Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

yuriy_dd: 24.12.2025 21:21а стару версію windows поставити неможливо
слушай рецепт
ставишь виртуальную машину - гугл с выбором поможет
ставишь нужную версию виндовс
под неё дрова
нужное тебе ПО

Даже у Microsoft чето было что бы на вин7 - виртуалки с вин ХР или 98 запускать с общими папками - и я запускал... а в вин10 надобность отпала и я не скажу что и как, так как только VirtualBOX для DOS пользую ибо чето в биосе матери и ЮСБ клава мыша отпадает периодически при загрузки с флешки в дос.
Вон в гугле прочитал что VirtualBox могёт помочь несчастным яблочникам приобщится к виндовс и её софту - "with version 7.1 additionally for macOS/Arm and with version 7.2 also for Windows/Arm" https://www.virtualbox.org/
yuriy_dd
Member

dext: 24.12.2025 21:27повторюю запит: надайте приклад реального, корисного коду, який часто генерує на виході a+b+c+d, бо поки це виглядає як безглузда синтетика без практичного застосування
я вам дав приклад постого коду який в однопотоці завантажить всі наявні канали памяті. Я не сумніваюсь що ви такий код не напишете, ви його навіть зрозуміти не зможете, незважаючи на всі ваші понти про асемблер
dext: 24.12.2025 21:27по перше, це ви тільки що додали
пошукайте по темі
Alexsandr: 24.12.2025 23:06Ага, при работе от батареи где вроде как производительность режется?
тестування від батареї тепер стає нечесно?
а ти що ейр взагалі без охолодження - це чесно по-вашому?
Alexsandr: 24.12.2025 23:06Чот за кеши спорите? кеши делают одно - уменьшают задержки ОЗУ.
а при випадковому доступі до пам'яті - кеш допоможе?
пс: це складне питання - треба розуміти як працюють кеші

Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
AssayMAS: 24.12.2025 23:16слушай рецепт
ставишь виртуальную машину
але ж я написав що єдина порада - це мучитись з віртуалками
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 25.12.2025 08:21
тестування від батареї тепер стає нечесно?
а ти що ейр взагалі без охолодження - це чесно по-вашому?
Охлаждение есть или нет проблема компании выпускающей железо.
Я не писал про нечестность на аккумуляторе,я писал что в реальных приложениях, даже на аккумуляторе получаем результаты не хуже. Не тестовые приложения, ареальные. А если подключить питание, то если по вашим словам производительность от акумулятора снижается (так и не проверял, лень), то с питанием эти ноуты станут быстрее мака? А есл и они быстрее, то они выгоднее. Там много вопросов, это у него яркости 300 в ноуте не хватает и все тускло, а вот в больших мониторах яркости в 250 хватает и народ пишкет, что держит её почти на минималке. Яркость на 400 реально режет глаза уже. Может чего и больше моно было бы выловить, но у ваших обзорщиков клиповое мышление, там хрен что поймешь с их сменой кадров каждую секунду.
yuriy_dd: 25.12.2025 08:21 а при випадковому доступі до пам'яті - кеш допоможе?
пс: це складне питання - треба розуміти як працюють кеші
Странный вопрос. Кеш работает с тем, что уже было в памяти стараясь найти данные которые регулярно используются или вообще подгрузить заранее данные. что с точки зрения ЦП случайный доступ, в таком случае вопрос. Т.е. есть шанс что при случайном регулярном доступе данные уже в нем будут и тогда "случайность" не играет роли. или подтягивать все время свежие данные из ОЗУ, какая-то потоковая работа, но там скорее всего асик какой-то будет полезней чем ЦП гонять. Теже звуковые карты на примере селерона 800 очень неплохо разгружали ЦП. А звук это пример "случайных" данных, когда кеширование не поможет никак ибо все время новые данные.
Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
AssayMAS: 24.12.2025 23:16слушай рецепт
ставишь виртуальную машину
yuriy_dd: 25.12.2025 08:21 але ж я написав що єдина порада - це мучитись з віртуалками
Запустить в режиме совместимости :) не зная софта чего гадать то?
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 25.12.2025 08:48Охлаждение есть или нет проблема компании выпускающей железо
о чому на х86 нема нічого потужного з пасивним охолодження? це проблема кого?
Alexsandr: 25.12.2025 08:48я писал что в реальных приложениях, даже на аккумуляторе получаем результаты не хуже
це не правда
Alexsandr: 25.12.2025 08:48то с питанием эти ноуты станут быстрее мака?
якщо додаток оптимізований під mac то буде він працювати на маку скоріше
Alexsandr: 25.12.2025 08:48Там много вопросов, это у него яркости 300 в ноуте не хватает и все тускло, а вот в больших мониторах яркости в 250 хватает и народ пишкет, что держит её почти на минималке
і часто народ ці великі монітори на сонце виносить? якщо що - ноути часто
Alexsandr: 25.12.2025 08:48Яркость на 400 реально режет глаза уже
а на сонці і 1000 може бути мало
Alexsandr: 25.12.2025 08:48Т.е. есть шанс что при случайном регулярном доступе данные уже в нем будут и тогда "случайность" не играет роли
не знаю ваші знання давайте почнемо з простого кеш розміром на 2 елементи, а ви послідовно в циклі доступаєтесь до трьох
наскільки кеш буде ефективний?
Alexsandr: 25.12.2025 08:48Запустить в режиме совместимости
не допомагає
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 25.12.2025 10:54
о чому на х86 нема нічого потужного з пасивним охолодження? це проблема кого?
Пользователей и конкуренции. Как я уже писал раньше х86 м не старались сделать особо экономными, 20ватт+- в простое считалось нормально. Сейчас получили тренд и работают над режимом простоя. получается нормально.
це не правда
На видео то правда. Не мое видео. Поэтому очень бы еще хотелось увидеть штатную эксплуатацию ноутов тех с внешним питанием. напомни сколько там циклов у аккумуляторов если гонять туда-сюда? Поэтому штатно это как раз включение внешнего питания и я так подозреваю, что будет реально быстрее этого аир?
yuriy_dd: 25.12.2025 10:54 якщо додаток оптимізований під mac то буде він працювати на маку скоріше
А если под х86? Или приложение недоступное под мак? играть можно во все ворота.
Из обсуждения "Вот что меня беспокоит - почему эта штука не сбросила частоту или не выключилась? Разве 112°C - это не слишком жарко? " мы же знаем, что чипы все же деградируют от времени и такая температура не полезна, стоит ли полный пасив таких рисков? Или через пару лет просто купить новый?
yuriy_dd: 25.12.2025 10:54 і часто народ ці великі монітори на сонце виносить? якщо що - ноути часто
На солнце у смартфонов нормальная видимость (не отличная, а нормальная) только около 1000 начинается. поэтому мак тут никак со своей яркостью не спляшет.
yuriy_dd: 25.12.2025 10:54 а на сонці і 1000 може бути мало
Но тест то в помещении был. и как в помещении жаловались на низкую яркость?
yuriy_dd: 25.12.2025 10:54 не знаю ваші знання давайте почнемо з простого кеш розміром на 2 елементи, а ви послідовно в циклі доступаєтесь до трьох
наскільки кеш буде ефективний?
Даже не зная как это работает, тут не будет однозначного ответа. алгоритмы, предвыборки, подача данных и т.п. могут сильно отличаться в работе.
Если будет a+a+a+a+b+b+a+b+a+c то это один случай, если данные будут не благоприятны, там вообще будет ноль. цикл не показывает какие элементы когда будут задействованы и может содержать условия).

