Ігрові підсумки: найкращі ігри 2025 року

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

AlexWest
Чому суб'єктивчик? Маєм гру з нагородою за акторську гру і маємо без неї. Маємо спортсмена з нагородою і без неї. Ви можете другого вважати кращим, але...
Так ок, висмикніть найкращий ракурс (бачите, я ще в минулому пості ваш "хід" передбачив), тільки зблизька. Про краєвиди я погодився набагато раніше. Але ж в гру ще й грати треба, а не проїхав/став/пофоткав. В якесь містечко прийти, біля будиночку/паркану пройтись.
Можна і В3, тільки це 2015 гра. В4 буде на божественному UE, з деталізацією там буде все ок. Можете в свіжій Мафія глянути і приблизно прикините, які краєвиди будуть в В4. Але крім краєвидів, там і деталізація дрібноти є
https://fex.net/uk/s/o0lsyre
Не знаю, нахіба ви згадували "соц. ролі". Бо це не є щось нове, унікальне чи якось реалізовано супер новаторськи. Це було ще в древніх сувоях, наприклад.
AlexWest
Member

Геральт, так ми говоримо про те, чи є в ККД2 щось хороше, чи проте, чи краще воно, ніж у грі А чи грі Б? Вже починаєте плутатися, плутати інших і з'їжджати з тем, бо прийняти поразку в якомусь питанні на форумі - це страшніше смерті.
Відкрию вам страшну таємницю: навіть у найгіршій грі є щось хороше, і навіть у найкращій грі є щось погане. На цьому пропоную завершити нашу милу бесіду й розійтися, потиснувши одне одному уявні руки.
Геральт
Member

AlexWest
Ок, хорошої акторської гри там нема, гра приземлена. Як в шкільному драм. гуртку. Герої "чужі", співпереживати не хочеться. Може ще й через відведену ГГ роль: пахолок в пана, не знаю.
Але ж це суб'єктивчик. Об'єктивчик - наявна нагорода в Е33 і відсутня в KCD. Факт, з яким сперечатись не вийде.
upd. Глянув, так KCD2 на акторську гру навіть не номінували, хех.

В KCD є хороші пейзажі. В Е33 є погане меню люмінів і відсутня мінікарта з коробки.
🤝
waryag
Member

Геральт: 03.01.2026 11:05 - Варіативний? Там фінал один, як не крутись. Воно таке саме рельсове.
Шлях до фіналу різний. Перший акт ти можеш закрити одним з варіантів. Багато квестів ти можеш виконувати по-різному, а не "прийшов-вбив-пішов" (опційно - подивився катсцену).
Геральт: 03.01.2026 11:05 - з першої частини не пам'ятаю з антагоністів жодного. З героїв: тереза (ну, ви розумієте чому), ГГ і Птачек. Ото і весь набір.
Як ти міг забути Отто (лисого не з бразерс) та Іштвана? :spy:
Геральт: 03.01.2026 11:05- я отут стартанув 2гу частину і годину реального часу шукав Кота. І ні, ніяких швидких переміщень на разі нема.
:facepalm: Вітаю, ти пробив дно.
спойлер
Геральт: 03.01.2026 11:05- та яке там чудовий технічно. Фізики нема, кінь впирається в кущі. Анімації посередні. Текстури древні. Пейзажі круті, так. Ото тільки й того. В Е33 в мене фреймрейт як струна, з просадками на початку бою чи локи (Така особливість, як в старфілді при відкриванні дверей.). Само собою в нативі. https://fex.net/uk/s/9knyfkn
ККД2 дає красиву чисту картинку практично на будь-якому залізі.
Експедиція - ні. І на твоєму відео це видно. Також, на погіршення настроювань гра майже ніяк не рагує - ще одна ознака УЕ5 слопа.
І ФСР не завезли, ніякого. Зате є хесс.
Геральт: 03.01.2026 11:05- так, в отій т.з РПГ (KCD), не має класів взагалі. Якщо в Е33 можна стрільця зробити будь-кого, міель в мене по магії виступала, Сіель сапорт, Люне дамагер.
:facepalm: В експедиції також немає классів у нормальному розумінні слова. Ти можеш робити з персонажа будь-кого, у межах, визначених розробниками, як і в ккд. Тільки в оснанній це робиться не мазком пензлика, а через практику і тренування - особливості сеттингів.
Геральт: 03.01.2026 11:05 І як це в вас так виходить, що сюжет приземлений, герої приземлені, але гра епічна? Приземлена гра тоді.
В кого епічна, в того і питай. Навпаки, вона дуже камерна, батальні сцени дуже обмежені, особливо без врахування катсцен.
немає жодної битви проти важкої кавалерії - головної ударної чили того часу. Піхота, замість строю і стіни списів (бо це єдина можливість вижити проти кавалерії) показує тупу свалку в кращих традиціях голівудщини. Штурми-захисти ще нічого, а в полі досить сумно.
Геральт: 03.01.2026 11:05 Все там норм з нагородами. Це і інді і РПГ. Інді ніби відібрали, до речі, за використання ШІ.
Формально так, але по суті це знецінює суть цих премій і номінацій.
Е33 дуже слабка в РПГ елементах.
З грою року я згоден. І з акторами міг би конкурувати хіба що діспатч, але запізнився на премію.
Геральт
Member

