З рами зараз тільки і чавити всі соки)) краще 5600 та 1.25man1242: ↑ 20.12.2025 07:43 Кому цікаво вийшла нова версія райзен мастер 3.0.1 з підтримкою райзенів 7000 та з доп фічами щоб вичавити з рам усі соки![]()
Новости
Последние статьи и обзоры
Простой андервольтинг 9700X и других на АМ5.
-
my4a4oc
Member
-
Filabatya
Member
bet you could squeeze alot more.
Try those: Disable SVM, IGPU, GDM.
Set the PBO to advanced, Motherboard limits, leave scalar on AUTO, do +200, and set -CO to 35.
Інтеграшку хтось відключав? Пишуть що температура без неї теж норм падає
Set the PBO to advanced, Motherboard limits, leave scalar on AUTO, do +200, and set -CO to 35.
-
МОНАХ
Member
► Цікаво... Ще ні разу на "зав'язував" РВО на "материнку"Filabatya: ↑ 23.12.2025 20:07
- спойлер
- bet you could squeeze alot more.
► SVM - вирубав, бо як кругом писали та рекомендували, не потрібен. Потім підрубав назад, так як ОС мало не щосекунди "довбалася" службами його таки увімкнути (тут потрібно було якось відповідні служби "курочати", скоріш за все...) та і віртуалки використовую "у хвіст та гриву". Правда зараз в мене задача максимально знизити вже не верхню температуру, а нижню, то варто, напевно, і тут знову поекспериментувати,
- спойлер
- бо на днях багато копирсався і мучився з налаштуванням віртуальних ОС: все, що до 8-ї "вінди" - більш-менш нормально, а от Лінукси, 10-ка та 11-ка - прям біда-бідою, поки всі оці віртуальні системи ("проц", ОС і сама "віртуалка") понакомбінуєш між собою у правильному співвідношенні
. Ледь щось налаштував... коротше кажучи, апаратна віртуалізація в моєму випадку "йде лісом" поки що.
-
proos
Member
Filabatya
У меня отключена, не заметил чтобы сильно упала температура. Вот из за чего реально упала температура, так это от биоса, если сравнивать версию релиза и последнюю, градусов 10 минус
Отправлено спустя 3 минуты 6 секунд:
man1242
Выше писали что этим лучше не пользоваться
У меня отключена, не заметил чтобы сильно упала температура. Вот из за чего реально упала температура, так это от биоса, если сравнивать версию релиза и последнюю, градусов 10 минус
Отправлено спустя 3 минуты 6 секунд:
man1242
Выше писали что этим лучше не пользоваться
-
LynxyOne
Junior
Панове. Є р9 9900х, сасус рог б850е. Вчора зібрав збірочку (перейшов з р7 5800х) і шліфонув AMD RYZEN Master. Поки було електрохарчування воно мені прогнало свої курви і виставило -50. Чи я не туди дивлюсь чи мене обманюють?
-
Filabatya
Member
LynxyOne
шикарний екземпляр вітаю
шикарний екземпляр вітаю
-
LynxyOne
Junior
Я так розумію що цей амудє-рузен-мастер чисто півтори години в носі довбався і з довідника "стеля" намалював мені рендомні значення?
Я так розумію, що треба лапками через біос ставити рво-курву на, умовно, -20, через осст в режимі павер гоняти годинку тест і якщо все ок, то може і на -25 і далі, до поки тести не почнуть видавати помилки?
-
Filabatya
Member
LynxyOne
то якась фігня ті -50) я просто врубав мінус 30, відрубав графон процесорний, пройшов один тест аіди на пів годинки і юзаю собі спокійно під експо на 6К
в неті купа інфи, як базовий андервольт зробити
man1242
може 25)
то якась фігня ті -50) я просто врубав мінус 30, відрубав графон процесорний, пройшов один тест аіди на пів годинки і юзаю собі спокійно під експо на 6К
в неті купа інфи, як базовий андервольт зробити
man1242
може 25)
Последний раз редактировалось Filabatya 13.01.2026 00:58, всего редактировалось 1 раз.
-
man1242
Member
Вимикання графічного процесора нічого не дає для стабільності курви, єдине що вплине то тільки температури роботи кристалу та лотерея з коробки. Тестив особисто у ОССТ цпу авто, бували падіння в моєму випадку -30 після 2х годин тесту тому потрібно ганяти, грав у бф з мінус 30 пару днів потім зустрів графічні артефакти та зрозумів що курва дає жару, зараз сиджу на -20 вже більше 200 годин питань немає.Filabatya: ↑ 13.01.2026 00:47 LynxyOne
то якась фігня ті -50) я просто врубав мінус 30, відрубав графрон процесорний, пройшов один тест аіди на пів годинки і юзаю собі спокійно![]()
в неті купи інфи як бащовий андервольт зробити
-
AndP
Member
я обычно с - 30 начинаю. В твоем случае, прийдется гонять на -20, затем на -25. Зачем?LynxyOne: ↑ 13.01.2026 00:44
Я так розумію, що треба лапками через біос ставити рво-курву на, умовно, -20, через осст в режимі павер гоняти годинку тест і якщо все ок, то може і на -25 і далі, до поки тести не почнуть видавати помилки?
