Я якраз взяв собі недавно HDD, через те, що старий помирав, а на SSD ціни стали неадекватними. Не дуже задоволений таким апгрейдом. Як тільки ціни стабілізуються, придбаю твердотільну пам'ять, а хард продам на барахолці.Tiufin: ↑ 13.12.2025 16:29Скоро ссд будут коштувати стільки, що мода на хдд повернеться. Власне, ссд ніколи і не дешевшали настільки, щоб масово витіснити хдд із ніши зберігання данних. А тепер і тим паче такого не буде.
Новости
Последние статьи и обзоры
Чутки: наступного року Samsung припинить випуск накопичувачів з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с
-
kairo
Member
-
Nekros
Member
У 24 придбав 980про 1тб за 3700грнBoKl: ↑ 13.12.2025 17:27 Те саме, в минулому році придбав 1TB 870 EVO за 4199, зараз 7629, добре хоч гарантію не порізали в магазинах.
-
Tiufin
Member
Ну я про що і кажу - різниця в ціні ще довго буде схиляти до вибору хдд, а не ссд для зберігання данних. До того ж, у ссд є така неприємна опція, як раптова смерть із неможливістю відновлення данних.kairo: ↑ 13.12.2025 18:09Я якраз взяв собі недавно HDD, через те, що старий помирав, а на SSD ціни стали неадекватними. Не дуже задоволений таким апгрейдом. Як тільки ціни стабілізуються, придбаю твердотільну пам'ять, а хард продам на барахолці.Tiufin: ↑ 13.12.2025 16:29Скоро ссд будут коштувати стільки, що мода на хдд повернеться. Власне, ссд ніколи і не дешевшали настільки, щоб масово витіснити хдд із ніши зберігання данних. А тепер і тим паче такого не буде.
Це ви нещодавно писали, що хочете ironwolf на 8тб купити? А чим не сподобався цей диск?
-
ДядяСаша
Member
А ще можна оптаном прискорити HDD.
Якось була така думка, досі лежить оптан на 16Гб і диски лежать. Але були гроші на ssd, поставив тай забив на це діло.
Якось була така думка, досі лежить оптан на 16Гб і диски лежать. Але були гроші на ssd, поставив тай забив на це діло.
-
Serfer
Advanced Member
Особисто я ще той динозавр в плані апгрейдів, думаю зовсім відмовлятися від sata інтерфейсів це ще поки зарано... Шановні форумчани, майте совість, залиште хоч 2 
-
kairo
Member
Майже завжди, це смерть контролера і дані можна відновити. А так, усі важливі дані треба бекапити.Tiufin: ↑ 13.12.2025 18:25До того ж, у ссд є така неприємна опція, як раптова смерть із неможливістю відновлення данних.
Брав спеціально 5400rpm версію, дивився характеристики шуму ітд. По факту, диск шумний, фоновий звук шпинделя чути за п'ять метрів. Коли йде запис чи читання, то взагалі пердить на повну. Тимчасово вирішив проблему засинанням диску через 3хв та вимиканням купи служб, які турбують диски. Але в цілому, викину його на ОЛХ при першій можливості.Це ви нещодавно писали, що хочете ironwolf на 8тб купити? А чим не сподобався цей диск?
-
Scoffer
Member
Вже багато років як дані шифруються контролером і відновити ні заміною контролера, ні считуванням мікросхем флешу неможливо.kairo: ↑ 13.12.2025 19:00Майже завжди, смерть контролера і дані можна відновити.
Втім, деякі хдд теж вже ступили на цей шлях.
-
n6407
Member
вижу не мало "людей из будущего" отметилось
у меня для вас 3 новости:
1.не всем нужно иметь огромную скорость- не все играют на ПК(и даже не всем кто играет нужна большая скорость)
2.(частично продолжение первой) огромное число рабочих компов просто не имеют м2 разьема и не столько из за бедности, а от того что рабочий софт в большинстве контор, за глаза работает на ссд, простеньких ссд.
