Питання з серії лекцій для першого курсу, але патент явно не про це.yuriy_dd: ↑ 16.01.2026 14:01а к-ть каналів збільшити?
Новости
Последние статьи и обзоры
AMD працює над методом збільшення обсягу L2-кешу для майбутніх процесорів
-
tornadox
Member
-
yuriy_dd
Member
угу, чому у серверного Epyc 8 каналів ..tornadox: ↑ 16.01.2026 17:22Питання з серії лекцій для першого курсу, але патент явно не про це
-
alexeygalas
Member
може щоб забезпечити 60 ядер інформацієюyuriy_dd: ↑ 16.01.2026 19:11угу, чому у серверного Epyc 8 каналів
І останні епіки мають 12 як і зіони граніт репідз
Ну і в нових платформах є вже підтримка MCRDIMM модулів, у якого більша ПСП
- спойлер

-
tornadox
Member
yuriy_dd
А до чого тут канали памʼяті?
L2 кеш це про латентність і локальність даних на рівні ядра, канали RAM це про пропускну здатність зовнішньої памʼяті.
AMD якраз і рухається в бік зменшення походів у DRAM, бо канали не вирішують проблему затримок.
Це як пропонувати розширювати трасу, коли вузьке місце всередині міста, ефекту нуль.
А до чого тут канали памʼяті?
L2 кеш це про латентність і локальність даних на рівні ядра, канали RAM це про пропускну здатність зовнішньої памʼяті.
AMD якраз і рухається в бік зменшення походів у DRAM, бо канали не вирішують проблему затримок.
Це як пропонувати розширювати трасу, коли вузьке місце всередині міста, ефекту нуль.
-
yuriy_dd
Member
навіть в тих у яких лише 16 ядер?alexeygalas: ↑ 16.01.2026 19:14може щоб забезпечити 60 ядер інформацією
це як на трасі зробити пару коротких ділянок де можна їхати максимально швидкоtornadox: ↑ 16.01.2026 19:45Це як пропонувати розширювати трасу, коли вузьке місце всередині міста, ефекту нуль
-
Plush_Dragon
Member
Якраз зараз у синіх процесорів бум продажів пішов. 13/14600kf взагалі нічим не контриться, це зараз абсолютна імба. Бо ам4 повністю здох давно, а на ам5 можуть збирати хіба що мільйонери і без гарантій що буде якийсь апгрейд в майбутньому і що бабка Ліза не змінить сокет в ам6.daesz: ↑ 16.01.2026 15:42 скільки там продажі у інтела і на скільки впали за останній час?
При тому що 12, 13 та 14 покоління Інтелів вміють як в ддр5 так і в ддр4? А як ти сам думаєш?
-
vmsolver
Member
И действительно, такие дураки, не сделали отдельного сокета под 16-ядерники с уменьшенным количеством каналов ОЗУ, совсем заигрались с унификацией, капиталисты проклятыеyuriy_dd: ↑ 16.01.2026 21:07навіть в тих у яких лише 16 ядер?
-
Lorichic
Member
Бум продаж в каких то узких кругах?Plush_Dragon: ↑ 16.01.2026 21:19Якраз зараз у синіх процесорів бум продажів пішов.
16 место у самого популярного интела
https://www.amazon.com/Best-Sellers-Com ... /pc/229189
-
Plush_Dragon
Member
В вузьких мізках у деяких. Народ тільки почав прозрівати з цін на пам'ять. А от магазини вже відчули попит, на відміну від статистики яка тормознута та по якій твої кукурузени за декілька РОКІВ не можуть ніяк навіть половину у синіх віджати. Хоча почитаєш цей форум, то враження що амуде головного мозку у всіх без виключень.Lorichic: ↑ 16.01.2026 22:13
Бум продаж в каких то узких кругах?![]()
16 место у самого популярного интела
А тепер спробуй запропонувати хоч щось на ддр4 від червоних що може конкурувати з 14600kf. Посміємось разом.
-
Lorichic
Member
Это не серьёзно, давай статистику магазинов, насчёт половины, это по стиму что ли? Там где хасвелы и зионы в статистике, до сих пор учавствуютPlush_Dragon: ↑ 16.01.2026 22:31А от магазини вже відчули попит, на відміну від статистики яка тормознута та по якій твої кукурузени за декілька РОКІВ не можуть ніяк навіть половину у синіх віджати.
Отправлено спустя 1 минуту 14 секунд:
Тут спорить не буду, приглядываются к ддр4, в частности к 5800х, интел то тут причёмPlush_Dragon: ↑ 16.01.2026 22:31Народ тільки почав прозрівати з цін на пам'ять
https://wccftech.com/amd-ryzen-7-5800x- ... n-germany/
А также свежая статистика немецкого Mindfactory
https://wccftech.com/am4-cpus-see-a-sud ... -in-sales/
Последний раз редактировалось Lorichic 16.01.2026 22:48, всего редактировалось 1 раз.
