Заміна термоінтерфейса ASUS TUF Gaming A15 FA507NVR

Все вопросы о ноутбуках
Автор
Member

Недавно став помічати, що процесор в ноутбуці почав аж надто гріється. Стало питання заміни термоінтерфейса. Але стало питання що саме вибрати.
Майстри що займаються чим то схожим, підкажіть яку саме термопасту та термопрокладки вибрати? Цікавить що топ за свої гроші з фазовим переходом.
Ще було проблема, на піддоні ноутбука не найкращі гвинти, коли ставиви пам'ять та nvme деякі навіть злизалися, можливо десь можна знайти такий же набір гвинтів тільки більш високої якості?

Отправлено спустя 29 минут 51 секунду:
Зараз дивлюсь в магазині рідкі термопрокладки Thermal Grizzly Putty Advance, чи є сенс за них переплачувати, чи взагалі краще взяти звичайні?
Aleksandr1973
Member

Polaris
Отправте лучше мастерам с форума . Будет не намного дороже чем самому менять . Просто они все тонкости уже знают .
ddO
Member

Polaris
Я не майстер, але пораджу HONEYWELL PTM7950 - колись давно шукав що було б найкращим - прийшов до цього. Чи це зараз "топ за свої гроші" - не знаю. А про термопрокладки - рекомендую брати рідкі - щоб був нормальний прижим. Які саме - тут уже краще почитайте теми із продажу тероінтерфейсів прямо тут на барахолці. Справа у тому, що різна GDDR (різних поколінь) гріється по-різному і для більш старих поколінь млжна використати щось подешевше, в той час як для охолодження сучасної GDDR7 краще не економити.
А про гвинти - сумніваюсь що буде щось кращої якості... просто не затягувати їх "від душі" (бо так можна і вставки повідривати) - тим більше на них є герметик для різьби (я бачив тільки синій - щоб вони самовільно не відкручувались). До речі - на ноутбуках із пластиковим корпусом сумнівної якості який перекошується і т.д. цей герметик не особо допомагає - приходиться час від часу підтягувати гвинти аби їх не загубити. По самих же гвинтах - у мене поруч хв в 10 хотьби в підвалі є маленький сервіс по компам - так я гвинти саме у них і брав. Вони мені відсипали цілий пакетик та навіть грошей за це брати не хотіли. Але там потрібний зразок - тих гвинтів там досить багато видів і відрізняються вони і різьбою і довжиною.. так що краще викрутити злизаний і показати його як зразок.
Все написане - чисто моя думка, зараз можливо спеціалісти мене виправлять та порадять щось краще.
Последний раз редактировалось ddO 18.11.2025 10:31, всего редактировалось 2 раза.
Polaris
Member

Aleksandr1973: 18.11.2025 10:21 Polaris
Отправте лучше мастерам с форума . Будет не намного дороже чем самому менять . Просто они все тонкости уже знают .
Я так би й зробив, але я працюю за ноутом( Тому надовго без нього не можу
Евгений King
Member

Polaris: 18.11.2025 10:09 Недавно став помічати, що процесор в ноутбуці почав аж надто гріється. Стало питання заміни термоінтерфейса. Але стало питання що саме вибрати.
Майстри що займаються чим то схожим, підкажіть яку саме термопасту та термопрокладки вибрати? Цікавить що топ за свої гроші з фазовим переходом.
Ще було проблема, на піддоні ноутбука не найкращі гвинти, коли ставиви пам'ять та nvme деякі навіть злизалися, можливо десь можна знайти такий же набір гвинтів тільки більш високої якості?

Отправлено спустя 29 минут 51 секунду:
Зараз дивлюсь в магазині рідкі термопрокладки Thermal Grizzly Putty Advance, чи є сенс за них переплачувати, чи взагалі краще взяти звичайні?
PTM 7950, кращого ще не придумали. На проц та GPU. Клаптика 40*40мм хватить. Перед вирізанням підморозити 10-15хв в морозилці, вирізати або в розмір кристалу, або +1мм по сторонам, вісля вирізання знімаєте плівку з одної сторони, кладете на чип і розрівнюєте і тільки перед самою збіркою знімаєте другу плівку. Поверхні очистиси від старої пасти і гарно витерти спиртом. Якщо навіть трохи бульб повітря буде - не страшно, його видавить звідти.
Замість твердих прокладок рідкі, HT 7000 або Laird 607, кращі не треба. АЛЕ не варто брати гірші!!!
Все добро є у пана EUGENEY - viewtopic.php?t=236111
Балакайте з ним, він все підкаже.
Polaris
Member