3. еще и ХДД не умерли, а тут уже сата ССД заупокойную поют
поздравляю Самсунг, смотрят в будущее, часть сата ссд маркета не пропадет, "знамя подхватят" другие
1.не всем нужно иметь огромную скорость- не все играют на ПК(и даже не всем кто играет нужна большая скорость)
2.(частично продолжение первой) огромное число рабочих компов просто не имеют м2 разьема и не столько из за бедности, а от того что рабочий софт в большинстве контор, за глаза работает на ссд, простеньких ссд.
3. еще и ХДД не умерли, а тут уже сата ССД заупокойную поют
поздравляю Самсунг, смотрят в будущее, часть сата ссд маркета не пропадет, "знамя подхватят" другие
-
kairo
Member
Scoffer
Перепитав Джеміні, дійсно зараз вже не відновиш. На рахунок HDD, написав, що також зараз практично неможливо відновити.
Перепитав Джеміні, дійсно зараз вже не відновиш. На рахунок HDD, написав, що також зараз практично неможливо відновити.
-
dreikk91
Member
А по факту комп на сата ссд та на m2 nvme працює майже однаково, бо зазвичай все впирається не в лінійну швидкість, а швидкість читання/запису малих файлів
-
kairo
Member
Й будуть продавати по цінам Х2 від NVMe.n6407: ↑ 13.12.2025 19:10поздравляю Самсунг, смотрят в будущее, часть сата ссд маркета не пропадет, "знамя подхватят" другие
-
Tiufin
Member
Наскільки чув - це дуже проблемно/дорого та не завжди вдається. Бекапи треба робити, але в контексті розмови, що сата (а отже і хдд) не потрібні, то для бекапу на ссд треба ще більше грошей.kairo: ↑ 13.12.2025 19:00Майже завжди, смерть контролера і дані можна відновити. А так, усі важливі дані треба бекапити.
Ясно, шкода, що так. Виходить, це все ж таки від об'єму залежить, а не кількості обертів чи серії (Про чи звичайна), і на 8тб диски впринципі помітно шумніші, ніж на 4тб.kairo: ↑ 13.12.2025 19:00Врав спеціально 5400rpm версію, дивився характеристики шуму ітд. По факту, диск шумний, фоновий звук шпинделя чути за п'ять метрів. Коли йде запис чи читання, то взагалі пердить на повну. Тимчасово вирішив проблему засинанням диску через 3хв та вимиканням купи служб, які турбують диски. Але в цілому, викину його на ОЛХ при першій можливості.
-
Mozdev
Member
Ну в мене були плани у наступному році придбати ще 1, 1-2Тб ссд, тепер їх немає 
-
mrigi
Member
m.2 це фактично 1-2 лінії pci-e. в неї ставиш адаптер на sata за пару баксів і отримуєш sata.
тому мабуть я теж схильний топити за перетворення всієї переферії типу sata на більшу кількість m.2, бо нічого не втрачається.
тому мабуть я теж схильний топити за перетворення всієї переферії типу sata на більшу кількість m.2, бо нічого не втрачається.
-
Nekros
Member
На м2 йде 4 лінії pcie. Але згоден з тим що можно з них вивести sata, а ось навпаки вже ніmrigi: ↑ 13.12.2025 19:46 m.2 це фактично 1-2 лінії pci-e.
-
tablestikus
Member
Мені не треба щоб щось різалося, мені треба нормальний функціонал з коробки, а не - оце не буде працювати або оце.Nekros: ↑ 13.12.2025 18:07Коли будеш купляти нормальни материнки. Бо в нормальних до 2х встановленних м2 головна PCIE X16 не ріжеться. Ріжуться порти sata.tablestikus: ↑ 13.12.2025 17:36 А коли там м.2 не будуть їсти лінії для відіокарти якщо їх більше ніж один-два?
Щоби нічого не різалось треба збільшувати основну кількість ліній що йдуть від ЦП, та прибирати sata
-
alexeygalas
Member
Дуже шкода. 2.5" формат дуже зручний в плані заміни у серверах, які 24/7 працюють і SSD просто природно зношується. І маючи клон накопичувача - заміна займає пару сек. Тепер просто доведеться кустарними адаптерами закупатись
-
Archer
Member
Нічого проти sata ssd не маю, якби тільки не ціна як за топові m2 а то і вище.