не допомагає
Без знания софта ничего не поделаешь. иногда дурится иногда нет.
dext
Member

yuriy_dd: 25.12.2025 08:21 я вам дав приклад постого коду який в однопотоці завантажить всі наявні канали памяті
це вигадана синтетика без практичного/корисного змісту
Я не сумніваюсь що ви такий код не напишете, ви його навіть зрозуміти не зможете, незважаючи на всі ваші понти про асемблер
бо це синтетика вигадана вами, щоб виправдати "емейзінг", тож в котрий раз - надайте реальний, корисний код, який генерує a+b+c+d, і якщо ви такий розумний - написаний вами, це ж не сладно? :yes:
пошукайте по темі
я процитував виключно ваші дописи мені, де ви додали "аналогічний" в останню мить, коли я вас впіймав на багаторазовій брехні про "50%", маневрувати тут немає сенсу
Klon
CG graphikos fan

yuriy_dd
Підкажить як перевірений власник Мак Ос = у мене є миша з боковими кнопками, мені треба назначити на бокові кнопки на бекспейс\делейт (бо потрібно для швидкого видалення тексту\обьектів)
покопався в налаштуваннях = нічого нема, погуглів = щось за 30 баксів софт продають...
п.с. - це не троллінг, бо реально потрібно і не стискався :(
Denvys5
Member

Klon: 25.12.2025 23:08 треба назначити на бокові кнопки на бекспейс\делейт
Навіть якщо додати бінд, половина софта на яблуці навіть не знає про існування delete :horror:
Далеко ходити не треба, той же finder
AntonyKandaurov
Member

Klon
Denvys5
Ну от. Знову вам, якорям прогресу, треба розказувати про коней і трактори; :-P про гугл-майкрософт-амазон-нвідія які не дурні і вже масово по третьому колу перейшли на арм архітектуру; про браузерні тести; про 50% переваги в однопотоці; про менше 1вт споживання в stand by; про 28 годин ютуба та інші важливі і не дуже тези. А ви тут жалієтесь що на бокову кнопку щось не призначається, а ви бачили в віндовс провідник ще той тормоз а калькулятор перший запуск робить 7 секунд, га? Як вам таке? Хто життя прогрес зрозумів - той роботу х86 кинув! :rotate:
Klon
CG graphikos fan

AntonyKandaurov
мда... задав питання, а тут ви затираете про 1вт споживання і тд :facepalm: ви ще на ВР скажить бухгалтерам перейти, бо технології і тд ... :dontknow:

А функціонал миши потрібен, бо я працюю в софті, де потрібно постійно щось видяляти\підправляти\переставляти і тд = і боковий функціонал видалення файлів\букв дуже прискорює роботу .

п.с. - не бачив тормозів вінді з времен переходу на ссд\м2 :think:
AntonyKandaurov
Member

Klon
Це я вижимку юрочкиної маячні за 56 сторінок вам видав, ви отримаєте все що завгодно але не відповідь на своє питання, ще й фанатом х86 обізвуть ;)
pelia
Member

Klon: 26.12.2025 09:55 AntonyKandaurov
мда... задав питання, а тут ви затираете про 1вт споживання і тд :facepalm: ви ще на ВР скажить бухгалтерам перейти, бо технології і тд ... :dontknow:

А функціонал миши потрібен, бо я працюю в софті, де потрібно постійно щось видяляти\підправляти\переставляти і тд = і боковий функціонал видалення файлів\букв дуже прискорює роботу .

п.с. - не бачив тормозів вінді з времен переходу на ссд\м2 :think:
Ви не вловили сарказму
AntonyKandaurov
Member

pelia: 26.12.2025 11:04Ви не вловили сарказму
56 сторінок маячні ніхто читати не буде, тож не дивно що я попав під роздачу :D

Відправлено через 1 хвилину 1 секунду:
Klon: 26.12.2025 09:55п.с. - не бачив тормозів вінді з времен переходу на ссд\м2
Поспілкуйтесь з Юрою і у вас вінда зі сплячки почне по 30 секунд виходити, не те що тормоза та інше :laugh:
Klon
CG graphikos fan

AntonyKandaurov: 26.12.2025 11:04Klon
Це я вижимку юрочкиної маячні за 56 сторінок вам видав, ви отримаєте все що завгодно але не відповідь на своє питання, ще й фанатом х86 обізвуть ;)

