Оголошено переможців The Steam Awards 2025. «Грою року» стала Hollow Knight: Silksong

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

kairo: 04.01.2026 14:33 Пропоную обговорити Оголошено переможців The Steam Awards 2025. «Грою року» стала Hollow Knight: Silksong

По Сілксонг, не дивно, гра поклала Стім на релізі. Експедиція 33 думаю схарила багатьох, через те, що журналісти їй майже усі нагороди повіддавали. Дивно, що КСД2 не попала в нагороди, перша у свій час мені дуже зайшла.
тому що голосують люди, ксд2 не гра для мас аудиторії
Polaroid1962
Member

Vladys77: 04.01.2026 20:32
Polaroid1962: 04.01.2026 14:41 Вийшло багато гарних ігор. Сілксонг (та Хадес 2) це ті самі старі добрі ігри з душею, з цікавим ігроладом, зі крутим дизайном, з крутою озвучкою, з історією, сінгплеєрні, без донатів, без геймпасів, без платних длс які мали б бути частиною гри, які не вважають гравця за дурня, які не бояться кинути гравцеві виклик.
Не знаю як в таке грати. Та ще й коли складність завищена. Це як гра про чашку, всі дуріли, бо складність нереальна. Але для чого себе мордувати? Нервові клітини дуже повільно відновлюються, і ми ж не європейці з американцями, в нас щодня стресу і так через край.
Тому хочеться якісної спокійної гри типу Death Stranding чи Сталкера.
"Нереальна" - це явне перебільшення. Хадес 2 взагалі не складна якщо не вмикати складність. Сілксонг нереально складний лише якщо намагатися заклікувати ворогів ти дивуватися чому це не виходить з першої-другої спроби.

Я не кажу що всі ігри мають бути такими. Для мене спокійні ігри - це покрокові стратегії. Причому саме сценарії, тобто там де я знаю що не буде сюжету який я рухатиму, не буде чогось нового або несподіваного.
Hotspur
Member

Hollow Knight: Silksong - не розумію нащо їм дали номінацію
BoKl
Member

Polaroid1962: 04.01.2026 20:51 Сілксонг нереально складний лише якщо намагатися заклікувати ворогів ти дивуватися чому це не виходить з першої-другої спроби.
Сілксонг має гарно намальований світ та непоганий звуковий супровід, мені було цікаво в нього грати, але я гру закинув десь на 9 годині, бо деякі боси душні своїм бектрекінгом, тебе вбили - шуруй через пів карти долаючі одні і ті самі перешкоди. Могли б вже додати рівень складності де більше чекпоінтів і менше хп у босів.
AlexWest
Member

У мене є припущення, що HNS взяла GOTY ще й тому, що люди могли грати в неї і на древніх табуретках, і на портативках, і на телефонах... Тобто, оцінила максимально широка аудиторія. Але, звичайно, будь гра погана, за неї б не голосували. Це витвір мистецтва – це помітно одразу, навіть коли не грав в неї і навіть коли гра і жанр "не твоє". З віддалено подібного грав в Unravel, Bramble, Little Nightmares та INSIDE. І я розумію чого воно людям подобається, хоча й непоказне на перший погляд.
Последний раз редактировалось AlexWest 04.01.2026 21:27, всего редактировалось 4 раза.
NST1983
Member

А на чому ви хоть граєте? На клавіатурі?
Колись в першу частину пробував, але не зайшло.
Це щось типа ori від майків? Ох вона нервів мені потрипала, але пройшов дві частини з величезним задоволенням)
Polaroid1962
Member

BoKl: 04.01.2026 21:17
Polaroid1962: 04.01.2026 20:51 Сілксонг нереально складний лише якщо намагатися заклікувати ворогів ти дивуватися чому це не виходить з першої-другої спроби.
Сілксонг має гарно намальований світ та непоганий звуковий супровід, мені було цікаво в нього грати, але я гру закинув десь на 9 годині, бо деякі боси душні своїм бектрекінгом, тебе вбили - шуруй через пів карти долаючі одні і ті самі перешкоди. Могли б вже додати рівень складності де більше чекпоінтів і менше хп у босів.
Є ігри у яких ви можете зберігатися де завгодно. Ви можете зберігатися необмежену кількість разів. У таких іграх ціна помилки нульова. Ви можете помилятись і вам це нічого не коштує. Ви фактично не можете програти. Не можливість програти значно знецінює перемогу. Більше того можливість через збереження фіксувати будь який, сами мінімальний успіх (нанесли один удар по ворогу - збереглися) не тільки зменшує складність, а робить її випадковою: ви можете випадково пробувати робити певні дії і фіксувати лише вдалі.

Тому єдиний варіант зробити хоч трішки складну гру - це обмеження збереження, як то в онлайн-змагальних іграх.

Тому ви маєте виконати дії які вимагає від вас гра у одній спробі. Ви також маєте виконати їх якісно (дійти до боса з фул хп наприклад). Пройти перші хвилі ворогів. Пройти першу фазу боса. Пройти другу фазу боса. Пройти фінальну фазу боса.

Щойно гра додає більше чекпоінтів - вона зменшує напругу, зменшує виклик і знецінює перемогу.

Хадес 2 додає до цього обмежений рандом :)

ps Якщо ви кажете про 9 годин - це точно не Жовчні Води. У грі є дві відносно долгі дороги до босів, і перша - це суддя, вам треба витратити кілька хвилин щоб розвідати дорогу та навчитися оминати ворогів і потім кожна пробіжка займає десь пів хвилини.

