Бум ШІ призвів до зростання попиту на мідь — подорожчає все, починаючи з блоків живлення і систем охолодження

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Nikolay Yeryomenko: 12.01.2026 14:21 Саме цікаве що нікому із звичайних користувачів той ШІ і даром не потрібен: тепер розумію наскільки хворі великі компанії, впроваджуючи його.
ШІ корисний, але як приємне доповнення до моїх тулзів. Тобто умовні 20$ він точно вартий.

Проблема, що всі подуріли: Мета планує витратити 600 мільярдів $ на АІ.
Це ж брєд, вся космічна програма Маска була біля 10 лярдів і дала нам Старлінк, реально ж космічні технології, а тут одна компанія готова вкласти х60 в ЛЛМ чатики. Ми реально третій рік поспіль вкладаємо ВСІ доступні ресурси людства в оце.
МОНАХ
Member

► ... Жовтень 2025р.: забарахлів "дідусь" 2008 року на 775-му - із очевидного вздувся один конденсатор - не хочу паритись, зібрав, поки ще не дуже дорого, мультимедійку на АМ4...
► ... Листопад 2025р.: мішається під ногами старий системник - дістав та лишив собі стару, ще робочу відеокарту, а сам 775-й вирішив викинути в утиль...
► ... Грудень 2025р.: подумав, що 775-й ще може комусь знадобитися - в ретро-зборку або й на розпайку...
► ... Січень 2026р.: А-хай-йому-грець!-Та-йдіть-ви-в-баню! Знайду я вже той кондер та перепаяю!.. :laugh:
спойлер
Геральт: 12.01.2026 12:26 Мабуть треба буде купити пару ковриків, поки ще ціни норм...
Я - вже, :laugh: як відчував...
KimRomik
Member

Недарма я зберігаю мідь від відкушених проводів в баночках :gigi:
Kassatka
Member

Nikolay Yeryomenko: 12.01.2026 14:21 Саме цікаве що нікому із звичайних користувачів той ШІ і даром не потрібен: тепер розумію наскільки хворі великі компанії, впроваджуючи його.
Ну мені от дуже подобається генерувати картинки зі свинями й ілюструвати ними свої пости в Telegram (коменти й спільні чати). З курями, мурахами та осами, яких я теж дуже люблю з дитинства, на жаль такі вдалі зображення не генерить, як зі свинями.
Ochepatka
Member

Бо це вам не потрібно, а так оці чатики потрібні щоб звільнити всіх людей на професіях рівня "заповнити табличку excel". Бо те що людина робить пів дня, ші зробить миттєво.
dead_rat
Member

Ochepatka: 12.01.2026 14:59
Бо це вам не потрібно, а так оці чатики потрібні щоб звільнити всіх людей на професіях рівня "заповнити табличку excel". Бо те що людина робить пів дня, ші зробить миттєво.
Цих людей можна було викинути і 10 і 20 років тому. Справа не у технологіях.

Причин дві:

1. Мавпи мають бути при ділі. Якщо нема толкового діла(а його нема), то реба безтолкове по перекладу паперів між столами.
2. Чім більше в менеджера підлеглих, тим він важливіше. Не важливо чи вони щось роблять.

Тобто для вирішення проблеми треба чи скоротити популяцію щоб у всіх було корисне діло, чи принципово змінити людську психологію
Kassatka
Member

Nikolay Yeryomenko: 12.01.2026 14:21 Саме цікаве що нікому із звичайних користувачів той ШІ і даром не потрібен
Ну а ще Chat GPT у безкоштовній версії тепер іноді допомагає мені вирішити якісь технічні питання чи відшукати інфу з посиланням на першоджерела, що довелось би набага-а-ато довше гуглити чи шукати на форумах, тим більше іншомовних.
Filabatya
Member

dead_rat
мавпи мають бути при ділі, мавпа має зганяти пузо, а не електровело - все просто :up:
avuremybe
Member

Inqizitor2022: 12.01.2026 13:34
FurryGentleman: 12.01.2026 13:17 а завтра выйдет хуанг и скажет что для ИИ нужен кислород поэтому мы будем выкачивать весь воздух из атмосферы и океана - прямиком в дата центры - так что вам придётся меньше дышать
Александр Беляев - Продавец воздуха. Уже было.
Але ж Беляєв не пропонував взамін купити кисневі балони з АІ-регулюванням за $699 ? :laugh:
nochnik89
Member

avuremybe: 12.01.2026 15:17Але ж Беляєв не пропонував взамін купити кисневі балони з АІ-регулюванням за $699 ? :laugh:
Главное чтобы не было как во Властелине мира
Kassatka
Member

