Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор звуковой карты
-
Radio Bay
Member
Ні, що купив то вже дуже надовго, в аудіо апи складні, то не компи.mult: ↑ 11.01.2026 13:51Не знаю чи варто розглядати щось до 5000, бо не розуміюсь які характеристики мені потрібні а які лишні
Характеритика там одна - гарний звук. Є той же K7 є з БТ, от БТ - то характеристика.
У нормальній аудіотехниці 3,5 не викорустовується, тому цеmult: ↑ 11.01.2026 13:51Бачу у fiio к11 r2r теж нема 3.5
-
Piter Cantrope
Member
Зареєструвався на ebay через apple id, навіть зміг не зловити бан. Але той цап купив хтось інший. Буду моніторити і куплю собі якийсь.
А поки купив Asus DGX за пару соток чисто щоб спробувати. ПЗ виглядає наче написане році так в 2004 (не сумніваюсь, що так воно і є). Пише SPDIF pass-through device.
Цікаво, ця звукова займається чимось, якийсь чип на ній щось там перетворює? Чи вона просто пропускає цифровий сигнал з компа?
1. Коли головна підключена по аналогу через RCA, з другої злегка чути спотворений звук.
2. Коли головна підключена по цифрі через SPDIF, з другої нічого не чути.
https://drive.google.com/file/d/1vL7V3r ... B7SaY/view
Це можна почути тільки якщо звук на компі підкрутити доволі сильно, від ~60% і більше, так що коли колонки увімкнені, слухати з метра вже було б майже некомфортно. Але все одно. Наскільки я розумію, цей ефект також присутній і коли головна колонка увімкнена, тільки той доволі тихий спотворений звук не чути на фоні загальної гучності.
А поки купив Asus DGX за пару соток чисто щоб спробувати. ПЗ виглядає наче написане році так в 2004 (не сумніваюсь, що так воно і є). Пише SPDIF pass-through device.
Цікаво, ця звукова займається чимось, якийсь чип на ній щось там перетворює? Чи вона просто пропускає цифровий сигнал з компа?
- спойлер
1. Коли головна підключена по аналогу через RCA, з другої злегка чути спотворений звук.
2. Коли головна підключена по цифрі через SPDIF, з другої нічого не чути.
https://drive.google.com/file/d/1vL7V3r ... B7SaY/view
Це можна почути тільки якщо звук на компі підкрутити доволі сильно, від ~60% і більше, так що коли колонки увімкнені, слухати з метра вже було б майже некомфортно. Але все одно. Наскільки я розумію, цей ефект також присутній і коли головна колонка увімкнена, тільки той доволі тихий спотворений звук не чути на фоні загальної гучності.
-
Radio Bay
Member
Тут ще треба зрозуміти чий це косяк, комп + карта, комутація, колонки. Можна, наприклад, підключита по аналогу з мобіли чисто зрозуміти чи є фон. Лайно якесь. Гарно, що пишеш, а не на пальцях пояснюєш. Cкладна комутація, там ще й різеі аналогові входи, трба колупатися на живуPiter Cantrope: ↑ 13.01.2026 13:19Коли головна підключена по аналогу через RCA, з другої злегка чути спотворений звук
Там ще й драйвери мають впливPiter Cantrope: ↑ 13.01.2026 13:19ця звукова займається чимось, якийсь чип на ній щось там перетворює
Було в мене таке, але в трохи іншому кейсі. Пофіксили, стало вау. Тут преба розуміти, що якщо ми не чуємо спотворень, це не значить що їх нема. Грубо кажучи буде не прозоро із спотвореннями, а так начебто норм. В мене на великій гучность тихий фон був, а так нормPiter Cantrope: ↑ 13.01.2026 13:19Це можна почути тільки якщо звук на компі підкрутити доволі сильно, від ~60% і більше, так що коли колонки увімкнені, слухати з метра вже було б майже некомфортно
-
Filabatya
Member
Юнісонар останній постав каскадер
https://maxedtech.com/asus-xonar-unified-drivers/
-
Piter Cantrope
Member
