Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

dext коли це корпорації купували сьогодні на завтра? :spy:

Оно Арселор грьобану залізяку (шестерню) тендерять сьогодні, а договір з ціною виграшу тої залізяки та замовлення вивалять в другому півріччі. І давай, виготовляй її за ціною піврічної давнини. Шкода що матеріали для виготовлення не купити за ціною піврічної давнини.
ДТЕК туди ж, ще і розрахунок через пів року після поставки. Як і метінвест...

Так що корпорації можуть дозволити спланувати, замовити, підписатись і отримати замовлену партію.
dext
Member

Z440_User
"на завтра" це не прямо на завтра, це про "чи зможе Амазон виготовити/поставити 10000+ ЦП/МП через місяц-півроку", з x86 таких питань немає, в тому числі щодо підтримки
Z440_User
Member

dext, ви ж розумієте що якщо умовний Гугл собі замовляє партію ARM пристроїв, то в них вже все підготовлено на всіх етапах, раз справи дійшли до закупу та впровадження залізячча. Або вже ведуться підготовчі роботи.
І це мова не "ми самі не знаємо що на цьому будемо робити" це мова про чіткий проект з чітким тех.завданням. Відповідно і замовлення робиться під це завдання. І виконувати воно потім буде лише ту дію під яку було замовлення.

А не все підряд в рандомному порядку як у звичайних смертних.
dext
Member

Z440_User
Гугл може собі дозволити дизайн SoC з нуля або взагалі випускати хромбуки у збиток - що доступно одиницям, це взагалі не про переваги архітектур.

Якщо ви захочете стати конкурентом Amazon, то 10000+ ЦП вам Amazon ніколи не поставить.
Це як Україна ніколи не стане другою Францією за кредити від першої Франції, але це інша тема

AMD/Intel на відміну від Amazon не є вашими прямими конкурентами в жодній сфері застосувань їх ЦП, і випускають ЦП мільйонами - звідки і упередженіть щодо планування :dontknow:
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 06.01.2026 12:59не думаю что яблоко что-то изменило в физике +- одинаковая скорость = одинаковый жор. Исключение - техпроцесс
там архітектура інша, до чого тут фізика?
tornadox: 06.01.2026 13:27без будь-якої можливості підключати зовнішні пристрої окрім монітора і флешки
поцікавтесь що можна підключити по TB4/5
dext
Member

yuriy_dd: 06.01.2026 14:46 там архітектура інша, до чого тут фізика?
більшість площі в сучасних ЦП займає що? підказка: не залежить від архітектури B-)
yuriy_dd
Member

dext: 06.01.2026 22:36більшість площі в сучасних ЦП займає що?
а яким це що не залежить так швидко на М4 паше?
Евгений King
Member

Це тема не про прогрес ARM, а про деградацію yuriy_dd в очах суспільства :gigi:
Z440_User
Member

Полазив я по цих Амперах та Асроках.
Ну це вже щось близьке до збірки повноцінного Workstation/HEDT/Desktop на ARM. Ну є нюанс з пам'яттю: серверна RDIMM DDR5, але це пише пише той хто сидить з DDR-4 ECC :gigi:

Ну і софт.
Мені як Gentoo'шніку пофігу, навпаки свого роду цяцька буде (Doom пройшов, Half-life пройшов, Linux до сих пір пройти не можу).

Ну і найголовніше: ціна придбання платформи на Ampere vs платформа на x86.

І саме головне, кому потім той Ampere продати коли захочеться наступного апгрейду? :rotate:
AssayMAS
Member

Z440_User: 07.01.2026 01:45ціна придбання платформи на Ampere vs платформа на x86.
еще в 90-е ИТ отделы посчитали что винда с закрытым кодом и за денежку в период 2+лет дешевле открытого исходного кода и бесплатного ПО. В 2000-е пересчитали и винда стала лучше и уже от 13 месяцев эксплуатации профит у винды... как сча не знаю ибо за последние 5-10 лет в никсы "корпорации добра" сильно при сильно вложились...
но я виду к тому что дешевле железка может быть тут и сейчас, а в перспективе 3-5 лет нет.
Вот я купил 20 лет назад i7 на 1155, а знакомый Бульдозер на ам3...цена +- одинаковая на комплект - так я до сих пор сижу страдаю, а он на консоли сбежал ибо на ПО амд забила, а интел тянул поддержку 5 лет.
Z440_User
Member

AssayMAS, а я з PowerPC грався біля 2010х, та з дуал s771 десь в ті роки, а на основному s775 з 2004р по 2015р жив, а якщо взяти чіпсет g41 та xeon на ньому, то взагалі на s775 я прожив з 2004 по 2022р.

А якщо про ПО, то мені байдуже на нього, аби було чим закривати мої особисті потреби. Що там в держ.установах/корпораціях/інших бізнесах, скільки воно коштує та як підтримується - мене вдома це мало обходить.

Я на ПК та софт для нього дивлюся з дзвіниці особистої вигоди у себе вдома, та комфорту користування цим.

