Зафіксовано найсерйозніший випадок вигоряння роз’єму живлення на GeForce RTX 5090

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

dext: 30.11.2025 18:45В мене теж є власна статистика що до кастомно-налаштованих 13900k/14900k (які ви ніколи не побачите та olx через ідеальний стан), яка жодним чином не відміняє відомі випадки деградації/згоряння ЦП/роз'ємів 12pin тож це саме канонічний survirorship bias
не можу погодитись, адже є принаймні те одне опитування, в якому з дуже великої вибірки лише у 4% юзерів були якісь трабли з 12вхпвр. в вашій логіці 4% це закономірний стан речей, а 96% -- пощастило просто. і знову ж таки в ті 4% входять люди, які не можуть інструкцію прочитати. а таких людей багато
dext: 30.11.2025 18:45Є випадки вигоряння офіційних/комплектних перехідників при дотриманні всіх вимог, тож це лише одна зі стадій прийняття
скільки таких випадків? кілька штук, які по всьому інтернету рознесли? :laugh: ну, я ж кажу, брак трапляється, купуйте карти з гарантією, щоб не потрапити в оті 0.004% відсотки

Відправлено через 3 хвилини 33 секунди:
спробуйте подумати, якщо ми відштовхуємось від 4% юзерів, які стикнулись з проблемами при використанні 12пін роз'єму, яка кількість цих проблем виникла з причини того, що юзер:
- неправильно підключив
- використав підливний перехідник
- перегнув кабель

чисто ваша оцінка. який відсоток з цих 4% з юзерської вини, а який з вини бракованого перехідника?
oversteve
Member

dext: 30.11.2025 18:48 Ооо, поясніть, яким чином БЖ може збільшити струм при зменьшенні напруги? Це прям тягне на шНобелівську премію з фізики :lol:
бж зазвичай проектуються з запасом відносно вказаного номіналу, відповідно і струм може ще деякий час рости порівняно із номінальним, інше питання чи може бж довго в такому режимі працювати :dontknow:
під збільшенням струму я не маю на увазі, що він там в рази виросте, просто описав схему як воно підбувається
dext
Member

leif: 30.11.2025 18:49 в ті 4% входять люди, які не можуть інструкцію прочитати
Це є доведеним фактом, маніпуляція на рахунок "користувач завжди винний" (с) nvidia
З минулим поколінням роз'ємів катастрофічних проблем було значно меньше, тож ви не маєте об'єктивних підстав стверджувати, що обізнанність користувачів раптово знизилась
leif
Member

dext: 30.11.2025 18:56тож ви не маєте об'єктивних підстава стверджувати, що обізнанність користувачів раптово знизилась
таке враження, що ви не читаєте, що я пишу або не розумієте написаного. давайте, я спрощу для вас:

юзеру стало складніше не натупити. об'єктивно. додались вимоги. і це призвело до нещасних випадків, з цим ви згодні?

Відправлено через 26 секунд:
leif: 30.11.2025 18:52спробуйте подумати, якщо ми відштовхуємось від 4% юзерів, які стикнулись з проблемами при використанні 12пін роз'єму, яка кількість цих проблем виникла з причини того, що юзер:
- неправильно підключив
- перегнув кабель

чисто ваша оцінка. який відсоток з цих 4% з юзерської вини, а який з вини бракованого перехідника?
продублюю, раптом ви не побачили
dext
Member

leif: 30.11.2025 19:00 таке враження, що ви не читаєте, що я пишу або не розумієте написаного. давайте, я спрощу для вас:
Якщо ви дописуєте після моєї відповіді - це можливо, не дивуйтесь
юзеру стало складніше не натупити
Звичайно: якщо в минулих роз'ємах запас міцності був ~20-30 відсотків, а в поточних ~5-10 відсотків - хто відповідальний за цей дегенеративний дизайн? Звісно що той, хто платить (с) nvidia :rotate:
leif
Member

dext: 30.11.2025 19:05Якщо ви дописуєте після моєї відповіді - це можливо, не дивуйтесь
та ні, про це я вам не дописував, а ще вчора писав, перелічуючи вимоги, які ускладнились для збірника ПК, особливо недосвідченого + неуважного, пам'ятаєте таке?
dext: 30.11.2025 19:05Звичайно: якщо в минулих роз'ємах запас міцності був ~20-30 відсотків, а в поточних ~5-10 відсотків
а ви можете дати пряму відповідь на моє запитання?
Alexsandr
Member

leif: 30.11.2025 18:52 спробуйте подумати, якщо ми відштовхуємось від 4% юзерів, які стикнулись з проблемами при використанні 12пін роз'єму, яка кількість цих проблем виникла з причини того, що юзер:
- неправильно підключив
- перегнув кабель
Чисто технически разъемы обязаны делаться с защитой от дурака. ДА бывают сильные и молекс 4 пина доказывает это, но таких куда меньше 4%. Перегнул провд, да проводу пофиг должно быть, разъем сделан же для корпуса, его будут прятать и изгибать. Неправильно подключил (недовставил) - это должно быть видно, защелки нужны простенькие, что бы клацали. Переходники вообще что интересно не сгорают, сгорает таки кабель у видеокарты, а не переходники. Еще хуже винить БП за то, что он нормально держит нагрузку. У соседей обогреватель сгорел когда приставили его к стене и еще и накрыли, это электростанция виновата, не иначе.
leif
Member

