Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Moderator

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
VolH
Junior

пошукав, почитав про exceleram, ви його зафукали. Але зараз трошки інші часи...
спойлер
"Тот мусор, который Вы смотрите (Kudos) я даже комментировать не хочу. Есть Patriot - скам известный (прописанные частоты на отобранных Intel не факт что поедут), а это ещё ниже располагается. Уровень лотереи с Алика." (с) acm_fan
"якщо вигляд не лякає, то я б краще взяв цю (не довіряю я цим китайським "брендам" по типу петріота, екселерам - то типу "німецький" бренд)" (с) daesz
ЦП - візьму 9700х, для роботи-ігр має вистачити. Норм башні вистачить до нього, чи бажано воду?
Filabatya
Member

з головою, якщо ліміти не розжимати і адервольтнути для красивих чисел темпи і обертів кулера в простої :up:
daesz
Member

VolH: 30.12.2025 01:43(не довіряю я цим китайським "брендам" по типу петріота, екселерам - то типу "німецький" бренд)" (с) daesz
Так і в чому я помилився, що це німецький бренд? :rolleyes:
Знову ж таки - є g.skill/crucial/corsair, все інше (patriot/prologix/exceleram/goodram/kingston/lexar/team/mushkin і так далі) - приблизно одного поля ягоди, тільки в одних є розкручений бренд (kingston/patriot/team), в ще інших ім'я, яке колись асоціювалось із якістю (mushkin), всі інші беруть просто низькою ціною. Якісно вони все ще на одному рівні.
DuckRider
Member

daesz: 29.12.2025 22:29 Звичайний дешевий бренд пам'яті, здається німецький, десь на рівні всяких петріотів/мушкінів(сучасних)/трансцендів/гудрамів і так далі.
Т.е мусор, потому что патриот делает память, которая не хочет ехать на хмп, трансгенд предлагает либо память с чрезмерным нагревом и сыпит ошибками на 65°, либо флаера, которые работают через одно место, гудрам сбрасывают радиатор прямо в блистере.
Знову ж таки - є g.skill/crucial/corsair, все інше
Корсар примерно одного качества с флаерами.
розкручений бренд (kingston
Меньше всех сношает голову из распространенных в этой стране брендов.
waryag
Member

daesz: 30.12.2025 01:56Знову ж таки - є g.skill/crucial/corsair, все інше (patriot/prologix/exceleram/goodram/kingston/lexar/team/mushkin і так далі) - приблизно одного поля ягоди, тільки в одних є розкручений бренд (kingston/patriot/team), в ще інших ім'я, яке колись асоціювалось із якістю (mushkin), всі інші беруть просто низькою ціною. Якісно вони все ще на одному рівні.
Є безпосередні виробники пам'яті - самсунг, мікрон, хайнікс.
Є ті, хто розпаює пам'ять, побільше, як гскілл, поменше - гудрам, і зовсім нонейми-новачки.
Дещо наособицю кінгстон, що не робить чипи, але має глибшу співпрацю і самостійно ріже пластини та проводить біннінг.
daesz
Member

waryag: 30.12.2025 08:24Є безпосередні виробники пам'яті - самсунг, мікрон, хайнікс.
Є ті, хто розпаює пам'ять, побільше, як гскілл, поменше - гудрам, і зовсім нонейми-новачки.
Дещо наособицю кінгстон, що не робить чипи, але має глибшу співпрацю і самостійно ріже пластини та проводить біннінг.
І яке це має відношення до того, що я сказав? Всі перераховані мною - бренди які не роблять ніякі чипи/вафлі а тільки паяють чипи на свої стіки :rolleyes:
DuckRider: 30.12.2025 07:44
daesz: 29.12.2025 22:29 Звичайний дешевий бренд пам'яті, здається німецький, десь на рівні всяких петріотів/мушкінів(сучасних)/трансцендів/гудрамів і так далі.
Т.е мусор, потому что патриот делает память, которая не хочет ехать на хмп, трансгенд предлагает либо память с чрезмерным нагревом и сыпит ошибками на 65°, либо флаера, которые работают через одно место, гудрам сбрасывают радиатор прямо в блистере.
Знову ж таки - є g.skill/crucial/corsair, все інше
Корсар примерно одного качества с флаерами.
розкручений бренд (kingston
Меньше всех сношает голову из распространенных в этой стране брендов.
Дуже категорично, але десь так. Якщо вже на те пішло, то бачив (на цьому форумі в тому числі) навіть скарги на крушиали, джіскіли та корсари, але то таке. Про флаери не дуже зрозумів, це якийсь бренд?
waryag
Member