Евгений King
Прям термопрокладки на чіпи в ноуті?
Евгений King
Member

Polaris: 18.11.2025 10:52 Евгений King
Прям термопрокладки на чіпи в ноуті?
PTM 7950 йде у формі прокладки, при нагріванні до 60 градусів вона розтікається, змочує поверхні і приймає оптимальну форму.
Насправді вона тане вже від тепла рук, тому й написав, що треба її морозити, перед нарізанням і нанесенням.
Зараз PTM 7950 це стандарт в ноутах. Виробники використовують або її, або менш якісні аналоги, або ЖМ.
Polaris
Member

Евгений King
дякую, напевно так і зроблю
Hash
Junior

Polaris
Polaris
Ноубтуки Asus Tuf A15, A17 - мають маленький зазор "gap" десь 0.25мм між радіаторами і чипами,врм і т.д.
Тому треба шукати рідку термопрокладку котра вміє принайні менше ніж 0.4мм, а таких не сильно багато.
Рекомендую на ютубі знайти канал Snarks domain. Там багато трансляцій і оглядів, треба шукати саме з асус туф точно були.
Він замовляв honeywell ht10000 у EUGENEY і робив тести. Якщо коротко то він сказав що дешевша що вміє в 0.15мм краще ніж топові які менше 0.4мм не можуть.
Halnziye HY236, upsiren utp 4 ultra thin. Якщо до цих довіри немає, тоді Thermal Grizzly Putty Advance
На Watts та VRAM не звертайте уваги, це з іншого тесту
спойлер
Изображение
Polaris
Member

Hash
уже замовив у EUGENEY Honeywell PTM7950 PCM та Honeywell HT10000
username_1
Member

Евгений King: 18.11.2025 13:09Зараз PTM 7950 це стандарт в ноутах. Виробники використовують або її, або менш якісні аналоги, або ЖМ.
А если в ноутбуке идет от производителя жидкий металл на Intel Core i9-14900HX (есть защитная рамка вокруг чипа)? Некоторые говорят, что у жидкого металла лучше теплопроводность.

Но, конечно, хотел бы такое, что можно обслуживать без риска короткого замыкания или разъедания припоя из-за капли.
Евгений King
Member

username_1: 19.11.2025 05:53
Евгений King: 18.11.2025 13:09Зараз PTM 7950 це стандарт в ноутах. Виробники використовують або її, або менш якісні аналоги, або ЖМ.
А если в ноутбуке идет от производителя жидкий металл на Intel Core i9-14900HX (есть защитная рамка вокруг чипа)? Некоторые говорят, что у жидкого металла лучше теплопроводность.

Но, конечно, хотел бы такое, что можно обслуживать без риска короткого замыкания или разъедания припоя из-за капли.
Якщо в ноуті з завода ЖМ, я просто не розглядаю це до купівлі, або одразу міняю на 7950
Ніяких реально суттєвих переваг ЖМ не дає, а от недоліків насипе запросто
username_1
Member

Евгений King: 19.11.2025 10:21Ніяких реально суттєвих переваг ЖМ не дає, а от недоліків насипе запросто
А чаты говорят, что жм дает минус 5-15 градусов. Что будет дополнительным плюсом от тепловой деградации интел при заблокированной возможности андервольтинга.

Можно делать замену в сервисе под их ответственность.
Евгений King
Member

username_1: 19.11.2025 19:43
Евгений King: 19.11.2025 10:21Ніяких реально суттєвих переваг ЖМ не дає, а от недоліків насипе запросто
А чаты говорят, что жм дает минус 5-15 градусов. Что будет дополнительным плюсом от тепловой деградации интел при заблокированной возможности андервольтинга.

