Бум ШІ призвів до зростання попиту на мідь — подорожчає все, починаючи з блоків живлення і систем охолодження

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Отакої :laugh:
Потім дійсно люмінь здорожчає, потім ще щось бо не тільки ж хуангу, лізі та виробникам пам'яті заробляти на бульбашці. Чілійські копальні теж хочуть грошиків :rotate:
MqM
Member

FurryGentleman: 12.01.2026 13:17 а завтра выйдет хуанг и скажет что для ИИ нужен кислород поэтому мы будем выкачивать весь воздух из атмосферы и океана - прямиком в дата центры - так что вам придётся меньше дышать
Залишити паніку:) ви спокійно подихаєте теплим повітрям після датацентрів 😁
dead_rat
Member

FurryGentleman: 12.01.2026 13:17 а завтра выйдет хуанг и скажет что для ИИ нужен кислород поэтому мы будем выкачивать весь воздух из атмосферы и океана - прямиком в дата центры - так что вам придётся меньше дышать
В цьому жарті нема жарту нажаль.

Вони дуже активно будують датацентри в Арізоні. Тобто Датацентр якому потрібно охолодження і вельми багато води будують посеред пустелі з нормальною температурою +50 по цельсію :laugh:

А ще живлять це газовими турбінами, тож кисень теж норм розходується
KimRomik
Member

dead_rat: 12.01.2026 19:20Тобто Датацентр якому потрібно охолодження і вельми багато води
Гренландія, яку Трамп хоче окуповувати? :idea:
dead_rat
Member

KimRomik: 12.01.2026 19:22
dead_rat: 12.01.2026 19:20Тобто Датацентр якому потрібно охолодження і вельми багато води
Гренландія, яку Трамп хоче окуповувати? :idea:
:laugh: :laugh: :lol:
А це ти прямо добре підмітив.
Я думав він там редкоземельні елементи риє, але і датацентри не завадять
МОНАХ
Member

dead_rat: 12.01.2026 19:20 ...Датацентр якому потрібно охолодження і вельми багато води будують посеред пустелі з нормальною температурою +50 по цельсію :laugh:
:lol: Сприймається як: "далекоглядні плани з подальшого інвестування в ШІ" або "інвестор - не мамонт... (і далі по тексту)" (на жаль - ніфіга не іронія і не жарт).
QFlash
Member

Ніякого AI немає, це лише набір алгоритмів. AI для простоти введено. Так, система просто обробляє дані і видає результат, який може бути абсолютно невірним.
В нашому часі AI до AI як мені штани через голову надіти.
dead_rat
Member

QFlash: 12.01.2026 19:28 Ніякого AI немає, це лише набір алгоритмів. AI для простоти введено. Так, система просто обробляє дані і видає результат, який може бути абсолютно невірним.
Так, коли продавани втирають АІ, вони мають на увазі ЛЛМ - система для додавання наступного, статистично найвірогіднішого, слова в тексті.
Барбарис
Member

QFlash, не зовсім так. АІ це узагальнена назва всього підряд. З цього наразі форсяться численні наробки прототипів AGI, розробники яких прагнуть з екстенсивного шляху магічним чином потрапити на інтенсивний та сягнути прориву(ASI). А тоді на базі цього відбити бабло та отримати плюшки у вигляді "безсмертя" :lol: .
Последний раз редактировалось Барбарис 12.01.2026 19:40, всего редактировалось 1 раз.
AlexWest
Member

QFlash: 12.01.2026 19:28 Ніякого AI немає, це лише набір алгоритмів. AI для простоти введено. Так, система просто обробляє дані і видає результат, який може бути абсолютно невірним.
Людський інтелект – це теж набір алгоритмів, який обробляє дані і часто видає помилки. Люди часто плутають інтелект і свідомість, що не одне і те ж.
QFlash
Member

AlexWest: 12.01.2026 19:39Людський інтелект – це теж набір алгоритмів
Ось, молодець, я в захваті, браво так тримати.
Подивимось.
maksim2020
Member

dead_rat: 12.01.2026 12:48
Олег963: 12.01.2026 12:44 Мідь мідю а електрика як піде умовний дефіцит а так соріш за все буде ціна за кват!? :weep:
Ти спізнився, електрика в США вже х2 і на підході в усіх інших
У Флориді +1 цент, які х2?
dead_rat
Member

maksim2020: 12.01.2026 20:27
dead_rat: 12.01.2026 12:48
Ти спізнився, електрика в США вже х2 і на підході в усіх інших
У Флориді +1 цент, які х2?
Тоді тобі пощастило, чи я неправильно зрозумів https://www.theguardian.com/us-news/202 ... mer-prices
Regions with significant data center activity have already endured price increases by as much as 267% over the past five years
maksim2020
Member

dead_rat: 12.01.2026 20:33
maksim2020: 12.01.2026 20:27 У Флориді +1 цент, які х2?
Тоді тобі пощастило, чи я неправильно зрозумів https://www.theguardian.com/us-news/202 ... mer-prices
Regions with significant data center activity have already endured price increases by as much as 267% over the past five years
Я дивлюсь у вчорашній рахунок за грудень 2025 та порівнюю з попереднім, за листопад: +1 цент за електрику. За 4 ж роки, що я тут, ціна виросла з 5.8 центів до 9.6 за кВт.
dead_rat
Member

maksim2020
Це цікаво, бо агенція статистики США каже, що середня ціна 18.
Цікаво як у тебе вдвічи нижче
waryag
Member

Ochepatka: 12.01.2026 14:59Бо це вам не потрібно, а так оці чатики потрібні щоб звільнити всіх людей на професіях рівня "заповнити табличку excel". Бо те що людина робить пів дня, ші зробить миттєво.
Робить миттєво, але потім потрібно півдня-день, щоб перевірити результат на предмет глюків ЛЛМ. :laugh:
maksim2020
Member

dead_rat
Я думаю, що це маніпуляції. В США в рахунку за електрику сама електрика займає лише 40%, усе інше - різні там фі, такси, франшизи, транспортейшен етс. От вони й виводять ціну за електрику як загальний рахунок, а не чисту за кВт. Але подають це саме як ціну за кВт.

Ось мій рахунок за грудень. Головне з т.з. ціни - Energy Charge.
спойлер
Screenshot 2026-01-12 154814.png
dead_rat
Member

maksim2020
1140 кіловат годин? Ти там льодовики розтаплюєш?! :eek:
oleg5d75
Member

За використанням міді ШІ в кращому випадку десь на 50 місці , перші місця це енергетика, будівництво, транспорт... наприклад в ті й же відеокарті міді як в 1 мм силового кабелю електрокрана, а на будівництві одного багатоквартирного будинку міді використовується більше чим для всіх відеокарт на рік. Надумана проблема
AntonyKandaurov
Member

dead_rat
Та я знаю людей які з графіками відключення світла по 600 кВт намотують в квартирі, ото дійсно льодовики топлять :D
Ответить