Дійсно, загадка. Хмм, чому перевага незначна?але є нюанс. У нового Core Ultra X7 358H лише 4 високопродуктивних P‑ядра
Новости
Последние статьи и обзоры
Новий Core Ultra X7 358H показав незначну перевагу над попередником Core Ultra 7 255H у тестах PassMark
-
alexeygalas
Member
Пропоную обговорити Новий Core Ultra X7 358H показав незначну перевагу над попередником Core Ultra 7 255H у тестах PassMark
-
waryag
Member
Без цифр споживання новина ні про що.
-
Demedik
Member
Это проц для ноутов. Т.е. если есть прирост производительности и при этом существенно ниже потребление - это будет победа. Поэтому обсуждать просто попугаем в бенчмарке без потребления бессмысленно.
-
gregory_amd
Member
Надо ещё 4-5 видов ядер (желательно что б каждое следующее было ещё более бесполезным)
Вот тогда точно перемога
Вот тогда точно перемога
-
alexeygalas
Member
gregory_amd
А хто сказав, що вони вони не корисні? У мене на Lunar Lake під час копіювання файлів і перегляду відео в браузері 4P ядра і 2LPe ядра паркуються і весь лептоп працює на 2х LPe ядрах і жере з гулькін хвіст.
На іншому лептопі із 255H - lpe ядра працюють, коли кришка закрита і лептоп працює від батареї. Зберігає заряд.
Якби мали девайс хоч один - не писали би таку нісенітницю
А хто сказав, що вони вони не корисні? У мене на Lunar Lake під час копіювання файлів і перегляду відео в браузері 4P ядра і 2LPe ядра паркуються і весь лептоп працює на 2х LPe ядрах і жере з гулькін хвіст.
На іншому лептопі із 255H - lpe ядра працюють, коли кришка закрита і лептоп працює від батареї. Зберігає заряд.
Якби мали девайс хоч один - не писали би таку нісенітницю
-
МОНАХ
Member
► alexeygalas, це все - правильно, для ноутів і т.д.. Просто хочеться хоча б одну-однісіньку модель проца чисто на Р-ядрах від Інтела... Хай вже не на 12 чи тим більше 16 - хай вже на тих 8 ядрах, але - чисто на повноцінних.
-
alexeygalas
Member
Ось пруф https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... ue&sd=true
Total Commander копіює файл, у фоні відкриті Telegram та Spotify. Ну і hwinfo64 пише лог
Відправлено через 8 хвилин 34 секунди:
МОНАХ
А яка вам, як споживачу, різниця якого розміру ядра, якщо E-ядра з великим профітом компенсують відсутність HT. Чи це так принципово? Вони виконують свою роботу? Виконують. І грець із ними.
Total Commander копіює файл, у фоні відкриті Telegram та Spotify. Ну і hwinfo64 пише лог
Відправлено через 8 хвилин 34 секунди:
МОНАХ
А яка вам, як споживачу, різниця якого розміру ядра, якщо E-ядра з великим профітом компенсують відсутність HT. Чи це так принципово? Вони виконують свою роботу? Виконують. І грець із ними.
-
waryag
Member
Якщо хочеться - що заважає взяти 13700/14700 і відключити зайве?МОНАХ: ↑ 19.11.2025 11:48це все - правильно, для ноутів і т.д.. Просто хочеться хоча б одну-однісіньку модель проца чисто на Р-ядрах від Інтела... Хай вже не на 12 чи тим більше 16 - хай вже на тих 8 ядрах, але - чисто на повноцінних.
У нового покоління вийшли чудові е-ядра, заважає лажа з Р-ядрами, яким не допомогли архтітектурні зміни, збільшення кешу і новий техпроцесс.alexeygalas: ↑ 19.11.2025 12:04А яка вам, як споживачу, різниця якого розміру ядра, якщо E-ядра з великим профітом компенсують відсутність HT. Чи це так принципово? Вони виконують свою роботу? Виконують. І грець із ними.
-
alexeygalas
Member
waryag
Та не сказав би, враховуючи що процесор 4P-8e-4LPe вибив більше ніж процесор 6P-8e-2LPe. Допоміг тех процес. Але я вже закупився Арроу і Лунар. Тож найближчі 4-5 років буду лиш спостерігати за змінами )) Як на мене Panther це певне переосмислення Lunar - здешевшання за рахунок відмови від MoP компоновки та більше занурення у тему iGPU. І це по суті буде певний рефреш для Arrow-H та Lunar-V. А якісь суттєві зміни вже будуть у NOVA-H та NOVA-U.