Можно делать замену в сервисе под их ответственность.
Бабки на лавці в мене кажуть, що зубна паста всі -30 градусів дасть, головне брати з ментолом :lol:
Там різниця буде 1-2 градуси, в гарну погоду, якщо все зроблено правильно і система охолодження лежить на чипі гарно і рівно
ЖМ пошкоджує з часом поверхню кристалу та пятак СО, виробникам чхати що буде поза межами гарантії, бачу вам також :rotate:
username_1
Member

Евгений King: 19.11.2025 20:40Там різниця буде 1-2 градуси, в гарну погоду,
Разница на топовых чипах намного выше даже по замерам, тестам и отзывам пользователей в интернете. Все же разница большая в теплопроводности:
Жидкий металл обладает значительно более высокой теплопроводностью (около 100 Вт/м·К) по сравнению с PTM7950 (8,5 Вт/м·К).
Как я понял, вы занимаетесь самоуспокоением и не очень компетентны.
Евгений King
Member

username_1: 21.11.2025 15:50
Евгений King: 19.11.2025 20:40Там різниця буде 1-2 градуси, в гарну погоду,
Разница на топовых чипах намного выше даже по замерам, тестам и отзывам пользователей в интернете. Все же разница большая в теплопроводности:
Жидкий металл обладает значительно более высокой теплопроводностью (около 100 Вт/м·К) по сравнению с PTM7950 (8,5 Вт/м·К).
Как я понял, вы занимаетесь самоуспокоением и не очень компетентны.
Я так поняв ви компетенцію у чата GPT питаєте, та боюсь він те ще брехло.
Я перевіряв все на практиці, самотужки, без експертної думки бабок з лавки.
Почнемо з теорії, для чого слугує термоінтерфейс, щоб заповнити можливі зазори і нерівності поверхонь чипа і радіатора, будь технологія виготовлення і збірки вивірена як годинник і без похибки, термоінтерфейс був би фактично не потрібний.
Різниця в теплопровідності цих матеріалів не описує нічого, от прямо зовсім, так вона там є, але на практиці, все що має більшу теплопровідність за 8 Вт/м·К, не приносить суттєвої різниці.
Більшу різницю дають саме фізичні властивості термоінтерфейсу, його пластичність, можливість змочування поверхні і як він утримується на поверхні, чи не видавлюється з поверхні з часом.
Не однією теплопровідністю єдині. ЖМ працює тільки в купі з випарною камерою, хоч якось, хоч щось ви там побачите, може навіть до 5 градусів різниці буде.
Якщо випарної камери немає, то і сенсу ЖМ мазати не багато, бо там вже все впирається в продуктиівність радіатору і трубок, а не в нанесений термоінтерфейс.
Ба більше, на моїй практиці якраз PTM 7950 краще за ЖМ, вона ідеально змочує поверхню і не тікає з неї, коли ЖМ може просто видавитись повністю, або в центрі кристалу взятись корочкою і на CPU рахуйте постійні 100 градусів і тротлінг.
username_1
Member

Евгений King: 21.11.2025 18:04Я так поняв ви компетенцію у чата GPT питаєте, та боюсь він те ще брехло.
Я перевіряв все на практиці, самотужки, без експертної думки бабок з лавки.
Перекручиваете.
В вашей же цитате мой текст:
Евгений King: 21.11.2025 18:04Разница на топовых чипах намного выше даже по замерам, тестам и отзывам пользователей в интернете.
И там пользователи без камер получали минус около 4-5 градусов, а иногда больше.
Евгений King: 21.11.2025 18:04на моїй практиці
Это же не значит, что вы последняя инстанция. У меня в ОССЕ было 85-90 на и9 14 поколения в тестах без троттлинга, без подставки и камеры. :)

Евгений King: 21.11.2025 18:04ЖМ працює тільки в купі з випарною камерою
Вы сообщали об этом инженерам производителей ноутбуков, ПС5 и прочих, которые проданы сотнями миллионов?

Я знаю, что на PS5 бывают случаи протечки из-за заводских косяков. Но их продано почти 90 млн и почти все они стоят с платой вертикально, потому что горизонтальную подставку нужно докупать.
Polaris
Member

Короче кажуче замінив я термопасту та термопрокладки. І ноутбук перестав вмикатися :facepalm: :weep: Може хто зна в цих ноутах є захист, по типу гвинтів? Або ще якісь нюанси? І чи може мати термопаста якусь електропроводимість?
Filabatya
Member

а батарею назад підєднали :shuffle:
Polaris
Member

Filabatya: 26.11.2025 23:30 а батарею назад підєднали :shuffle:
Так і індикація зарядки є
Ответить