-
n6407
Member
да, к тому и прийдетkairo: ↑ 13.12.2025 19:17Й будуть продавати по цінам Х2 від NVMe.n6407: ↑ 13.12.2025 19:10поздравляю Самсунг, смотрят в будущее, часть сата ссд маркета не пропадет, "знамя подхватят" другие
-
ronemun
Advanced Member
dreikk91
falameezaar
Mozdev
Олег Мандріаник
я не проти sata загалом, я ж чітко написав : "тратити потенціал сотень міліонів блоків флеша в кожномі чіпі на ATA протокол це абсурд"
я проти того щоб супершвидку память flash на міліони IOps і 10ки GB/s підключати через sata, який ріже потенціал флешу в сотні раз, за туж ціну що nvme. Флеш на великих блоках/чергах давно догнав швидкість планки ddr4@3200 (4 лінії PCIe v5 це 32 Гбайт/с), і якщо додати більше ліній PCIe то може ще більше. Ви б підключали планку ddr4 через sata? Це ж явна глупість!
старі ноути/компи з SATA це окрема тема - нових і б/у sata ssd хватить ще на 20 років, + їх ще довго викидатимуть на ринок
також є minipcie/m2, а зараз і nvme через usb
про hdd і так ясно, я ж незаставляю йти на флеш, мова зовсім про інше. 1 лінія PCie це 2/4/8 Гбайт/с для версій 3/4/5 відповідно, тож через простеньку платку/чіп можна 10ки sata/sas підключити, ці контролери зараз примітивізм 90х років.
Відправлено через 11 хвилин 24 секунди:
візьміть за копійку перехідник pcie x1 на m2, проста платка, або навіть підключайте через usb3 шнур як раніше міліони відях під час майнінгу.
1 лінія PCie v3/4/5 це 1/2/4 Гбайт/с відповідно в одну сторону (зчитування чи запис), а nvme знааачно краще працює з дисками без кешу що зараз найкраще для бідних, і надійніші через відсутність глючного sata.
falameezaar
Mozdev
Олег Мандріаник
я не проти sata загалом, я ж чітко написав : "тратити потенціал сотень міліонів блоків флеша в кожномі чіпі на ATA протокол це абсурд"
я проти того щоб супершвидку память flash на міліони IOps і 10ки GB/s підключати через sata, який ріже потенціал флешу в сотні раз, за туж ціну що nvme. Флеш на великих блоках/чергах давно догнав швидкість планки ddr4@3200 (4 лінії PCIe v5 це 32 Гбайт/с), і якщо додати більше ліній PCIe то може ще більше. Ви б підключали планку ddr4 через sata? Це ж явна глупість!
старі ноути/компи з SATA це окрема тема - нових і б/у sata ssd хватить ще на 20 років, + їх ще довго викидатимуть на ринок
також є minipcie/m2, а зараз і nvme через usb
про hdd і так ясно, я ж незаставляю йти на флеш, мова зовсім про інше. 1 лінія PCie це 2/4/8 Гбайт/с для версій 3/4/5 відповідно, тож через простеньку платку/чіп можна 10ки sata/sas підключити, ці контролери зараз примітивізм 90х років.
Відправлено через 11 хвилин 24 секунди:
що ви тільки той sata, вклеїлись чи що? та вони вже зараз тільки з бракованих флешчіпів роблять, або б/у.n6407: ↑ 13.12.2025 19:10 вижу не мало "людей из будущего" отметилосьу меня для вас 3 новости:
3. еще и ХДД не умерли, а тут уже сата ССД заупокойную поют![]()
візьміть за копійку перехідник pcie x1 на m2, проста платка, або навіть підключайте через usb3 шнур як раніше міліони відях під час майнінгу.
1 лінія PCie v3/4/5 це 1/2/4 Гбайт/с відповідно в одну сторону (зчитування чи запис), а nvme знааачно краще працює з дисками без кешу що зараз найкраще для бідних, і надійніші через відсутність глючного sata.