daesz: 30.12.2025 08:30І яке це має відношення до того, що я сказав? Всі перераховані мною - бренди які не роблять ніякі чипи/вафлі а тільки паяють чипи на свої стіки :rolleyes:
:facepalm:
crucial - це саббренд мікрон. Був.
daesz
Member

Так а
daesz: 30.12.2025 08:30яке це має відношення до того, що я сказав?
Ми говоримо конкретно про бренди які пристуні на нашому ринку, про зелені плашки від самса/хайнікса/мікрона ніхто, наче, не згадував. Та й який взагалі зміст обговорювати виробників чипів, якщо це навіть ніде не вказано на упаковці, доки не запустиш якийсь тайфун бьорнер чи не пропишеш wmic в командній строці - то й знати не будеш :think:
Колись, пам'ятаю, можна було оприділити по "серійнику", типу, перша цифра 3 - мікрон, 4 самс, 5 хайнікс, друга 0 - Адай, 1 - бідай, 2 сідай, і так далі, але він попереднше у різних виробників плашок мав різний шифр, а про друге це більше не працює енівей.
waryag: 30.12.2025 08:41 crucial - це саббренд мікрон. Був.
Дивіться, ще роблю ось так :
Изображение

Крушл - бренд який продавав готові плашки (ну і ще ссд, але це не суть) і те, що крушл вийшов із рам/ссд бізнесу - не означає, що чипи мікрону не будуть в своїй рамі чи ссд використовувати в майбутньому якісь умовні джіскіл чи кінгстон.
Бо як ви вже самі підмітили - виробників пам'яті (чипів) є всього 3 (взагалі, 5, а мб й більше, бо є ще як мінімум cxmt та nanya), а брендів (виробників плашок) є мільйон і ще чуть-чуть; і те, що мікрон перестав робити плашки сам - не означає, що він не буде продавати чипи іншим, хто все ще ці плашки робить ;)
VolH
Junior

Оце жива дискусія про пам'ять :)

Але крім пам'яті ще є інші компоненти:
Цп: 9700х
Кулер: TR Ps/Pa 120 SE (або 360 aio)
Мп: asus tuf b850 plus wifi (?)
Вк: 9070xt (xfx mercury ?)
БЖ: msi mpg 850w (g/gs ?)
Корпус: cougar douface pro

Дайте фідбек, будь ласка. Може краще розглянути якісь альтернативи цьому?

Відправлено через 1 годину 1 хвилину 23 секунди:
@Filabatya дякую, подивився порівняння кулерів для 9700х, і якщо знімати(підіймати) ліміт, то повітря "впритик"(потрібно 1200+ обертів)
Feras
Member

VolH: 30.12.2025 13:40 Оце жива дискусія про пам'ять :)

Але крім пам'яті ще є інші компоненти:
Цп: 9700х

Дайте фідбек, будь ласка. Може краще розглянути якісь альтернативи цьому?

