Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Junior

Qwerty1987
Якщо тикі, як на відео, то 1000uF 16V. Міняти краще на полімерні або якісні LowESR. Якщо на платі присутні конденсатори Asia'x, то замінити теж.
https://www.youtube.com/watch?v=TFtqwR9iJEY
Negatuve
Member

Пожалуйста, посоветуйте какой купить ИБП из оставшихся у нас продаже под роутер 12В 2А и ОНУшку 12В 0.5А, чтоб хватало на >7 часов до последующей зарядки :idea:
Можно варианты с алика, если есть что-то хорошее, подожду
PhoenixTMS
Member

Negatuve
Марсрива кп9 за 160 долларов.
https://hotline.ua/ua/computer-istochni ... c-ups-kp9/
Z440_User
Member

Народ, хто мав справи з online-дбж систем відеоспостереження? Ті що на 30-50Вт, в ящичах-коробочках під АКБ 7-10А*г та 12В на виході, та ліпляться по стінах нежитлових будівель. Вони всі під свинцеві АКБ, чи існують під LiFePO4?

Хоча враховуючи тендітність ліферів щодо температури оточуючого середовища, щось мені підказує що так, тільки під agm/gel :spy:
LiquidStorm
Member

Z440_User: 09.12.2025 14:42 тендітність ліферів щодо температури оточуючого середовища
Просвітіть.
Бо знаю, що заряджати їх при мінусовій температурі є недобре, а користувати на розряд можна і до -10 С.

Якщо ящик герметичний, власного нагріву мало би вистачати тримати температуру чучуть вище, ніж "за вікном".
Інше питання, що зарядні в тих "ящичках для камер" слабі, тож без переробки ліфер накачувати будуть дуже довго.
Z440_User
Member

Ну на всяких заводах часто ящики з online-дбж для живлення камер, та мережевого обладнання висять в неопалювальних приміщеннях, або тупо на вулиці (аби снігом/дощем не заливало), разом з 7-10А*г агм АКБ в тому ящику.

Чув що ліфер біля 0 градусів не заряджається.

Ось на днях цивілізація дісталася до мого приватного сектору, провайдер оптику дотягнув.
Тирнет у мене заведений на горище з найближчого стовпа, там живе роутер, а тепер і onu'шка. Висять на лінії яка дає світло на горищі+ живить сусідню літню кухню з сараєм, з яких живиться насосна станція на воду.
При відключеннях вимикав автомат цієї лінії щоб насосна не жрала АКБ (1,5 квт пускового, 370Вт постійного).
Тепер стоїть питання живлення роутера з онушкою на горищі коли я вимикаю цю лінію.
Коротше, взимку там на пару градусів тепліше за вулицю...
LiquidStorm
Member

Z440_User: 09.12.2025 19:23 Ну на всяких заводах часто ящики з online-дбж для живлення камер, та мережевого обладнання висять в неопалювальних приміщеннях, або тупо на вулиці (аби снігом/дощем не заливало), разом з 7-10А*г агм АКБ в тому ящику.
Мав одного клієнта, завод з виготовлення бетону, в них дійсно на стовпі висів ящик із медіком та роутером, плюс схема зарядника та акумчик. Але ящик був не простий, гермобокс, інакше б осадки/негода знищили б обладнання дуже швидко. Також в боксі був вбуований ТЕН, що працював виключно за наявності струму від міста. Себто коли струму не було, усі схеми та АКБ працювали суто на розряд, я коли струм на вході з'являвся, то вміст ящика підігрівався до певної температури (по датчику, типу макс 24 С). ТЕН не висаджував акум, і в холодні періоди року тримав "в тонусі" усе обладнання в ящику. Влітку іноді підвисало обладнання, тоді відправляли пацана з драбиною та балоном стисненого повітря, він ящик відкривав і троха запшикував навколо.

