NVIDIA припиняє програмну підтримку відеокарт GeForce GTX 10 та GTX 900 для Linux

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Z440_User: 03.12.2025 16:03
Mozdev: 03.12.2025 15:48Одне погано що DXVK не працює з gtx 460, бо в жодному з драйверів для неї немає підтримки вулкану.
Може ви ще хочете щоб на GTX460, на додачу до вулкана, підтримувалось трасування променів, генерація кадрів та інші сучасні технології? :laugh:
Було б не погано :gigi:
А так, нвідіа просто навмисне зажали підтримку вулкану на ній :weep:

Отправлено спустя 6 минут 37 секунд:
DDt: 03.12.2025 16:04
Mozdev: 03.12.2025 15:48Divinity - Original Sin 1-2
О! а подскажи такой вопрос, играешь нативную сборку под линукс с OpenGL или через вайн(виндовый Direct3D в OpenGL)?
спрашиваю потому как интересно как в плане производительности игрушки написанные на OpenGL
І так і так можна, продуктивність майже однакова(залежить від версії вайн, та заліза).
Z440_User
Member

DDt, я порівнював натівний Bioshock Infinite з віндовим (на win10), різниці у швидкодії не помітив, всі налаштування в стелю та fullhd.
Стосовно якості картинки, якась різниця наче як була, але я навіть не можу сформувати в чому вона заключалась. Ну типу тіні, кольорові переходи, "зєрністось", та й таке інше, шось таке я мав на увазі. Навіть скріни робив та один до одного порівнював, щось наче як і відрізняється, але не можу сказати що.
Ще колись Penumbra, першу частину, порівнював, але то була інша історія, той комп на самих мінімальних налаштуваннях однаково не тягнув як віндову, так і лінуксову версії (до 15 ФПС :laugh: )
DDt
Member

Z440_User
Mozdev
я просто думал что при трансляции OpenGL - wine - OpenGL фпс должно быть по-больше, т.к в теории легче обрабатывать чем DX 11 - wine - OpenGL
Z440_User
Member

DDt, ще малий катається в BeamNG.drive, ну з того що більш-менш сучасного на компі є. Його ще порівнював, Native Linux vs Native Windows (10), звісно х64. На поточному профільному компі при фулл хд та ультра налаштуваннях, одночасній присутності 32 машин на карті при задіяному оточуючому трафіку (розрахунок фізики зіткнень,деформацій/тощо), різниця в межах 2-4ФПС в обидві сторони в залежності від погоди на вулиці/настрою лівої п'ятки/вітра на марсі. Тобто однаково.
Хоча є величезна карта "Polish Roads" (чи щось таке), на якій купа всього і дуже деталізовано - ось на ній різниця відчувається:
- У Він10 круто падають фпс з 50-60 до 15-20 і треба попускати налаштування.
- У Лінукс так само падають фпс і майже одразу слідом падає гра. Зменшуєш налаштування графіки - гра працює далі.

Дивився чого падає, гра на цій карті з ультра налаштуванням з'їдає всі 8ГБ відеопам'яті та ще 4-5гб добирає з ОЗУ...
Spuner
Junior

Z440_User: 03.12.2025 15:272.) Останній на сьогодні драйвер для GTX10xx вийшов 04.11.2025. Гадаю що як мінімум до 2028року драйвер буде працювати і є час оновити відеокарту ;)
А гадать и не надо :) NVIDIA официально сказала, что ежеквартальные хотфиксы будут выходить для Maxwell, Pascal и Volta вплоть до 2028 года. Вот маленький отрывок из их пресс-релиза...
After 11 years of Game Ready Driver support for Maxwell-series GPUs, and 9 years of support for Pascal and Volta-series GPUs, these GPUs will only receive driver updates for critical security items beginning October 2025 and continuing through October 2028.
Ссылка на сам пресс-релиз - Support Plan for Maxwell, Pascal, and Volta-series GeForce GPUs.
Последний раз редактировалось Spuner 03.12.2025 17:31, всего редактировалось 4 раза.
erkins007
Member

Давно пора уже, 900 серии скоро 12 лет будет. Это не АМД которая 6000 спустя 5 лет слить хотела.
ArmagedoonZergs
Member

Mozdev: 03.12.2025 15:48
Z440_User: 03.12.2025 14:48 nazar-pc хто вам забороняє використовувати останній існуючий пропрієтарний закритий драйвер?

Я GTX460 не просто так привів як приклад. З передостаннім ядром 6.17 на сучасному свіжому дістрі (в моєму випадку Gentoo на старому гаражному ПК), після того як підкинув патчі з Арча, чудово збирається та ставиться останній існуючий пропрієтарний закритий драйвер 390.157 який не знаю скільки років тому було видано.
390.157 дійсно останній пропрієтарний який можна зібрати, в мене стоїть саме gtx 460.
Як буде бажання та можливість придбаю нову карту, там буде видно, я ще не вирішив що саме куплю, та чи буду взагалі щось купувати, бо все одно з грайок я зараз граю тільки у Heroes of Might and Magic 3(HOTA), Neverwinter Nights, Divinity - Original Sin 1-2, Dawn Of War Soulstorm (Ultimate Apocalypse Mod).
Одне погано що DXVK не працює з gtx 460, бо в жодному з драйверів для неї немає підтримки вулкану.
Глянь в сторону карт амуде, на лінуксі це інший світ.
oleg5d75
Member

Правильно, на них вже грати нема сенсу, це вже історія, та й просто в простої , в 2d вони жруть як вантажівка, на електриці розоритися можна
МОНАХ
Member

► От - зараза, :gigi: а я ще й 8600GT заради виводу картинки зараз ввіткнув на старий "комп". Але, ніби, драйвери на Лінукс для такого "олдскулу" у них в підтримці якісь старі знайшлися...
Mozdev
Member

МОНАХ: 04.12.2025 08:17 ► От - зараза, :gigi: а я ще й 8600GT заради виводу картинки зараз ввіткнув на старий "комп". Але, ніби, драйвери на Лінукс для такого "олдскулу" у них в підтримці якісь старі знайшлися...
Десь в мене лежить Riva TNT2 Ultra, та пень 4 :gigi:
МОНАХ
Member

Mozdev, :) та то у мене дві події майже одночасно сталися:
спойлер
переніс на новий "комп", в якості "затички" 1660Ті, а на древньому "корі дуба", скоріш за все, якийсь "кондер" на "матері" "припух", то ж в пару до і7 3770, теж в якості "затички" переніс звідтіля 8600GT, бо порівняв - або на ній, або на "встройці" і7 сидіти і "встройка" і7 щось не дуже на 2К-моніторі виглядає. Але і 8600GT 2К не потягла, хоча це макисмально-можливе розширення, в яке вона може - по факту максимальне розширення встановилось якесь середнє між 2К і FHD. Ну, хоч так... Тільки от я туди хочу повноцінно Лінукс окремо поставити, щоб не перевантажуватись більше на одній машині або не юзати то все на "віртуалці", а моя версія 8600GT - від Гігабайта, з пасивним охолодженням, достатньо гаряча в стоці (вони часто в свій час горіли відслуживши близько 1 року), хотілося б, якщо це можливо, щоб з під Лінукса ця, в буквальному значенні "пічка" нормально управлялася і ще більше в "пекло" не лізла.
Ответить