Одна технічна проблема у мене була не вирішена два роки, не міг знайти вирішення в інтернеті, а з чат жпт вирішив за годинку-дві, він таки підштовхнув, де саме треба перевірити й після цього все запрацювало без потреби перевстановлювати Вінду з нуля і весь софт з подальшим налаштуванням під себе.
Nouriel
Member

Зростання попиту на мідь уже давно
Якшо комумь цікаво дивіться
IvTK
Member

Незабаром: блоки живлення з проводами з "нержавійки", які не можна гнути більше, ніж на 90 градусів :popcorn:
isusik63
Member

Kassatka: 12.01.2026 15:23 Одна технічна проблема у мене була не вирішена два роки, не міг знайти вирішення в інтернеті, а з чат жпт вирішив за годинку-дві, він таки підштовхнув, де саме треба перевірити й після цього все запрацювало без потреби перевстановлювати Вінду з нуля і весь софт з подальшим налаштуванням під себе.
Интересно что за проблема была не решаема с помощью интернета? Да и винду переустановит +софт час-два (смысл годами мучатца)
avuremybe
Member

Kassatka: 12.01.2026 15:23 Одна технічна проблема у мене була не вирішена два роки, не міг знайти вирішення в інтернеті, а з чат жпт вирішив за годинку-дві, він таки підштовхнув, де саме треба перевірити й після цього все запрацювало без потреби перевстановлювати Вінду з нуля і весь софт з подальшим налаштуванням під себе.
Ну це зовсім інша справа.
А то тут багато хто вважає, що це не вартує того, щоб ціни на всю техніку і е/е виросли в 10 разів.
Але якщо ти зміг вирішити 1 проблему, яку тобі було ліньки прогуглити, то це все міняє :up:
Kassatka
Member

isusik63: 12.01.2026 15:42 Интересно что за проблема была не решаема с помощью интернета? Да и винду переустановит +софт час-два (смысл годами мучатца)
Та мені соромно зізнаватися :shuffle: Але факт той, що можна було цілком обійтися без цього функціоналу трошки складніше обхідними шляхами. А софта й налаштувань у мене дуже багато, плюс один софт чи гра залежить від іншого софту, налаштувань чи компонентів системи. Іноді цілий вечір витратиш, щоб змусити одну лише прогу чи гру запускатися й працювати як слід та у потрібній комплектації/модифікації.
А от дійсно серйозну проблему з автоматичним переходом у режим "Гра" на телевізорі, що псувало субпіксельну структуру, я аж за кілька місяців таки самостійно нагуглив у англомовних джерелах - по перше, винна технологія ALLM, по друге, її можна вимкнути через софтину CRU. Тоді ще чат жпт був не у хайпі. Але якби це було сьогодні, то певен, що чат би мені добряче зекономив би час на подібному.
Последний раз редактировалось Kassatka 12.01.2026 16:06, всего редактировалось 1 раз.
timetron666
Member

Kassatka: 12.01.2026 16:00
isusik63: 12.01.2026 15:42 Интересно что за проблема была не решаема с помощью интернета? Да и винду переустановит +софт час-два (смысл годами мучатца)
Та мені соромно зізнаватися :shuffle: Але факт той, що можна було цілком обійтися без цього функціоналу трошки складніше обхідними шляхами. А софта й налаштувань у мене дуже багато, плюс один софт чи гра залежить від іншого софту, налаштувань чи компонентів системи. Іноді цілий вечір витратиш, щоб змусити одну лише прогу чи гру запускатися й працювати як слід.
А от дійсно серйозну проблему з автоматичним переходом у режим "Гра" на телевізорі, що псувало субпіксельну структуру, я аж за кілька місяців таки самостійно нагуглив у англомовних джерелах - по перше, винна технологія ALLM, по друге, її можна вимкнути через софтину CRU. Тоді ще чат жпт був не у хайпі. Але якби це було сьогодні, то певен, що чат би мені добряче зекономив би час на подібному.
Цікаво!? Шо за телевізорор і як це було замітно?
Kassatka
Member

