Новости
Последние статьи и обзоры
Ігрові підсумки: найкращі ігри 2025 року
-
qziua
Member
Всі ігри цікаві, без виключення. Це ж ігри...граємо з малим у все підряд з задоволенням, по черзі або разом 
-
Scoffer
Member
Поки ви тут сперечаєтесь яка гра краща, CD Projekt RED продала GOG
-
dead_rat
Member
АміньScoffer: ↑ 30.12.2025 18:26 Поки ви тут сперечаєтесь яка гра краща, CD Projekt RED продала GOG
-
AlexWest
Member
Тут ще варто додати, що Вавра любить сратися в твіттерах з ігрожурами. Думаю, саме тому KCD2 й прокотили по всіх номінаціях, навіть по тій, де вона була зобов'язана виграти. А от чому Кодзіму прокотили з його голівудськими акторами (навіть в номінантах не було) – для мене це загадка. По-людськи мали одного актора від кожної гри, а не зразу трьох з однієї. Коротше, цирк, а не церемонія, всерйоз можна більше не сприймати. Як і більшість інших церемоній; наприклад, ту, яка відібрала гру року в Експедиції, дізнавшись, що вони використовували ШІ при розробці. Балаган.Enjthesilence: ↑ 30.12.2025 14:03обидві гри мають 90%+ позитивних відгуків в стимі - це основний показник, а не готі від журналістів, половина з яких в ігри грати не вміє. зрозуміло, що експедиція - гра більшої аудиторії, більш аркадний експіріенс і масовіший сеттинг, ніж КСД2 з його "душним" повільним геймплеєм, приземленною історією середньовічної Богемії.vsx: ↑ 30.12.2025 13:57 для тех кто сомневается в готти, вот кол-во победителей в разных церемониях
1. Clair Obscur: Expedition 33 — 200
2. Kingdom Come: Deliverance II — 22
3. Donkey Kong Bananza — 11
4. Hollow Knight: Silksong — 10
5. Death Stranding 2: On the Beach — 7
6. Blue Prince — 7
7. Hades II — 5
8. Ghost of Yotei — 5
9. Split Fiction — 4
10. Dispatch — 4
как видно KCD2 даже близко не подбирается к лидерству. Это не 2018 когда мнения разделились.
та це все суб'єктивно, крім кращої рпг, яку також дали 33, а не ксд2, це прям сюр) як і жодного номінанта з акторів.
-
mertvei
Member
Хай наставлять мінусів но скажу чесно Clair Obscur: Expedition 33 дуже ,переоцінена чесно пройшов до середини і просто стер реально,да грати можна но потім тупо нудно,не скажу що вона жахлива але на ,хіт року вибачте мене,грубо кажучи ,навіть дві гри от обсідіанов ,avolwed та wolrd 2 зайшли більше ніж ,ця гра не кажучи вже про KCD2.
-
Геральт
Member
mertvei
В avowed нічого особливого. Ні по сюжету ні по ігроладу. Піу-піу всю гру. Але на раз може бути, місцями досить бадьора.
wolrd 2 душна, що капець. А на ті кат. сцени/діалоги після Е33 без сліз дивитись не можна. 2 підходи робив і ні, не подужав, дропнув.
В KCD2 погано буквально все.
В avowed нічого особливого. Ні по сюжету ні по ігроладу. Піу-піу всю гру. Але на раз може бути, місцями досить бадьора.
wolrd 2 душна, що капець. А на ті кат. сцени/діалоги після Е33 без сліз дивитись не можна. 2 підходи робив і ні, не подужав, дропнув.
В KCD2 погано буквально все.
-
mertvei
Member
Геральт
KCD2 так сюжет ,був гірший ніж в першій але вони то компенсувати більшим світом ,і додатковими завданнями досить цікавими в кожного свій смак для мене реально Clair Obscur: Expedition 33 душна тому я вважаю,так вона не погана ,але стільки наград для ней ,це занадто Відьмак стільки ні мав може помиляюся.
Отправлено спустя 1 минуту 49 секунд:
Clair Obscur: Expedition 33 я не зміг витримати ті бой реально,нудно к середині.
KCD2 так сюжет ,був гірший ніж в першій але вони то компенсувати більшим світом ,і додатковими завданнями досить цікавими в кожного свій смак для мене реально Clair Obscur: Expedition 33 душна тому я вважаю,так вона не погана ,але стільки наград для ней ,це занадто Відьмак стільки ні мав може помиляюся.
Отправлено спустя 1 минуту 49 секунд:
Clair Obscur: Expedition 33 я не зміг витримати ті бой реально,нудно к середині.
