Seagate має прототипи магнітних пластин на 6,9 ТБ, що робить можливим випуск жорстких дисків на 55–69 ТБ

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

А хто тут такий майстер екстраполяції? Петабайт до 2040-го :lol:
nazar-pc
Member

Tiufin: 27.11.2025 15:56
nazar-pc: 27.11.2025 12:21 Не піднімаючи швидкість читання/запису, хоч лінійного, такі диски лише для ДУЖЕ холодного зберігання можна буде використовувати
А чому? Хіба є якась принципова різниця між умовним копіюванням фільму на такому диску та на диску у 4тб?
Я бачу ви ніколи не пробували прибрати 18ТБ диск з BTRFS RAID1 :laugh:
Це процес не для нетерплячих. Мені треба буде два прибрати, це зайняло трохи менше місяця.
dext
Member

nazar-pc: 27.11.2025 17:30 Я бачу ви ніколи не пробували прибрати 18ТБ диск з BTRFS RAID1 :laugh:
Це процес не для нетерплячих. Мені треба буде два прибрати, це зайняло трохи менше місяця.
Заміна 6TB диска (5900RPM) в RAID6 під mdadm/lvm займає ~12 годин, 2 тижні на 18TB (7200RPM?) та ще під RAID1 відверто забагато
MqM
Member

Краще нехай розкажуть деталі чи знову це не досягнуто якось технологією черепичного запису типу SMR.
Об'єм це добре, але якщо в рази падатиме надійність - то сенсу не багато
maxud_b
Member

vsx: 27.11.2025 11:50 Сегодня прочитал что если долго не включать ssd то информация на нем пропадет :super:
Втрата інфи можлива, але в мене 2 роки системний мх500 пролежав без живлення в шухляді і все на місці. Комп залишався під обстрілами, а диск з дружиною відправив. Коли повернула, то комп стартанув без збоїв, як наче вчора виключав.
С щодо сабжу, це цікаво для зберігання великих даних. Для пересічного користувача, якому навязують все більше онлайнсервісів, 1Тб хватить.
daesz
Member

Alexsandr: 27.11.2025 10:38 Плохо что HDD не дешевеют за объем информации :(
Якби вони хоч тримались, а вони не те що не дешевіють, а ще й ростуть в ціні https://www.overclockers.ua/ua/news/hdd ... 0-percent/ (шукав іншу статтю/новину, там сам сігейт анонсовував подорожання, але щось знайти неможу).
Ну й на додачу https://www.overclockers.ua/ua/news/har ... 17/132057/
Alexsandr
Member

maxud_b: 27.11.2025 19:53
С щодо сабжу, це цікаво для зберігання великих даних. Для пересічного користувача, якому навязують все більше онлайнсервісів, 1Тб хватить.
фото-вмдео за года + игры + что посмотреть без света и 4Тб мало.
kairo
Member

Alexsandr: 27.11.2025 20:41фото-вмдео за года + игры + что посмотреть без света и 4Тб мало.
В мене на 2ТБ диску +60 фільмів в максимально можливій якості, від 8ГБ до 90ГБ кожен. Ігри давно вже мають стояти на ССД. Ще 4ТБ, щоб був запас для всього, можу зрозуміти, все що більше, не бачу сенсу.
Tiufin
Member

Геральт: 27.11.2025 16:11
Tiufin: 27.11.2025 15:56 А чому? Хіба є якась принципова різниця між умовним копіюванням фільму на такому диску та на диску у 4тб?
Ви зрозумієте, коли захочете файлопомийку злити з 1 такого диску на інший.
Ну так його ж ще заповнити треба примудритися :)
Я нещодавно робив бекап 4тб диску. Ну довго, так. Але бажання придбати замість 2 дисків по 4тб, 8 дисків по 1тб (чи хоча б 4 диски по 2тб) - щоб прискорити процес - це не викликало.