Ну і вони вивели на сцену LPe ядра з тіні, які як виявилось, мають високий потенціал у економії енергії і дали їм більше повноважень на відміну від Arrow-H.
Але MoP в плані економії місця дозволяє робити мат плати ну дуууже компактними
Фото плати з мого лептопа
Та не сказав би, враховуючи що процесор 4P-8e-4LPe вибив більше ніж процесор 6P-8e-2LPe. Допоміг тех процес. Але я вже закупився Арроу і Лунар. Тож найближчі 4-5 років буду лиш спостерігати за змінами )) Як на мене Panther це певне переосмислення Lunar - здешевшання за рахунок відмови від MoP компоновки та більше занурення у тему iGPU. І це по суті буде певний рефреш для Arrow-H та Lunar-V. А якісь суттєві зміни вже будуть у NOVA-H та NOVA-U.
Ну і вони вивели на сцену LPe ядра з тіні, які як виявилось, мають високий потенціал у економії енергії і дали їм більше повноважень на відміну від Arrow-H.
Але MoP в плані економії місця дозволяє робити мат плати ну дуууже компактними
Фото плати з мого лептопа
- спойлер

-
1234waltz
Member
Відкрию страшну тайну, на будь-якому проці відео в хромі крутиться на апаратному кодеку igpu ніяк не грузячи ЦПУ. От що на планшеті в дежимі десктопа (щоб не з додатка, а саме браузера), що на ноуті з райзеном та хуанг-відео. Копіювання файлів також настільки легка операція, що і на повноцінному ядрі ніяк не завантажує процесор - там же у вас lpe ядро вона грузить на 40% повноцінне ядро вона буде грузити відсотків на 5-10%.alexeygalas: ↑ 19.11.2025 11:11 У мене на Lunar Lake під час копіювання файлів і перегляду відео в браузері 4P ядра і 2LPe ядра паркуються і весь лептоп працює на 2х LPe ядрах і жере з гулькін хвіст.
-
alexeygalas
Member
І не тільки в браузері, тому не відкрили. Знав раніше за вас ) Я про те що Chrome там в принципі з іншими вкладками був присутній.1234waltz: ↑ 19.11.2025 14:04відео в хромі крутиться на апаратному кодеку igpu ніяк не грузячи ЦПУ
Відправлено через 1 хвилину 14 секунд:
Даний лог записаний в інший час без відео1234waltz: ↑ 19.11.2025 14:04там же у вас lpe ядро вона грузить на 40% повноцінне ядро вона буде грузити відсотків на 5-10%.
VVV
Ну і ви завжди можете перевірити на свому лептопі з Ryzen AI або 88xxUTotal Commander копіює файл, у фоні відкриті Telegram та Spotify. Ну і hwinfo64 пише лог
-
МОНАХ
Member
► ...А-а-а..., блін, точно - там же-ш ще й НТ немаєalexeygalas: ↑ 19.11.2025 12:04 А яка вам, як споживачу, різниця якого розміру ядра, якщо E-ядра з великим профітом компенсують відсутність HT. Чи це так принципово? Вони виконують свою роботу? Виконують. І грець із ними.
► alexeygalas, та я не сперечаюсь - роботу воно виконує; за останні пів-року щільно стикаюсь з двома асусовськими ВівоБуками на Інтелі обидва - то просто пістня для такого сегменту техніки
► Але певна принциповість з'являється,
- спойлер
- коли я хочу зібрати досить потужний десктоп і досить глибоко залізти в те, як таке "залізо" буде працювати під мої задачі і т.д. - я хочу порівняти "свій" здавна-коханий Інтел і до певної міри "незнайомий" АМД, щоб взяти собі на найближчі 10 років 12 або й 16 ядер... І що я бачу? А бачу я, що у Інтела є проци споживацької лінійки на 24 ядра: зашибісь! - радію я, - зараз щось підберу, мені всього-то 16 потрібно... Але - зарано радію: виявляється, Інтел "невдалі" ядра пускає в хід під виглядом "економних", а повноцінних кругом у нього - лише 8
! ОК, лізу вивчати, як-то Інтел дійшов до життя такого... воно все працює і що там по показниках потужності... І на мене вивалюється 1000+1 історія по типу, як планувальник "вінди" "прагне в Індію втекти"... що 24 ядра Інтела - те саме по потужності, що 12 ядер у АМД, але не те саме по роботі, бо доведеться обмежувати через більші температури... І - т.д. і т.п. ...
► ЙТМ, Інтел!
"Шо-за-ужас-тут-тваріцца!" (С).