Маю отакий дротик. Підключив - та ж сама історія, в другу колонку проходить сигнал. Але не скажу, що це мене турбує. Коли підключу кожну колонку з цапу окремим дротом, то на це буде байдуже. А зараз включив через SPDIF, з яким такої проблеми нема.Radio Bay: ↑ 13.01.2026 14:16Тут ще треба зрозуміти чий це косяк, комп + карта, комутація, колонки. Можна, наприклад, підключита по аналогу з мобіли чисто зрозуміти чи є фон. Лайно якесь.Piter Cantrope: ↑ 13.01.2026 13:19Коли головна підключена по аналогу через RCA, з другої злегка чути спотворений звук
- спойлер
А який? Бо на виході отримуємо оце. На хлопський розум - це просто потік світла. Яке відношення до нього мають звукові елементи платки?Radio Bay: ↑ 13.01.2026 14:16Там ще й драйвери мають впливPiter Cantrope: ↑ 13.01.2026 13:19ця звукова займається чимось, якийсь чип на ній щось там перетворює
- спойлер
А воно мені треба? Я тільки поставив відмітку біля PCM під SPDIF OUT, і звук пішов. Ця допотопна утиліта ніяк не впливає на оптичний сигнал, на скільки я розумію. Я тиснув різні кнопки, якісь там еквалайзери, то воно ніяк не впливає на звук через SPDIF. А line out, навушники, 5.1 і все інше мене не цікавить.Filabatya: ↑ 13.01.2026 14:19 Юнісонар останній постав каскадер
- спойлер
-
Radio Bay
Member
А USB просто потік цифр, ага, тільки порти "звучать" по-різному, не кижучи вже про окремі картиPiter Cantrope: ↑ 13.01.2026 15:00На хлопський розум - це просто потік світла. Яке відношення до нього мають звукові елементи платки?
Я вже не пам'ятаю, як драйвери працююють, свою Asus Xonar Essence давно подарував. Простіше затестити оті драйвериPiter Cantrope: ↑ 13.01.2026 15:00Я тиснув різні кнопки, якісь там еквалайзери, то воно ніяк не впливає на звук через SPDIF
Так не пролазить?Piter Cantrope: ↑ 13.01.2026 15:00Коли підключу кожну колонку з цапу окремим дротом
Що це за китайське ноухау?Piter Cantrope: ↑ 13.01.2026 15:00Маю отакий дротик
Последний раз редактировалось Radio Bay 13.01.2026 16:07, всего редактировалось 1 раз.
-
Евгений King
Member
WAT?Radio Bay: ↑ 13.01.2026 15:52А USB просто потік цифр, ага, тільки порти "звучать" по-різномуPiter Cantrope: ↑ 13.01.2026 15:00На хлопський розум - це просто потік світла. Яке відношення до нього мають звукові елементи платки?
Що що чув, про магічні дроти з жилами жопи дракона, що про всілякі ноухау піставки. Але це заслуговує окремого фейспалму.
Поки не уявляю що там треба натворити на шині USB, щоб з різних портів була якась різниця.
Відправлено через 7 хвилин 26 секунд:
В дешевих і простих звукових оптичний S/PDIF фактично розв'язаний від звокової карти, треба тільки базовий драйвер для зв'язку з портом виводу. Ніякі інші драйвери нічого там не змінять.Piter Cantrope: ↑ 13.01.2026 15:00А який? Бо на виході отримуємо оце. На хлопський розум - це просто потік світла. Яке відношення до нього мають звукові елементи платки?
- спойлер
- PXL_20260113_123819602.jpg
В трохи більш просунутих картах можна вже тюнити звук S/PDIF і вішати EQ, але щось у мене величезні сумніви, що елементи ЗК мають хоч якесь відношення до даного тюну.
І тільки в класі вище, все може працювати навпаки, але там і буде перетворення ЦАП а потім перепаковка в АЦП.
Як на мене - саме просте рішення завжди саме правильне. EQ можна прикрутити і в системі, якщо треба звісно.
-
Radio Bay
Member
Уяви, в мене така карта з окремим зовнішним живленням і це не перший есперимент. Як вважаєш, різниця є?Евгений King: ↑ 13.01.2026 16:14Поки не уявляю що там треба натворити на шині USB, щоб з різних портів була якась різниця
-
Евгений King
Member
Нічого DGX з цифрою не робить, плює в оптику і все.Piter Cantrope: ↑ 13.01.2026 13:19
А тим часом провів невеличкий експеримент і знайшов перевагу SPDIF над підключенням через RCA
По RCA у вас просто шум/фон дроселів передається. Оскільки оптика розв'язує колонки і ПК, то відповідно цей фон зникає.
