Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

о як фанати віндовс завізжали коли правду почули

повторюю - дивитись з 10:48
Z440_User
Member

Alexsandr: 23.12.2025 22:21 Ясно. Для браузеров там вообще куча непонятного. Самое интересное, на разных системах разные ролики проигрываются на одинаковых браузерах. Самое загадочное, что на более старой системе работает, на новой ни один не показал. Ничего не понял, но как тест для браузеров тоже интересный.
Як було світло, по скачував деякі семпли та подивився як воно грається на Gentoo з E5-2690 та RX580, те що вписувалося в апаратні можливості відео-кодеку гралося апаратно, ЦПУ показував 0,0% завантаження, amdgpu_top показувало завантаження decode. ffmpeg кодекі+mpv плеєр.
Але деякі семпли гралися комбіновано, завантаження CPU висіло на 20-25% та блок decode на GPU завантажений був на 100%, картинка плавна, розсинхрону аудіо/відео не відбувалося.
Ну і над декількома семплами на одинці пихтів CPU, завантаження 95-100%, відеокарта 0,0%, зображення іноді смикалось, траплявся розсинхрон аудіо/відео.

А то дав посилання на семпли для перевірки апаратних спроможностей заліза (не в браузері, а offline) щоб не тягнути 30+ГБ торенти, а сам їх ще не бачив. :gigi:
dext
Member

yuriy_dd: 24.12.2025 06:06 будь-які обчислення?
не будь-які, далеко не будь-які, тож надайте реальний, корисний код що генерує таке
yuriy_dd: 24.12.2025 06:06 іграм треба мало швидких ядер
яку проблему вирішує 3D кеш?
точно не кількості каналів пам'яті
виходить що ви тестували на різних процесах з однаковою кількістю ядер але різною кількістю каналів пам'яті
які моделі?
є тести на pro/max, де збільшення ПЗ вдвічі не дає значного приросту продуктивності в тому ж Cinebench, ви повинні це знати
бо не доложили і треба все робити самому?
АРМ дає все і відразу
це називається DIY, фанатам одноразових коробочок не зрозуміти :dontknow:
але ддр3, 4, 5 - демонструє ріст частоти і зростання таймінгів
як ви це поясните?
в мережі достатньо оглядів ігор на цю тему, відкривайте для себе нове
в Cinebench 2024
який і близько не дає 50% від подвоєння каналів пам'яті тож це звичайна, "нефанатична", брехня
AntonyKandaurov
Member

Головне аби фанат емезінга не почав візжати коли епл зробить фінт вухами і його попередні арм коробки стануть цеглинами, як це сталося з маками на інтелі :)

Відправлено через 8 хвилин 36 секунд:
dext
Тут весь топік від Юрія - суцільна фанатична маячня, тож ставтесь до цього всього із прагматичним скептицизмом.
yuriy_dd
Member

dext: 24.12.2025 10:43яку проблему вирішує 3D кеш?
точно не кількості каналів пам'яті
оце і все що ви змогли відповісти?
відразу видно що у вас дуже сильні знання :lol: :lol:
dext: 24.12.2025 10:43в Cinebench 2024
який і близько не дає 50% від подвоєння каналів пам'яті
модель проца, к-ть каналів, результат?
буду вчити вас думати та аналізувати
Z440_User
Member

Підсумок цього топіку:
х86 - застаріле, середньої паршивості але:
- Повний DIY, що тобі потрібно те і зібрав вибравши з безлічі CPU+Motherboard+RAM+Video+Soundcard+...уся можлива та існуюча переферія;
- Робиш що хочеш, хоч сервер, хоч мультимедіа десктоп, хоч workstation, хоч "сам придумай що";
- Безліч варіантів OS та програмного забезпечення;
- Можливість існування в перманентному upgrade, просто оновлюючи/додаючі/прибираючі окремі елементи ПК час від часу за потреби.

ARM - прогресивне але SoC. Що тобі зробили тим і користуєшся. Це суто точковий вузьконаправлений інструмент.
- Єдиний повноціний DESKTOP на ARM це коробочки від Apple, без можливості апгрейду, розширення, зміни з відсутнім вибором OS, обмеженим переліком ПЗ, обмеженим функціоналом з причин закритої екосистеми та API розробленої суто під чип Apple Silicon.