Тож якщо навіть той E5440+G41+2*4GB DDR3-1333 у мене доволі швидко забрали навіть в 2024р,
то я маю сумніви що таку екзотику як HEDT на Ampere взагалі хтось забере.
Це повинно або стати дуже розвинутою ARM інфраструктура софту та купа ПК в продажу на цій архітектурі, або щоб знайшовся ще якийсь гік, якому буде цікаво помацати щось незвичайне за межами Windows інфраструктури.
dext
Member

yuriy_dd: 06.01.2026 23:53 а яким це що не залежить так швидко на М4 паше?
це не відповідь, повторюю запитання: що займає більшість площі кристалів сучасних ЦП?
yuriy_dd
Member

dext: 07.01.2026 10:18це не відповідь, повторюю запитання
я своє питання задав значно раніше
dext
Member

yuriy_dd: 07.01.2026 10:52 я своє питання задав значно раніше
воно відповідає на ваше питання "до чого тут фізика", шкода що ви відповіді не знаєте :learn:
tornadox
Member

yuriy_dd: 05.01.2026 23:04 тобто ви вже вірите в 1 Вт - чи ще ні?
Звісно ні, це повна маячна і вигадка.
https://eclecticlight.co/2025/01/22/m4- ... nges-that/
але я вірю що ти можеш "більше" і скоро будеш писати про пів вата, або його третину ;)
Як власника macbook pro m4 я можу з впевненістю сказати що все що ти пишеш це дитячі казки які розраховані на людину в якої немає у власності заліза з М процесором.
Заміряти споживання SoC без врахування споживання всіх сусідніх компонентів неможливо, тому що без оперативки і памʼяті процесор це сміття, а NVMe + RAM буду споживати мінімум 5ват в IDLE.
Споживання в IDLE може і низьке, але звичайні робочі завдання розряджають мак я і будь-який інший сучасний лептоп, мій попередній Dell споживав 13 ват в практично тих самих задачах, мак споживає 11 ват.

Відправлено через 1 хвилину 56 секунд:
yuriy_dd: 06.01.2026 14:46 поцікавтесь що можна підключити по TB4/5
не спадало на думку переглянути що з того що є на ринку працює з маком?
не спадало на думку перевірити втрати TB4/5 в порівнянні з PCIe3/4/5?

Відправлено через 9 хвилин 4 секунди:
Grava: 05.01.2026 17:39 Ось це якраз проблема що немає повноціннї підтримки "не рідних"
Дуже вдале зауваження, рідний лінукс це для "побавитися", а підтримка в mainline це вже серйозний рівень. Кількість SoC які мають повну підтримку в mainline можна практично порахувати на пальцях. Це і є "плюси" підходу АРМ який дає кастомізувати АРМ задля максимальної вигоди, наприклад для роутерів чи всяких одноразових пристроїв чи іграшок.
yuriy_dd
Member

tornadox: 07.01.2026 12:33 Звісно ні, це повна маячна і вигадка.
що вам чи комусь іншому заважає особисто перевірити? вам що гроші переслати щоб ви могли самі купити?
tornadox: 07.01.2026 12:33Заміряти споживання SoC без врахування споживання всіх сусідніх компонентів неможливо, тому що без оперативки і памʼяті процесор це сміття, а NVMe + RAM буду споживати мінімум 5ват в IDLE.
а я вам десь казав про споживання лише SoC? я міряю споживання всього мак міні від мережі - включно з рам та диском
і він не має батареї (на яку потрібно подавати заряд) і екрану
tornadox: 07.01.2026 12:33але звичайні робочі завдання розряджають мак я і будь-який інший сучасний лептоп, мій попередній Dell споживав 13 ват в практично тих самих задачах, мак споживає 11 ват
але ваш новий макбук - враховуючи його енергоефективність - може робити значно більше роботи
я давав скрін роботи свого макбук ейр - 5.5 год роботи, розрядився на 30%
ось вам моє повідомлення - сумніваюсь що ви особисто змогли би знайти - коментуйте:
viewtopic.php?p=4077332&hilit=6+%D0%B3% ... D#p4077332
tornadox: 07.01.2026 12:33 не спадало на думку перевірити втрати TB4/5 в порівнянні з PCIe3/4/5?
які саме втрати?
мене особисто цікавить підключення дисків U.2 - все можна підключити
Евгений King: 07.01.2026 00:53а про деградацію yuriy_dd в очах суспільства
щось конкретніше ви ж не можете сказати. А чому? деградували?
tornadox
Member

yuriy_dd
я особисто впевнився в відсутності тої хваленої енергоефективності. Про навантаження я вже писав - нічого особливого.
Изображение
yuriy_dd
Member

dext: 07.01.2026 11:39воно відповідає на ваше питання "до чого тут фізика"
а ваша відповідь пояснить чому незважаючи на закони фізики АРМ може працювати без охолодження в смартах планшетах чи на ноутах, а x86 - не можеь

Відправлено через 2 хвилини 36 секунд:
tornadox: 07.01.2026 16:59я особисто впевнився в відсутності тої хваленої енергоефективності
але чому всі інші бачать значно кращу енергоефективність?
tornadox: 07.01.2026 16:59Про навантаження я вже писав - нічого особливого.
для чесності треба запустити таке точно навантаження на вашому х86 ноуті
waryag
Member

yuriy_dd: 07.01.2026 17:37а ваша відповідь пояснить чому незважаючи на закони фізики АРМ може працювати без охолодження в смартах планшетах чи на ноутах, а x86 - не можеь
Без охолодження - це голий чип? Чи ти знову збрехав?
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 06.01.2026 14:46 там архітектура інша, до чого тут фізика?
Как-то так получается что на расчетах, даже теоретически х86 потребляет +- одинаково с ARM, там чуть больше, там чуть меньше.

yuriy_dd: 06.01.2026 14:46 а ваша відповідь пояснить чому незважаючи на закони фізики АРМ може працювати без охолодження в смартах планшетах чи на ноутах, а x86 - не можеь
х86 тоже может. и даже работал. ноуты в пассиве или полупассиве есть и сейчас. другое дело что х86 просто почти никогда не делались для минимального потребления. минимальная частота слишком высокая как правило. Но это уже к архитектуре не имеет особого отношения.
Ответить