Новости
Последние статьи и обзоры
Above 4G Decoding не вимикається в BIOS
-
QFlash
Member
Доброго часу. Можливо хто чимось допоможе з приводу питання. Не можливо вимкнути функцію Above 4G Decoding на Gigabyte Z370PD3. Тобто переводжу на disable в BIOS зберігаю і перезапуск все рівно включено, через це не можливо ввімкнути CSM, бо тоді в BIOS не попадеш і система перестане загружатись. Все перепробував, не допомагає і в AMIBCP виключав по барабану, всі інші налаштування працюють і можна зберігати та правити в AMIBCP та в BIOS.
Ця опція ввімкнена по замовчуванню і просто не вимикається наскільки зрозумів.
Як можна виправити цю проблему? Дякую.
Ця опція ввімкнена по замовчуванню і просто не вимикається наскільки зрозумів.
Як можна виправити цю проблему? Дякую.
-
PowerFulls
Member
Переведіть систему на UEFI/GPT та й все, вже час забувати про csm, в гуглі повно інструкцій як конвертувати без втрати даних, якщо коротко це конвертація диска в gpt та створення uefi загрузчика
-
QFlash
Member
Ну так давно все в UEFI, мені потрібно інколи CSM, деякі програми є на флешці що в UEFI не працюють, потрібен DOS.PowerFulls: ↑ 19.12.2025 14:41Переведіть систему на UEFI/GPT
Думаю напевно BIOS кривий. Питав у сапорта Gigabyte, це не швидко відбувається, тому тут запитую, може хтось з такою проблемою стикався і зміг вирішити.
Розумію що є старіший BIOS і він працює, проте хотілося б новішої версії, та і бажання вирішити проблему.
-
PowerFulls
Member
Знаючи гігу, не дивно що біос косячний. Спробуйте встановити старіший, увімкніть csm, та оновіться на останній. Головне перевірте щоб цп підтримувався старішим
-
QFlash
Member
Не працює, всякі способи пробував які знаю і які не знаю. Цей BIOS новий 2025р. із виправленями безпеки, швидше випросив у сапорта бо на сайті немає тепер вирішив його потестити і такий косяк. Я писав їм, але це не швидкий процес.PowerFulls: ↑ 19.12.2025 16:26Спробуйте встановити старіший, увімкніть csm, та оновіться на останній. Головне перевірте щоб цп підтримувався старішим
На старому BIOS все норм.
-
PowerFulls
Member
Не пробували без дискретної гпу або старою що без підтримки uefi? бівіс повинен би сам скинути на csm. Можливо в такий спосіб збережеться
-
QFlash
Member
Звичайно пробував не працює. Врозумінні все працює окрім вимкнення 4G. CoffeeTime, UBU, AMIBCP і подібні програми не дали результату. Можливо якщо знати як то бінарним редактором. Тому шукаю інфо.PowerFulls: ↑ 19.12.2025 16:41Не пробували без дискретної гпу або старою що без підтримки uefi? бівіс повинен би сам скинути на csm. Можливо в такий спосіб збережеться
Відправлено через 5 хвилин 11 секунд:
PowerFulls
А якщо включити CSM і буде включено 4G (по іншому не буде) то система просто не стартує, тобто в BIOS не пускає.
-
PowerFulls
Member
4g по нормальному виключаеться коли вімкнути csm. Прочитав тут про останній біос, у вас Resizable-BAR вимкнутий? Можливо він не дає вимкнути 4g бо вони зв'язані
-
QFlash
Member
PowerFulls
Тут дуже цікаво, по замовчуванні CSM на enable, а 4G не зрозуміло як виставлено ніби disable, проте увімкнуто постійно в самій системі BIOS.
Але по факту так не має бути CSM і 4G не можуть разом працювати при запуску PC.
Відправлено через 5 хвилин 41 секунду:
Тут дуже цікаво, по замовчуванні CSM на enable, а 4G не зрозуміло як виставлено ніби disable, проте увімкнуто постійно в самій системі BIOS.
