Новий Core Ultra X7 358H показав незначну перевагу над попередником Core Ultra 7 255H у тестах PassMark

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

waryag: 20.11.2025 11:37Цікаво, що не так з рдна4
Намагаюсь знайти яка там версія відео кодеків VCN і ніде не можу знайти. Як так? От інтел документує все, купа pdf, купа спекшитів, все розписано чітко. В цих нічого немає, публічних спеків кіт наплакав. Chatgpt знайшов лише 2 якихось помийних сайти зі слухами про VCN5
https://www.phoronix.com/news/RADV-RDNA4-Tier-3-Decode
https://portallinuxferramentas.blogspot ... oding.html
1234waltz
Member

waryag: 20.11.2025 11:37 Начебто зараз планують можливість е-ядер об'єднуватися у суперядра.
Повернуть HT на P ядра чи прикрутять на E ядра, зроблять фічу з вкл/викл HT "на горячу" (як у АМД з Зен2 на консолях), і скажуть що це супер ядро, он бачте, їх то два, то одне :rotate:
waryag: 20.11.2025 11:37 Цікаво, що не так з рдна4, що на ній досі немає апу?
Внутрішня політика АМД трапилась. Таке вже не першйи раз.
alexeygalas
Member

1234waltz: 20.11.2025 11:51Внутрішня політика АМД трапилась. Таке вже не першйи раз.
Вони поки всі всі плитки старі не збудуть - нові не робитимуть. Тому очікуємо на нові рефреші
waryag
Member

alexeygalas: 20.11.2025 12:00 Вони поки всі всі плитки старі не збудуть - нові не робитимуть. Тому очікуємо на нові рефреші
Вони виводять на ринок нові рішення на РДНА2-3-3.5. Причому і для ШІ, де крутяться величезні гроші і РДНА4 набагато краще.

Відправлено через 3 хвилини 39 секунд:
1234waltz: 20.11.2025 11:51Повернуть HT на P ядра чи прикрутять на E ядра, зроблять фічу з вкл/викл HT "на горячу" (як у АМД з Зен2 на консолях), і скажуть що це супер ядро, он бачте, їх то два, то одне :rotate:
Не буде Р ядер і тим більше НТ, е кращі практично по всім показникам і несуттєво поступаються в однопоточній продуктивності. Цю проблему і будуть намагатися виправити.
МОНАХ
Member

alexeygalas: 19.11.2025 17:09 ...те саме по потужності, що 16 ядер у AMD...
...Дійсно якісь "історії" від істориків. Хіба що вони досі з Raptor Lake порівнюють...
► Так-точно :D - вони, Раптори. Історя - моя особиста, наболіле, так би мовити. "Чесати" "залізо" почав активно знову десь в кінці 2022, коли поступово стало доходити, що 3770-го з 24Гб "оперативки" стає явно замало, то старші Раптори були за взірець у Інтела, до них і рівнявся. А коли вийшли Кори, то я зрозумів, що цей звіздець не тільки яснішим не став, але ще й поглибився і дивився на них вже виключно з позиції: "Краааасіііівоєєєє...". Відтак в 2025-му подивився ринок 12- і 16-ядерних - повноцінноядерних - "проців" і з того обирав. Дивився від АМД не тільки 9000-у серію - це вже пізніше, а в першу чергу і 7000-ну - ще раніше, тому і обороти до Рапторів у мене лишилися.
► Але суті по відношенню до Корів - якщо для справедливості зараз їх брати до порівняння з 9000-ю серією Райзенів: все-одно не взявши на руки Кор, не будучи оперативним збірником систем - чорта з два зрозумієш, що там той Інтел вчергове на...ртив - НТ-не-НТ, Е-ядра замість НТ (чи не замість?) і т.д..
alexeygalas: 19.11.2025 17:09 Ні не доведеться.
...Такі ж.
► Якщо не обмежуватись "стелею" по охолодженню - напевно
спойлер
(по факту - не знаю, потрібно глибоко то все шукати і видирати інфу з тих, хто тестував безпосередньо, а краще - самому своїми руками то все протестувати, що в моєму випадку недоцільно, так як з першого разу потрібно взяти безпрограшний варіант). А якщо ставити "повітря", то я не впевнений, як Раптори чи Кори себе поведуть в плані потужності, якщо їм урізати ліміти по напрузі та температурах. При 120 "прописних" і 162 фактичних на 9900х Райзені і відповідно 125 і 253 на 14900к Рапторі, по факту перший з них "їсть" 232 без обмежень (по крайній мірі мій екземпляр), а по другому я десь тести переглядав - 280 і вище. Так, Інтели краще віддають тепло, але питання про урізання лімітів під "повітря" і температури при цьому при всьому не більше 85 градусів: як мені прорахувати, яким чином поведе себе "зоопарк" інтеловських ядер? По логіці, раз там купа Е-ядер, то якраз потужність сукупна не має сильно просісти, з іншого боку, якраз тому, що їх там на "проці" - реально дохріна і вони покликані компенсувати нестачу Р-ядер, то саме через це якраз і Е-ядра - і так економні - мають просісти... Що? Я помиляюсь? МОЖЕ І ТАК! Але у цьому і весь цей дурдом з цим "зоопарком", що я не можу зрозуміти і скоріше за все помиляюся... тому і обхожу стороною сучасний Інтел. Поки що...