:laugh: тоді норм )
По хдд це к Мессії = бо він краще докаже , що хдд топ :popcorn:

п.с. = ще по МакОс притензія - мені все життя затирали що в Мак Ос офігезне маштабування моніторів, а вот підключив свій доп монітор і нефіга нема , воно втупую знижає роздільну здатність, ну то ок, поставив сторонній софт який дає "суперРазрещение" = ну і там теж мило... А в вінді 125 поставив в налаштуваннях і все гуд... Вот вам і супер система.
Ще раз переконуюсь, що мак\іпад\фон дуже незручна штука якщо тебе потрібно щось сторонне, типу = "гуляй, тобі воно і не потрібно" (
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 25.12.2025 13:35напомни сколько там циклов у аккумуляторов если гонять туда-сюда?
акумулятор ноута для того і є - щоб заряджатись/розряджатись. Навіть якщо він не використовується - він все одно деградує (для точності мін деградація коли заряджений на 2/3)
Alexsandr: 25.12.2025 13:35Из обсуждения "Вот что меня беспокоит - почему эта штука не сбросила частоту или не выключилась? Разве 112°C - это не слишком жарко? " мы же знаем, что чипы все же деградируют от времени и такая температура не полезна, стоит ли полный пасив таких рисков? Или через пару лет просто купить новый?
ну епл техніка постійно тримає темп проца високою - але масових деградацій не чути
Alexsandr: 25.12.2025 13:35 Но тест то в помещении был. и как в помещении жаловались на низкую яркость?
я в приміщенні десь на 25% використовує - запасу є з головою
dext: 25.12.2025 21:41 я вам дав приклад постого коду який в однопотоці завантажить всі наявні канали памяті
це вигадана синтетика без практичного/корисного змісту
незважаючи на ваші понти з асемблером - ви не знаєте прикладів такого простого - завдання загрузити по максимуму всі наявні контролери памяті, приклади коду:
hash = hash * 33 ^ data ^ data[i+1] ^ data[i+2] ^ data[i+3];
Sum = row->col1 + row->col2 + row->col3 + row->col4;
Image processing - DSP / graphics code:
pixel = img[y][x] * k[0] + img[y][x+1] * k[1] + img[y+1][x] * k[2] + img[y+1][x+1] * k[3];
Linux kernel / driver-style MMIO access:
status = readl(regs + STAT0) | readl(regs + STAT1) | readl(regs + STAT2);
Memory allocator:
size = chunk->prev_size + chunk->size + next->size;

Контролери памяті спільні для всіх ядер - навіть якщо одне ядро читає 1-е значення - і таких ядер 10 - то воно вже може на каналів загрузити - надіюсь ви це розумієте.

Я дав відповідь на ваше питання. Тепер прошу коментарі по мому коду. Він насправді не простий. І я маю з ним проблему яку не можу вирішити. Ви зможете допомогти вирішити?

dext: 25.12.2025 21:41я процитував виключно ваші дописи мені, де ви додали "аналогічний" в останню мить, коли я вас впіймав на багаторазовій брехні про "50%", маневрувати тут немає сенсу

ну ви не вмієте читати, розуміти і шукати в темі. Але це не моя вина.

Klon: 25.12.2025 23:08Підкажить як перевірений власник Мак Ос

але я не є досвідченим користувачем МакОС - мені вона чужа, і я з нею дуже мінімально працював - хоча в силу свого підходу я знаю про неї сильно більше ніж ті хто працюють з нею довго.
Вона просто як оболонка. З своїм мак міні - я в основному працюю в SSH консолі, і мені все одно на UI

Klon: 25.12.2025 23:08у мене є миша з боковими кнопками, мені треба назначити на бокові кнопки на бекспейс\делейт (бо потрібно для швидкого видалення тексту\обьектів)

сама по собі МакОС - має дуже багато вбудованих покращень для роботи на клавіатурі. Використання мишки - це вже зло яке суттєво сповільнує вашу роботу. Спробуйте пошукати як можна робити те що ви хочете без мишки. Надіюсь ви сліпий набір вмієте?