Alexsandr: 30.11.2025 20:07Чисто технически разъемы обязаны делаться с защитой от дурака.
вони і робляться. згідно опитування 96% юзерів не мають проблем з 12-пін роз'ємом, це єдине до чого ми можемо апелювати наразі. але, зауважте, що є дурники, а є зовсім дебіли, які інструкцію читати не хочуть, от з ними вже проблеми. але, чи має на них орієнтуватись компанія, якщо абсолютна більшість людей користується і все окей? нехай краще ці нещасні заплатять грошей тому, хто вміє підключати роз'єми, він збере їм комп і таким чином рейт безпроблемності роз'єма зросте з 96 до 99%. як на мене, чудовий план. вам не здається?

а здуру, як відомо, можна і :censoured: зламати
Alexsandr
Member

leif: 30.11.2025 20:19 вони і робляться. згідно опитування 96% юзерів не мають проблем з 12-пін роз'ємом, це єдине до чого ми можемо апелювати наразі. але, зауважте, що є дурники, а є зовсім дебіли, які інструкцію читати не хочуть, от з ними вже проблеми. але, чи має на них орієнтуватись компанія, якщо абсолютна більшість людей користується і все окей? нехай краще ці нещасні заплатять грошей тому, хто вміє підключати роз'єми, він збере їм комп і таким чином рейт безпроблемності роз'єма зросте з 96 до 99%. як на мене, чудовий план. вам не здається?

а здуру, як відомо, можна і :censoured: зламати
Это опрос, если же разъем снять, там еще наверняка будут частично оплавившиеся, но работающие. Т.е. реальный процент будет больше. 4% это не так и мало ведь для данного случая. Контакты на материнских платах горят реже, как и переходники различные. Последний переходник который у меня в реальном смысле горел (открытое пламя и ПК был вырублен из розетки) - переходник по питанию 4пин - SATA. Подключение 1 диска HDD. Сего за время из этой партии переходников горело штуки 4 или 5. Что-то оплавилось и контакт потерялся, что-то выключили пока горело. И это не вина что плохо вставлены контакты или нагрузка большая, это проблема переходников из той партии. Так и это разъем, какая-то часть по видимому не обладает нужным запасом не то что прочности, а просто номинал не держит.
спойлер
Screenshot_29.png
leif
Member

Alexsandr: 30.11.2025 22:08Это опрос, если же разъем снять, там еще наверняка будут частично оплавившиеся, но работающие. Т.е. реальный процент будет больше.
ну, це вже якісь спекуляції :) роз'єм або працює і людина не стикалась з проблемами, або не працює і людина стикалась з проблемами. ви звісно можете додати до цього якусь свою оцінку щодо того скільки роз'ємів вже вийшли з ладу, але люди цього не помітили. але на чому базується ваша оцінка? мені, скажімо, видається, що якщо там вже пішов процес, то негаразди проявлять себе досить швидко.
Alexsandr: 30.11.2025 22:08Т.е. реальный процент будет больше. 4% это не так и мало ведь для данного случая.
вище я поставив (не вам) питання, на яке я так і не побачив відповіді. може ви зможете відповісти. чисто ваше припущення на основі тих випадків які потрапляли в новини, скільки з цих 4% стались тому що юзер не дотримувався інструкцій по підключенню/не втикав роз'єм до кінця/перегинав кабель занадто сильно і т.д.? ваша оцінка, прошу.
Alexsandr: 30.11.2025 22:08Так и это разъем, какая-то часть по видимому не обладает нужным запасом не то что прочности, а просто номинал не держит.
у будь чого є брак як я вже сказав, але відсоток його мізерний, особливо зараз в 25 році, на початках там трохи більше було, поки розібрались як це все правильно робити.
dext
Member

leif: 30.11.2025 19:08 та ні, про це я вам не дописував, а ще вчора писав, перелічуючи вимоги, які ускладнились для збірника ПК, особливо недосвідченого
Вставити коректно 1 (один) роз'єм 12pin - не складніше, ніж яби-як вставити 3 (три) 8pin, але перші все одно горять частіше - про що ж це каже? Питання звісно риториче: "користувач завжди винний" (c) nvidia :rotate:
Та "ускладнені вимоги" загалом - результат такого недолугого проектування, коли довелось випускати нову версію, бо щось не пам'ятаю такого для 8pin
а ви можете дати пряму відповідь на моє запитання?
так: ймовірність вигоряння вашої системи вище через оріентацію/перегин кабелів
Alexsandr
Member