waryag: 03.01.2026 12:51 Шлях до фіналу різний. Перший акт ти можеш закрити одним з варіантів. Багато квестів ти можеш виконувати по-різному, а не "прийшов-вбив-пішов" (опційно - подивився катсцену).
Як і в тому ж старфілді. Нічого нового, чи "автентичного".
спойлер
waryag: 03.01.2026 12:51 Як ти міг забути Отто (лисого не з бразерс) та Іштвана? :spy:
Хто ці люди?
waryag: 03.01.2026 12:51 :facepalm: Вітаю, ти пробив дно.
Справді? А ось тобі запис гри, а не ютубчик. Вкуди там мені натиснути, щоб скористатись fast travel? Проклацав всі піктограмки. І от мені, щоб знайти ту Маріку (синій маркер А в іншому кінці карти), треба пензлювати годинами реального часу на своїх двох. Бо я ж хочу відігравати соц. роль білого і пухнастого, а отже вкрасти коня не можна. Купити також не можна, бо не має грошей. А якщо вирішу заробити грошенят, то не відомо, що з нею там сталось. Може її там натовп шахтарів гвалтує, поки я по поляні квіточки збираю, щоб зілля наварити і продати.
https://fex.net/uk/s/bf9bboy
ККД2 дає красиву чисту картинку
пейзажів. Все, що зблизька - ніяке. Каміння, паркан, дошка, костюм. Все древнє з паршивими тектсурами. Е33 більш вимоглива, так. Чудес, на жаль, не буває.

Мені не треба апскейл, жоден. Проте: Added FSR 4 support
:facepalm: В експедиції також немає классів у нормальному розумінні слова. Ти можеш робити з персонажа будь-кого, у межах, визначених розробниками, як і в ккд. Тільки в оснанній це робиться не мазком пензлика, а через практику і тренування - особливості сеттингів.
Ти не зробиш з ГГ ренджера. Бо сюжетну дуель тебе все одно змусять битись мілішником. А не в сюжетній просто відгребеш, якщо від лука спробуєш. Це в якомусь PoE можна від лука вю гру пройти, тут - ні. В Е33 я можу від пістолета грати спокійно. Є й піктоси для цього. Це буде мабуть довше, але можливо. Можу від спелів. А можу навіть від базової атакаи. Але традиційних класів нема, погоджуюсь. Але є білди. І то в рази різноманітніші, ніж в KCD. Є стволи, які міняють стиль бою. В KCD мілішник з булавою нічим не відрізняється від мілішника з сокирою. Ті самі блок-удар.
Е33 дуже слабка в РПГ елементах.
В білдах вона сильніша на голову. Ну, красти відігравати соц. роль не можна. Є таке.
waryag
Member