-
AlexWest
Member
Геральт, як це в KCD2 погано все? Студія з досвідом, з технологіями, з любов'ю до справи, зі свободою творчості. Чимало людей в особисте GOTY її кинули. Я другу не грав, але з того, що бачив, вона не гірше третього відьмака. Та й перша була близька до шедевра, бойовка не ідеальна, але точно вже перевершує скайрімську і всі аналогічні. Я так зрозумів, що вони з гумором перегнули в другій? Доповнення про Птачека із першої частини натягнули на всю другу гру?
-
Геральт
Member
mertvei
Ну а мені бої в KCD2 стали нудними на самому початку, бо надто прості і скіла не потребують від слова зовсім. От що тут цікавого? Блок-удар, повторити. Так ще й інтелект болванчиків, як в курки. Забіг ззаду, накидав по потилиці, побіг до іншого.
https://fex.net/uk/s/xtv1k6l
Ну а мені бої в KCD2 стали нудними на самому початку, бо надто прості і скіла не потребують від слова зовсім. От що тут цікавого? Блок-удар, повторити. Так ще й інтелект болванчиків, як в курки. Забіг ззаду, накидав по потилиці, побіг до іншого.
-
mertvei
Member
Геральт
Ну так битви в Clair Obscur: Expedition 33 як на мене ще більш нудні,це ігра все ж такі на поціновувачів,я сумніваюся що вона всім зайшла дуже вона специфічна.
Отправлено спустя 1 минуту 16 секунд:
Геральт
Я не говорю що вона погана як що що.
Отправлено спустя 2 минуты 21 секунду:
Геральт
Ну і аж на стільки нагород як цій грі дали, ну не тягне вона все ж такі.
Отправлено спустя 7 минут 59 секунд:
AlexWest
KCD2 теж на поціновувачів,не всім вона може сподобатися,але вона ну на рівні Першої частини все таки,гірше вони не зробили хоча з цієї гри можна було зробити хіт який би ,Clair Obscur: Expedition 33 переплюнув,спасибі хоч не гірше .
Ну так битви в Clair Obscur: Expedition 33 як на мене ще більш нудні,це ігра все ж такі на поціновувачів,я сумніваюся що вона всім зайшла дуже вона специфічна.
Отправлено спустя 1 минуту 16 секунд:
Геральт
Я не говорю що вона погана як що що.
Отправлено спустя 2 минуты 21 секунду:
Геральт
Ну і аж на стільки нагород як цій грі дали, ну не тягне вона все ж такі.
Отправлено спустя 7 минут 59 секунд:
AlexWest
KCD2 теж на поціновувачів,не всім вона може сподобатися,але вона ну на рівні Першої частини все таки,гірше вони не зробили хоча з цієї гри можна було зробити хіт який би ,Clair Obscur: Expedition 33 переплюнув,спасибі хоч не гірше .
-
AlexWest
Member
Це рофл? В якій РПГ бойовка настільки ж залежить від скілу гравця, а не персонажа, окрім соулслайків? Ця тактика працює в битвах з бомжами раз на раз. В боях з крутими лицарями чи зграєю половців так само скіла не треба?Геральт: ↑ 30.12.2025 22:03 mertvei
Отправлено спустя 4 минуты 31 секунду:
mertvei, так можна сказати про будь-яку гру. Але різниця між хорошою і поганою грою в тому, що в поганій грі можна конкретно описати що і як саме треба виправити/додати/прибрати. А в хорошій грі, навіть коли вона "не твоє", ти толком не можеш пояснити що і як треба виправити, щоб стало ок.
-
Геральт
Member
mertvei
Та KCD2 ще більш специфічна і ще більше на любителя:
- сюжет не вибагливий, як і його подача
- ні харизматичних героїв ні антагоністів
- бойовка примітивна і пробачає всі помилки. Вікно для блоку - кілометрове. Окремих противників можна і заклікувати. Босів нема
- QoL відсутній як явище
- графіка/аудіо нічого особливого
- прокачка безтолкова (>90% перків useless)
- білдів/класів фактично нема.
- цікавої зброї, яка б суттєво міняла ігролад, нема.
Що ми маємо натомість в Е33:
- сюжет не банальщина і подача на 2 голови вище
- героям хочеться співпереживати.
- бойовка ніби як і одноманітна, але кожен противник має свої фішки. Є боси. І то цікаві. Таймінги вимагають хоч якось скіла. Не рідкість, коли пропущений - ваншот.