leif: 01.12.2025 15:19 ну, це вже якісь спекуляції :) роз'єм або працює і людина не стикалась з проблемами, або не працює і людина стикалась з проблемами. ви звісно можете додати до цього якусь свою оцінку щодо того скільки роз'ємів вже вийшли з ладу, але люди цього не помітили. але на чому базується ваша оцінка? мені, скажімо, видається, що якщо там вже пішов процес, то негаразди проявлять себе досить швидко.
Именно. Оценка работает/не работает. А состояние тем временем может быть хуже заводского. и часть может чуток или не чуток расплавиться не переставая "нормально" работать.
Как машина,может ехать, но при этом иметь некоторые неисправности.
leif: 01.12.2025 15:19скільки з цих 4% стались тому що юзер не дотримувався інструкцій по підключенню/не втикав роз'єм до кінця/перегинав кабель занадто сильно і т.д.? ваша оцінка, прошу.
Думаю процентов 70-80. Но это недостаток опять таки кабеля, когда его можно недовставить незаметно, изогнуть, кабель может выскочить на несколько мм назад после вставки и изгиба и т.п. не сделали достаточной защиты от дурака для цены. Судя по проценту не очень страшно, но надо иметь ввиду и контролировать. автоматического контроля опять таки нет (датчик температуры в плату или разъем как вариант).
leif: 01.12.2025 15:19у будь чого є брак як я вже сказав, але відсоток його мізерний, особливо зараз в 25 році, на початках там трохи більше було, поки розібрались як це все правильно робити.
Сейчас я так понимаю и паку делают лучше или на обжим перешли, цветовая градация... Т.е. стали делать все то, что должно было быть еще при разработке. Но тогда были варианты что-то изменить, сейчас нет.
leif
Member

Alexsandr: 01.12.2025 16:43А состояние тем временем может быть хуже заводского.
ага, і довго воно в такому вигляді протримається? оплавлення шрьодінгера якесь) але повторюсь, це ваші спекуляції, на мою думку вони статистично незначимі і ніякої погоди не зроблять. довести зворотнє ви не можете ніяк.
Alexsandr: 01.12.2025 16:43Как машина,может ехать, но при этом иметь некоторые неисправности.
роз'єм швидко "приїде" при наявності проблеми, особливо якщо це 600вт карти, струм как би не 1А :)

Відправлено через 1 хвилину 16 секунд:
dext: 01.12.2025 16:26так: ймовірність вигоряння вашої системи вище через оріентацію/перегин кабелів
та інше питання, ви чого) давайте ще разок:

УВАГА!

спробуйте подумати, якщо ми відштовхуємось від 4% юзерів, які стикнулись з проблемами при використанні 12пін роз'єму, яка кількість цих проблем виникла з причини того, що юзер:
- неправильно підключив
- перегнув кабель

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!
dext
Member

leif: 01.12.2025 16:57 спробуйте подумати, якщо ми відштовхуємось від 4% юзерів, які стикнулись з проблемами при використанні 12пін роз'єму, яка кількість цих проблем виникла з причини того, що юзер:
- неправильно підключив
- перегнув кабель
За виключенням другого пункту (браку) - не більша, ніж з попереднім поколінням роз'ємів, бо це користувацька електроніка і вона повинна:

- мати запас по електричній частині/амперажу, чого 12pin не має
- мати толеранс по механічній частині, чого 12pin також не має

Бо з відомою політикою ("користувач завжди винний" (c) nvidia) можна зробити роз'єми зі скла і також перекласти на користувача відповідальність за об'єктивне погіршення надійності/безпеки

В минулих поколіннях якщо вірити Buildzoid було балансування за струмами по кождому з 8pin зі сторони відеокарти, при міграції на 12pin nvidia вирішила зекономити 50 центів, з відомими наслідками
oversteve
Member

dext: 01.12.2025 16:26 Вставити коректно 1 (один) роз'єм 12pin - не складніше, ніж яби-як вставити 3 (три) 8pin, але перші все одно горять частіше - про що ж це каже?
ну де вони горять частіше? у блохерів? давайте хоч якусь статистику, хочаб на рівні тої від ГН, де і 8-пін і 12вхпвр горять +- однаково