-
VRoman
Member
До тех пор пока это экономически выгодно с точки зрения стоимости производства. Но вообще не понятен шаг выделения L2 в отдельный кристалл. L2 лучше оставить на кристалле с ядрами, чтобы вычислительные ядра не располагались слишком близко друг с другом и не перегревались. А вот L3 хоть весь целиком можно переместить в другой слой кремния.vmsolver: ↑ 16.01.2026 12:53 Эффективность растёт пропорционально корню квадратному от увеличения размера, а вот до каких размеров будут повышать L2 не сказали. Делаем ставки? 4 или 16 МБ? Или что-то не обычное, например 10 МБ?
-
NST1983
Member
В топку ваші L2, лучі давай і ДЛСС толковий як у нвідія))
-
vmsolver
Member
Скорее всего, речь о том же подходе что практикуется с L3, какой-то кеш есть на основном кристалле, но можно добавить ему объема отдельным кристаллом. Теги и прочие служебные вещи, скорее всего, предусмотрены на основном кристалле изначально для всего объема кеша, включая расширение объёма (Как интел в Broadwell делала с L4, память на отдельном кристалле, а теги на основном).VRoman: ↑ 16.01.2026 22:41 До тех пор пока это экономически выгодно с точки зрения стоимости производства. Но вообще не понятен шаг выделения L2 в отдельный кристалл. L2 лучше оставить на кристалле с ядрами, чтобы вычислительные ядра не располагались слишком близко друг с другом и не перегревались. А вот L3 хоть весь целиком можно переместить в другой слой кремния.
Відправлено через 1 хвилину 33 секунди:
Нельзя так говорить, большой L2 в GPU тоже классная штука ))NST1983: ↑ 16.01.2026 22:52В топку ваші L2, лучі давай і ДЛСС толковий як у нвідія))
Ждём большой L2 в консолях
-
NST1983
Member
Нічого не знаю) мені одепти лучей сказали що без трасування променів мої карти гі.вно))vmsolver: ↑ 16.01.2026 23:18Скорее всего, речь о том же подходе что практикуется с L3, какой-то кеш есть на основном кристалле, но можно добавить ему объема отдельным кристаллом. Теги и прочие служебные вещи, скорее всего, предусмотрены на основном кристалле изначально для всего объема кеша, включая расширение объёма (Как интел в Broadwell делала с L4, память на отдельном кристалле, а теги на основном).VRoman: ↑ 16.01.2026 22:41 До тех пор пока это экономически выгодно с точки зрения стоимости производства. Но вообще не понятен шаг выделения L2 в отдельный кристалл. L2 лучше оставить на кристалле с ядрами, чтобы вычислительные ядра не располагались слишком близко друг с другом и не перегревались. А вот L3 хоть весь целиком можно переместить в другой слой кремния.
Відправлено через 1 хвилину 33 секунди:Нельзя так говорить, большой L2 в GPU тоже классная штука ))NST1983: ↑ 16.01.2026 22:52В топку ваші L2, лучі давай і ДЛСС толковий як у нвідія))
Ждём большой L2 в консолях
-
vmsolver
Member
Лучи у 7900 не того, так что вас не обманули ))NST1983: ↑ 16.01.2026 23:19 Нічого не знаю) мені одепти лучей сказали що без трасування променів мої карти гі.вно))![]()
![]()
Тому маю бути на відповідному рівні ))
-
Plush_Dragon
Member
Я ж казав що посміємось разом. За ту саму ціну 14600 на 40% швидше хоч в роботі, хоч в іграшках.Lorichic: ↑ 16.01.2026 22:41
Тут спорить не буду, приглядываются к ддр4, в частности к 5800х, интел то тут причём
Ну і при чому тут амуде? Нащо воно треба? Це зовсім відбитим амудебоєм треба бути щоб витрачати на оце гроші.
-
Lorichic
Member
Я бы из этих двух тоже выбрал 14600, почему 5700х сейчас популярней мне не ведомо, но со статистикой не поспоришь, как предположение МП на ам4 дешевле и доступнейPlush_Dragon: ↑ 16.01.2026 23:36За ту саму ціну 14600 на 40% швидше хоч в роботі, хоч в іграшках.
Ну і при чому тут амуде?
-
daesz
Member
Plush_Dragon
от тільки раптори на ддр4 смокчуть у ам4 на ддр4. А враховуючи,що ціна ддр4-32 (ходова 3600цл16) всього на 100$ дешевша за ходові ддр5-32 (6000цл30), здавалось би 4к грн гроші, але потім дивишся на ціну 12к проти 16к і перевага десь зникає).
Про 'попит' на інтулі посміявся, дякую.
от тільки раптори на ддр4 смокчуть у ам4 на ддр4. А враховуючи,що ціна ддр4-32 (ходова 3600цл16) всього на 100$ дешевша за ходові ддр5-32 (6000цл30), здавалось би 4к грн гроші, але потім дивишся на ціну 12к проти 16к і перевага десь зникає).
Про 'попит' на інтулі посміявся, дякую.
-
Liam
Member
Ох й срач тут розвели... Одні Хперти)
-
oleg5d75
Member
Пора вже оперативку під кришку проца ставити, наприклад 64 Гб HBM, ото буде дійсно корисно , L2 можна збільшувати тільки в розумних розмірах тому що з деакого обсягу великий L2 кеш не дає ніякого збільшення продуктивності через промахи