Відправлено через 5 хвилин 41 секунду:
Я так зробив: оскільки в BIOS не потрапити при запуску то вимкнув CSM в AMIBCP, прошив його, і вже вимикаю 4G в самому BIOS, воно вимикає, але при збереженні налаштувань і перезапуску знов в enable, звісно rebar вимкнено. Я ж кажу все працює окрім 4G яке неможливо вимкнути ніяк.PowerFulls: ↑ 19.12.2025 17:034g по нормальному виключаеться коли вімкнути csm. Прочитав тут про останній біос, у вас Resizable-BAR вимкнутий? Можливо він не дає вимкнути 4g бо вони зв'язані
-
PowerFulls
Member
Може бути коли добавили фікс безпеки в останній прошивці то не вистачило місця та видалили/запороли модуль csm, це ж гіга, тому так
-
QFlash
Member
Все можливо, чекаю що вони скажуть, це старі материнки і support не дуже ними переймається.PowerFulls: ↑ 19.12.2025 17:11Може бути коли добавили фікс безпеки в останній прошивці то не вистачило місця та видалили/запороли модуль csm, це ж гіга, тому так
Відправлено через 3 хвилини 40 секунд:
PowerFulls
використовую AMIBCP-5.02.0034, можливо десь є новіша версія, не знайшов, не дивно, такі програми так просто не роздобудеш.
-
Ekz0rcyst
Member
В мене є материнська плата ASUS P5KPL-E s775, відповідно ніякого UEFI там і близько немає, що логічно, але от що цікаво опція "Above 4G Decoding" в BIOS є.QFlash: ↑ 19.12.2025 17:09 PowerFulls
Цей параметр можна як увімкнути так і вимкнути і він не прив'язаний до CSM, хоча і впливає на розміщення BAR-регіонів поза простором перших 4 ГБ ОЗУ.
-
QFlash
Member
Звичайно тому у Вас буде працювати, ця опція ні на що не впливає. У Z370PD3 є UEFI. Я ще швидше з приводу цікавості на старому BIOS спеціально виставляв:Ekz0rcyst: ↑ 19.12.2025 19:08В мене є материнська плата ASUS P5KPL-E s775, відповідно ніякого UEFI там і близько немає, що логічно, але от що цікаво опція "Above 4G Decoding" в BIOS є.
Цей параметр можна як увімкнути так і вимкнути і він не прив'язаний до CSM, хоча і впливає на розміщення BAR-регіонів поза простором перших 4 ГБ ОЗУ.
"Above 4G Decoding" у позицію enabled,
rebar disabled,
CSM Suported на enabled,
і... система в ступорі, тобто чорний екран і блимає курсор, в BIOS фіг попадеш, помогло лише скадання CMOS, (перехід на дефолт).
А цей новий BIOS жесть, таке враження що його з якогось майнерського ліпили.
Я вже навіть підкидав іншу флеш-мікроху BIOS у мене вона на панелі (щоб не випаювати) winbond25Q128 друга MX25L128 (система Dual-Bios) зручно, можна легко розпізнати з якої іде завантаження.
Взагалі то на цих материнках якраз майнили свого часу, а BIOS тестовий 2025р і можливо майнерський попався під руки і з нього ліпили.
-
Ekz0rcyst
Member
Насправді не до кінця зрозуміла кінцева мета.
Тобто проблема точно не в тому, що описується. Так в чому проблема насправді?
Тобто проблема точно не в тому, що описується. Так в чому проблема насправді?
-
QFlash
Member
Не можливо ніяк відключити "Above 4G Decoding" на новому BIOS, а без цього CSM (DOS) не працює. Знаю, що проблема може не моя, але хочу її вирішити тому ставлю питання. Можливо є хто на цьому розуміється і підкаже, поки немає відповіді від сапорта.Ekz0rcyst: ↑ 19.12.2025 22:43Так в чому проблема насправді?
Я нічого проти не маю, Gigabyte дуже хороша компанія, завжди купляв їхні материнки, ніколи не ламались, якість висока.
Зрештою хто мені заважає самому в цьому розібратись.
Ось такі справи.
-
Ekz0rcyst
Member
QFlash
Скидати BIOS/UEFI в дефолт пробували? Тільки не батарейкою, а перемичкою на платі.
Скидати BIOS/UEFI в дефолт пробували? Тільки не батарейкою, а перемичкою на платі.