Відправлено через 1 годину 1 хвилину 23 секунди:
@Filabatya дякую, подивився порівняння кулерів для 9700х, і якщо знімати(підіймати) ліміт, то повітря "впритик"(потрібно 1200+ обертів)
Щодо бп: MSI MPG 850w g кращий ніж gs, gl, gsl на які гарантія менше і внутрянка там гірше, а на 850w g - 10 років гарантії у нас, також можна подивитись на бп від super flower вони у нас є офіційно і ціни на них стали гуманними ніж раніше , а це дуже круті бп - Super Flower 850W LEADEX VII XP PRO SERIES чи навіть на 1000 ват Super Flower 1000W LEADEX VII XP PRO SERIES вони стандарту 80 Platinum, а 850w g - 80 Gold, особливо якщо різниця у ціні буде десь гривень 300-500.
Nouriel
Member

VolH: 29.12.2025 21:14B850 TUF Gaming.
асуса вобще у всіх поголовно проблема з роботою пам'яті: будь-яка мамка може просто не захотіти стартувати з експо по дефолту включена перевірка памяті і тд. від стрікс до прайм така проблема.
я всім ставлю асроки 0 претензій, 0 глюків, 0 проблем з напругами як в мсі. врм хороший на нижчу ціну, не бачу сенсу брати шось інше ти більше дорожче
ті чутки з х3д процами не знаю як вони виникають і я ще не бачив поки згорівших, та і вам той хзд ні до чого, це хіба брати якшо граєш в ігри де вони дають відчутний буст

Відправлено через 3 хвилини 7 секунд:
VolH: 30.12.2025 13:40Дайте фідбек, будь ласка. Може краще розглянути якісь альтернативи цьому?
а воно влазить в бюджет? просто так вибирати, а потім виявляється не 2к баксів, а 3к виходить і по новому кругу почнемо?

бо здається у 84 к грн це шо ти навибирав не влізе
Mixx
Member

VolH: 30.12.2025 13:40Цп: 9700х
Не дивитися в сторону 9700х взагалі, там різниця з 7000 поколінням на границі похибки, навіть менша ніж свого часу між 1000 та 2000 рузенами. Я би станом на зараз вибирав між 7700(х) та 14600кф, і нижче середнього рівня мамку під них.

Материнка дикий оверкілл, ви зібралися юзати 100вт цп в стоку чи розганяти 16ти ядерник до 300+вт? Серед молодших материнок я би обходив стороною тільки мсі, що там насрали індуси в біосах - собаки мовчать... Асрок брати можна, якщо не плануєте 3д 9000ї лінійки. З рештою цп вони будуть все ще найкращі в співвідношенні якість/ціна, особдиво це стосується прошивок в молодших моделях.

ПА120 для таких цп з головою, тільки верхню межу обертів налаштовуйте ручками до комфортного рівня.

Відеокарту я би дивився ред девілл/хелхаунд, меркурі 9070хт класна, проте дуже агресивні налаштування вентиляторів в стоку все псують, паверколори будуть безшумними.

БЖ - MSI MPG A850G

Цей корпус мав в домашньому господарстві кілька років тому, якщо в 2 словах - топ, за свою ціну так точно, єдине, я би замінив комплектні вертушки одразу після покупки на щось типу 4-5шт Arctic P12 PWM PST, в залежності від типу охолодження, вода чи повітря, ті, що йдуть з корпусом, вони хоч і тихі, але дуже слабкі. А решта - місце під водянку, зручність збірки, якість пилових фільтрів - у цьєї коробки явно вище його класу. Зараз сам думаю повернутися до кугуару замість профільного біквайтівського акваріуму...

По пам'яті - беріть те, що буде доступне найдешевше в момент замовлення, від 6000мгц і перший таймінг 30-32, тільки дивіться щоб формула первичок була умоллвно 30-38-38, а не 36-36-36 або 40-40-40, так не натрапите на самсунги та скоріше за вс ене натрапите на мікрон, навіть найгірший хайнікс буде кращим за інших виробників.
Последний раз редактировалось Mixx 30.12.2025 16:44, всего редактировалось 3 раза.
МОНАХ
Member