Акуми на Li-ion, мабуть, гірше б себе почували в аналогічній схемі, а от LiFeSO4, думаю, цілком би впорався.
_VlaD_
Member

LiquidStorm: 09.12.2025 21:38 Акуми на Li-ion, мабуть, гірше б себе почували в аналогічній схемі, а от LiFeSO4, думаю, цілком би впорався.
Ну, фосфат як би краще веде себе на розряд при низьких температурах та віддає всю ємність.
Але заряджати фосфат необхідно таки при плюсових температурах. Тому, так. Мабуть є сенс підігрівати фосфат перед зарядом.
geka3250
Member

Z440_User: 09.12.2025 19:23Тепер стоїть питання живлення роутера з онушкою на горищі коли я вимикаю цю лінію.
Коротше, взимку там на пару градусів тепліше за вулицю...
При роботі від мережі роутер упс трохи гріються, цього може вистачити для роботи нижче нуля, однак при довгих відключеннях акб може замерзнути.
А яка відстань і споживання? Якщо струм малий, то можна скористатися пасивним набором poe injector + poe splitter. Це дозволить передати живлення 12В до роутера і ону по вже наявній лінії Ethernet 100mbps, а UPS розмістити у теплій кімнаті.
Tesseract
Member

Тоді уже й роутер розмістити в теплій кімнаті. Йому зовсім не обов'язково мерзнути разом з ОНУшкою, бо між ними звичайна вита пара, зі стандартними обмеженнями на довжину.
Z440_User
Member

Столб->Фронтон горища навпроти стовпа, під цим фронтоном лежать Роутер, а тепер і ONU, поряд розетка для роутера (була подвійна, її і встановив колись під роутер, ось як раз і друга половина стала в нагоді).
Роутер -> вита пара по горищу в літню кухню (без опалення) + вита пара по горищу в гараж (без опалення) + вита пара по горищу в технічне приміщення (без опалення).
В будинок стіни не ковиряв коли проводив інтернет (ще ethernet кабелем, зараз замість нього оптику провайдер кинув), ноут жінки, тв, мобільні телефони по wfi, профільний системник стоїть в технічному приміщенні та висить на витій парі...

Коротше, основний роутер з горища чудово покриває весь будинок.
Літня кухня, гараж із своїми старими роутерами що висять на витій парі з основного роутера.

Коротше, поки розмірковую над оптимальним варіантом та щоб дешево і сердито на естетику зовнішнього вигляду мені пофігу, я його взагалі бачити не буду. Поки дивлюся в напрямку online-дбж від систем відеоспостереження + lifepo на 7...10А*Г та зліпити якийсь кожух/коробку на зиму (чи купити дбж одразу в боксі), або плюнути та взяти agm/gel 7...10А*г під такий дбж :spy:
Лінія все одно з будинкового ДБЖ йде, без живлення обладнання не залишиться в будь якому випадку, можна буде і увімкнути лінію якщо-що і гавкнути домашнім щоб водою заощадливо користувалися.
Васильович
Member

Z440_User: 09.12.2025 14:42Народ, хто мав справи з online-дбж систем відеоспостереження? Ті що на 30-50Вт, в ящичах-коробочках під АКБ 7-10А*г та 12В на виході, та ліпляться по стінах нежитлових будівель. Вони всі під свинцеві АКБ, чи існують під LiFePO4?
Користуюся таким з кінця 2022 року.
З січня 2023 поставив китайський LiFePO4 акумулятор на 12А, зібраний на банках 21700.
Для кращої сумісності на платі ДБЖ накрутив змінним резистором напругу заряду на максимальне доступне значення.