Геральт: 03.01.2026 12:08Чому суб'єктивчик? Маєм гру з нагородою за акторську гру і маємо без неї. Маємо спортсмена з нагородою і без неї. Ви можете другого вважати кращим, але...
Маємо кризу ігрових премій. Минулого року ледь не дали гру року ДЛС. Не шизі, де так називають сіквел, а буквально ДЛС. Бо соулси і ЕР хайпують. І лінива кооперативна копіпаста від ФС теж на щось номінувалася.

Зі спортсменами теж саме. Є мільйон причин, чому титул може мати не той, що сильніше. Гроші, регламенти, судівство, везіння і т.п...
Геральт
Member

waryag
KCD якщо й давати, то за першу частину. 2га нічого особливо нового відносно першої не показала. Це так само DLC тільки зі своїм номерком.
Чи і в 2018 "Гроші, регламенти, суддівство, везіння" завадило хоча б номінуватись?
Нішева гра, змиріться вже нарешті.
waryag
Member

Геральт: 03.01.2026 14:19KCD якщо й давати, то за першу частину. 2га нічого особливо нового відносно першої не показала. Це так само DLC тільки зі своїм номерком.
:facepalm:

По цій упоротій логіці, якщо ти не заробив мільярд, то ти не людина, а ДЛС свого батька?

Відправлено через 3 хвилини 40 секунд:
Геральт: 03.01.2026 14:19Чи і в 2018 "Гроші, регламенти, суддівство, везіння" завадило хоча б номінуватись?
Нішева гра, змиріться вже нарешті.
В 2018 ККД була дуже сира. У сталкер2 і кіберпанку з тими ж проблемами небагато нагород, хоч останній хайпував, ще й мав величезний маркетинговий бюджет.
Геральт
Member

waryag
Не вкурив аналогію, сорян.

В3 відрізнялась від В2. Фолич 4 від 3го. 2й сталкер від першого. І т.д. І мова не лише про графіку. KCD2 від першої практично не відрізняється.
Це ж юбі-стайл, фактично. Мінімальні зміни і новий номерок для гри :D
waryag
Member

Геральт: 03.01.2026 14:37Не вкурив аналогію, сорян.

В3 відрізнялась від В2. Фолич 4 від 3го. 2й сталкер від першого. І т.д. І мова не лише про графіку. KCD2 від першої практично не відрізняється.
Що незрозумілого?
Сіквел продовжує і розвиває сюжет попередньої частини гри, ДЛС - розширює чи доповнює його (якщо ми про великі сюжетні ДЛС).
Вологі мрії про графіку, механіки і т.п. (хоча у ККД2 багато змін) - це просто вологі мрії.
Геральт: 03.01.2026 14:37І мова не лише про графіку. KCD2 від першої практично не відрізняється.
На прикладі фаст тревелу ми вже з'ясували, що ти або не грав у ККД2, або успішно все забув, тому дискусія про зміни не має жодного сенсу.
Enjthesilence
Member

Геральт: 03.01.2026 14:37 waryag
Не вкурив аналогію, сорян.

