QFlash
Тогда я не понял задумку, а рх560 умела и цсм и уефи, в отличии встройки от интел, которая цсм не умела.
Новости
Последние статьи и обзоры
Above 4G Decoding не вимикається в BIOS
-
Shpoker
Member
-
QFlash
Member
Все вірно. BIOS це не просто одна суцільна мікропрограма, він містить блоки. І BIOS відеокарти для кожної свій окремий він не залежить від BIOS материнки.Shpoker: ↑ 20.12.2025 03:01 QFlash
Тогда я не понял задумку, а рх560 умела и цсм и уефи, в отличии встройки от интел, которая цсм не умела.
Так от у BIOS rx560 два блоки один під CSM другий під UEFI.
Розробники як правило не випилюють BIOS під CSM відекарт для того щоб User міг нею користуватися на своєму старому ПУ у якому від природи немає UEFI.
Ну хіба що у найновіших відеокартах почали випилювати CSM, але цього я не знаю.
Мав сприви з BIOS старіших моделей відях.
У материнок Мікропрограма так правильніше називати, під Intel містить:
Descriptor
GbE region
Me region
BiOS region це і є сам BIOS.
Відправлено через 43 хвилини 45 секунд:
Заради цікавості подивився мікропрограму від материнки Gigabyte Z490 і там є CSM тільки вже по дефолту вимкнений.
По Z590 і вище вже неможливо поглянути так як моя програма AMIBCP морально застаріла для цього.
До речі, не всі процесори Intel мають інтегроване відеоядро, якщо його від природи нема то материнка дасть картинку тільки з дискреткою.
Відправлено через 1 годину 36 хвилин 32 секунди:
Ось на сайті Gigabyte, в розділі підтримка, для Z890 Master AI TOP в описі мікропрограми від 01.12.2025 сказано:
Update CSME version: 19.0.5.2018v2.2
Update GOP version: 1067
По суті є підтримка CSM, і GOP (Graphic Output Protocol) це якраз для UEFI.
Z890 Master AI TOP це найновіша топова материнка, єдиний мінус - ціна на неї космос.
Відправлено через 12 хвилин 36 секунд:
Хоча ні помилився
Відправлено через 8 хвилин 16 секунд:
По мануал глянув, схоже що вирізали підтримку CSM на Z890.
Відправлено через 1 годину 2 хвилини 5 секунд:
На Z790 Aorus Master X є підтримка CSM, так зрозумів з мануалу що відключена по дефолту.
Ось такі справи.
Відправлено через 1 годину 56 хвилин 33 секунди:
Прошив ще чисто з підсистеми UEFI, з флешки через Efi Shell де команди вводяться в ручну за допомогою фірмової утиліти Efiflash.efi
Подумав може чистої UEFI хоче, хоча яка різниця якщо я прошивав до того програматором.
Безрезультатно. Тобто все зберігає, все гониться, а відключити 4G decoding не можливо.
-
Ekz0rcyst
Member
QFlash
Це все більше схоже на боротьбу з вітряками.
Особисто бачу вирішення питання наступним чином, - Основну систему повністю переводите на UEFI завантаження без CSM в принципі, а таблицю диску відповідно конвертуєте в GPT. А якщо вам потрібна система для якихось legacy експериментів, то за 1000-1500 умовних грошей берете 1л міні ПК Dell/HP/Lenovo до 4-го покоління Intel і радієте життю.
Це все більше схоже на боротьбу з вітряками.
Особисто бачу вирішення питання наступним чином, - Основну систему повністю переводите на UEFI завантаження без CSM в принципі, а таблицю диску відповідно конвертуєте в GPT. А якщо вам потрібна система для якихось legacy експериментів, то за 1000-1500 умовних грошей берете 1л міні ПК Dell/HP/Lenovo до 4-го покоління Intel і радієте життю.
-
QFlash
Member
Ну, можна і так, у мене HDD в UEFI, NVMe в UEFI, відяха з UEFI, флешка в UEFI, материнка підтримує і те і те. Запит скоріше був, хто з таким стикався, і чи вирішив проблему. Це ж технічний форум, якщо ви не вкурсі. Дякую. Але все рівно це не вірішує суть проблеми, лише обходить її стороною.Ekz0rcyst: ↑ 20.12.2025 17:39Це все більше схоже на боротьбу з вітряками.
-
QFlash
Member
Happy New Year!
Проблему з неробочим точніше з неможливістю виключити above 4G decoding вирішено з допомогою служби підтримки Gigabyte e-suppot/
Дійсно, попередній BIOS був забагований. Мені прислали новий BIOS UEFI і все чудово працює і гониться.
Проблему з неробочим точніше з неможливістю виключити above 4G decoding вирішено з допомогою служби підтримки Gigabyte e-suppot/
Дійсно, попередній BIOS був забагований. Мені прислали новий BIOS UEFI і все чудово працює і гониться.