Загалом, все працює чудово вже кілька років. Підключені роутер та ONU: скільки тримає не знаю, так як ще не було таких відключень, щоб розрядився цей акумулятор. А просто провести експеримент, відключивши подачу живлення, тривожність не дозволяє :shuffle:
Основний, але дуже серйозний, мінус - повільна зарядка акумулятора.
vdemeshko
Member

Negatuve: 09.12.2025 03:44 Пожалуйста, посоветуйте какой купить ИБП из оставшихся у нас продаже под роутер 12В 2А и ОНУшку 12В 0.5А, чтоб хватало на >7 часов до последующей зарядки :idea:
Можно варианты с алика, если есть что-то хорошее, подожду
MARSRIVA KP7 Pro, но в расчете что Ваш роутер никогда не потребляет 24Вт :gigi: если 7-8Вт то хватит на 7 часов примерно :)
VovaII
Member

Порадьте, будь ласка павербанк, десь на 10000 для USB-лед стрічки довжиною 1,5-2 метри. В кімнату чи на кухню на період відключення світла?
Чи хоч порадьте виробника і по яким критеріям обирати?
Дякую.
Васильович
Member

Z440_User: 09.12.2025 14:42Вони всі під свинцеві АКБ, чи існують під LiFePO4?
Сьогодні випадково дізнався, що спеціалізовані моделі для LiFePO4 все ж існують.
Наприклад, Full Energy BBGP-125LFP.
За ціну вдвічі вищу від аналогічної моделі, але для свинцю, отримуємо 3 ампери струму заряду акумулятора.
Показник не рекордний, але явно цікавіший за 0,8 ампера в версії для свинцю.
Якби зараз собі вибирав би DC UPS, то доплатив би все ж за Full Energy BBGP-125LFP.
GreenMile
Member

VovaII: 15.12.2025 10:58 Порадьте, будь ласка павербанк, десь на 10000 для USB-лед стрічки довжиною 1,5-2 метри. В кімнату чи на кухню на період відключення світла?
Чи хоч порадьте виробника і по яким критеріям обирати?
Дякую.
Павербанк? На 10000? Стрічку від ЮСБ? :rolleyes:
Сама проста лед-стірчка яка ще якось щось освітлює, має 9Вт на метр, менше то вже фігня повна. Два метри такої стрічки - це 18Вт. 10000мА*г - це десь теоретично до 37Вт*год. Тобто навіть, якщо павербанк зможе видати 1,5А при 12В, цього вистачить на годину-півтори.
Ваша задача вирішується, акумуляторами, зарядними станціями і так далі, а не павербанками ЮСБ.
SergN
Member

GreenMile: 18.12.2025 10:09Сама проста лед-стірчка яка ще якось щось освітлює, має 9Вт на метр, менше то вже фігня повна.
Фігню сам пишеш, так накручуючи, адже в запиті ж не не було вимог, яку яскравість треба забезпечити. Може, людині важливо носа не розбити в темному приміщенні, а не яскравість стоматологічного крісла організувати з павербанку. В залежності від виконання, вони в рази менше можуть споживати, при цьому освітлювати щось будуть.
VovaII
Найкращий варіант - це ті, де нормально реалізований пас-сру режим і не гаситься вихід при підключенні живлення, але все залежить від того, чи запланована в цьому якась автоматизація, чи ж будеш просто підключати вручну за потреби. Колись хороша слава була про Konfulon A25Q, сам такий маю, і на відміну від кількох Югрінів та Сяомі, він не гасить вставлену в нього гірлянду при подачі живлення, що є елементом зручності для юзера.
Ну а коли обмежуватися 10000-ками, то більше на 5В-гірлянди звертай увагу, які за рахунок своєї розгалудженості можуть покращити питання освітлення при низькому споживанні, але не варто розраховувати, що це буде заміна класичної лампи. В будь-якому разі, для класичних 6+годинних відключень тобі треба споживач десь на 5Вт, не більше, хоча знову ж індивідуальний режим використання може змінювати цю цифру.
Z440_User
Member

Якби зараз собі вибирав би DC UPS, то доплатив би все ж за Full Energy BBGP-125LFP
Але його ніде немає в наявності :laugh:

Зліпив miniUPS для роутера з ONU, щоб відв'язати тирнет від будинкового ДБЖ в силу окремих умов комутації.
Валявся ДБЖ з системи відеоспостереження, Mean Well PSC-60A-C, online-ups на 2,8А із зарядкою на 1,5А, але під свинцеві АКБ.
Докупив до нього дві платки dc-dc перетворювачів на lm2596, два штекера DC, шнур 220В. Штекер та провода взяв з дуже старого БЖ від компа.
Вечір з паяльником, попереднє налаштуваня і ось маємо
спойлер
зображення_viber_2025-12-17_10-05-00-065.jpg
АКБ хотів LiFePO4, але в магазині де купував перетворювачі, попався 9А*г AGM за 900грн, тож забив та взяв його. Тим паче що жити воно буде на горищі, де немає опалення і температура майже вулична. З Lifepo4 довелося б чухати репу як його зігріти для того щоб заряд він брав. Коротше, за 3 місяці холодів думаю не здохне.
Думаю взяти ще розподільчу коробку 150х150х70 чи 200х200х70 щоб в неї запхати це чудо.
Поки що якось так воно у мене:
спойлер
зображення_viber_2025-12-18_09-05-02-470.jpg
Напругу виходу ДБЖ поставив 13,7В бо напруга навантаження = напрузі на клемах, так як це online-ups, на DC-DC виставив 9В та 12В для роутера та ONU.

Е - економія!
Як би у мене не валявся цей ДБЖ:
ДБЖ = 997грн
Нова пошта = 95грн
dc-dc 2шт = 80грн
провода/штекери = 50грн
Розподільча коробка для корпусу = щось біля 250грн
Разом: 1472грн без АКБ
Відкриваємо розетку/пром і там є декілька готових альтернативних варіантів які можуть 1,5А зарядки в ту ж ціну +/- , наприклад EuroPower EP-UPS-1203HC

Додаємо АКБ LiFePO4 12А*г (12000 mAh) десь 2200грн готовий (самозбір +/- в таку саму суму виходить якщо все покупати)
Маємо бюджет 3700грн на закуп всього і пара вечорів (якщо і АКБ самому збирати) щоб все ото виготовити
А потім дивимося на розетці/промі гарну красиву коробочку типу Marsiva на 12000mAh в +/- ті ж самі гроші :lol:
Последний раз редактировалось Z440_User 18.12.2025 11:04, всего редактировалось 1 раз.
GreenMile
Member

SergN: 18.12.2025 10:39
GreenMile: 18.12.2025 10:09Сама проста лед-стірчка яка ще якось щось освітлює, має 9Вт на метр, менше то вже фігня повна.
Фігню сам пишеш, так накручуючи, адже в запиті ж не не було вимог, яку яскравість треба забезпечити. Може, людині важливо носа не розбити в темному приміщенні, а не яскравість стоматологічного крісла організувати з павербанку. В залежності від виконання, вони в рази менше можуть споживати, при цьому освітлювати щось будуть.
Я думаю, людина і без вас здатна відповісти, чи ви не можете пройти мимо і не всунути свої 5 копійок?
Для того, щоб не розбити носа не потрібно 2 метри стрічки, 10 см достатньо для чергового нічного освітлення :-P
Grava
Member

Z440_User: 18.12.2025 10:42потім дивимося на розетці/промі гарну красиву коробочку типу Marsiva на 12000mAh в +/- ті ж самі гроші

Я собі збирав на 6х18650 Samsung 32e (6х60грн, 65грн бмс, 2 холдери на 3х18650 100грн.) Плата дбж 3s (25вт, 36вт пікове якщо вірити опису) з алі 110грн, бж на 12в був, але докупив окремий 12.6 2а за 180грн бо плата тільки 0.5а видає на заряд. І штекери, корпус, дроти ще кілька сотень. Тримає cudy wr3000h + onu (2 мережі віфі, макс потужність) приблизно 11 годин, з допомогою додаткової зарядки заряджається за час поки є світло. Але в мене і проблем з температурою немає :-/
Ответить