-
QFlash
Member
Всі можливі в деякі неможливі способи не вирішують проблему. Вище описано.Ekz0rcyst: ↑ 19.12.2025 23:42Скидати BIOS/UEFI в дефолт пробували? Тільки не батарейкою, а перемичкою на платі.
Відправлено через 4 хвилини 20 секунд:
Ekz0rcyst
BIOS я по всякому правив і редагував. Єдине що не робив це правка бінарного коду, там голову зламаєш.
Можливо, скажете: ну так заший старий BIOS та і не "парся" з цього приводу. Хороше питання, але цікаво самому в цьому розібратися. Тут немає злих намірів.
Так що якось так.
-
Shpoker
Member
не помню как там обстоят дела с Z370 и цпу тех времен, но точно помню что 11 поколение процов интела уже НЕ ДАВАЛО включить цсм на интеграшке и требовало внешнюю видеокарту а ля rx560 что б работать в csm режиме (честно, еще с сандалей цсмом не пользовался, адаптировал под уефи всё что мог).QFlash: ↑ 19.12.2025 13:20Z370PD3
Где-то валяется комплект на h370, если не забуду, гляну в воскресенье, что там без внешней видяхи он мне позволяет
-
Ray2000gt
Advanced Member
Чи правильно я зрозумів, що в новому біосі прибрано можливість завантажуватись в Legacy режимі?
-
QFlash
Member
Ну дивіться, в новому BIOS (на сайті немає, він від сапорта дістався) по дефолту стоїть ввімкнена підтримка CSM і ввімкненна функція 4G Decoding що по суті абсурд, бо неможливо попасти в настройки BIOS після його прошивки, мені доводиться попередньо вимикати CSM suport через редактор AMIBCP і тоді прошивати його.Ray2000gt: ↑ 20.12.2025 00:58 Чи правильно я зрозумів, що в новому біосі прибрано можливість завантажуватись в Legacy режимі?
І навіть тоді вже коли я заходжу в BIOS оскільки попередньо вимкнув CSM в редакторі і вимикаю 4G (в самому BIOS), то при збережені і перезапуску 4G знову включена ніби я і не виключав цю дуру.
Якщо я увінкну CSM і вимкну 4G також з під системи BIOS, то все чорний екран і блимає курсор, навіть при відєднаній всій перифериї. А це означає що 4G не вимкнувся.
Скидаю CMOSом настройки це дозволяє зайти в BIOS але 4G ніяк не вимикається. Що по суті визначає некоректну роботу даної функції.
І що найбільш шкода, то це шо редактор AMIBCP виставляє 4G в позицію disabled, а по факту ця байда знову увімкнена.
AMIBCP це єдиний редактор мікропрограм що дозволяє керувати настройками BIOS по дефолту, наскільки я розумію.
От таке кучеряве то всьо.
Відправлено через 16 хвилин 26 секунд:
Тільки при чому тут rx560, ця відяха повністю підтримує UEFI.Shpoker: ↑ 20.12.2025 00:55не помню как там обстоят дела с Z370 и цпу тех времен, но точно помню что 11 поколение процов интела уже НЕ ДАВАЛО включить цсм на интеграшке и требовало внешнюю видеокарту а ля rx560 что б работать в csm режиме (честно, еще с сандалей цсмом не пользовался, адаптировал под уефи всё что мог).QFlash: ↑ 19.12.2025 13:20Z370PD3
Где-то валяется комплект на h370, если не забуду, гляну в воскресенье, что там без внешней видяхи он мне позволяет
Це якщо ви поставите відяху без UEFI і відключете в BIOS підтримку CSM то також не попадете в BIOS при старті, картинки не буде, хоча сам windows11 може запуститися і вже в ньому появиться картинка. Оскільки після мікропрограми windows бере керування PC на себе, і якщо дрова дозволять то картинка появиться тільки після перехоплення управління.
А то шо неможливо було включити CSM, то просто що він виключений по дефолту.
Інше питання, а чи не вирізали таку функцію із BIOS на Z400 и вище самі інженери
На моєму новому BIOS від сапорта CSM увімкнуто по дефолту!!!
Последний раз редактировалось QFlash 20.12.2025 03:12, всего редактировалось 17 раз.