Новости
Последние статьи и обзоры
У Windows Server 2025 додано нативну підтримку накопичувачів NVMe, наступна — Windows 11
-
Liam
Member
Предлагаю обсудить У Windows Server 2025 додано нативну підтримку накопичувачів NVMe, наступна — Windows 11
Доброго ранку, не на часі.
-
Devianne
Member
Liam: ↑ 18.12.2025 10:54 Предлагаю обсудить У Windows Server 2025 додано нативну підтримку накопичувачів NVMe, наступна — Windows 11
Підтримка в Win11 - добре
-
yurius_r
Member
Оце так новина.... Мабуть їх почали трохи "критикувати" за роботу mssql серверу. Ще для чогось використовують сьогодні Win сервери з важким навантаженням на диски?
-
Mozdev
Member
Як бы вони це зробили на пару рочків раніше, тоді було б нормально, а не тоді коли це вже не так актуально 
-
EasyMod
Member
Так, актуально вже старі добрі HDD, бо SSD тепер лише для багатіїв і корпорацій
-
waryag
Member
А як так вийшло, що її досі не було?
-
Scoffer
Member
Народ вже встиг протестувати. На звичайних ssd домашнього класу приріст від нуля до від'ємного 
Відправлено через 8 хвилин 41 секунду:
А взагалі якщо відкинути пафос в новині то відбулось ось що: мс завезла універсальний нативний нвме сторадж драйвер. Що це означає в більшості випадків? А нічого не означає. Тому що виробники ссд постачають до них свої власні нативні нвме драйвери. Натурне тестування на добровольцях це тільки підтвердило.
Якщо чесно я не знаю кому і навіщо може знадобитись не фірмовий драйвер. Може на якихось китайських ноунейм дисках чи щось типу того і буде профіт. Але на умовних самсах - ні. З іншої сторони ноунейм диски без драйвера в сервері ви це серйозно чи як?
А взагалі якщо відкинути пафос в новині то відбулось ось що: мс завезла універсальний нативний нвме сторадж драйвер. Що це означає в більшості випадків? А нічого не означає. Тому що виробники ссд постачають до них свої власні нативні нвме драйвери. Натурне тестування на добровольцях це тільки підтвердило.
Якщо чесно я не знаю кому і навіщо може знадобитись не фірмовий драйвер. Може на якихось китайських ноунейм дисках чи щось типу того і буде профіт. Але на умовних самсах - ні. З іншої сторони ноунейм диски без драйвера в сервері ви це серйозно чи як?
-
Donate
Member
Я зараз перевірив не на одному ПК не використовується якийсь драйвер від вендору. Тільки стандартний від МС...Scoffer: ↑ 18.12.2025 11:25 Народ вже встиг протестувати. На звичайних ssd домашнього класу приріст від нуля до від'ємного
Можливо в якихось випадках, але я не бачу.
-
Ekz0rcyst
Member
Scoffer
А якщо віртуалізоване середовище, типу KVM/Proxmox/VMWare?
А якщо віртуалізоване середовище, типу KVM/Proxmox/VMWare?
-
MAKKACIN
Member
А як це відобразиться на тривалості життя ссд?
Опа, чую нововведення зруйнують роботу і життя ссд) Зазвичай всі нові функції майкрософт з костилями тільки...
Опа, чую нововведення зруйнують роботу і життя ссд) Зазвичай всі нові функції майкрософт з костилями тільки...
-
Scoffer
Member
Ekz0rcyst
До віртуалізованого середовища в будь-якому випадку постачаються паравіртуальні драйвери інакше продуктивність буде ніяка і це вже питання до постачальника систем віртуалізації. А якщо ти про монопольний проброс pci-e, то не відрізняється від голого заліза.
До віртуалізованого середовища в будь-якому випадку постачаються паравіртуальні драйвери інакше продуктивність буде ніяка і це вже питання до постачальника систем віртуалізації. А якщо ти про монопольний проброс pci-e, то не відрізняється від голого заліза.
-
l-m
Member
Можливо для серверних моделей воно й правда, але для десктопних тільки Solidigm має свій фірмовий драйвер (і так, трохи він бустив швидкодію відповідно стандартного).Scoffer: ↑ 18.12.2025 11:25 А взагалі якщо відкинути пафос в новині то відбулось ось що: мс завезла універсальний нативний нвме сторадж драйвер. Що це означає в більшості випадків? А нічого не означає. Тому що виробники ссд постачають до них свої власні нативні нвме драйвери. Натурне тестування на добровольцях це тільки підтвердило.
-
Васильович
Member
Ekz0rcyst: ↑ 18.12.2025 11:58А якщо віртуалізоване середовище, типу KVM/Proxmox/VMWare?
В Proxmox VE віртуальний VirtIO SCSI контролер - поки що найшвидше рішення, якщо упустити прокидання апаратного контролераScoffer: ↑ 18.12.2025 12:03До віртуалізованого середовища в будь-якому випадку постачаються паравіртуальні драйвери інакше продуктивність буде ніяка і це вже питання до постачальника систем віртуалізації.
По темі: гарна спроба, Майкрософт, але ставити серверну вінду на голе залізо я всеодно не буду
-
Devianne
Member
в нас mssqlserver + додаток під iis працюють у парі на server 2016......yurius_r: ↑ 18.12.2025 11:05 Оце так новина.... Мабуть їх почали трохи "критикувати" за роботу mssql серверу. Ще для чогось використовують сьогодні Win сервери з важким навантаженням на диски?
-
Scoffer
Member
l-m: ↑ 18.12.2025 12:15але для десктопних тільки Solidigm має свій фірмовий драйвер
Самс теж мав для він10-, на 11 виявляється вирішив що і стандартного достатньо, я якось не слідкував за темою. В будь-якому випадку десктопу пофігу. Малоймовірно що комусь на пекарні знадобиться 64000 чергDonate: ↑ 18.12.2025 11:41Тільки стандартний від МС
Последний раз редактировалось Scoffer 18.12.2025 12:46, всего редактировалось 1 раз.
-
Ekz0rcyst
Member
Scoffer
Васильович
Окей, згоден. Все дійсно так.
Васильович
Окей, згоден. Все дійсно так.
-
Afit
Member
Тільки зрадів і хотів написати що нарешті до вінди щось корисне додали, як ви тут в коментах розвіяли все 
-
Scoffer
Member
SCSI підтримує чергу до 256 на один LUN. SATA це коцнута версія SCSI протокола, а не покращена. В nvme дисках, навіть десктопних, буде як мінімум програмний SCSI контролер, а не SATA.Обробка введення-виведення на основі SCSI не справляється, оскільки використовує модель з однією чергою, розроблену для жорстких дисків. Новіший протокол SATA підтримує чергу на 32 команди.
Afit
Та це для якихось ШІзонутих чи типу того. Більше сходу не можу вигадати софта, котрий не здуріє від таких довгих черг. Щоб ти розумів навіть в пересічному серверному навантаженні при черзі в 2 (два) вважається що вже щось йде не так і треба крутити якісь ручки, а на 20 - повний ахтунг.
-
nv_ua
Member
роби щось погано чи на хай так, потім один раз зроби добре і всі думатимуть, що ти великий молодецьwaryag: ↑ 18.12.2025 11:16 А як так вийшло, що її досі не було?
-
Ekz0rcyst
Member
Scoffer
Ну якщо відверто, то підстав для негативу теж немає, бо гірше не зробили. Принаймні на перший погляд.
Ну якщо відверто, то підстав для негативу теж немає, бо гірше не зробили. Принаймні на перший погляд.