-
Grava
Member
Не фігня. Мій 7700 теж може -50, і навіть -60 біос дозволяє ставитиFilabatya: ↑ 13.01.2026 00:47то якась фігня ті -50)
-
Filabatya
Member
Grava
І що можна навіть якусь гру пограти на такій курві шаленій?
І що можна навіть якусь гру пограти на такій курві шаленій?
-
Grava
Member
Filabatya
Не просто пограти, я все в prime95 тестував і зараз в мене все так працює вже сьомий місяць без жодної помилки.
Не просто пограти, я все в prime95 тестував і зараз в мене все так працює вже сьомий місяць без жодної помилки.
-
МОНАХ
Member
► ... Забув відписатись...
► Вимкнення IGPU - практично не дало ніякого результату (на якийсь період, судячи з моніторингу, температура навіть піднялася на тривалий період на 1-2 градуси, але це виявилася похибка моніторингу). Вимкнення SVM - навпаки, дало постійний мінус на 1,5-2 градуси, але в зв'язку з безкоштовністю VMware Workstation Pro - перейшов повністю на дане ПЗ, щоб уникнути візуальних тормозів лагів на окремих гостьових машинах, то ввімкнув назад, так як зниження температури на грані похибки.
► Температури простою гарно гріє ЕХРО "оперативки" вкупі з перемиканням частот "проца" в режим 1:1, але тут - це вже вимушене зло...
► Вимкнення IGPU - практично не дало ніякого результату (на якийсь період, судячи з моніторингу, температура навіть піднялася на тривалий період на 1-2 градуси, але це виявилася похибка моніторингу). Вимкнення SVM - навпаки, дало постійний мінус на 1,5-2 градуси, але в зв'язку з безкоштовністю VMware Workstation Pro - перейшов повністю на дане ПЗ, щоб уникнути візуальних тормозів лагів на окремих гостьових машинах, то ввімкнув назад, так як зниження температури на грані похибки.
► Температури простою гарно гріє ЕХРО "оперативки" вкупі з перемиканням частот "проца" в режим 1:1, але тут - це вже вимушене зло...
-
AndP
Member
результаты тестов производительности есть? Дело в том что, у меня после - 30 идет падение производительности, хоть и стабильность полная на - 40 (ниже не пробовал). Лучшие результаты, именно на - 30.Grava: ↑ 13.01.2026 09:35
-
NST1983
Member
Як у вас веде OCCT CPU+MEM AVX 512 при таких "курвах"?) 
-
Grava
Member
В мене до -50 включно норм. З -60 теж стабільно, але ефективна частота у тестах (як і результати) не росла після -50. Можливо на -60 вже швидкодія трохи падала, бо коли результати перестали рости забивна cinebench і тільки прогнав тест на стабільність.AndP: ↑ 13.01.2026 17:16Дело в том что, у меня после - 30 идет падение производительности
Можу годинку прогнати коли світло буде якщо цікавоNST1983: ↑ 13.01.2026 18:05Як у вас веде OCCT CPU+MEM AVX 512 при таких "курвах"?)
Відправлено через 2 години 39 хвилин 38 секунд:
NST1983
- спойлер
-
silent01
Member
Дуже гарний результат. А яка у вас термопаста? Бо в мене також 7700, але -40 курв і +200 пбо, під кулером дарк рок 5 про, а температура під час тесту середня 68+- під час тесту, але буст до 5.5ггц максимально.Grava: ↑ 13.01.2026 22:30В мене до -50 включно норм. З -60 теж стабільно, але ефективна частота у тестах (як і результати) не росла після -50. Можливо на -60 вже швидкодія трохи падала, бо коли результати перестали рости забивна cinebench і тільки прогнав тест на стабільність.AndP: ↑ 13.01.2026 17:16Дело в том что, у меня после - 30 идет падение производительностиМожу годинку прогнати коли світло буде якщо цікавоNST1983: ↑ 13.01.2026 18:05Як у вас веде OCCT CPU+MEM AVX 512 при таких "курвах"?)Хоча мені здається його я теж ганяв і все було норм.
Відправлено через 2 години 39 хвилин 38 секунд:
NST1983
- спойлер
- Знімок екрана 2026-01-13 221924.png
Последний раз редактировалось silent01 13.01.2026 23:05, всего редактировалось 1 раз.
-
Grava
Member
DOW CHEMICAL TC-5550silent01: ↑ 13.01.2026 23:02температура
-
silent01
Member
Дякую, треба буде спробувати. Результат від переходу з ноктуа NH1 на арктик МХ6 був краще на 3 градуси на користь мх6. Цікаво який буде виграш від мх6 на 5550.