Потім дійсно люмінь здорожчає, потім ще щось бо не тільки ж хуангу, лізі та виробникам пам'яті заробляти на бульбашці. Чілійські копальні теж хочуть грошиків
Новости
Последние статьи и обзоры
Бум ШІ призвів до зростання попиту на мідь — подорожчає все, починаючи з блоків живлення і систем охолодження
-
AntonyKandaurov
Member
Отакої
Потім дійсно люмінь здорожчає, потім ще щось бо не тільки ж хуангу, лізі та виробникам пам'яті заробляти на бульбашці. Чілійські копальні теж хочуть грошиків
-
MqM
Member
Залишити паніку:) ви спокійно подихаєте теплим повітрям після датацентрівFurryGentleman: ↑ 12.01.2026 13:17 а завтра выйдет хуанг и скажет что для ИИ нужен кислород поэтому мы будем выкачивать весь воздух из атмосферы и океана - прямиком в дата центры - так что вам придётся меньше дышать
-
dead_rat
Member
В цьому жарті нема жарту нажаль.FurryGentleman: ↑ 12.01.2026 13:17 а завтра выйдет хуанг и скажет что для ИИ нужен кислород поэтому мы будем выкачивать весь воздух из атмосферы и океана - прямиком в дата центры - так что вам придётся меньше дышать
Вони дуже активно будують датацентри в Арізоні. Тобто Датацентр якому потрібно охолодження і вельми багато води будують посеред пустелі з нормальною температурою +50 по цельсію
А ще живлять це газовими турбінами, тож кисень теж норм розходується
-
KimRomik
Member
Гренландія, яку Трамп хоче окуповувати?dead_rat: ↑ 12.01.2026 19:20Тобто Датацентр якому потрібно охолодження і вельми багато води
-
dead_rat
Member
KimRomik: ↑ 12.01.2026 19:22Гренландія, яку Трамп хоче окуповувати?dead_rat: ↑ 12.01.2026 19:20Тобто Датацентр якому потрібно охолодження і вельми багато води![]()
А це ти прямо добре підмітив.
Я думав він там редкоземельні елементи риє, але і датацентри не завадять
-
МОНАХ
Member
►dead_rat: ↑ 12.01.2026 19:20 ...Датацентр якому потрібно охолодження і вельми багато води будують посеред пустелі з нормальною температурою +50 по цельсію![]()
-
QFlash
Member
Ніякого AI немає, це лише набір алгоритмів. AI для простоти введено. Так, система просто обробляє дані і видає результат, який може бути абсолютно невірним.
В нашому часі AI до AI як мені штани через голову надіти.
-
dead_rat
Member
Так, коли продавани втирають АІ, вони мають на увазі ЛЛМ - система для додавання наступного, статистично найвірогіднішого, слова в тексті.QFlash: ↑ 12.01.2026 19:28 Ніякого AI немає, це лише набір алгоритмів. AI для простоти введено. Так, система просто обробляє дані і видає результат, який може бути абсолютно невірним.
-
Барбарис
Member
QFlash, не зовсім так. АІ це узагальнена назва всього підряд. З цього наразі форсяться численні наробки прототипів AGI, розробники яких прагнуть з екстенсивного шляху магічним чином потрапити на інтенсивний та сягнути прориву(ASI). А тоді на базі цього відбити бабло та отримати плюшки у вигляді "безсмертя"
.
Последний раз редактировалось Барбарис 12.01.2026 19:40, всего редактировалось 1 раз.
-
AlexWest
Member
Людський інтелект – це теж набір алгоритмів, який обробляє дані і часто видає помилки. Люди часто плутають інтелект і свідомість, що не одне і те ж.QFlash: ↑ 12.01.2026 19:28 Ніякого AI немає, це лише набір алгоритмів. AI для простоти введено. Так, система просто обробляє дані і видає результат, який може бути абсолютно невірним.
-
QFlash
Member
Ось, молодець, я в захваті, браво так тримати.AlexWest: ↑ 12.01.2026 19:39Людський інтелект – це теж набір алгоритмів
Подивимось.
-
maksim2020
Member
У Флориді +1 цент, які х2?dead_rat: ↑ 12.01.2026 12:48Ти спізнився, електрика в США вже х2 і на підході в усіх іншихОлег963: ↑ 12.01.2026 12:44 Мідь мідю а електрика як піде умовний дефіцит а так соріш за все буде ціна за кват!?![]()
-
dead_rat
Member
Тоді тобі пощастило, чи я неправильно зрозумів https://www.theguardian.com/us-news/202 ... mer-prices
Regions with significant data center activity have already endured price increases by as much as 267% over the past five years
-
maksim2020
Member
Я дивлюсь у вчорашній рахунок за грудень 2025 та порівнюю з попереднім, за листопад: +1 цент за електрику. За 4 ж роки, що я тут, ціна виросла з 5.8 центів до 9.6 за кВт.dead_rat: ↑ 12.01.2026 20:33Тоді тобі пощастило, чи я неправильно зрозумів https://www.theguardian.com/us-news/202 ... mer-pricesmaksim2020: ↑ 12.01.2026 20:27 У Флориді +1 цент, які х2?Regions with significant data center activity have already endured price increases by as much as 267% over the past five years
-
dead_rat
Member
maksim2020
Це цікаво, бо агенція статистики США каже, що середня ціна 18.
Цікаво як у тебе вдвічи нижче
Це цікаво, бо агенція статистики США каже, що середня ціна 18.
Цікаво як у тебе вдвічи нижче
-
waryag
Member
Робить миттєво, але потім потрібно півдня-день, щоб перевірити результат на предмет глюків ЛЛМ.Ochepatka: ↑ 12.01.2026 14:59Бо це вам не потрібно, а так оці чатики потрібні щоб звільнити всіх людей на професіях рівня "заповнити табличку excel". Бо те що людина робить пів дня, ші зробить миттєво.
-
maksim2020
Member
dead_rat
Я думаю, що це маніпуляції. В США в рахунку за електрику сама електрика займає лише 40%, усе інше - різні там фі, такси, франшизи, транспортейшен етс. От вони й виводять ціну за електрику як загальний рахунок, а не чисту за кВт. Але подають це саме як ціну за кВт.
Ось мій рахунок за грудень. Головне з т.з. ціни - Energy Charge.
Я думаю, що це маніпуляції. В США в рахунку за електрику сама електрика займає лише 40%, усе інше - різні там фі, такси, франшизи, транспортейшен етс. От вони й виводять ціну за електрику як загальний рахунок, а не чисту за кВт. Але подають це саме як ціну за кВт.
Ось мій рахунок за грудень. Головне з т.з. ціни - Energy Charge.
- спойлер
-
dead_rat
Member
maksim2020
1140 кіловат годин? Ти там льодовики розтаплюєш?!
1140 кіловат годин? Ти там льодовики розтаплюєш?!
-
oleg5d75
Member
За використанням міді ШІ в кращому випадку десь на 50 місці , перші місця це енергетика, будівництво, транспорт... наприклад в ті й же відеокарті міді як в 1 мм силового кабелю електрокрана, а на будівництві одного багатоквартирного будинку міді використовується більше чим для всіх відеокарт на рік. Надумана проблема
-
AntonyKandaurov
Member
dead_rat
Та я знаю людей які з графіками відключення світла по 600 кВт намотують в квартирі, ото дійсно льодовики топлять
Та я знаю людей які з графіками відключення світла по 600 кВт намотують в квартирі, ото дійсно льодовики топлять