Огляд головних подій року зі світу апаратного забезпечення

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

alexeygalas: 31.12.2025 12:09Які є ексклюзивні кіллерфічерні технології для ARM, які не можливо реалізувати на x86-64?
найшвидший однопотік у світі у mac mini m4 у якій зараз продається у США за 400 $
(є ще швидше М5 в MacBook pro але сильно дорожче)
х86 ніколи не наздожене по швидкості одно-потоку АРМ і розрив буде лише збільшуватись

Відправлено через 1 хвилину 4 секунди:
alexeygalas: 31.12.2025 12:09щоб його драйверчики працювали тільки на його камінцях
так Інтел все життя так старалась чи так робила
kyon
Member

Мне лично не особо нужны ИИ фишки но странно что НПУ 50 топс у М$ требование для ИИ, при этом я имея 5070Ти с 1400 топс да еще AVX-VNNI расширения в 9600Х пролетаю мимо Copilot как фанера над Макроном. Сама же амуде (они ведут себя как полное амуде в данном случае) очень скользко на своем сайте эту тему обходит, у них там все завешано Ryzen AI но они то прямо не говорят что их десктопная линейка 9000 никакое не AI а если копнуть глубже по ссылкам то оказывается что Ryzen AI это Ryzen AI Max, Ryzen AI 300 Series, Ryzen 8000 Series и Ryzen 7000 Series все ноутбучные процессоры.
При этом они выше пишут что "For decades AMD has pioneered technology to push the limits of what AI can accomplish, so now you can experience the power of your very own, incredibly advanced Artificial Intelligence technology.8 Be ready to usher in the future with new capabilities that only AMD Ryzen can provide. Whether it's enabling the ultimate AI platform with the Ryzen 9000 series, or AMD Ryzen AI with select Ryzen 8000G series processors, the it’s your key to unlock magical AI experiences on your PC."

и далее "The Future of AI PCs Gets Even Better with AMD

Unlock incredible productivity and creativity on your PC or laptop with AMD Ryzen™ AI."

И потом у них табличка с чисто ноутбучными процами где нет 9000-й серии.
Изображение
Последний раз редактировалось kyon 31.12.2025 13:25, всего редактировалось 1 раз.
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 31.12.2025 13:05найшвидший однопотік у світі у mac mini m4 у якій зараз продається у США за 400 $
Святий однопотік

Изображение

В закритій архітектурі переробленій з нуля і вибудуваній під софт. Вау
Якщо з X86 повикидати все легасі - теж буде швидким. Але вся сумісність і підтримка полетить в трубу. А це не вигідно нікому

Але питання те ж лишається - де прогрес? Які революційні технології обчислення з*явились на ARM, чого не може X86?
Весь прогрес відбувся на x86 та PowerPC.
Последний раз редактировалось alexeygalas 31.12.2025 13:31, всего редактировалось 2 раза.
yuriy_dd
Member

kyon: 31.12.2025 13:18очень скользко на своем сайте эту тему обходит
так працює маркетинг, хоч я дуже поважаю і користуюсь продукцією компанії AMD

Відправлено через 7 хвилин 1 секунду:
alexeygalas: 31.12.2025 13:24В закритій архітектурі переробленій з нуля і вибудуваній під софт
АРМ - максимальна відкрита архітектура кожен замовник під себе може обрати що йому потрібно
от що закрити - це виключно x86 - жри що дають і дякуй
а фанатам ще й подобається :lol: :lol:

а стосовно швидкості ну просто подивіться які чудеса показують останні процесори qualcomm в смартах
alexeygalas: 31.12.2025 13:24де прогрес? Які революційні технології обчислення з*явились на ARM
ви впевнені що ваше визначення прогресу правильне?
alexeygalas
Member

dead_rat: 30.12.2025 19:26Почитайте огляди. 9070/ХТ проти 5070/Ті
це які такі огляди? Всюди бачу 5070(Ti) на трошки але попереду

https://browser.geekbench.com/v6/comput ... ne=5497867

https://opendata.blender.org/devices/AM ... 9070%20XT/
спойлер
Изображение
Screenshot 2025-12-31 at 13.49.42.png
Відправлено через 2 хвилини 9 секунд:
yuriy_dd: 31.12.2025 13:32АРМ - максимальна відкрита архітектура кожен замовник під себе може обрати що йому потрібно
Так вона і стає закритою (Hello, Apple)
І буде 100500 різних дизайнів під які ти будеш писати софт. Вперед. Підтримуй це все.
dead_rat
Member