==============================================================
Scoffer: 19.11.2025 18:17 Якщо мова про старі інтельові чи нові амдшні ядра, то не можеш тому що є HT/SMT, реальне завантаження котрого прорахувати просто неможливо в силу багатьох причин технічного характеру. Чого не можна сказати про різносортні, але таки фізичні ядра, працювати з котрими пранувальнику в нескінчену кількість раз простіше.
► Прикро, коли так. Сподіваюся, теперішніх 12 ядер мені надовго вистачить, щоб навіть не думати пробувати цю всю дурню знову починати робити, бо геморой ще той...
Scoffer: 19.11.2025 18:17 Навіщо? Реальний профіль навантаження прог це один ведучий потік і NN другорядних. 12 р-ядер означає що ти збираєшся запустити 12 прог одночасно, і не просто запустити, а щоб ще і маслали на всіх парах. Якесь сумнівне використання десктопного процесора.
► На те він і десктопний, щоб навіть таке вміти, точніше - могти робити. Ну, може не на всіх парах :) , але у мене часом відбувався наступний "одночасний сеанс гри в доміно":
спойлер
• Фотошоп (основна прога),
• Ілюстратор (допоміжна),
• ІнДизайн (ситуативно-цілеспрямована :insane: ),
• Кріта (допоміжна по традиційному малюванню),
• Блендер (ще одна ситуативно-цілеспрямована),
• Прем'єрПро (туди ж...)
• Два браузера з десятками закріплених вкладок (на різних браузерах - різні набори даних до доступу, бо на одному неможливо зручно все одразу "розкласти", працюють постійно),
• Аудіоплеєр (висить і працює майже 100% часу),
• Відеоплеєр (відеоінструкції та уроки, закачані або куплені раніше, якщо або щоб довго не "гуглити"),
• Віртуальна машина (рідко, але часом бувало і дві одночасно - на одній "Сімка", на другій Лінукс - по спец-прогах...),
• Текстовий редактор (зрозуміло... часом заміняю гугл-формою),
• Програми по апскейлу (не завжди потрібні, але деякі "просять гарно поїсти"),
• Програми із захоплення робочого столу і відео (на фоні і регулярно в роботі),
• Програми моніторингу системи (як мінімум для того, щоб зрозуміти який компонент системи "повішався" і що потрібно вимикати або зменшувати приорітет).
► Більша половина цього дурдома зазвичай працює у мене постійно, не так часто (на щастя) доводиться оце все таким комплектом вмикати одночасно, але буває і таке (проектування парків, наприклад, де доводиться 3D-графіку підключати). Одночасно навантажують систему пара-трійка і 3770 зазвичай справляється, але з часом, коли важкі проги почали віджирати більше ресурсу і довше виконувати задачу, то в цей самий час шукати щось в браузері уже стає проблематично... Останні кілька років встановив черговість в роботі і старався завершати роботу в одній прозі перш ніж перекинути в іншу, хоч це і не зручно, бо зачасту буває, що поправиш в Ілюстраторі, перекидаєш тут ж в Фотошоп на "дозбірку" і тут же закидаєш в Кріту (бо в фотошопі не так зручно малювати)...
Scoffer: 19.11.2025 18:17 Ніякі вони не невдалі. Це суперофігезні ядра по продуктивності на ват. Якщо інтел колись повернеться до однорідних ядер, то вони будуть на основі е-ядер, а не р.
► По продуктивності на ват - безсумнівно... Най зліплять процесор не Е-ядрах, хай хоч на 32 штуках, але однорідних - я, як пересічний користувач, який сам обирає, що купувати, хоч матиму зрозумілі орієнтири як воно працює і на що сподіватися.