Відправлено через 41 секунду:
NST1983: 04.01.2026 21:22 А на чому ви хоть граєте? На клавіатурі?
Колись в першу частину пробував, але не зайшло.
Це щось типа ori від майків? Ох вона нервів мені потрипала, але пройшов дві частини з величезним задоволенням)
Я на клаві грав. Так, схожа на Орі.
waryag
Member

BoKl: 04.01.2026 21:17Сілксонг має гарно намальований світ та непоганий звуковий супровід, мені було цікаво в нього грати, але я гру закинув десь на 9 годині, бо деякі боси душні своїм бектрекінгом, тебе вбили - шуруй через пів карти долаючі одні і ті самі перешкоди. Могли б вже додати рівень складності де більше чекпоінтів і менше хп у босів.
Хардкорність це свідомий вибір розробників.
NST1983: 04.01.2026 21:22 Це щось типа ori від майків? Ох вона нервів мені потрипала, але пройшов дві частини з величезним задоволенням)
Це також метроїдванія, але набагато більш хардкорна. Орі від мун студіо, у співпраці з майками, вважається відносно легкою.
daesz
Member

BoKl: 04.01.2026 21:17бо деякі боси душні своїм бектрекінгом, тебе вбили - шуруй через пів карти долаючі одні і ті самі перешкоди
Коли всі ігри фромсофтвеа роблять те саме 1в1 - всі верещать "гра року, гра року". Duality of human existence.
zaqik
Member

Хадес может и не сложные, но то, что они рыгалики - одного этого достаточно. Как выше писали: не у каждого есть время/желание делать одно и то же по сто раз, ах простите, экспериментировать с билдами на процессуально процеанально процедурально генерируемых уровнях.

Холов найты мне не понравились, но в силксонг поиграл даже чуть дольше, чем в оригинал. В каком-нибудь Хи-Фи Руш который вообще типа ритм-игра, боёвка и то понятнее.

Вообще, подебители странные, даже страннее, чем на ТГА.
zalizo_org
Member

Це НЕ гра року:
спойлер
Изображение

Це гра року:
спойлер
Изображение

Не переплутайте
General Failure
Member

Hollow Knight - гра прошлого століття, коли схоже купами робили.
Але ця поробка похмуре лайно.

Ця гра не краще ніж Earthworm Jim, але черв'як не гра 2025 року B-)
unique-neon
Member

daesz: 04.01.2026 23:19
BoKl: 04.01.2026 21:17бо деякі боси душні своїм бектрекінгом, тебе вбили - шуруй через пів карти долаючі одні і ті самі перешкоди
Коли всі ігри фромсофтвеа роблять те саме 1в1 - всі верещать "гра року, гра року". Duality of human existence.
Грав тільки елден від фромів. Було кілька босів щоб попішувати треба було, але без напруги, просто хвилину часу чешеш. Також не подобалось.

А байлевотер в сілксонг, це я в жодній грі такої душнини не бачив. Гра одна з улюблених, але цей дебільний дизайн, коли дорогою до боса разів 30 по 5хв сальто мортале викручуєш, то нема слів

При тому що і бос не те щоб важкий, просто пиляй до нього довго нудно
Последний раз редактировалось unique-neon 05.01.2026 01:08, всего редактировалось 1 раз.
Vpupkin
Member

Чому люди переймаються якій грі вліпили плашку "гра року"
Грайте у те що вам особисто до вподоби і байдуже що там хаває натовп.
daesz
Member

unique-neon: 05.01.2026 01:05При тому що і бос не те щоб важкий, просто пиляй до нього довго нудно
Я пам'ятаю як я пропустив в ДС3 шорткат до Понтифіка Салівана і зливався на ньому раз 30, бігав навколо і в мене жепа горіла пекельним полум'ям. Зате момент та емоції запам'ятались :D

Дореча, я в стімі голосував на Сілксонг як гру року (але я в експедицію ще не грав) :shuffle:
unique-neon
Member

daesz
Грав обидві, обидві сподобались. Не фанат JRPG, але сюжет та дизайн цікаві були в експедиції.

А щодо сілксонга, то давній шанувальник метроідваній, холовнайти там на вершині. Колись те місце в мене зельди посідали.
daesz
Member

unique-neon
мені експедиція трохи задорога (за повну вартість), міг взяти на розпродажі зимовому, але всерівно не мав би часу грати десь до лютого/березня, а до того часу мб будуть більше знижки :shuffle:
Мені перший ХН дуже зайшов і концептуально, і складністю (мишоклава хехе), і метроїдванією, і лором, і особливо музикою та графічним стилем. Досі залишається моїм самим улюбленим платформером :lick:

:gigi:
спойлер
Изображение
unique-neon
Member

daesz
Я тойво, в геймпасі експедицію грав, грішний :D
Inqizitor2022
Member

Тут внезапно Swordhaven: Iron Conspiracy вышел, хоть и русского нет с русской озвучкой и патчить ещё нужно, но РПГ года, да. Не ожидал, что допилят в 2025. Даже на инглише она великолепна.
Tetronga
Member

General Failure: 05.01.2026 00:25 Hollow Knight - гра прошлого століття, коли схоже купами робили.
Але ця поробка похмуре лайно.

Ця гра не краще ніж Earthworm Jim, але черв'як не гра 2025 року B-)
Вам не соромно взагалі таку маячню писати? Ви в ІГРИ взагалі граєте чи вам ШІ це пише? :facepalm:
Ответить