VolH: 29.12.2025 21:14 ... з Асроком - ?
► ЕссРок - це дуже часто така штука, як-то кажуть: або пан, або пропав :D . Вони або "комплектухи" "насиплять" прикольної за недорого, що їх всі біжать купувати і потім нарадуватись не можуть дійсно прикольному продукту, або на рівному місці серійний брак (це - з власного досвіду, хоч і давно було) чи інша бодяга (як от поточна далеко непоодинока проблема з кешованими "процами"). Як на мене брати ЕссРок - то треба дуже уважно відслідковувати безпроблемні, по відгуках та оглядах, конкретні моделі. Просто взяти ЩОСЬ і бути впевненим, що воно стабільно працюватиме в будь-яких випадках, як у інших "широких" брендів (за виключенням явного поодинокого браку) - то не завадить оптимістом по життю бути. Я для себе обирав "материнку", то на ЕссРок тільки заради "статистики" і порівняння дивився - "набрав я геморою повний черпак" з ЕссРоками на DDR2 і трохи на DDR3, що до кінця життя, напевно, плюватимусь...
VolH: 29.12.2025 21:14 ...B850 TUF Gaming.
► Особисто для себе я розглядав Асус як альтернативу MSI (бо з Гігабайтом - там теж часом "треба знати, куди ногу ставити").
VolH: 29.12.2025 21:14 З рендером працювати не планую, проте деякий запас мати хочеться. Думав 64ГБ, а зараз і на 32 згоден :-/ Хоча, зараз можна знайти 64Гб під 30к - витратився, поплакав і юзаеш.
► Я пів-року назад думав (і в певній мірі - міг) 2х48Гб взяти і коли б не "вперся рогами" в частоту 6400МГц, то таки взяв би 96Гб на 6000МГц. Я до того, що:
• 1. Була ситуація, коли я ще міг обирати.
• 2. Як Ви влучно написали - хоч і було дорожче, але поплакався б та потім радувався б.
► То Ви зараз у трохи схожому положенні, хоч ціни й задрані в 3+ разів; Ви також ще можете обрати, якщо не прям 64Гб, то - правильно вище написали - 48Гб: уже запас відчутний як-не-як (плюс до цього - 24Гб-"планки" зазвичай одноранкові, що, за потреби, краще піддаються налаштуванню - як мені розповідали). Якщо цей дурдом навколо ШІ і "оперативки" таки дійсно не на пару-трійку місяців, то в плані ігор такого об'єму точно має вистачити на кілька років (ну не будуть розраби і надалі тупо ліпити недо-оптимізацію і викручувати вимоги так, ніби потенційні споживачі відео-ігор мають змогу відносно вільно апгрейдитись, а не вимушені сидіти на системах з "оперативкою" 2-3-річної давності як мінімум).

► В будь-якому випадку - сама головна порада: "оперативку купуйте ВЖЕ!, щоб Ви не обрали. Над іншим ще є час подумати...
VolH: 29.12.2025 21:14 Для заліза з мого списка вистачить 850Вт? до 1000Вт - це "на виріст" + якщо є інші варіанти, за ці ж гроші, про які я не вкурсі
► Я, коли збирав свою систему, то прикидався на 5060/5070 - камради тут казали, що 850Вт вистачить надійно. Інше питання, що у мене трохи нестандартний охват - більш, ніж на 5 років; в 2027-му я планував щось із свіжих відеокарт щось пред-монструозне прикупити і я люблю з надійним запасом БЖ брати... В світлі поточних новин я, скоріше за все на найближчі кілька років "за комір візьму", а не відеокарту прийдешнього покоління, але розрахунок був саме на це.
VolH: 30.12.2025 13:40 Оце жива дискусія про пам'ять :)
:) Болюче питання для всіх, навіть тих, хто вчасно оновився або склав собі нову систему: :rotate: це ж зараз, не приведи Кром, навернеться хоча б одна з "планок", то навіть по гарантії - хто та коли її признає та обміняє?
acm_fan
HWBOT OC Team

VolH: 30.12.2025 13:40Цп: 9700х

Дайте фідбек, будь ласка.
Проц ОК.
Корпус - проще (из-за СО, если это башня будет).
БП - проще.
мама - проще.
(проще=дешевле).
ВК - лучше (за счёт того что выше).