alexeygalas: 31.12.2025 13:52
dead_rat: 30.12.2025 19:26Почитайте огляди. 9070/ХТ проти 5070/Ті
це які такі огляди? Всюди бачу 5070(Ti) на трошки але попереду
І в ціні попереду, принаймні в мене 9070 хт від 639 євро, а 5070 ті - від 779 євро.
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 31.12.2025 13:32які чудеса показують останні процесори qualcomm в смартах
В програмах для смартфонів. Під які підганявся софт. Ну це чудо - не інакше
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 31.12.2025 13:52ти будеш писати софт. Вперед. Підтримуй це все.
та не тільки я всі пишуть і підтримують - проблема тільки у вас
alexeygalas: 31.12.2025 14:02Під які підганявся софт
невже під x86 процесори софт не підганяється? :lol: :lol:
alexeygalas
Member

dead_rat: 31.12.2025 13:59І в ціні попереду, принаймні в мене 9070 хт від 639 євро, а 5070 ті - від 779 євро.
Ну 5070 буде по ціні приблизно як xt, так? В растеризації в іграх AMD буде попереду, але в тому ж Blender, тестах geekbench всеодно уступає навіть тій 5070

Відправлено через 31 секунду:
yuriy_dd: 31.12.2025 14:05та не тільки я всі пишуть і підтримують - проблема тільки у вас
Де він той софт, можна побачити?
Ось зібрав я на ARMv9 ПК собі
https://radxa.com/products/orion/o6/#techspec
І встановив на неї 5090. Що я можу на ньому робити? Крім як встановити Ubuntu/Fedora і подивитись відео в браузері і в GIMP помалювати?
Windows 11 від Snapdragon Elite встановлю? Може MacOS (по твоїй логіці - ARM же, все можна встановлювати, де ARM написано)? Як відчути прогрес, який не спинити?
Риторичне запитання https://radxa.com/products/orion/o6/#downloads

Відправлено через 8 хвилин 11 секунд:
yuriy_dd: 31.12.2025 14:05невже під x86 процесори софт не підганяється?
Так рідній платформі з ним і немає проблем. Можу навіть нативно MSDOS 6 запустити.
Последний раз редактировалось alexeygalas 31.12.2025 14:33, всего редактировалось 1 раз.
dead_rat
Member

alexeygalas: 31.12.2025 14:19
dead_rat: 31.12.2025 13:59І в ціні попереду, принаймні в мене 9070 хт від 639 євро, а 5070 ті - від 779 євро.
Ну 5070 буде по ціні приблизно як xt, так? В растеризації в іграх AMD буде попереду, але в тому ж Blender, тестах geekbench всеодно уступає навіть тій 5070
Але ж я не граю у Блендер і Гікбенч.

5070 має лише 12 гб, а 5070 ті це вже майже 800 євро.

Тому взяв просто 9070 за 550. Як на мене - хороша пропозиція.
alexeygalas
Member

dead_rat: 31.12.2025 14:33Тому взяв просто 9070 за 550. Як на мене - хороша пропозиція.
Ну якщо з точки зору High Value на першому місці - тоді так. Це вигідно
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 31.12.2025 14:19І встановив на неї 5090. Що я можу на ньому робити?
а у вас це питання не виникало до того як ви купили / зібрали ? я так думаю тепер ви хочете знайти винного у своїй помилці?
alexeygalas: 31.12.2025 14:19по твоїй логіці - ARM же, все можна встановлювати, де ARM написано
я таке десь казав?
я прихильник користуватися те що дозволяє виробник
до речі xiaomi дозволяє на свої смарти ставити кастомні прошивки на основі чистого android у
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 31.12.2025 15:36а у вас це питання не виникало до того як ви купили / зібрали ?
Нічого я не купував. Роботи мені немає більше таке купувати )) Я як приклад привів.
yuriy_dd: 31.12.2025 15:36до речі xiaomi
До речі знов рефериш до смартфонів, де їм і місце

Все. набридло про це офтопити.
З Новим тебе роком!
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 31.12.2025 16:08Роботи мені немає більше таке купувати ))
тоді може ті що купують знають як їх правильно використовувати?
alexeygalas: 31.12.2025 16:08До речі знов рефериш до смартфонів, де їм і місце
АРМ є всюди від мікропристроїв до суперкомп'ютерів
alexeygalas: 31.12.2025 16:08З Новим тебе роком!
дякую! вас і всю спільноту україномовного форуму також вітаю!
tornadox
Member

alexeygalas

На мою думку ти забагато стараєшся навернути до здорового глузду того хто у передпенсійному віці купив самий дешевий Mac і прокачує експерта, бо по реальним питанням програє молодшому поколінню.