З іншого боку, враховуючі, що такі диски перш за все для серверів, а там час - це немалі гроші, то може дійсно це може бути проблемою
Bukakanga
Member

vsx: 27.11.2025 11:50 Сегодня прочитал что если долго не включать ssd то информация на нем пропадет :super:
Втрата інфи можлива, але в мене 2 роки системний мх500 пролежав без живлення в шухляді і все на місці. Комп залишався під обстрілами, а диск з дружиною відправив. Коли повернула, то комп стартанув без збоїв, як наче вчора виключав.
терабайта для домашнего использования может и не хватить - ряд игр сильно вылазит по размеру за 100Гб
vsx
Member

2 года не критично. Надо от 5 пишут
s1nedus
Member

nazar-pc: 27.11.2025 12:21 Не піднімаючи швидкість читання/запису, хоч лінійного, такі диски лише для ДУЖЕ холодного зберігання можна буде використовувати
Пока на моем рейд 0 из 4 iron wolf 12 tb, 1 ГБ/с. Со временем планирую асустор на 10 дисков взять
Alexsandr
Member

kairo: 27.11.2025 21:21
Alexsandr: 27.11.2025 20:41фото-вмдео за года + игры + что посмотреть без света и 4Тб мало.
В мене на 2ТБ диску +60 фільмів в максимально можливій якості, від 8ГБ до 90ГБ кожен. Ігри давно вже мають стояти на ССД. Ще 4ТБ, щоб був запас для всього, можу зрозуміти, все що більше, не бачу сенсу.
1 сериал в 720р 354 гига. Дальше и продолжать не буду. максимальное качество это около 80гиг, бывает и больше. О каких 60+ в максимальном качестве не понятно. Но ладно 40гиг на фильм это 50шт и это размер не HDR. Но ладно, пускай будут просто с максимально доступным качеством. У меня только фото/видео за года около терабайта (включая равы и с телефонов). библиотека что-то занимает. 4Тб это мало. Для игрг SSD на 4тб очень дорого. Часть на HDD хотя и запускаются очень редко.
Т.е. каждый видит потребности для себя.
kairo
Member

1 сериал в 720р 354 гига.
Shogun S01 COMPLETE 2160p - 69 GB. Які ще 720р 354 гіга? Ви там Санту Барбару усі сезони завантажили?))
Дальше и продолжать не буду. максимальное качество это около 80гиг, бывает и больше.
"від 8ГБ до 90ГБ кожен"
Не усі фільми можна знайти в такій якості. Зазвичай, це 15-50ГБ.
У меня только фото/видео за года около терабайта (включая равы и с телефонов). библиотека что-то занимает. 4Тб это мало.
Особисті фото/відео та фільми, це єдине для чого я бачу сенс ставити HDD. Для усього іншого вистачає SSD. Та й з фільмами, це моя забаганка. В мене зараз в бібліотеці 60 штук і деякі я завантажив років 7 тому. По факту, нема потреби тримати усе це на диску, в будь-який момент їх можна завантажити.
Для игрг SSD на 4тб очень дорого. Часть на HDD хотя и запускаются очень редко.
В мене зараз встановлено 12 ігор, які займають 600 ГБ. Найбільше займає Форза 5 - 176ГБ та БГ3 - 145ГБ. Усі інші набагато менше. Чи треба мені зараз 12 ігор? Ні, звичайно. Вистачило би 3-4 встановлених. Що мені тримати ігри на HDD, та чекати довгі завантаження та фрізи, я можу банально встановити гру за 5-15 хвилин зі Стім.
Kassatka
Member

kairo: 28.11.2025 00:25 Shogun S01 COMPLETE 2160p - 69 GB. Які ще 720р 354 гіга? Ви там Санту Барбару усі сезони завантажили?))
Усі сезони Гри престолів - рівно 2 терабайти заважать, трилогія Володаря перснів у режисерській версії - 407 гігабайт, трилогія Хоббіта режисерська - 226 гігабайт. І це всього три найменування.
Якби мене цікавила Санта-Барбара, то я звісно вантажив би усі сезони. А так у мене наприклад всі 8 сезонів Всі жінки відьми у двох варіаціях - україномовному, та російськомовному. Чи наприклад Зоряна брама - ще більше сезонів. Але це ще DVD або DVD-Rip якість, тому вони менше важать, ніж сучасні серіали в 2160p HDR.
Натомість замість Санта-Барбари маю кілька сезонів серіалу "Не родись красивой" не на вінчестерах, а на фізичних DVD з обкладинками. :shuffle: Правда, на своє виправдання скажу, що хоч і сам купив ці диски, але жоден з них в дисковод ні разу не вставляв. Вистачило того, що ще в докомп'ютерні часи разом з бабусею по теліку бачив і бажання переглядати повторно не виникло.
kairo
Member