Відправлено через 3 хвилини 31 секунду:
waryag: 20.11.2025 11:37 Начебто зараз планують можливість е-ядер об'єднуватися у суперядра.
► Щось типу чіплетів АМД? :rolleyes: Чи мається на увазі - програмно?
► Цікаво, що з того вийде... Я взагалі ЗА! всякий подібний двіж, :gigi: правда поки що у ролі виключно спостерігача, вибачте.
Последний раз редактировалось МОНАХ 21.11.2025 10:29, всего редактировалось 2 раза.
alexeygalas
Member

МОНАХ
Arrow зовсім інша кухня. Там ставиш - і можна видихнути. Вони себе поводять по нагріву так само як і граніти. Маю 9800X3D тому "за базар атвічаю" :laugh: TSMC N3B нормальний в плані нагріву. Якщо не андервольтити та дати SuperPI на нього - як 265K споживає багато так і 9900Х теж споживає багато. Тому обвидва потрібно андервольтити і обмежувати до можливостей кулера та межі власного акустичного комфорту.
В цьому плані Asrock трохи мене розчарував, бо на b450 та z590 платах ще були такі параметри як Step up та Step down delay для того, щоб вентилятор не вив вверх вниз. Це відбувається черех те, що сенсори температури цп на платі дуже часто зчитують показники і температура стрибає. А на z890 b650/850 вони забрали цю можливість. Доводиться робити криву сходинками тепер
спойлер
250802181742.jpg
Відправлено через 12 хвилин 7 секунд:
МОНАХ: 21.11.2025 10:25Інтел вчергове на...ртив - НТ-не-НТ, Е-ядра замість НТ (чи не замість?) і т.д..
Ви назадто сильно зациклюєтесь на тому, як працює двигун в середині. Якщо він розганяється до потрібної швидкості - яка до біса різниця як він це робить.

Відправлено через 6 хвилин 10 секунд:
МОНАХ: 21.11.2025 10:25Інтели краще віддають тепло, але питання про урізання лімітів під "повітря" і температури при цьому при всьому не більше 85 градусів: як мені прорахувати, яким чином поведе себе "зоопарк" інтеловських ядер?
Коли я тільки встановив 265К та запустив CB23 в стоку під NH-D14 для проби, він досяг свого бусту на відмітці 260Вт. Після того, як я зробив андервольт - він досягав цієї відмітки на 215вт. Ну а далі я прирізав йому максималку температури та PL1/2 під свій кулер. Це було PL2=160, PL1=130. Знаєте, на скільки погіршився результат в бенчмарку?
спойлер
На 6%
Сказати, що я був в шоці - нічого не сказати )) Не знаю як він це робить - але робить ))
Зараз його замінив лептоп - а плата з цп і рам лежить в корпусі 3л під малесеньким кулером залімічений на PL2=90W та PL1=70W не через кулер - а через ноутбучний блок живлення (бракує потужності). І навіть на цих лімітах він видає нехилі показники
Він на лаві запасних, якщо раптом лептоп вийде з ладу а робота має робитись всеодно.
Последний раз редактировалось alexeygalas 21.11.2025 10:51, всего редактировалось 2 раза.
МОНАХ
Member