Відправлено через 2 хвилини 25 секунд:
dext: 01.12.2025 17:34 - мати запас по електричній частині/амперажу, чого 12pin не має
- має, он є тести де роз'єм поплив від 1.5кВт, запас в 2+ рази то мало? :think:
- механічна частина така сама по витривалості, як і 8-пін згідно даташитів виробників
leif
Member

dext: 01.12.2025 17:34За виключенням другого пункту (браку) - не більша, ніж з попереднім поколінням роз'ємів,
ну як же не більша, якщо підвищились вимоги до акуратності і уважності юзера? це не логічно, ви не знаходите?
dext: 01.12.2025 17:34вона повинна:

- мати запас по електричній частині/амперажу, чого 12pin не має
як мінімум 96% юзерів з вами не згодні, а, якщо відкинути тупих, неуважних, неакуратних і тих, що не вміють читати, то всі 99%+
dext: 01.12.2025 17:34можна зробити роз'єми зі скла
до скла ще дуже далеко. просто деяким людям не треба самим збирати компутер, а треба заплатити грошей, тому хто зробить це за них.
dext: 01.12.2025 17:34В минулих поколіннях якщо вірити Buildzoid було балансування за струмами по кождому з 8pin зі сторони відеокарти, при міграції на 12pin nvidia вирішила зекономити 50 центів, з відомими наслідками
з якими наслідками, якщо у абслютної більшості людей все прекрасно працює? :D
dext
Member

oversteve: 01.12.2025 17:58 ну де вони горять частіше? у блохерів? давайте хоч якусь статистику, хочаб на рівні тої від ГН, де і 8-пін і 12вхпвр горять +- однаково
https://www.reddit.com/r/hardware/comme ... ation_into
- механічна частина така сама по витривалості, як і 8-пін згідно даташитів виробників
- номінальний струм 9.5A, тож запасу воно не має взагалі, тому і горить стабільно
- механічно один 12pin має меньшу площу контактів, ніж три 8 pin, тож знову фейл

Відправлено через 9 хвилин 15 секунд:
leif: 01.12.2025 17:59 ну як же не більша, якщо підвищились вимоги до акуратності і уважності юзера? це не логічно, ви не знаходите?
Я вихожу з того, що рівень інтеллекту існуючих користувачів, їх вміння читати інструкції та акуратність не знизились, ви виходите з протилежного ("користувач завжди винний"), моя позиция - споживча, ваша - прокорпоративна, от і все
leif: 01.12.2025 17:59 як мінімум 96% юзерів з вами не згодні
особисто ви презентуєте тут 0.001% чи біля того, не говоріть за інших B-)
oversteve
Member

dext: 01.12.2025 18:09
oversteve: 01.12.2025 17:58 ну де вони горять частіше? у блохерів? давайте хоч якусь статистику, хочаб на рівні тої від ГН, де і 8-пін і 12вхпвр горять +- однаково
https://www.reddit.com/r/hardware/comme ... ation_into
ну і де там саме статистика? :think:
dext: 01.12.2025 18:09
- номінальний струм 9.5A, тож запасу воно не має взагалі, тому і горить стабільно
ви даташит читати пробували? там 9.5А при допустимому підвищенні температури на 30 градусів, роз'єм від 50-60 градусів плавиться? :think:
dext: 01.12.2025 18:09 - механічно один 12pin має меньшу площу контактів, ніж три 8 pin, тож знову фейл
і що з того, якщо вона достатня? в чому саме тут фейл?
leif
Member

dext: 01.12.2025 18:18Я вихожу з того, що рівень інтеллекту існуючих користувачів, їх вміння читати інструкції та акуратність не знизились, ви виходите з протилежного ("користувач завжди винний"), моя позиция - споживча, ваша - прокорпоративна, от і все
навіть, якщо виходити з того, що рівень не змінився, але ж складність правильного підключення підвищилась, ви згодні з цим? ті самі додаткові вимоги, про які я вам вже другу сторінку намагаюсь донести думку, а ви щось ніяк.

я виходжу з того, що якщо якийсь процес при збірці став трохи складнішим ніж був, і до того ж додалась ще одна ланка, яку потенційно може використовувати юзер (мова про перехідник), то зростання кількості проблем не уникнути, тому що при тій же самій рівні обізнаності і уважності, деяким юзерам її вже буде недостатньо в нових умовах. логічно?
dext: 01.12.2025 18:18особисто ви презентуєте тут 0.001% чи біля того, не говоріть за інших
я апелюю до того самого опитування, до якого ви самі апелювали, всього на всього. у вас є інша статистика? інші опитування? давайте їх в студію
vmsolver
Member

dext: 01.12.2025 17:34- мати запас по електричній частині/амперажу, чого 12pin не має
Если у конкретного экземпляра нет проблем, то всё работает без большого запаса. А если проблемы есть, то:
1) никакой запас не спасёт
2) огромный запас банально не выгоден экономически и увеличивает габариты
3) запас можно увеличивать не только увеличением токового рейтинга контактов, но и увеличением количества контактов.
Ответить