?
В мене - більше ніж 1 дбж, для всіх стаціонарних ПК в кожній кімнаті, і окремий для кухні, в кожного своє бачення раціональних витратну я особисто вдома переходжу з кімнати в кімнату і ноут беру з собою
пс: в мене більше ніж 1-а квартира
-
yuriy_dd
Member
так купуйте зовнішній ссдdext: ↑ 18.01.2026 14:04яблуку фізично нічого запропонувати з 64ГБ RAM та 4+ТБ Storage за такі гроші
а оперативка так приблизно як і на х86 розпаяна
а яка логіка у вендорів які розпаюють пам'ять з х86?dext: ↑ 18.01.2026 14:04логіка емейзінга проста: яблуко вважає - ви беззаперечно підтримуєте, бо вибору не маєте
так він може ще й може це зробити скоріше споживаючи менше енергіїdext: ↑ 18.01.2026 14:04чому доступніший x86 може впоратись з важими задачами, а мак за таку ж ціну (якщо існує) - ні?
так це правда для конкретного типу задач а саме adobe premierdext: ↑ 18.01.2026 14:04ви хоч цю відверту маркетингову маячню не повторюйте...
так М2 з 2022dext: ↑ 18.01.2026 14:04До речі, 1360p це перемаркований Alder Lake, чому M2 не може впевнено перемогти застарівший x86 з 2021-го
і скільки часу ваші дбж тримають?dext: ↑ 18.01.2026 14:04В мене - більше ніж 1 дбж, для всіх стаціонарних ПК в кожній кімнаті, і окремий для кухні
яка ціна дбж плюс батареї?
якщо що - мій LFP 3.5 кВт*год тримає десь до 25-30 год мій х86 сервер
-
waryag
Member
Так і кинувся їх шукати... щоб ти його проігнорив, як це постійно робиш з незручними повідомленнями і фактами...yuriy_dd: ↑ 17.01.2026 22:31 ще раз - є приклад невірних даних?
yuriy_dd: ↑ 17.01.2026 22:31там вся оптимізація щоб працювало не в емеляції, просто скомпілювати під АРМ - уявляєте якщо АРМ буде емулюватись на х86 - які тормоза будуть
-
isusik63
Member
Мне кажется ,Юра просто тролит , если нет то это печально , тут только в помощь психиатрия ...yuriy_dd: ↑ 18.01.2026 15:19так купуйте зовнішній ссдdext: ↑ 18.01.2026 14:04яблуку фізично нічого запропонувати з 64ГБ RAM та 4+ТБ Storage за такі гроші
а оперативка так приблизно як і на х86 розпаяна
а яка логіка у вендорів які розпаюють пам'ять з х86?dext: ↑ 18.01.2026 14:04логіка емейзінга проста: яблуко вважає - ви беззаперечно підтримуєте, бо вибору не маєте
так він може ще й може це зробити скоріше споживаючи менше енергіїdext: ↑ 18.01.2026 14:04чому доступніший x86 може впоратись з важими задачами, а мак за таку ж ціну (якщо існує) - ні?
так це правда для конкретного типу задач а саме adobe premierdext: ↑ 18.01.2026 14:04ви хоч цю відверту маркетингову маячню не повторюйте...
так М2 з 2022dext: ↑ 18.01.2026 14:04До речі, 1360p це перемаркований Alder Lake, чому M2 не може впевнено перемогти застарівший x86 з 2021-го
і скільки часу ваші дбж тримають?dext: ↑ 18.01.2026 14:04В мене - більше ніж 1 дбж, для всіх стаціонарних ПК в кожній кімнаті, і окремий для кухні
яка ціна дбж плюс батареї?
якщо що - мій LFP 3.5 кВт*год тримає десь до 25-30 год мій х86 сервер
-
yuriy_dd
Member
M5 Max’s Estimated GPU Scores Are Higher Than The M3 Ultra With Its 80-Core Configuration, While Boasting A 34% Performance Lead Over M4 Max
https://wccftech.com/m5-max-gpu-scores- ... an-m4-max/
Відправлено через 1 хвилину 2 секунди:

Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
https://wccftech.com/m5-max-gpu-scores- ... an-m4-max/
Відправлено через 1 хвилину 2 секунди:
хреститись треба, тоді може зможете написати щось по теміisusik63: ↑ 18.01.2026 22:28Мне кажется
Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
ясно доказів нема проти них, просто злі за те що вони пишуть гірку правдуwaryag: ↑ 18.01.2026 21:55Так і кинувся їх шукати.
-
waryag
Member
Не треба скатуватися до рівня Юрія. Це практично ідеальний товар... для виробника, та ще й досить популярний.dext: ↑ 18.01.2026 00:20 а кому потрібно конкурувати з іміджевими, одноразовими, закритими, непрактичними, неремонтопридатними поробками?![]()
І тут мобільність виходить з чату. Чи пропонуєте таскати ноут з приліпленими на скотч док-станцією і зовнішнім ССД?yuriy_dd: ↑ 18.01.2026 15:19так купуйте зовнішній ссд
Знову брехня? В користувача є вибір між можливістю легкої заміни/розширення або перевагами розпаяної пам'яті, а легка заміна ссд є в абсолютній більшості ноутів.yuriy_dd: ↑ 18.01.2026 15:19а оперативка так приблизно як і на х86 розпаяна
-
yuriy_dd
Member
і це заявляє не АРМ, а Інтелeverybody needs cool quiet pc strong performance everyday battery life when we are on the go
через скільки часу фанати перевзуються?