Kassatka: 28.11.2025 02:03Усі сезони Гри престолів - рівно 2 терабайти заважать,
Навіщо вам усі сезони Гри Престолів одночасно? Це 70 годин перегляду.
трилогія Володаря перснів у режисерській версії - 407 гігабайт, трилогія Хоббіта режисерська - 226 гігабайт. І це всього три найменування.
Фільмів в такій якості одиниці.
А так у мене наприклад всі 8 сезонів Всі жінки відьми у двох варіаціях - україномовному, та російськомовному.
Можна створити власну медіатеку на сотні серіалів та тисячі фільмів, але навіщо, якщо все завантажується у два кліка.
Duck
Junior

Kassatka: 28.11.2025 02:03 Усі сезони Гри престолів - рівно 2 терабайти заважать, трилогія Володаря перснів у режисерській версії - 407 гігабайт, трилогія Хоббіта режисерська - 226 гігабайт. І це всього три найменування.
А так у мене наприклад всі 8 сезонів Всі жінки відьми у двох варіаціях - україномовному, та російськомовному.
Навіщо два однакових відео, якщо можна зберігати просто доріжку?
maksim2020
Member

dext: 27.11.2025 17:41
nazar-pc: 27.11.2025 17:30 Я бачу ви ніколи не пробували прибрати 18ТБ диск з BTRFS RAID1 :laugh:
Заміна 6TB диска (5900RPM) в RAID6 під mdadm/lvm займає ~12 годин, 2 тижні на 18TB (7200RPM?) та ще під RAID1 відверто забагато
Додача одного 10TB диска (7200 RPM) в RAID6 під mdadm/xfs зайняла ~4 дні.
BravoLA
Member

kairo: 28.11.2025 02:17
Kassatka: 28.11.2025 02:03Усі сезони Гри престолів - рівно 2 терабайти заважать,
Навіщо вам усі сезони Гри Престолів одночасно? Це 70 годин перегляду.
трилогія Володаря перснів у режисерській версії - 407 гігабайт, трилогія Хоббіта режисерська - 226 гігабайт. І це всього три найменування.
Фільмів в такій якості одиниці.
Можна створити власну медіатеку на сотні серіалів та тисячі фільмів, але навіщо, якщо все завантажується у два кліка.
Я извиняюсь но если вам не нужно, не ззначит что другим не нужно. Морочится, постоянно что-то стирая выгадывая по гигу, качая по 1 сезону, и т..д Это такая морока. Так что я понимаю человека, качается обычно полностью весь сериал.

В дополнение говорите, что так просто в мгновение ока все качается из интернета, как будто это так. Сразу говорю у меня гигабитный интернет, так что в скорости проблем нету. Фильмы и сериалы в отличном качестве обычно раздают не много людей и качать их долго. А если это не новинки так вообще это в проблему перерастает. В дополнение наши провайдеры режут сидов.
Kassatka
Member

Duck: 28.11.2025 03:15 Навіщо два однакових відео, якщо можна зберігати просто доріжку?
Я зазвичай так і роблю - скачую два варіанти фільма або фільм і окремо доріжку, а потім приєдную додаткову доріжку до одного з фільмів за допомогою MKVMerge чи VirtualDubMod, а заодно видаляю непотрібні мені доріжки - англомовні/мови оригіналу та одноголосі переклади при наявності багатоголосих.
Але буває, що у здавалось би одного фільма/серії різний хронометраж, бо ріп з різних видань першоджерела, доріжки буквально не підходять, не буде синхрону відео з аудіо. Також у випадку цього серіалу в мене скачані не ріпи, а DVDVideo з менюшкою диска й не хочеться його втрачати, навіть враховуючи, що перші пару сезонів синхронні на обох мовах.
Ще для рідкісних релізів з волонтерської точки зору є сенс зберігати на диску в незмінному вигляді, щоб потім у випадку чого можна було стати на роздачу сідом і допомогти роздати, якщо сіди з роздачі звалили й вона доздихує, а люди не можуть скачати.

Для переважної більшості фільмів мене російська доріжка взагалі не цікавить, цілком вистачить і української. Правда часто буває сенс скачати якісне відео з російською доріжкою, та яке хоча б є з українською, а потім накласти українську доріжку на якісний відеоряд, а обидва скачаних відео видалити. Але якщо це один з найулюбленіших фільмів чи серіалів, то хочеться в колекцію всі можливі озвучки, але це виняткова ситуація. Ще буває, що українська озвучка неповна з театральної версії фільму, а неозвучені місця мовою оригіналу з субтитрами, а російська озвучка повна.
Ответить