Было бы круто понять какие игры и настройки (1080p / 4K?), то что "для работы" можно вообще опустить, потому вопрос лишь в ВК.

Отправлено спустя 3 минуты 27 секунд:
Feras: 30.12.2025 14:28а це дуже круті бп - Super Flower
Кстати да, на рынке какой-то нездоровый всплеск активности продаж этой конторы. Наличие и цены меняются сильно, можно - при мониторинге рынка - купить интересную модель за отн. скромные деньги (в профильной ветке последние страницы именно об этом):
Выбор БП
viewtopic.php?t=1036
DuckRider
Member

daesz: 30.12.2025 08:30 Про флаери не дуже зрозумів, це якийсь бренд?
G.skill flare x лінійка

Отправлено спустя 2 минуты 5 секунд:
Feras: 30.12.2025 14:28 бп від super flower вони у нас є офіційно і ціни на них стали гуманними ніж раніше , а це дуже круті бп - Super Flower 850W LEADEX VII XP PRO SERIES чи навіть на 1000 ват Super Flower 1000W LEADEX VII XP PRO SERIES вони стандарту 80 Platinum, а 850w g - 80 Gold, особливо якщо різниця у ціні буде десь гривень 300-500.
Нащо? Зараз більшість бж не від нонейм контор просто нормальні. І вся різниця що ви знайдете буде у вентиляторі, або в писку дроселів. І немає жодної причини брати суперфлавер з їх вентиляторами, коли є бікваєт
VolH
Junior

дякую всім за відповіді

По відправній збірці, чи влазить в бюджет $2к:
спойлер
Цп: 9700х - 12k
Кулер: TR Ps/Pa 120 SE (або 360 aio) -2k
Мп: asus tuf b850 plus wifi (?) - 9.5k
Вк: 9070xt (xfx mercury ?) - 36k
БЖ: msi mpg 850w (g/gs ?) - 5.5k
Корпус: cougar douface pro - 3.8k
---------------------------------
= 68.8к + ОП

Зараз буде боляче:
+ 32Gb (~15к) = влізу в $2k
+ 48Gb exceleram-у (18к) = майже влажу
+ 64Gb (27-30к) - це переліт в $300 :weep:
@Feras
також чув, що SF дуже непогані бж, і дивився на них на хотлайні (непогані ціни на них). Буду міркувати.
1000Вт - це вже з запасом на майбутній апгрейд, ну і якщо різниця незначна, бо в цю 850вт має вистачити.

@Nouriel
Не знав, що у Асуса такі проблеми з ОП. Багато гарних оглядів і відгуків про ТУФ...
Ви зараз про 850 чіпсет ASRock-у (хочу норм підтримку pcie5)?
Я писав на початку, що задумувався про мп від них, але почитавши навіть цю гілку - багато відмовлялись (їх відмовляли). Можливо вони дійсно "вогонь" для х3д, а для звичайних Х - все ок? хоча пишуть, що випадки з 9700Х також були. Що ви скажете про pro rs + wifi, чи яку б порекомендували розглянути?
* про бюджет - розписав.

@Maxx
ЦП - розумію, що різниця між процессорами що в продуктивності, що в ціні - невелика, але 9700Х "свіжіший". Тому розглядаю його.
Охолодження - значить водянка непотрібна навіть при підвищення ліміт, гарного повітря вистачить і можна зробити тихо.
МП - хочу з підтримкою pcie5, атх + якщо через кілька років захочу замінити проц - простої вистачить? Яку ви рекомендуєте розглянути для 9700х?
ВК - це капець, в кожному огляді-порівнянні виділяють різні топи- RedDevil, TUF, Mercury, Nitro... ну як тут обрати ліпше виконання)
Корпус - також подобається, якщо не "переб'є" ніякий - планую взяти його. Дякую за пораду з вертушками.
По пам'яті - такі й намагаюсь взяти, якось можна одраз при отриманні перевірити, що там без встановлення (читав, що у corsair - 5.43.01 - це Хуникс А-дай).
п.с. - Взяли би на моєму місці 48гб ехселраму за 18к?