- маємо і норм. збереження і швидкі переміщення. QoL присутній, хоч і не ідеально.
- графіка цілком норм, аудіо на голову вище.
- прокачка, точніше набір піксів, міняє стиль, звідси і різноманітні білди.
- зброя зі своїми фішками, навколо яких можна збирати білд.
Тобто Е33 виграє як в окремих компонентах так і в цілому. Звідси й стільки нагород.
Студія з досвідом в 2 частині нічого фактично не змінила. Це та сама KCD, що і була в 2018.
Скайрім - гра 2011. І порівняння з ним вже багато про що говорить. Але там можна було спокійно від лука чи магії грати. На відміну від.
Та KCD2 ще більш специфічна і ще більше на любителя:
- сюжет не вибагливий, як і його подача
- ні харизматичних героїв ні антагоністів
- бойовка примітивна і пробачає всі помилки. Вікно для блоку - кілометрове. Окремих противників можна і заклікувати. Босів нема
- QoL відсутній як явище
- графіка/аудіо нічого особливого
- прокачка безтолкова (>90% перків useless)
- білдів/класів фактично нема.
- цікавої зброї, яка б суттєво міняла ігролад, нема.
Що ми маємо натомість в Е33:
- сюжет не банальщина і подача на 2 голови вище
- героям хочеться співпереживати.
- бойовка ніби як і одноманітна, але кожен противник має свої фішки. Є боси. І то цікаві. Таймінги вимагають хоч якось скіла. Не рідкість, коли пропущений - ваншот.
- маємо і норм. збереження і швидкі переміщення. QoL присутній, хоч і не ідеально.
- графіка цілком норм, аудіо на голову вище.
- прокачка, точніше набір піксів, міняє стиль, звідси і різноманітні білди.
- зброя зі своїми фішками, навколо яких можна збирати білд.
Тобто Е33 виграє як в окремих компонентах так і в цілому. Звідси й стільки нагород.
Який В3, побійтесь Бога. Отам вище відосик з тою бойовкою. В3 порівняно з оцим - еталон динаміки, різноманіття та фану.AlexWest: ↑ 30.12.2025 22:03 Геральт, як це в KCD2 погано все? Студія з досвідом, з технологіями, з любов'ю до справи, зі свободою творчості. Чимало людей в особисте GOTY її кинули. Я другу не грав, але з того, що бачив, вона не гірше третього відьмака. Та й перша була близька до шедевра, бойовка не ідеальна, але точно вже перевершує скайрімську і всі аналогічні. Я так зрозумів, що вони з гумором перегнули в другій? Доповнення про Птачека із першої частини натягнули на всю другу гру?
Студія з досвідом в 2 частині нічого фактично не змінила. Це та сама KCD, що і була в 2018.
Скайрім - гра 2011. І порівняння з ним вже багато про що говорить. Але там можна було спокійно від лука чи магії грати. На відміну від.
-
mertvei
Member
AlexWest
Та просто мені наприклад і я впевнений не одному мені Clair Obscur: Expedition 33 ,зовсім не зайшла хоча більшості да ,і то під питанням ,мені здається поділилася би 50 на 50 ,бо Clair Obscur: Expedition 33 ну не міг зайти всім не вірю.
Та просто мені наприклад і я впевнений не одному мені Clair Obscur: Expedition 33 ,зовсім не зайшла хоча більшості да ,і то під питанням ,мені здається поділилася би 50 на 50 ,бо Clair Obscur: Expedition 33 ну не міг зайти всім не вірю.
-
Геральт
Member
mertvei
Так БГ3 також не всім зайшла. Як і Секіро чи Елден. "Зайти всім" то ж не обов'язкова вимога на GOTY.
Щойно звернув увагу. "Львів" з великої пишеться і через "і".
Так БГ3 також не всім зайшла. Як і Секіро чи Елден. "Зайти всім" то ж не обов'язкова вимога на GOTY.
Щойно звернув увагу. "Львів" з великої пишеться і через "і".
-
AlexWest
Member
Геральт, і про що ж говорить порівняння зі Скайрімом, як найпопулярнішою РПГ від першої особи?
Я так зрозумів, в KCD2 бойовку оказуалили, судячи з оцих відгуків. Ну, воно й не дивно, враховуючи як скиглили гравці від складності бойовки першої частини.
Нема харизматичних героїв – оцей пункт найбільше здивував. Тобто, Птачек перестав бути харизматичним? Та й харизма – це розтягуване поняття.