ARM поза межами Apple на сьогодні не придатні для повноцінного десктопу.
- Серверні ARM орієнтовані на сервери і не мають на борту розширень та блоків для мультимедії яка потрібна хом'ячку для ігоря/кіношечкі/музичкі/ютупчіку. А відповідно і софту немає на що спиратися окрім як на звичайні неоптимізовані для такої роботи ARM ядра. серверний форм-фактор материнських плат, наявність PCI-E скоріш за все не означає що в нього можна запхати відеокарту.
- Плати з Малинкою або чимось накшталт RK3588 - занадто дохлі для десктопної мультимедіа.

Це ми ще не торкнулись підтримки софтової, а також залізячної (звукові карти, принтери, ігрова переферія, "інженерна" переферія (3Д принтери, ЧПУ, Осцилографи-мікроскопи, OBD-сканери...)

Так що End-user пристрої на ARM сьогодні це або коробочки від Apple, або смартфони. І вони всі закрита та обмежена пісочниця.

Все інше суто вузьконаправлене, вузькоспеціалізоване обладнання.

Коротше, ARM-залізо може і цікаве, прогресивне та потужне, але оточуюча IT-інфраструктура та гнучкість і необмеженність х86 все одно поки що рулить...
dext
Member

yuriy_dd: 24.12.2025 11:07 оце і все що ви змогли відповісти?
відразу видно що у вас дуже сильні знання :lol: :lol:
тема розмови яку ви задали - "емейзінг" контролери пам'яті, без яких життя немає, тож це коректна відповідь в контексті теми.

плюс вже на котрий запит - ви так і не надали прикладу реального, корисного коду, де часто використовується a+b+c+d, чи варто взагалі очікувати?

як надасте код - я вам покажу, як отримати assembly listing та поясню інструкції з нього (чого ви зробити без підказок не зможете -- це при умові, що ви взагалі розумієте assembler, в чому все більше сумнівів), і тоді будете мати право відійти від теми, обіцяю B-)
модель проца, к-ть каналів, результат?
буду вчити вас думати та аналізувати
про 50% в Cinebench при збільшенні каналів стверджували саме ви, на чому це засноване, де заміри/докази, ви ж це не видумали?

Відправлено через 11 хвилин 10 секунд:
AntonyKandaurov: 24.12.2025 10:52 Тут весь топік від Юрія - суцільна фанатична маячня, тож ставтесь до цього всього із прагматичним скептицизмом.
Нести маячню на технічному форумі - не комільфо, потрібно виправляти :nunu:
yuriy_dd
Member

яке ж лайно сучасні дешеві віндовс ноути - відео для розігріву задів:

Відправлено через 2 хвилини 31 секунду:
dext: 24.12.2025 15:43як надасте код - я вам покажу, як отримати assembly listing та поясню інструкції з нього (чого ви зробити без підказок не зможете -- це при умові, що ви взагалі розумієте assembler, в чому все більше сумнівів), і тоді будете мати право відійти від теми, обіцяю
якщо хочете щось по ділу сказати - дайте відповідь на моє повідомлення:
viewtopic.php?p=4061401#p4061401
dext: 24.12.2025 15:43про 50% в Cinebench при збільшенні каналів стверджували саме ви
де я таке казав?
Grava
Member

yuriy_dd: 24.12.2025 15:58яке ж лайно сучасні дешеві віндовс ноути
Оце новина! :D
pelia
Member

yuriy_dd: 24.12.2025 15:58 яке ж лайно сучасні дешеві віндовс ноути
Але як, Холмсе?
dext
Member