2й сталкер цілий рік з релізу намагається наздогнати першу частину, якщо прибрати "графіку" з порівняння. Гірший ШІ, а-лайф, нема репутацій, от тільки но додали пнб, тільки почали додавати війну угруповань і тд. Такий собі приклад "сиквелу"
фоллаут 4 від 3 відрізняється менше ніж ксд 2 від ксд 1, та ти б знав якби хоч трохи розумівся в тому про що тут 25 сторінок вже написав.
максимально проста, дженерік "експедиція 33" з вбогою бойовкою, жалюгідним "опен ворлдом з постійним реюзом ворогів, технічно далеко не краща гра на юе5, замазана постефектами графіка, джампінг пазли - це взагалі сміх, єдині 2 сильні сторони цієї гри - це музика (не саундизайн, а саме саундтрек) і сюжет більш менш, все. максимально театралізована мелодрама з гіпербалізовоною акторською грою, приправлена тупими пафосними словами, визивала лише туповатий крінж.
знову таки, ксд2 просто проігнорили через твіти Ваври відносно ігрожурів (які я підтримую на 100%) базований тіп, обісрав дурників за що поплатився нагородами, та вони не те щоб і потрібні, тому що гравці все зрозуміли та проголосували
спойлер
Изображение та ти далі можеш вірити, що експедиція рпг року :rotate:
Геральт
Member

waryag: 03.01.2026 15:20 Що незрозумілого?
Сіквел продовжує і розвиває сюжет попередньої частини гри, ДЛС - розширює чи доповнює його (якщо ми про великі сюжетні ДЛС).
Знати б ще різницю між "розвиває" та "розширює".
На прикладі фаст тревелу ми вже з'ясували, що ти або не грав у ККД2, або успішно все забув, тому дискусія про зміни не має жодного сенсу.
Ти відос дивився? Ото можеш комусь іншому розказати про фаст тревел. Бо в моїй версії його нема. А зараз він мені потрібний найбільше. Може його десь там і дадуть, через 100500годин, коли вже й кінь буде і майстерний удар, щоб бандитів на дорогах розлякувати. Але треба зараз. В Тросковиці я вже був, тому не бачу причин не дати мені туди телепорт. Крім як бажання розробників тупо вкрасти кілька год. мого життя.

Ось, до речі, як має виглядати нормальний сет в нормальній РПГ. А не просто набір шмоток з однаковою назвою
спойлер
Изображение
Enjthesilence
Member

Геральт: 03.01.2026 16:17
waryag: 03.01.2026 15:20 Що незрозумілого?
Знати б ще різницю між "розвиває" та "розширює".
Ти відос дивився? Ото можеш комусь іншому розказати про фаст тревел. Бо в моїй версії його нема. А зараз він мені потрібний найбільше. Може його десь там і дадуть, через 100500годин, коли вже й кінь буде і майстерний удар, щоб бандитів на дорогах розлякувати. Але треба зараз. В Тросковиці я вже був, тому не бачу причин не дати мені туди телепорт. Крім як бажання розробників тупо вкрасти кілька год. мого життя.
синя піктограма з колесом на карті в містах\селах для фаст тревелу, ти або вимкнув її відображення в легенді карти щоб показати, який розумник, або запустив гру на хардкорі, в чому я маю сумніви, судячи з твоєї оцінки бойовки)

Відправлено через 1 хвилину 59 секунд:
Геральт: 03.01.2026 16:17 Ось, до речі, як має виглядати нормальний сет в нормальній РПГ. А не просто набір шмоток з однаковою назвою
спойлер
Изображение
да, сет зі статами, які магічним чином додають характеристики в максимально приземленому сетінгу середньовічної Богемії з уклоном в реалізм, звичайно всюди мають бути ігрові умовності, типу алхімії в ксд2, але типові сети з характеристики з фентезі ігор у ксд2... це просто гра не для тебе
waryag
Member

Геральт: 03.01.2026 16:17 Знати б ще різницю між "розвиває" та "розширює".
:facepalm:

ККД2 розвиває = продовжує сюжет першої частини.

ДЛС до першої ніяк не впливають на основний сюжет. Вони розширюють наші знання про світ гри та персонажів: Терезу, Птачека, класна лінійка квестів Йоханки. Нічого ж складного немає, просто включай думалку.

Те ж саме з ДЛС до третього відьмака. Вони класні і великі, додають багато нового контенту, але ніяк не впливають на основну історію.