Хай там як, а на сьогодні ніхто не назве ліпшу РПГ про середньовіччя, аніж КСД. Всі ці циферки-білдики в Експедиції 33 – це чудово, але вони не дають тобі відіграти повноцінне життя у іншій історичній епосі. Не треба порівнювати тепле з м'яким.
Я так зрозумів, в KCD2 бойовку оказуалили, судячи з оцих відгуків. Ну, воно й не дивно, враховуючи як скиглили гравці від складності бойовки першої частини.
Нема харизматичних героїв – оцей пункт найбільше здивував. Тобто, Птачек перестав бути харизматичним? Та й харизма – це розтягуване поняття.
Хай там як, а на сьогодні ніхто не назве ліпшу РПГ про середньовіччя, аніж КСД. Всі ці циферки-білдики в Експедиції 33 – це чудово, але вони не дають тобі відіграти повноцінне життя у іншій історичній епосі. Не треба порівнювати тепле з м'яким.
-
Геральт
Member
AlexWest
О, то пан не бачив ще мій "епічний" однокнопочний (виграний буквально 1ю кнопкою - ПКМ) турнір з першої частини?
https://fex.net/uk/s/k8bnclv
Куди вже казуальніше.
А що в КСД "рпг-ного"? Фінал один, як не крутись. Білдів/класів, як вже писав, нема. Прокачки нема (вона є, але настільки вбога, що можна знехтувати). Роль ГГ не вельми шанована - попихач в пана.
Той Птачек за харизматичністю програє навіть Моноко, хех.
Порівняння зі Скайрімом говорить про те, що гру 2025 порівнюють з грою 2011. Ну, тобто за 14 років мали б накинути якихось механік, прийомів тощо. А ні, все те ж саме: закрився щитом, почекав удару, накинув у відповідь. А, парон, в 2025 додумались управління зробити максимально незручним, забрали нормальні сейви і швидкі переміщення. Ну і озвірину камері вкололи. Щоб гравець не з противником боровся, а з "другорядними незручностями" ( чи як ото все назвав інший поціновувач).
О, то пан не бачив ще мій "епічний" однокнопочний (виграний буквально 1ю кнопкою - ПКМ) турнір з першої частини?
https://fex.net/uk/s/k8bnclv
Куди вже казуальніше.
А що в КСД "рпг-ного"? Фінал один, як не крутись. Білдів/класів, як вже писав, нема. Прокачки нема (вона є, але настільки вбога, що можна знехтувати). Роль ГГ не вельми шанована - попихач в пана.
Той Птачек за харизматичністю програє навіть Моноко, хех.
Порівняння зі Скайрімом говорить про те, що гру 2025 порівнюють з грою 2011. Ну, тобто за 14 років мали б накинути якихось механік, прийомів тощо. А ні, все те ж саме: закрився щитом, почекав удару, накинув у відповідь. А, парон, в 2025 додумались управління зробити максимально незручним, забрали нормальні сейви і швидкі переміщення. Ну і озвірину камері вкололи. Щоб гравець не з противником боровся, а з "другорядними незручностями" ( чи як ото все назвав інший поціновувач).
-
AlexWest
Member
mertvei, навіть якщо погодитись, що за сумою факторів Ex 33 більше GOTY, аніж KCD2, це не відміняє того факту, що ті неадеквати дали РПГ-року грі, яка не є РПГ, а є пригодою з елементами РПГ. А ще там були Split Fiction, Hollow Knight і чимало інших ігор, які ні на краплю не менше заслуговували отримати GOTY, уваги до себе, чи хоча б частину нагород, бо в своїх жанрах виконані практично бездоганно. Номінували трьох акторів з однієї Ex33 і жодного з Death Stranding. Хто відбирав номінантів і за яким принципом?
Взагалі, в наш час хайп – це страшна річ. Заздалегідь обирають фаворита, як BG3 чи Ex33 і обсмоктують його як можуть, при чому роблять це навіть ті, хто в них не грав. Отак і шириться хайп і переоцінка. Раніше такого не було – була якась інтрига, цікава боротьба між номінантами.
А взагалі, можна відмітити, що в останні роки всі люто хайпують на фентезі. А все інше відмітається. Це теж вагомий аргумент. Чого варта тільки перемога God of War над RDR2.
Отправлено спустя 7 минут 3 секунды:
Геральт, і скільки ж відсотків гравців так видр...чують ігри, щоб це повторити? Ваш високий скіл не говорить про те, що скіл у цій грі непотрібен, а радше доводить протилежне. Може, хочете сказати, що у вашому третьому відьмаку бойовка потребує хоч на грам більше вмінь? Бо дітлашня від неї не нила, а от КСД багато хто кидав, не в змозі давати відсіч ворогам.