Або це через поєднання землі. В будь якому разі SPDIF рулить, з ним не треба паритись.
Єдиний мінус SPDIF це те, що часто девайси засипають і відтворення звуку починається з затримкою. Юзав щоб це обійти просту парукілобайтну програмку "spdif keep alive" чи якось так вона називалась. Кинув в автозапуск системи і все. Вона генерує невеликий шум поза діапазоном слуху людини і можливостями відтворення колонок, просто аби аудіотракт і колонки не спали.
-
StTechnik
Member
Як вважаєш, різниця є?
Я лучше промолчуUSB Card FEMTO
500 €
USB Card FEMTO
500 €
Audiophile USB Audio output for your USB DAC.Audiophile USB Audio output for your USB DAC.
-
Евгений King
Member
Не можу уявити, бо ви ж та сама людина, що недавно постила тему з дохлими бедовими дисками і в результаті вирішила їх не міняти, бо й так походять.Radio Bay: ↑ 13.01.2026 16:21Уяви, в мене така карта з окремим зовнішним живленням і це не перший есперимент. Як вважаєш, різниця є?Евгений King: ↑ 13.01.2026 16:14Поки не уявляю що там треба натворити на шині USB, щоб з різних портів була якась різниця
Я можу собі представити випадок, що суто теоретично, якщо в ПК натикано якоїсь дичини, стоїть поганий БЖ і відсутнє заземлення в розетках, щось там може в USB жити. Але на практиці, ці плати потрібні тільки в термінальній стадії аудіофілії
-
Radio Bay
Member
Але якість залежить від якості пережавача, тому такі девайси, як DDC (Digial to Digital converter). Гарна тема, але я вирішив не розмножувати коробочок. Типове застосування USB → SPDIF/EBU/i2S → цап. Найвільш популярний i2S, якщо є порт та розпайка співпадає, там є своя тема з розпайкою HDMI дрота, буває, перемикається на стороні DDCЕвгений King: ↑ 13.01.2026 16:23В будь якому разі SPDIF рулить
-
Евгений King
Member
Якість передавача оптичного SPDIF, ще один перл від васRadio Bay: ↑ 13.01.2026 16:36Але якість залежить від якості пережавача, тому такі девайси, як DDC (Digial to Digital converter). Гарна тема, але я вирішив не розмножувати коробочок. Типове застосування USB → SPDIF/EBU/i2S → цап. Найвільш популярний i2S, якщо є порт та розпайка співпадає, там є своя тема з розпайкою HDMI дрота, буває, перемикається на стороні DDCЕвгений King: ↑ 13.01.2026 16:23В будь якому разі SPDIF рулить
Продовжуйте, я записую
Що окрема платка з колодкою з просто портом SPDIF, що він на звуковій карті, що на MB, різниці нуль. От в всіляких китай конверторах там можуть накрутити дичини запросто. У всьму іншому шукати там якісь відмінності з лупою можна довго.
Раніше такі платки з ПК йшли, зараз от тільки таке находжу. Ось самий простий варіант SPDIF, котрий не поступиться ніяким звуковим картам.
-
Radio Bay
Member
Влом компа колупати, розклав по іншим, буду щось глобально міняти докину новий, не торбує бо окрім ще 6 та 3, -3 тера бекапних не проблема, усе рівна там здебільшого сміттяЕвгений King: ↑ 13.01.2026 16:30Не можу уявити, бо ви ж та сама людина, що недавно постила тему з дохлими бедовими дисками і в результаті вирішила їх не міняти, бо й так походять
- А ти уяви
-

Ота біла бвйда, то живлення від iFi iPowerX

Можемо засперечатися на літруху Джим Біма, я тобі її у середині сфотогравую
Ага, усі барани, та купують усяку муйню, гроші нікуди витрачати, окрім Евгений King який все знає, бо він знає, що цифра завжди ціфра і на треба витрачати зайвих грошейЕвгений King: ↑ 13.01.2026 16:51От в всіляких китай конверторах там можуть накрутити дичини запросто. У всьму іншому шукати там якісь відмінності з лупою можна довго
-
MSiAventador
Member
Знову налізли Свідки однаковості 1 та 0 -іків
P.S. Максимально доступне пояснення для максимально упоголових.