alexeygalas, та я вірю Вам, бо не може такого бути, щоб Інтел з часом та наступними поколіннями не почав би якось "причісувати" оце все до нормального, притомного стану (я зараз про технологію, а не про бізнес-план або, Кром збав, про маркетинг), але я настільки "перелякав" себе, пробуючи збагнути, що я буду робити з Рапторами, що тепер яйцями потрібно викачувати... навіть ризикнув піти на АМД, з роботою багатоядерних старших процесорів якого я взагалі ніколи навіть теоретично не стикався раніше, але чисто теоретично логіка роботи яких лишалася старою-зрозумілою і сталою (хоча по "дотичних" моментах зараз і по АМД обалдіваю в плані негативу, а частину - продовжую вивчати, як воно працює).
► Я для себе так вирішив щодо Інтела: хай воно "дозріє" до чогось остаточного (ну - або перезріє в щось інше, якщо судилося, там - подивимося). Бо по роботі я в основному стикаюся з бюджетниками, як від АМД, так і від Інтела, а собі самому, в домашню збірку, придбати і те, і інше, або спочатку одне, а потім замінити на інше - не маю можливості.
waryag
Member

МОНАХ: 21.11.2025 10:25► Щось типу чіплетів АМД? :rolleyes: Чи мається на увазі - програмно?
► Цікаво, що з того вийде... Я взагалі ЗА! всякий подібний двіж, :gigi: правда поки що у ролі виключно спостерігача, вибачте.
Чиплети про інше, і в інтел вже є свої плитки.

В залізі, на програмному рівні далеко не поїдеш.
alexeygalas
Member

МОНАХ
переглянув ваш парк софту - основуючись на пройдених граблях свого досвіду - не потрібен вам на справді 20-24+ потоки на це. Тільки якщо ви не працюєте одночасно у цьому всьому на 3х клавіатурах та мишах. 9700Х/245K буде достатньо. А зекономлений запас по нагріву піде вам в буст. Я двічі помилився коли робив дружині останні 2 робочі станції. Перший раз, коли придбав 5900Х замість 5800Х
Другий раз, коли придбав 265К замість 245К (на момент, коли збагнув, було далеко за 14 днів від моменту придбання)
Але це мабуть справедливо на термін 5 років експлуатації. Якщо 10 як ви закладаєте - тоді можливо є сенс розгялнути 265К/9900Х, щоб мати запас у разі, якщо програми надумають розжертися і заплисти жиром
МОНАХ
Member