► А мона мені, Інтел, твій.. ОК, хай 8-ми-ядерник, якщо більше в тебе не виходить нормальних ядер впихнути... АЛЕ! тільки чистий 8-ми-ядерник! Чиста, максимальна, "груба" потужність... У АМД ж он є 8-ми-ядерники - я їх поруч "поставлю" - хоч так порівняю і зрозумію щось для себе... Шо кажеш, Інтел?!
А - ніззя?.. Ну, ніззя - значить ніззя, всього тобі найліпшого, Інтел, бо я щось не вкурюю твій новітній оцей "тік-так" - он у АМД є 16 ядер, де все прямо і зрозуміло і навіть за менші температури.
► ...
=================================================
►waryag: ↑ 19.11.2025 12:27 Якщо хочеться - що заважає взяти 13700/14700 і відключити зайве?
► Питання ж не в тому, щоб купити та вимкнути... Хоча - ОК; мені потрібні 12 Р-ядер - я купую для цього 32-ядерний Інтел з яких 20 - Е-ядра, які я вимикаю і, нарешті, залишаюся повністю задоволеним... Але -
► Звісно, враховуючи чудасії з тдп і фактами деградації я б так-і-так наврядчи взяв би сьогодні процесор від Інтела, але я б хоча б мав би що всерйоз розглядати до відбору на фоні повноцінних 12/16-ядер у АМД.
► P.S. До речі що до повноцінності АМД-ядер -
- спойлер
- У АМД ж свої підходи до цього - більш-вдалі і менш-вдалі ядра: у двочиплетній структурі - один з них більш вдалий, інший - менш. На моєму 9 9900х перші 6 ядер бустяться до 5650, а другі - до 5450 (після "відпуску" частот - до 5825 і до 5625 відповідно) - по своєму хитро зробили "розпальцовку" при складанні "проців", але все ж не настільки по дурному "в лоб" як Інтел: "От вам хлопці сучасний багатоядерний процесор, частина ядер якого... відверто-хрінові, але давайте будемо назвиати їх "енергоефективними" і на цій надійній (як швейцарський годинник (С)) основі побудуємо з вами новітній "тік-так"-"прогрес"!".
Последний раз редактировалось МОНАХ 19.11.2025 15:32, всего редактировалось 1 раз.
-
1234waltz
Member
AI Max не можу перевірити, але три відкритих облікових записи (на 135 процеси в диспетчері задач) Хрома (і витратами 9,9 ГБ пам'яті на це) в роботі завантажують немолодий 5600H від 5 до 20 %. Тому коли такими речами показують суперову енергоефективність lpe ядер мене дивує. Бо я при всьому бажанні не можу заставити знятись з мінімальних обертів охлад (ну, він гібридний на два вентилятора спільний з дискреткою) навіть жирними веб-адмінками і заставити процесор хоч якось жерти заряд ноутбука не перемикаючись в енергоефективний режим.alexeygalas: ↑ 19.11.2025 14:09 Ну і ви завжди можете перевірити на свому лептопі з Ryzen AI або 88xxU
Щодо 8000 серії та АІ Макс
То в цьому огляді дивним чином порівнбвали зажати на 17 Вт Intel Core Ultra 7 258V з AMD Ryzen 7 8845HS на VIA 14 Pro в режимі 54 Вт. І навіть так епічної перемоги не вийшло. Більш того, старіший Intel Core Ultra 7 155H не показав енергоефективності навіть у порівнянні с нежатим по паверліміту AMD Ryzen 7 8845HS на 54 Вт. Отакі справи))
https://www.notebookcheck-ru.com/Testir ... 165.0.html
AMD Ryzen 7 8845HS
3.11 Points per Watt0%
Intel Core Ultra 7 155H
3.11 Points per Watt
-
alexeygalas
Member
Ну найголовніше що я хотів показати - що планувальник правильно справляється з роботою. Що він не крутить GTA 5 на LPe ядрах і не крутить TotalCommander та Spotify на P ядрах. А те що лептоп майже день від батареї здатен прожити - це класний бонус.1234waltz: ↑ 19.11.2025 15:28Тому коли такими речами показують суперову енергоефективність lpe ядер мене дивує.
Він би і не показав. Meteor Lake на старішому Intel 4 який прирівнюють до TSMC 7nm. A Hawk Point на TSMC 4nm. А в тесті приймають участь не тільки Lpe ядра, які в іншій плитці.1234waltz: ↑ 19.11.2025 15:28AMD Ryzen 7 8845HS
3.11 Points per Watt0%
Intel Core Ultra 7 155H
3.11 Points per Watt
-
yuriy_dd
Member
не перестану повторювати - х86 - це тупик !!!