Тут ти можеш витягти масс ефект 3 з кінцівками... але тут немає продовження чи розвитку, просто приклад дерибану гри на ДЛС. І куди це привело студію, що прийняла таке геніальне рішення?

Відправлено через 4 хвилини 41 секунду:
Геральт: 03.01.2026 16:17Ти відос дивився? Ото можеш комусь іншому розказати про фаст тревел. Бо в моїй версії його нема. А зараз він мені потрібний найбільше.
Тебе ж чесно попереджували при включенні режиму хардкор... Тепер шукай моди, хардкощику...
спойлер
Изображение
Геральт: 03.01.2026 16:17Ось, до речі, як має виглядати нормальний сет в нормальній РПГ.
Крива азійська доїльня з мільярдом непотрібних параметрів прокачки, де навіть не перевели ієрогліфи, у якості зразка?
Вітаю, ти пробив ще одне дно! :popcorn:
Вложения
kcd2-hardcore-mode-is-already-in-the-game-and-you-can-v0-8ur4kk8pmcpe1.gif
Геральт
Member

waryag: 03.01.2026 18:18 Тебе ж чесно попереджували при включенні режиму хардкор... Тепер шукай моди, хардкощику...
спойлер
Изображение
Так а я про що? Розробник не дає мені виклику якимось просунутим АІ чи важкими комбо в суперників. Він позбавляє мене елементарного комфорту. Могли б ще примусово мишку інверсувати, або ще якийсь подібний маразм придумати. Але ти той KCD також не грав, по-ідеї. Інакше б одразу про hard mode згадав, а не відосики тягнув. А може на ізі пройшов, бо "автентичний ігролад" без QoL не твоє.
зі. Потерплю без модів, бо потім будуть нити, що я на модах грав. Тут аби Кота перемогти, а решта значення не має.
waryag: 03.01.2026 18:18 Крива азійська доїльня з мільярдом непотрібних параметрів прокачки, де навіть не перевели ієрогліфи, у якості зразка?
Ти грав в ту "доїльню"? :popcorn: Бо "неперекладені ієрогліфи" натякають, що ні
Бойовка там також краща ;)
І так, це прекрасний приклад сету. Коли додаткові бонуси працюють в залежності від кількості зібраних предметів в сеті. А як з цим в тій чешській недо-рпг?
Enjthesilence
Member

Геральт: 04.01.2026 00:06
waryag: 03.01.2026 18:18 Тебе ж чесно попереджували при включенні режиму хардкор... Тепер шукай моди, хардкощику...
спойлер
Изображение
Так а я про що? Розробник не дає мені виклику якимось просунутим АІ чи важкими комбо в суперників. Він позбавляє мене елементарного комфорту. Могли б ще примусово мишку інверсувати, або ще якийсь подібний маразм придумати. Але ти той KCD також не грав, по-ідеї. Інакше б одразу про hard mode згадав, а не відосики тягнув. А може на ізі пройшов, бо "автентичний ігролад" без QoL не твоє.
зі. Потерплю без модів, бо потім будуть нити, що я на модах грав. Тут аби Кота перемогти, а решта значення не має.
waryag: 03.01.2026 18:18 Крива азійська доїльня з мільярдом непотрібних параметрів прокачки, де навіть не перевели ієрогліфи, у якості зразка?
Ти грав в ту "доїльню"? :popcorn: Бо "неперекладені ієрогліфи" натякають, що ні
Бойовка там також краща ;)
І так, це прекрасний приклад сету. Коли додаткові бонуси працюють в залежності від кількості зібраних предметів в сеті. А як з цим в тій чешській недо-рпг?
яка маячня, тут вже важко зрозуміти ти прикол тягнеш, чи дійсно настільки обдарований?
а яким чином сетові бонуси з якоїсь гри роблять її більше "рпгшною" за іншу? ти взагалі розумієш, що таке рол-плеїнг гейм? це не вийняткова можливість вдягати свого персонажа в різний шмот, тому що тоді і дота 2 - це рпг, бо в тебе ж така велика варіативність шмоток. гервант, як на мене ти обісрався вже 3 сторінки тому і тобі вже настільки нема що писати, що ти доколупався до відсутності фаст тревелу у ксд2 на хардкор моді, де його і не має бути бо це одна з фішок цього режиму.
MaxZema
Member

Вітаю! Пройшов Expedition 33 і залишилися питання, а то подивився після декілька відосів на Ютуб, але нічого не прояснило.