Управління зручне, якщо грати уважно. В симуляторах воно завжди на рівень складніше, ніж в попкорнових іграх.
Нормальні сейви – це типу можливість сейвитися безлімітно де завгодно коли завгодно? Щоб вбити увесь челендж під корінь?
Взагалі, в наш час хайп – це страшна річ. Заздалегідь обирають фаворита, як BG3 чи Ex33 і обсмоктують його як можуть, при чому роблять це навіть ті, хто в них не грав. Отак і шириться хайп і переоцінка. Раніше такого не було – була якась інтрига, цікава боротьба між номінантами.
А взагалі, можна відмітити, що в останні роки всі люто хайпують на фентезі. А все інше відмітається. Це теж вагомий аргумент. Чого варта тільки перемога God of War над RDR2.
Отправлено спустя 7 минут 3 секунды:
Геральт, і скільки ж відсотків гравців так видр...чують ігри, щоб це повторити? Ваш високий скіл не говорить про те, що скіл у цій грі непотрібен, а радше доводить протилежне. Може, хочете сказати, що у вашому третьому відьмаку бойовка потребує хоч на грам більше вмінь? Бо дітлашня від неї не нила, а от КСД багато хто кидав, не в змозі давати відсіч ворогам.
Управління зручне, якщо грати уважно. В симуляторах воно завжди на рівень складніше, ніж в попкорнових іграх.
Нормальні сейви – це типу можливість сейвитися безлімітно де завгодно коли завгодно? Щоб вбити увесь челендж під корінь?
Последний раз редактировалось AlexWest 30.12.2025 23:31, всего редактировалось 3 раза.
-
mertvei
Member
Геральт
Ясно що не всім ,але які критерій суддівства,щоб одній грі відати все ,а іншим нічого,і ну не настільки ,не на голову Clair Obscur: Expedition 33 ж таки вище за інших,хоча і краща.
Ясно що не всім ,але які критерій суддівства,щоб одній грі відати все ,а іншим нічого,і ну не настільки ,не на голову Clair Obscur: Expedition 33 ж таки вище за інших,хоча і краща.
-
AlexWest
Member
mertvei, хайп, просто хайп. На фаворита і на фентезі в цілому. Чимало суддів, може, навіть не грали в ту Ex33... як і в BG3... чи Sekiro, чи Elden Ring. Чи в усі номіновані ігри. Я впевнений. В наступному році GOTY візьме GTA6, тут інтрига вже вмерла. Проте я геть не здивуюся, якщо якесь фентезі відбере в неї частину дрібніших номінацій і нагород.
-
Геральт
Member
Що саме повторити? Кажу ж, там вікно, бляха, кілометрове. Ще й звукова підказка є. Не треба нічого видр@чувати. Вкачав майстерний удар і вперед гнути. Не треба скіла, про це й мова. Ну, хіба що "скіл" заміни біндінгу з дефолтної Q (чи що там, забув) на ПКМ. Задр@чувати це в Е33 треба. Бо таймінги вузькі. А деякі атаки так і взагалі невидимі.AlexWest: ↑ 30.12.2025 23:26 Геральт, і скільки ж відсотків гравців так видр...чують ігри, щоб це повторити? Ваш високий скіл не говорить про те, що скіл у цій грі непотрібен, а радше доводить протилежне. Може, хочете сказати, що у вашому третьому відьмаку бойовка потребує хоч на грам більше вмінь? Бо дітлашня від неї не нила, а от КСД багато хто кидав, не в змозі давати відсіч ворогам.
Управління зручне, якщо грати уважно. В симулятопах воно завжди на рівень складніше, ніж в попкорнових іграх.
Бойовка у В3 потребує більше, ніж 1 кнопку, це вже точно. А ще знаки є, зілля, оточення (скинути зі скелі, підпалити бочку тощо)
Ви плутаєте "незручно" з "важко". Нили на незручність, скоріш за все. Відв'яжіть камеру, щоб не липла до противника. Дайте можливість забіндити окремі напрямки удару на окремі кнопки і вуаля, боротись вже будемо не з управлінням, а з суперником. А то й навіть з суперниками. Але тоді виявиться, що там нема то і з ким боротись. Бо здихлі, що падають від кількох ударів. В "симуляторах"?
Я й так можу сейвитись практично де і коли завгодно (крім заскриптованих сцен, само собою). При нагоді ще й швидкі переміщення потестую. Просто зроблено воно через 1 місце. І це не челендж, а маразм.