а те що вони не можуть хоч на 10-15% покращити одно-потік на покоління - це і є доказ.
вони просто не можуть !!!
і графік на 20 ліній з 10000 точок - тормозити буде точно
а на сучасних М4+ - все літає
а те що вони не можуть хоч на 10-15% покращити одно-потік на покоління - це і є доказ.
вони просто не можуть !!!
ви би чули що фанати х86 несуть на нові АРМ проциalexeygalas: ↑ 19.11.2025 11:11 Якби мали девайс хоч один - не писали би таку нісенітницю
все дуже просто - берете одну компоненту - https://www.chartjs.org/1234waltz: ↑ 19.11.2025 15:28Бо я при всьому бажанні не можу заставити знятись з мінімальних обертів охлад (ну, він гібридний на два вентилятора спільний з дискреткою) навіть жирними веб-адмінками
і графік на 20 ліній з 10000 точок - тормозити буде точно
а на сучасних М4+ - все літає
-
alexeygalas
Member
те саме по потужності, що 16 ядер у AMDМОНАХ: ↑ 19.11.2025 15:27що 24 ядра Інтела - те саме по потужності, що 12 ядер у AMD
- спойлер

https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... Processor/
Якщо вже мова пішла за десктопи
Ні не доведеться.
Дійсно якісь "історії" від істориків. Хіба що вони досі з Raptor Lake порівнюють
Відправлено через 5 хвилин 3 секунди:
Такі ж
-
Scoffer
Member
Якщо мова про старі інтельові чи нові амдшні ядра, то не можеш тому що є HT/SMT, реальне завантаження котрого прорахувати просто неможливо в силу багатьох причин технічного характеру. Чого не можна сказати про різносортні, але таки фізичні ядра, працювати з котрими пранувальнику в нескінчену кількість раз простіше.МОНАХ: ↑ 19.11.2025 15:27На однорідних ядрах я можу однаково розподіляти будь-які задачі
Після того як я на своєму 5950х вимкнув SMT, при фоновому навантаженні система нарешті перестала тупити в абсолютно рандомних місцях, а швидкість альт-табу з равликової перейшла на третю космічну.
Навіщо? Реальний профіль навантаження прог це один ведучий потік і NN другорядних. 12 р-ядер означає що ти збираєшся запустити 12 прог одночасно, і не просто запустити, а щоб ще і маслали на всіх парах. Якесь сумнівне використання десктопного процесора.МОНАХ: ↑ 19.11.2025 15:27мені потрібні 12 Р-ядер
Ніякі вони не невдалі. Це суперофігезні ядра по продуктивності на ват. Якщо інтел колись повернеться до однорідних ядер, то вони будуть на основі е-ядер, а не р.МОНАХ: ↑ 19.11.2025 15:27"невдалі" ядра пускає в хід під виглядом "економних"
-
Sanьka
Member
Інтел знову демонструє ріст продуктивності....але є нюанс - він від'ємний 
Цікаво чи підтвердяться чутки, що Інтел відмовиться від різнорідних ядер, після чого допилювати планувальник ніхто не буде для старих проців з недоядрами?
Цікаво чи підтвердяться чутки, що Інтел відмовиться від різнорідних ядер, після чого допилювати планувальник ніхто не буде для старих проців з недоядрами?
-
alexeygalas
Member
Ну якщо це від*ємний приріст - тоді ти просто зобов*язаний прокоментувати ось цей У Мережі помічено процесор AMD Ryzen AI HX 470. Це «рефреш» вже знайомої моделі мега технологічний додатний приріст. VCN4 глючний той самий, TDP той самий, NPU той самий і +100Mhz. От де технологічний прогрес.Sanьka: ↑ 20.11.2025 07:24він від'ємний
P.S. І якщо вже не можеш числа в голові порівнювати - купи калькулятор
-
waryag
Member
Начебто зараз планують можливість е-ядер об'єднуватися у суперядра.Sanьka: ↑ 20.11.2025 07:24Цікаво чи підтвердяться чутки, що Інтел відмовиться від різнорідних ядер, після чого допилювати планувальник ніхто не буде для старих проців з недоядрами?
І в будь-якому випадку, будуть ЛП ядра для ноутбуків і величезний парк корпоративного заліза на гетерогенних архітектурах, який треба довго і нудно підтримувати
Відправлено через 1 хвилину 38 секунд:
Цікаво, що не так з рдна4, що на ній досі немає апу?alexeygalas: ↑ 20.11.2025 11:33ось цей У Мережі помічено процесор AMD Ryzen AI HX 470. Це «рефреш» вже знайомої моделі мега технологічний додатний приріст.