yuriy_dd: 24.12.2025 15:58 якщо хочете щось по ділу сказати - дайте відповідь на моє повідомлення:
не відхиляйтесь від теми: надайте код, якому прямо дуже потрібно виконувати a+b+c+d, що ви надали як приклад необхідності додаткових каналів пам'яті, це ваш приклад, надайде йому підтвердження з існуючого, реального, корисного коду
де я таке казав?
погано з утриманням контексту, бо "уніфикована" "емейзінг" пам'ять замінила справжню? :gigi: нагадаю ланцюжок, це не складно:
yuriy_dd: 23.12.2025 22:59 нагадаю не просто швидкий, а на 50% швидше
і цей розрив лише зростатиме
x86 ніколи не наздожене
dext: 23.12.2025 23:08 тобто збільшення каналів з 2/4 до 8+ дає прискорення лише на 50%? Якісь не дуже перспективи, ну і надайте приклад практичної задачі з цим випадком, щоб довести хоча б ці +50%
yuriy_dd: x86 фанати розганяють і проц і пам'ять щоб отримати + 1% FPS а тут цілих 50%
в CP2077 чи невідомих графіках в браузері?
yuriy_dd: в Cinebench 2024
тож або підтвердження, або це дезинформація, яку ви тут розносили, неодноразово

Відправлено через 10 хвилин 42 секунди:
Z440_User: 24.12.2025 13:18 - Єдиний повноціний DESKTOP на ARM це коробочки від Apple
Як прошити PLCC44 або організувати RAID0/1/5/6 на цьому "повноцінному"? Питання риторичне, відповідати на нього не потрібно :rotate:
waryag
Member

yuriy_dd: 23.12.2025 15:55спільне в них архітектура АРМ
відмінність така точно як десктопних і серверних x86 процесорів
уважиш на цю тему нема претензій до x86?
Відверта брехня. У інтел сервера і десктоп використовують одну архітектуру з первними нюансами, а АМД, починаючи з зен2, буквально використовує в десктопі і серверах одні й ті ж чиплети з ядрами.

При цьому інтел і АМД в цілому сумісні по софту, на відміну від, скажімо, від М4 і гравітону.
AntonyKandaurov
Member

yuriy_dd: 24.12.2025 15:58яке ж лайно сучасні дешеві віндовс ноути
Христофоре, ти відкрив Америку! :gigi:

Відправлено через 2 хвилини 55 секунд:
yuriy_dd: 23.12.2025 15:55відмінність така точно як десктопних і серверних x86 процесорів
Ммм, у нас вже і х86 процесори різні. То треба розділяти на фанатів серверних х86 і массмаркет х86 бо якось несправедливо виходить :think:
yuriy_dd
Member

dext: 24.12.2025 17:44не відхиляйтесь від теми: надайте код, якому прямо дуже потрібно виконувати a+b+c+d, що ви надали як приклад необхідності додаткових каналів пам'яті, це ваш приклад, надайде йому підтвердження з існуючого, реального, корисного коду
можливо ви не розібрались - але це і є приклад одно-поточного коду який максимально грузить память
спробуйте розібратись
dext: 24.12.2025 17:44нагадаю не просто швидкий, а на 50% швидше
я казав що М4 на 50% швидший за аналогічно х86
я не казав що це завдяки лише багато канальності памяті
waryag: 24.12.2025 17:46 При цьому інтел і АМД в цілому сумісні по софту, на відміну від, скажімо, від М4 і гравітону.
насправді х86 код - так само не сумісний якщо ви будете компілювати самостійно з опціями компіляції, а не використовувати скомпільований для мінімально підтримуваного проца
AssayMAS
Member

yuriy_dd: 24.12.2025 06:06вертайтесь на землю - в однопотоці М4 швидший на 50% за конкуруючі х86 М5 ще швидший
так и запишем пациент отрицает реальность и что вещи стоят денег и за Адын яблоко с м4 MAX (с м5 в рознице не нашел) можно ноут с 5090 на i9 купить... во сколько раз он будет быстрее яблока зависит от условий тестирования...
а если обычный ПК взять - то можно за цену ноута с м4 и 2-3 с подобным быстродействием обычных ПК взять.
Я понимаю что яблочников кормили калом десятилетиями, и последние процы выглядят на фоне предыдущего как "аукцион невиданной щедрости" - но в сравнении с процами от Интел или АМД нету ВАУ эффекта. За теже деньги суммарного быстродействия меньше - пусть и можно найти задачи где +50% на ядро у яблока. Но опять из за разности архитектур тесты примерные...
waryag
Member

yuriy_dd: 24.12.2025 21:01насправді х86 код - так само не сумісний якщо ви будете компілювати самостійно з опціями компіляції, а не використовувати скомпільований для мінімально підтримуваного проца
Навіщо мені щось компілювати чи шукати потрібну версію, якщо воно просто працює і так?