timetron666: 12.01.2026 16:06 Цікаво!? Шо за телевізорор і як це було замітно?
Sony XR-50X94J, модель 21 року, куплена восени 22.
спойлер
У режимі "Графіка" при використанні в ролі монітора на відстані витягнутої руки виглядає пречудово, як на дорогих моніторах. Суцільні заливки виглядають суцільними і однотонними. А у всіх інших режимах суцільні заливки виглядають не суцільними, а видно неозброєним оком регулярні структури субпікселів різних кольорів. Не уявляю, чому так, адже субпіксельна структура не може змінюватися. На старих відяхаз/драйверах, що не вміють юзати функціонал HDMI 2.1 норм, але лише 60 Гц 8 біт колір. А на режим "Гра" автоматично перемикає навіть просто при відкритті зображення чи відео в Telegram на весь екран. А потім при переклацуванні на білий екран Тотал Командера чи браузера назад повертається як було. Та ще й на мить тухне екран при таких автоматичних перемиканнях. Якщо примусово вимкнути ALLM, то таких перемикань більше нема, але якщо врубити на ТВ змінну частоту оновлення екрану VRR, то режим "Гра" активується на постійній основі й вже навіть вимкнення ALLM не допомагає. Отож я купував з розрахунком на VRR, а по факту юзати не можу.
Последний раз редактировалось Kassatka 12.01.2026 16:29, всего редактировалось 1 раз.
harito
Member

"Занимающиеся упаковкой и тестированием DRAM компании сообщили о 30-процентном повышении цен

Рынок оперативной памяти ожидает новая волна удорожания.
Кризис на рынке памяти набирает новые обороты. Вслед за производителями чипов по типу Samsung, SK Hynix и Micron о резком повышении цен объявили компании, занимающиеся финальными этапами производства: упаковкой и тестированием готовых модулей. Тайваньские Powertech, ChipMOS и Walton повысили стоимость своих услуг до 30%. При этом в 2026 году ожидается вторая волна роста.

Оперативная память

Эти три игрока являются ключевыми звенья в цепочке поставок. Они получают произведённые микросхемы DRAM, упаковывают их в модули и проводят финальное тестирование перед отправкой брендам. Powertech — основной партнёр Micron, а Walton работает с компанией Winbond. Благодаря повышенному спросу на высокопроизводительную память их производственные мощности загружены полностью.

Проблема в том, что фабрики по упаковке не успевают справляться с лавиной заказов. Спрос от клиентов из сферы искусственного интеллекта настолько превысил возможности, что компании вынуждены поднимать цены для регулирования нагрузки. Уже планируется следующее повышение, что толкнёт стоимость конечной продукции к «заоблачным высотам» в 2026 году, как отмечают аналитики.

Ситуацию подтверждает и китайская компания East China, занимающаяся упаковкой специализированной памяти. Она также фиксирует высокий спрос и рост загрузки мощностей. В отрасли заявляют, что начался «суперцикл», который продлится несколько лет — как минимум до 2028 года.

Цены на оперативную память и SSD продолжат расти не только для дата-центров, но и в потребительском сегменте. Кризис уже ударил по рынку ПК, вызвав цепную реакцию. Дорожают не только сами модули, но и другие компоненты вроде систем охлаждения и блоков питания. Это в основном связано с подорожанием на мировом рынке меди и алюминия. Сборка или апгрейд ПК в ближайшие годы будет обходиться значительно дороже, а ждать снижения цен в обозримом будущем не стоит."
AlexWest
Member

dead_rat: 12.01.2026 14:26
ШІ корисний, але як приємне доповнення до моїх тулзів. Тобто умовні 20$ він точно вартий.

Проблема, що всі подуріли: Мета планує витратити 600 мільярдів $ на АІ.
Це ж брєд, вся космічна програма Маска була біля 10 лярдів і дала нам Старлінк, реально ж космічні технології, а тут одна компанія готова вкласти х60 в ЛЛМ чатики. Ми реально третій рік поспіль вкладаємо ВСІ доступні ресурси людства в оце.
Еволюція – штука неминуча. Вона часто заходить в тупик, звертає не туди, крутить взад, але вона ніколи не зупиняється. Десь там наверху інтелектуальної піраміди людства комусь стало дуже нудно, тому раціональність відійшла на задній план. З тих же причин люди попруться на Марс, потім на Плутон і т.д., хоч ніхто так само не розумітиме нахіба воно треба. Зате не нудно.
Ответить