alexeygalas: 21.11.2025 10:44 В цьому плані Asrock трохи мене розчарував, бо на b450 та z590 платах ще були такі параметри як Step up та Step down delay для того, щоб вентилятор не вив вверх вниз.
...сенсори температури цп на платі дуже часто зчитують показники і температура стрибає.
► На MSI-ї є налаштування
спойлер
в мсек по швидкості реакції вентиляторів на температуру, то досить відчутно зглажує ці піки по шуму, маю сказати...
► Взагалі, "проци" останніх поколінь - буду говорити за свій 9900х - шустрий та дьорганий, як дівка на першому побаченні, як в плані віддачі потужності, так і тим більше в температурі; запустив браузер - за 2-3 секунди температура взлітає до 70+ градусів, правда ще швидше спадає назад до 42-44 - вентилятори не встигають набрати достатньо обертів, хоча я заюзав на відрізку до 80 градусів - 90% потенціалу "вертушок" АК620 (після 1600об/хв це капець як НЕ тихо :D ).
alexeygalas: 21.11.2025 10:44 Ви назадто сильно зациклюєтесь на тому, як працює двигун в середині. Якщо він розганяється до потрібної швидкості - яка до біса різниця як він це робить.
► Та - я звик, у випадку чого, самостійно давати раду, як що піде не так, навіть, якщо абсолютно в тому не розумію - піднімаю теорію, чужу практику і беруся робити сам.
спойлер
► Я далеко не завжди заглядаю так глибоко або й тим більше - не можу багато чого зрозуміти на старті (а часом і - в принципі зрозуміти не можу), а буває так, що вже пізно щось міняти. До прикладу мій старенький і7 3770; в свій час я не колупався настільки глибоко і взяв його "в моменті", бо як виявилось - лишились кошти по бюджету і потрібно було зовсім трохи ще пошукати "зверху" докласти. В кінці 2013-го року за ті ж гроші я міг би взяти і7 2600К - на той момент мені було не принципово, бо не залазив надто глибоко, взяв банально новіше покоління. А коли в другій половині 2010 років почало вже трохи не вистачати "проца", то я згадав, що 3770 навіть без "К" - можна трохи розігнати. І от тут я був би сильно пожалкував, що не розбирався в деталях надто прискіпливо: "материнку"-то я взяв потрібну - я завжди стараюсь брати не явно бюджетну і максимально-функціональну материнську плату на виділений бюджет, навіть якщо в найближчому майбутньому настина її функціоналу не буде задіяна... А сам 3770 - ??? Будь в мене 2600К - я б не парився, а що там з термоінтерфесом у 3770 через 6-7 років сталося - незрозуміло. На стокових частотах, ніби, не гріється, а на розгін - в будь-якому випадку потрібно підбирати якусь ефективну "башту". А як ти її підбереш і який сенс, коли "сопля" під кришкою?
► Коротше кажучи, десь тут в темі про повітряне охолодження я цілий епос настрочив навколо підбору Cooler Master Hyper 212Х EU ver. і того, як мій 3770 з тим всім впорався.
► Як в народі кажуть - дурням щастить! :gigi: От і мені пощастило, що під кришкою мого 3770 все-таки не "сопля" виявилась, в буквальному розумінні, а термоінтерфейс ще нормально справляється і досі.
► Є і інші приклади... Але в будь-якому разі я тепер стараюсь "дути на воду" :-/ ...
alexeygalas: 21.11.2025 10:44 Коли я тільки встановив 265К...
:) Це ще треба щастя мати - будучи самому "простирадло-вивішувачем" "нарватися" на людину, що має досвід і практику користування свіжим "залізом" і має терпіння то все розписати та пояснити. Може, коли б я почав активну переписку хоча б на початку 2025 року, то Ви б і переконали б мене спокійно брати на сьогодні щось з останніх Корів і не паритись, а так - в більшій мірі за самостійним "розбором польотів" я волів взяти щось більш зрозуміле в роботі.
alexeygalas: 21.11.2025 10:55 Але це мабуть справедливо на термін 5 років експлуатації. Якщо 10 як ви закладаєте - тоді можливо є сенс розгялнути 265К/9900Х, щоб мати запас у разі, якщо програми надумають розжертися і заплисти жиром
► Во! :laugh: Якраз хотів відписати Вам про 10 років, але Ви вже самі виправили пост.
спойлер
► Не те, щоб я - клятий "марафонець", просто не маю можливості часто міняти "залізо" і бажання продавати "відпрацьоване". А ще - так часто буває, що, коли брак по комплетуючих не пройшов, то таке "залізо" у мене працює дууууууже довго. Ну і нащо його міняти, коли воно ще досить непогано тягне все через 6-8 років?
► А взяти щось посереднє по потужності, але більш ніж достатнє прямо на сьогодні, а років через 4-5 - не мати особливої можливості апгрейднутись, оновити платформу повністю і при цьому мучитись, що не докинув "на старті" зборки 1/3 бюджету "зверху" - ну, це, відверто, боляче... як морально :gigi: так і майже що фізично (коли вже нерви не витримують і починаєш камселити по столі кулаками: "Та працюй ти вже хоч якось, доходяга бісова!!! :laugh: )
========================================================
waryag: 21.11.2025 10:52 Чиплети про інше, і в інтел вже є свої плитки.
В залізі, на програмному рівні далеко не поїдеш.
► ОК. А що там з тими... Е-"суперкластерами" :) , бо десь був чув цю новину, але на тоді подробиць особливо не знайшов?
waryag
Member

МОНАХ: 21.11.2025 11:56► ОК. А що там з тими... Е-"суперкластерами" :) , бо десь був чув цю новину, але на тоді подробиць особливо не знайшов?
Будуть ближче до релізу, після 1-2 поколінь на різнорідних ядрах.
Ответить