На ПК я спокійно запускаю програми бог знає яких років, коли сучасне залізо і вінда не були навіть у проєкті.
На АРМ смартфоні крок вправо-крок вліво від сучасного мейнстриму - і система тебе посилає.
yuriy_dd
Member

AssayMAS: 24.12.2025 21:06и за Адын яблоко с м4 MAX
не рекомендую і не розумію тих хто купує топові иакбуки
як рекомендую макбукиейр + мак студіо

Відправлено через 1 хвилину 54 секунди:
waryag: 24.12.2025 21:17На ПК я спокійно запускаю програми бог знає яких років
в мене дуже багато програм перестало працювати
а стару версію windows поставити неможливо
так що - мимо
напевне ви мені порекомендуєте мучитись з віртуалками
dext
Member

yuriy_dd: 24.12.2025 21:01 можливо ви не розібрались - але це і є приклад одно-поточного коду який максимально грузить память
спробуйте розібратись
повторюю запит: надайте приклад реального, корисного коду, який часто генерує на виході a+b+c+d, бо поки це виглядає як безглузда синтетика без практичного застосування (окрім виправдання "емейзінгу")
я казав що М4 на 50% швидший за аналогічно х86
я не казав що це завдяки лише багато канальності памяті
- по перше, це ви тільки що додали
- по-друге, власна пам'ять вас знову підводить і ви стабільно втрачаєте контекст, тому нагадаю:
yuriy_dd: 1е ядро проца хоче порахувати вираз:
a + b + c + d
логічно що йому для цього треба считати значення цих чотирьох комірок
цікаво який проц зробить цю задачу швидше - той що має 2 канали чи той що має 8+ каналів?
dext: Чудовий теоретичний приклад у вакуумі. А тепер давайде реальну задачу з корисним результатом на виході, де ЦП не вистачає 2/4 каналів і їх збільшення суттєво/пропорційно збільшує продуктивність
yuriy_dd: 23.12.2025 22:59 якраз багатоканальність доступу до пам'яті є однією з причин чому АРМ настільки швидкий
нагадаю не просто швидкий, а на 50% швидше
і цей розрив лише зростатиме
Тож або ви наводите докази 50% або балабол :dontknow:
Бо якщо виявиться, що через багатоканал у вас лише +5...10% відсотків - якось не дуже тягне на ключовий "емейзінг", чи не так?
Евгений King
Member

yuriy_dd: 24.12.2025 15:58 відео для розігріву задів
Apple то добре, продуктивність це добре, якісні матеріали добре
Але на ньому не працює добра половина софту і ігор, тому в кейсі більшості цього форуму Apple бук це просто медіа планшет, зайти в соц мережі чи фільма глянути
От тільки фільма глянути і соцмережі полистати можна і з будь-якого іншого девайсу, кратно дешевшого
Apple нішевий продукт, якщо його можливості співпадають з потребами користувача - то дійсно вибір ОК. А мені наприклад він і даром не треба, бо мені нема що на ньому робити, ютуб я найду на чому подивитись :rotate:

Тому вся ця ваша епопея який Apple класний і продуктивний то добре, але то все до одного місця, якщо цей Apple не може запустити потрібний софт/гру :laugh:
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 24.12.2025 15:58 яке ж лайно сучасні дешеві віндовс ноути - відео для розігріву задів:
Ага, при работе от батареи где вроде как производительность режется?, тягаются с яблоком по скорости. К сожалению все ваши видео это клипы с екундными интервалами. Увидеть что-то во время тестов невозможно. Нужно еще провертять температуру днища ноута, а не выхлопа вентиля.
Что загадочно, что как только уходят от теста, сразу яблоко не такое уж и шустрое в реальности.
Чот за кеши спорите? кеши делают одно - уменьшают задержки ОЗУ.
Ответить