@МОНАХ
Так, мп в них гарні - девешо й сердито, але остання лінійка шороху навела. Страшно стати +1 у статистиці погорільців.
За 48Гб - гарно що мені нагадали, але з доступних зараз тільки Ех-рам.
Ціна за 64Гб кусається, але якщо вона ще х2 зробить і хайп не пройде роками - лікті болітимуть... зараз вже болять :gigi:
Купити б оп хоча б місяць тому...

Відправлено через 48 хвилин 42 секунди:
апдейт (не бачив нових повідомлень)

@acm_fan
то что "для работы" можно вообще опустить
- :lol:
не зовсім, також память/цп під'їдає норм, але ок)
грати хочу в ААА (дум, сталкер 2, бл 4 і т.і.), в 1440р.
Які простіші варіанти розглянути, враховуючи мої потреби і персективу апргейду через 2-3 роки?
Які кращу ВК розглянути - 5070ті? 5080 матиме % приросту продуктивності < % збільшення ціни
тему х БЖ - почитаю, дякую

@DuckRider
ви писали, що кінгстон у нас один з кращих варіантів, можете щось сказати про:
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... 0bbek2-32/
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... 0bbek2-64/
Тут Хюникс, а-дай?

Відправлено через 39 хвилин 38 секунд:
На розетці ASRock pro rs + wifi по дуже гарній ціні:
https://hard.rozetka.com.ua/ua/asrock-b ... =480857739
Ризикнути? :super:
спойлер
https://en.overclocking.com/the-b850-pr ... le-killer/
acm_fan
HWBOT OC Team

VolH: 30.12.2025 22:41по дуже гарній ціні
8 299₴
Под тот проц можно вдвое дешевле.
VolH
Junior

Под тот проц можно вдвое дешевле.
і яку мп можна взяти за 4150грн під 9700х, АТХ, з вай-фаем і офф. підтримкою pcie5? :think:
acm_fan
HWBOT OC Team

Чтобы что?
VolH: 31.12.2025 00:10офф. підтримкою pcie5?
Тот же вопрос.
Nouriel
Member

VolH: 30.12.2025 22:41 Цп: 9700х - 12k
Кулер: TR Ps/Pa 120 SE (або 360 aio) -2k
Мп: asus tuf b850 plus wifi (?) - 9.5k
Вк: 9070xt (xfx mercury ?) - 36k
БЖ: msi mpg 850w (g/gs ?) - 5.5k
Корпус: cougar douface pro - 3.8k
---------------------------------
= 68.8к + ОП
це ціни найдешевші по єкаталогу. будеш купляти все в різних магазинах, деякі з них ноунейми? тоді ше накинь 1000-1500 на доставку
VolH: 30.12.2025 22:41Можливо вони дійсно "вогонь" для х3д, а для звичайних Х - все ок? хоча пишуть, що випадки з 9700Х також були. Що ви скажете про pro rs + wifi, чи яку б порекомендували розглянути?
у мене самого асрок, я б не брав собі, якшо були б проблеми.
якшо не буде ніякої додаткової периферії типу звукової карти, карти захвату, чи не шось шо вставляється в псі слот, то краще взяти матх мамку вони по 6500-7000грн, наприклад ASRock B850M Pro-A WiFi чи ASRock B850M Pro RS WiFi(різниця з першою тільки в кольорі) або трохи дорожче з кращим врм ASRock B850M Steel Legend WiFi.
Якщо все-таки атх треба то ASRock B850 Pro-A WiFi чи ASRock B850 Pro RS WiFi(те ж саме різниця тільки в кольорах) вони на 1500 -2000 дешевші асуса
всі ці мамки витримують 16 ядерні проци тому обмежень по апгрейду ніяких.
Ответить