1. Чому Куратор (справжній Ренуар) не вб'є Ренуара (намальований Художницею), а чекав поки 33ті дойдуть до моноліту і такий з'являється і вбиває намалюванного Ренуара (чого ти чекаєш?)?
2. Чому Версо не стерся наприкінці другого акту, а Маель стерлася?
3. Як Алісія знову потрапила до картини на початку 3-го акту в білому образі (одяг і довге сиде волосся)? Просто знову зайшла з реалу?
4. І я заплутався 😅 Є Маель (за кого ми граємо), є Алісія в картині (понівечена, у поламаній масці, бліда) і є Алісія понівечена, кольорова в реальному світі. Куди поділася ось та Алісія в картині (понівечена, в поламаній масці, бліда), яка дала лист Версо наприкінці другого акту?
man1242
Member

MaxZema: 04.01.2026 00:36 Вітаю! Пройшов Expedition 33 і залишилися питання, а то подивився після декілька відосів на Ютуб, але нічого не прояснило.

1. Чому Куратор (справжній Ренуар) не вб'є Ренуара (намальований Художницею), а чекав поки 33ті дойдуть до моноліту і такий з'являється і вбиває намалюванного Ренуара (чого ти чекаєш?)?
2. Чому Версо не стерся наприкінці другого акту, а Маель стерлася?
3. Як Алісія знову потрапила до картини на початку 3-го акту в білому образі (одяг і довге сиде волосся)? Просто знову зайшла з реалу?
4. І я заплутався 😅 Є Маель (за кого ми граємо), є Алісія в картині (понівечена, у поламаній масці, бліда) і є Алісія понівечена, кольорова в реальному світі. Куди поділася ось та Алісія в картині (понівечена, в поламаній масці, бліда), яка дала лист Версо наприкінці другого акту?
Куратор був залучений у моноліту мамкою щоб він не знищив її творіння а це так званий гамаж, чим більше вони у картині тим більш слабкими стають тому мамка слабшала а папка ріс у силі. Маель та Алісія це одне і те саме, вона потрапила до картини та не впоралась з хромою та пішла по сюжету картини, після того як отримала пам'ять обратно то згадала що вона теж може малювати. Версо, алісія та ренуар то копії створені мамою щоб згладити свою втрату сина Версо, він доречі і намалював цю картину в котрій залишилась його справжня частина душі, тому мама і дала спогади дублю ігровому усю пам'ять справжнього Версо. Батько лише хотів спасти родину точніш що від неї залишилось, по факту я так розумію по канону копія Версо має витягнути Алісію з картини щоб вона не втратила себе, як б справжній її брат пожертвував своїм життям щоб врятувати її з пожежі і знову це робить що цілком логічно.
AlexWest
Member

Он в Стімі вже показали реальну гру року, де голосував народ, а не приб...цані ображені ігрожури.
В Ex33 гравці оцінили лише саундтрек, а нагороди за візуал і сюжет полетіли іншим іграм. Сам в шоці. Видно, людей таки дістав цей перехайп. На місці Гейба я б організував свою церемонію нагородження, якщо не на сцені, то хоча б онлайн.
Геральт
Member

AlexWest: 04.01.2026 09:54 Он в Стімі вже показали реальну гру року, де голосував народ, а не приб...цані ображені ігрожури.
Ну хоч там оцінили автентичний ігролад. Хоча стоп... :gigi:
Ответить