У Windows Server 2025 додано нативну підтримку накопичувачів NVMe, наступна — Windows 11

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Devianne
Member

Підтримка в Win11 - добре :D
yurius_r
Member

Оце так новина.... Мабуть їх почали трохи "критикувати" за роботу mssql серверу. Ще для чогось використовують сьогодні Win сервери з важким навантаженням на диски?
Mozdev
Member

Як бы вони це зробили на пару рочків раніше, тоді було б нормально, а не тоді коли це вже не так актуально :gigi:
EasyMod
Member

Mozdev: 18.12.2025 11:05 не так актуально :gigi:
Так, актуально вже старі добрі HDD, бо SSD тепер лише для багатіїв і корпорацій
waryag
Member

А як так вийшло, що її досі не було?
Scoffer
Member

Народ вже встиг протестувати. На звичайних ssd домашнього класу приріст від нуля до від'ємного :D

Відправлено через 8 хвилин 41 секунду:
А взагалі якщо відкинути пафос в новині то відбулось ось що: мс завезла універсальний нативний нвме сторадж драйвер. Що це означає в більшості випадків? А нічого не означає. Тому що виробники ссд постачають до них свої власні нативні нвме драйвери. Натурне тестування на добровольцях це тільки підтвердило.
Якщо чесно я не знаю кому і навіщо може знадобитись не фірмовий драйвер. Може на якихось китайських ноунейм дисках чи щось типу того і буде профіт. Але на умовних самсах - ні. З іншої сторони ноунейм диски без драйвера в сервері ви це серйозно чи як?
Donate
Member

Scoffer: 18.12.2025 11:25 Народ вже встиг протестувати. На звичайних ssd домашнього класу приріст від нуля до від'ємного :D

Відправлено через 8 хвилин 41 секунду:
А взагалі якщо відкинути пафос в новині то відбулось ось що: мс завезла універсальний нативний нвме сторадж драйвер. Що це означає в більшості випадків? А нічого не означає. Тому що виробники ссд постачають до них свої власні нативні нвме драйвери. Натурне тестування на добровольцях це тільки підтвердило.
Якщо чесно я не знаю кому і навіщо може знадобитись не фірмовий драйвер. Може на якихось китайських ноунейм дисках чи щось типу того і буде профіт. Але на умовних самсах - ні. З іншої сторони ноунейм диски без драйвера в сервері ви це серйозно чи як?
Я зараз перевірив не на одному ПК не використовується якийсь драйвер від вендору. Тільки стандартний від МС...
Можливо в якихось випадках, але я не бачу.
Ekz0rcyst
Member

Scoffer
А якщо віртуалізоване середовище, типу KVM/Proxmox/VMWare?
MAKKACIN
Member

А як це відобразиться на тривалості життя ссд? :teacher: :puzzle:
Опа, чую нововведення зруйнують роботу і життя ссд) Зазвичай всі нові функції майкрософт з костилями тільки... :think:
Scoffer
Member

Ekz0rcyst
До віртуалізованого середовища в будь-якому випадку постачаються паравіртуальні драйвери інакше продуктивність буде ніяка і це вже питання до постачальника систем віртуалізації. А якщо ти про монопольний проброс pci-e, то не відрізняється від голого заліза.
l-m
Member

Scoffer: 18.12.2025 11:25 А взагалі якщо відкинути пафос в новині то відбулось ось що: мс завезла універсальний нативний нвме сторадж драйвер. Що це означає в більшості випадків? А нічого не означає. Тому що виробники ссд постачають до них свої власні нативні нвме драйвери. Натурне тестування на добровольцях це тільки підтвердило.
Можливо для серверних моделей воно й правда, але для десктопних тільки Solidigm має свій фірмовий драйвер (і так, трохи він бустив швидкодію відповідно стандартного).
Васильович
Member

Ekz0rcyst: 18.12.2025 11:58А якщо віртуалізоване середовище, типу KVM/Proxmox/VMWare?
Scoffer: 18.12.2025 12:03До віртуалізованого середовища в будь-якому випадку постачаються паравіртуальні драйвери інакше продуктивність буде ніяка і це вже питання до постачальника систем віртуалізації.
В Proxmox VE віртуальний VirtIO SCSI контролер - поки що найшвидше рішення, якщо упустити прокидання апаратного контролера :shuffle:

По темі: гарна спроба, Майкрософт, але ставити серверну вінду на голе залізо я всеодно не буду ;)
Devianne
Member

yurius_r: 18.12.2025 11:05 Оце так новина.... Мабуть їх почали трохи "критикувати" за роботу mssql серверу. Ще для чогось використовують сьогодні Win сервери з важким навантаженням на диски?
в нас mssqlserver + додаток під iis працюють у парі на server 2016......
Scoffer
Member

l-m: 18.12.2025 12:15але для десктопних тільки Solidigm має свій фірмовий драйвер
Donate: 18.12.2025 11:41Тільки стандартний від МС
Самс теж мав для він10-, на 11 виявляється вирішив що і стандартного достатньо, я якось не слідкував за темою. В будь-якому випадку десктопу пофігу. Малоймовірно що комусь на пекарні знадобиться 64000 черг :D
Последний раз редактировалось Scoffer 18.12.2025 12:46, всего редактировалось 1 раз.
Ekz0rcyst
Member

Scoffer
Васильович
Окей, згоден. Все дійсно так.
Afit
Member

Тільки зрадів і хотів написати що нарешті до вінди щось корисне додали, як ви тут в коментах розвіяли все :weep:
Scoffer
Member

Обробка введення-виведення на основі SCSI не справляється, оскільки використовує модель з однією чергою, розроблену для жорстких дисків. Новіший протокол SATA підтримує чергу на 32 команди.
SCSI підтримує чергу до 256 на один LUN. SATA це коцнута версія SCSI протокола, а не покращена. В nvme дисках, навіть десктопних, буде як мінімум програмний SCSI контролер, а не SATA.

Afit
Та це для якихось ШІзонутих чи типу того. Більше сходу не можу вигадати софта, котрий не здуріє від таких довгих черг. Щоб ти розумів навіть в пересічному серверному навантаженні при черзі в 2 (два) вважається що вже щось йде не так і треба крутити якісь ручки, а на 20 - повний ахтунг.
nv_ua
Member

waryag: 18.12.2025 11:16 А як так вийшло, що її досі не було?
роби щось погано чи на хай так, потім один раз зроби добре і всі думатимуть, що ти великий молодець
Ekz0rcyst
Member

Scoffer
Ну якщо відверто, то підстав для негативу теж немає, бо гірше не зробили. Принаймні на перший погляд.
Ответить