Ну і ви робити логічно помилку - привязуючи ваші проблеми з МакОС - до АРМ проца.

Klon: 26.12.2025 09:55 п.с. - не бачив тормозів вінді з времен переходу на ссд\м2 :think:

але ви знаєте про остані проблеми що навіть File Explorer запускається дуже довго (до 5 сек) і як їх вирішила вирішити сама Майкрософт?
а може ви просто звикли що все тормозить

Відправлено через 2 хвилини 37 секунд:
Klon: 26.12.2025 14:21А в вінді 125 поставив в налаштуваннях і все гуд... Вот вам і супер система

ви просто настільки звикли до проблем Вінди що їх не помічаєте, ось таку картинку дає Вінда - перший скрін з тесту на цьому сайті:

Изображение
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 26.12.2025 14:46 акумулятор ноута для того і є - щоб заряджатись/розряджатись. Навіть якщо він не використовується - він все одно деградує (для точності мін деградація коли заряджений на 2/3)
Вопрос был сколько циклов? Если 800, через пару лет пора менять. А задача акумулятора дать прожить устройству если нет питания, а не норма. Вот смартфоны норма ибо всегда в кармане, но там и батарей сейчас около 1600 циклов держат, в отличии от ноутов.
yuriy_dd: 26.12.2025 14:46 ну епл техніка постійно тримає темп проца високою - але масових деградацій не чути
Но мы же знаем законы физики, чудес не будет никак.
Зависимость деградации микросхем от температуры экспоненциальная.
yuriy_dd: 26.12.2025 14:46 я в приміщенні десь на 25% використовує - запасу є з головою
о чем и речь. А на видео яркости мало говорит, тускло.
yuriy_dd: 26.12.2025 14:46 Контролери памяті спільні для всіх ядер - навіть якщо одне ядро читає 1-е значення - і таких ядер 10 - то воно вже може на каналів загрузити - надіюсь ви це розумієте.
А кто сказал, что значение нужное лежит в свободном контроллере? может оно в уже занятом другим контроллером месте. Опять же как поведет себя предвыборка (скорее всего никак).
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 26.12.2025 15:30Вопрос был сколько циклов? Если 800, через пару лет пора менять
а щось поміняв в одному після 10 років
Alexsandr: 26.12.2025 15:30 Но мы же знаем законы физики, чудес не будет никак.
де є закон що 110 для кремнію - це зло?
Alexsandr: 26.12.2025 15:30 Зависимость деградации микросхем от температуры экспоненциальная.
я теж чув, і стараюсь тримати в збірках які я роблю понижче. Але я впевнений що інженери Епл знають краще за мене. Плюс - Епл несе за це відповідальність - як фінансову, так репутаційну.

От ви готові нести відповідальність за свої слова?
Alexsandr: 26.12.2025 15:30А на видео яркости мало говорит, тускло
де цей фрагмент? я такого не чув
Alexsandr: 26.12.2025 15:30А кто сказал, что значение нужное лежит в свободном контроллере? может оно в уже занятом другим контроллером месте
кожен контролер може доступитись до всієї РАМ. Так що я не зрозумів про що ви.
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 26.12.2025 15:43
а щось поміняв в одному після 10 років
Ага, ошибка выжившего всегда работает. так или иначе дают ограниченное количество циклов батареи. Если она будет работать при жаре (нагрузка на ЦП), проживет меньше и наоборот.
yuriy_dd: 26.12.2025 15:43 де є закон що 110 для кремнію - це зло?
А сам как думаешь? Почему раньше на более толстых техпроцессах старались держать температуру меньше? деградация растет при температуре. Кстати, сумеешь найти расчетное время ЦП в текущих реалиях, как и микросхем? Оказывается очень редкая информация сейчас.
yuriy_dd: 26.12.2025 15:43 я теж чув, і стараюсь тримати в збірках які я роблю понижче. Але я впевнений що інженери Епл знають краще за мене. Плюс - Епл несе за це відповідальність - як фінансову, так репутаційну.
инженеры делают что маркетологи сказали. Возможно компромиссом вышли на какое-то решение. Но какое запланированное время работы при полной температуре?
yuriy_dd: 26.12.2025 15:43 От ви готові нести відповідальність за свої слова?
За законы физики? Странный вопрос.