-
Евгений King
Member
Нашо мені балакаючі руки. Практику видайте, можна відосом з ютубу для порівняння. Навіть з ютубу це має бути чутно.MSiAventador: ↑ 13.01.2026 18:19 Знову налізли Свідки однаковості 1 та 0 -іків![]()
-
Radio Bay
Member
Та ніхто не буде витрачати час для когось задоволення. Я, наприклад, якщо щось викладую, бо напрапив та мені здається, що це може бути цікаво іншим. Для мене відгуків певного рівня достатньо + інтуіція та загальний досвід. Головне - відгуки від реальних користувачів в перному середовищі і це не відосики Ютьюбу. Якщо хтось знайде, приму участь, викажу думку, навіть негативну. В мене нема мети комусь щось довестиЕвгений King: ↑ 13.01.2026 18:21Практику видайте
До речі, там на фото інша USB карта нижче, то Paul Pang USB Audio Card V2 з модіфікацією на зовнішнє живлення, але Jcat відверто ліпше. Обидві на чипі NEC, не знаю чого його так усі люблять. Одні драйвера Renesas
-
Firebrand
Member
Radio Bay

Отправлено спустя 3 минуты 25 секунд:
Евгений King
Т.е. любая звуковая карта для компьютера,это так, мусор. Панятна.У нормальній аудіотехниці 3,5не викорустовується
Отправлено спустя 3 минуты 25 секунд:
Евгений King
там это, заходишь в профиль юзера,читаешь, что он сам про себя написал и снимаешь все дальнейшие вопросыWAT?
Що що чув, про магічні дроти з жилами жопи дракона, що про всілякі ноухау піставки. Але це заслуговує окремого фейспалму.
-
Radio Bay
Member
Ну ок, у стаціонарній аудіотехниціFirebrand: ↑ 15.01.2026 00:54Т.е. любая звуковая карта для компьютера,это так, мусор
-
Yaroslav308
Member
Ех, типове відео аудіофіла для аудіофілів: він старався сказати щось розумне, але вийшло не дуже. Єдине, в чому він був правий, — що помилка в старшому байті дасть значно більшу зміну амплітуди. Правда, у висновку він усе одно помилився: це дасть не якісь шуми, а дуже явні артефакти. Тож його висновок про більшу прозорість середніх і високих частот через зниження шуму від «цих рандомних 0 і 1» — сміхотворний.MSiAventador: ↑ 13.01.2026 18:19 Знову налізли Свідки однаковості 1 та 0 -іків![]()
Далі він втирає про проблеми синхронізації і подає це так, що єдине, що спасає ситуацію в неізохронному режимі, — повторна відправка пакетів. Ви дійсно думаєте, що при розробці інтерфейсу без окремої тактової лінії інженери не подумають про синхронізацію, а будуть втупу слати пакети доти, доки не пощастить? Постараюсь пояснити максимально коротко — для не «упоголових».
Перед кожним пакетом відправляється послідовність «0000 0001» для синхронізації, яка генерує меандр. Ви спитаєте, як з нулів виходить меандр, але він не згадав, що використовується NRZI-кодування, де 0 кодується інверсією сигналів на дифпарі (про яку він також «забув» згадати, і яка дає +100500 до захисту від перешкод), а 1 відповідає збереженню поточного стану. За цим сигналом синхронізується PLL (Phase-Locked Loop) і далі при кожній інверсії сигналу використовує фронт хвилі для корекції фази та частоти так, щоб вибірка була максимально далеко від фронтів, де перехідні процеси завершились або ще не почались.
Для того щоб не втратити синхронізацію на довгих послідовностях 1, після кожних шести 1 підряд вставляється 0. Це треба дуже сильно покласти на всі вимоги, щоб спроєктувати пристрій, який зможе «загубитися» між кількома тактами.
Також навіть плаваюча частота не впливає на звук, так як ЦАП усе одно буферизує і реклокає дані.
А ну і ще: навіть в ізохронному режимі є CRC, тільки без повторної відправки даних, так що ЦАП/транспорт має декілька варіантів поведінки.
Сподіваюсь, нічого не забув, але переглядати відео ще раз у мене немає сил.