Що обговорюють Senior/Lead інженери:
Як інтегрувати LLM у продукт?
Kubernetes multi-cloud стратегії
Cost optimization в cloud (тут ARM vs x86 має сенс - але як частина загальної стратегії)
AI/ML latency

Що НЕ обговорюють:
"ARM кращий за x86 в усьому" (релігійна війна)
"Mac Mini M4 найкращий за $600" (ніхто в корп сегменті не обирає так)

Аналогія:
Уяви Senior Engineer в Google/Amazon/Meta який:
Бігає офісом і показує свій дешевий ноунейм смартфон за $100 з Таобао
Каже що всі дурні хто купив iPhone 17
Витрачає робочий час доводячи що його вибір "найкращий"

Як на нього дивляться колеги? Ніяк. Просто ігнорують і працюють далі.
От форум то як розрада. Чувак застарів в технологіях, купив дешевий мак і думає що отримав буст сперечатися з зумерами чи міленіалами.
kyon
Member

Я лично брал свою 5070Ти за 43500 весной но чисто потому что на нее было 13 платежей оплата частями на розетке (а 9070 еще тогда не вышли поэтому не было альтернативы в любом случае), такое очень редко почему-то в украинских магазах, и только видяхи, нужно постоянно мониторить и попасть в нужный момент. Именно компьютерная комплектуха, процы вообще строго не больше 4 частей оплата частями, при этом я в конце 2022 покупал 5600 9 частей, а сейчас они порезали кредиты, подозреваю жадные торгаши - дистрибьюторы не хотят давать лучшие кредитные условия. На другой товар как то айти или не айти типа ноуты или электробритвы оплата частями часто и 13 и более, я и ноут свой покупал в 24 году 13 платежей, иначе у меня просто нет возможности оплатить всю сумму сразу.

Что касается самой 5070Ти в сравнении с радеонами не сравнивая цену то у нвидии продвинутее тензорные блоки и связанные с ними фишки DLSS, генерация кадров итп, амд выкатила аналог redstone только недавно и он уступает в целом технологиям нвидии, плюс более продвинутая скоростная память GDDR7, плюс я свою 5070Ти даунвольтнул и получил стабильный буст 2850 при потреблении меньше 200Вт при номинальном ТДП 300Вт, я доволен как паровоз, и это еще у меня самая простая в линейке MSI Shadow аналог вантуза, она легенькая как плюс - не провисает в корпусе, то есть там на всем сэкономлено но качество не страдает, она бесшумная и холодная с даунвольтом. До того у меня были тяжеленные кирпичи от жижабайта с текучими прокладками gaming OC 3080 и 4070Super. Да она в номинале шумноватая но с даунвольтом все чики-пуки. Кстати MSI shadow к нам что-то не везут больше видимо МСИ решила не делать 2 практически одинаковые модели и остановилась на вантузе.
waryag
Member

kyon: 01.01.2026 00:35она легенькая как плюс - не провисает в корпусе, то есть там на всем сэкономлено но качество не страдает, она бесшумная и холодная с даунвольтом
Подпорка стоит от нескольких долларов до ничего (если сделать из подручных). Э - экономия! :rotate:
daesz
Member

alexeygalas: 31.12.2025 16:08Все. набридло про це офтопити.
З Новим тебе роком!
Я взагалі нерозумію навіщо ви продовжуєте сперечатись із ним в кожній релевентній темі, воно ж не мудре :insane: Кинув раз в ігнор і не марную більше час, що й вам раджу :rotate:
З новим роком форумчани :shuffle: :banan:
Tetronga
Member

yuriy_dd: 31.12.2025 13:32
kyon: 31.12.2025 13:18очень скользко на своем сайте эту тему обходит
так працює маркетинг, хоч я дуже поважаю і користуюсь продукцією компанії AMD

Відправлено через 7 хвилин 1 секунду:
alexeygalas: 31.12.2025 13:24В закритій архітектурі переробленій з нуля і вибудуваній під софт
АРМ - максимальна відкрита архітектура кожен замовник під себе може обрати що йому потрібно
от що закрити - це виключно x86 - жри що дають і дякуй
а фанатам ще й подобається :lol: :lol:

а стосовно швидкості ну просто подивіться які чудеса показують останні процесори qualcomm в смартах
alexeygalas: 31.12.2025 13:24де прогрес? Які революційні технології обчислення з*явились на ARM
ви впевнені що ваше визначення прогресу правильне?
Чудеса показують в бенчмарках, без реальної користі на практиці. Потужно, так :gigi:

Відкритість АРМ, а да? А ну как візьми сучасний армв9 процесор і запусти на ньому 32 бітну програму. Ой, точно, армв9 жеє викинув підтримку 32 біт. Дуже відкрито і зручно для роботи :lol:
Kassatka
Member

З Новим роком, панове. Бажаю вам здоров'я та запасу енергії, як у EcoFlow Delta Pro 3, продуктивності як у розігнаної RTX 5090 з двома 12V-2x6 роз'ємами та доходів, як у Хуанга в період ШІ-буму.
Ответить