ScienceDirect (февраль 2025): В статье «Thermal management enhancement of electronic chips» подтверждается, что 55% всех отказов электроники вызваны именно температурой, а каждые 10 °C повышения температуры снижают надежность чипа на 50%.
Именно поэтому старые ЦП и системники все еще в работе и именно поэтому у меня сдохло несколько материнок при активной работе с SATA
Alexsandr: 26.12.2025 15:30А на видео яркости мало говорит, тускло
yuriy_dd: 26.12.2025 15:43 де цей фрагмент? я такого не чув
все там. меня эти клиповые ролики бесят.
yuriy_dd: 26.12.2025 15:43 кожен контролер може доступитись до всієї РАМ. Так що я не зрозумів про що ви.
Вопрос, зачем нам делать много планок памяти под контроллеры?, если к одной планке в любое место может одновременно успешно обращаться много контроллеров. Скорость же расти будет, а в замен улучшим проводку до памяти и она будет на более высоких частотах.
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 26.12.2025 16:05Почему раньше на более толстых техпроцессах старались держать температуру меньше?
може тому що існує прогрес?
Alexsandr: 26.12.2025 16:05Но какое запланированное время работы при полной температуре?
мені все одно. Як зроблять так і буде. Швидкий АРМ може працювати від пасивного - х86 - не може, це головне, але про це ви чомусь не хочете говорити
Alexsandr: 26.12.2025 16:05 От ви готові нести відповідальність за свої слова?
За законы физики? Странный вопрос.
ясно, не готові
Alexsandr: 26.12.2025 16:05Вопрос, зачем нам делать много планок памяти под контроллеры?, если к одной планке в любое место может одновременно успешно обращаться много контроллеров. Скорость же расти будет, а в замен улучшим проводку до памяти и она будет на более высоких частотах.
важливе щоб мати побільше контролерів - щоб вони змогли обслужити потреби ядер, і щоб проц не простоював
dext
Member

yuriy_dd: 26.12.2025 14:46 незважаючи на ваші понти з асемблером - ви не знаєте прикладів такого простого - завдання загрузити по максимуму всі наявні контролери памяті, приклади коду:

Код: Выделить всё

hash = hash * 33 ^ data[i] ^ data[i+1] ^ data[i+2] ^ data[i+3];
ну шо, поїхали розмотувати вашу пихату самовпевненість :rotate:

- data[i..i+3] буде завантажений за 1 (одну), максимум 2(дві) операції тому що сучасні ЦП читають не байтами, а Cache Line (64 байти)
- в DDR5 дані вичитуюся рядками (Burst Length) в 64 байти, це було зроблено для співпадіння з Cache Line
- підчас вичитування даних лише один MC фізично може тримати Bank/ROW відкритим
- майже гарантовано спрацює prefetcher, який підвантажить і наступні байти в кеш для наступних викликів
тож тут буде активним лише 1 MC :learn:

аналогічно для інших прикладів, окрім хіба що

Код: Выделить всё

size = chunk->prev_size + chunk->size + next->size;
тут може бути 2 MC якщо next та chunk в різних ROW/Cache Line
Я дав відповідь на ваше питання. Тепер прошу коментарі по мому коду. Він насправді не простий. І я маю з ним проблему яку не можу вирішити. Ви зможете допомогти вирішити?
- це не відповідь а хаотичний grep по коду
- вочевидь без розуміння як коду, так і як з ним працює ЦП
- для мене цей код не простий, а примітивний
- можете не дякувати за безкоштовний лікбез B-)
ну ви не вмієте читати, розуміти і шукати в темі. Але це не моя вина.
мені не цікаво, що ви писали іншим, головне те, що ви мені особисто постійно та бездоказово брешете про 50% як ... фанат? О це новина :D
Ответить