Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

Він 11
Користуюсь він 11 з 2022 року, нуль цілих нуль десятих проблем.
пускають слини
Пускає слину тут лише один яблукодрочєр на свій м4/м5, нормальні люди просто користуються. Розкажи краще чи з'являється присмак прутня в роті коли запускаєш свій ейр? :D
tornadox
Member

yuriy_dd: 13.11.2025 22:44 в мене ноут на Він 7 - постійно в режим sleep / hibernate входить і виходить і вже UpTime 644 доби - Він 11 в принципі таке не зможе
В мене виникають питання, навіщо тримати лептоп 2 роки включеним але постійно в режимі sleep/hibernate? Крім того на застарілій ОС на якій вже роками не виходить патчів безпеки та є серйозні вразливості? Який сакральний зміст цього дійства?
Я ще розумію якщо наприклад це робочий макбук і в мене відкрито багато програм в яких я працював і зручно просто коли працював на дивані, а потім закрив ноут і відклав на поличку, а зранку відкрив і знову працюєш. І то я стараюся перевантажувати хоча би раз 2 тижні щоб своп вивільнявся і не було глюків.
yuriy_dd: 13.11.2025 22:44 що можна сказати про тих хто перейшли на Він 11?
а що з ними? Оновився на він 11 з він 10 після перегляду багатьох відео порівняння швидкодії, плюс нові фічі для геймінгу і роботи, плюс він 10 вже офіційно застаріла.
Yaroslav308: 14.11.2025 01:37 Фактично цей графік показує лише те, що частина користувачів досі не оновила свої старі маки. :laugh:
Ще помітив що в рекомендаціях Ютуба зникли відео де скупляли старі маки з кор2дуо або інтел кор перших поколінь, накатували останню ос і хвалилися наскільки це крута покупка і як той мак ще досі може виконувати 99% задач.
yuriy_dd: 14.11.2025 00:21в той час як фанати х86 пускають слини - АРМ невпино наступає:
мати в 2025 році всього 13% долі від загального обсягу ринку продажів, це так невпинно що а ж страшно! АРМ цікавий як додаткова коробка для ШІ, але ціни на АРМ абсолютно відлякують будь-яке бажання наражати себе на додаткові нерви і час потрачений на вирішення проблем з сумісністю ОС і додатків які очікують х86.

Був би неттоп чи лептоп на АРМ зі схожими х-ками але допустим на 30% дешевше, можна було би щось думати. В випадку з епл альтернативи немає. Кому через політику компанії потрібен макбук, не зможе вибрати АРМ, але забезпечення сумісності софта це відповідальність компанії, як забезпечення обладнання, тому мене це особливо не хвилює.
Я вважаю що саме по цій причині епл так хочуть випустити супер дешевий макбук за 600 доларів на чипі від айфона, який по факту буде дном пристроєм для споживання контенту, але дозволить розширити коло покупців бюджетного та навчального сегменту.

Відправлено через 19 хвилин 3 секунди:
tornadox: 14.11.2025 13:39UpTime 644 доби - Він 11 в принципі таке не зможе
ще раз хочу звернути на абсурдність цього!
В світі інтернет сервісів дефакто вважається стандартом 99.999% аптайм. Це різного роду сервіси, магазини, та інші послуги які мають 24/7 потік клієнтів зі всього світу. І навіть вони періодично гасять свої ноди на обслуговування, для діагностики, патчів безпеки і банально апгрейдів. І це все працює як правило на linux або bsd, навіть існують такі сервіси imunify360.com (наш партнер) які пропонують KernelCare. З попереднього досвіду до сервіси крутилися на віндовс сервер, там раз в 2 тижні було заплановане вікно на призупинення сервісів на встановлення патчів безпеки і апдейтів.

Єдине де потрібен постійний аптайм це якесь медичне обладнання яке безперервно слідкує за станом критичних пацієнтів, але як правило там роблять все на мікроконтролерах або RTOS(Real Time OS) яка запускається за лічені секунди, адже навіть лікарні не застраховані від НС по типу землетрусів.

Навіть з точки зору як працює електроніка, в тій ж памʼяті може "зависнути" комірка, чи наприклад статися якась помилка на рівні заліза яка може призвести до нагріву чи навіть КЗ, тому періодично відключати живлення має тільки позитивний ефект.

В мене асоціація тут з білизною, яку можна не знімати і носити до дир, питання навіщо?
Васильович
Member

vdemeshko: 10.11.2025 17:38c 2017 года держу за правило ставить мажорную версию макоси когда будет х.2 (а лучше х.3) минорный релиз... в тот год (или все таки 2018 ? уже забыл) они сломали работу докера и это был фантастический факап ))) я помню как пригорало у коллег после обновления ))
Треба й собі таке правило перейняти, бо до останнього часу завжди оновлювався на Х.1 - аж тут в macOS 26.1 виявився поламаний бекап по Time Machine на мережевий диск :rolleyes:
Причому, причина поломки до банальності смішна - macOS створює віртуальний диск з бекапом та називає його кирилицею (в мене українська локалізація). А потім не може скопіювати по мережі цю назву :D
vdemeshko
Member

Васильович: 14.11.2025 14:23 macOS створює віртуальний диск з бекапом та називає його кирилицею (в мене українська локалізація). А потім не може скопіювати по мережі цю назву
:insane: :facepalm:
yuriy_dd
Member

Z440_User: 14.11.2025 00:04Давно це було...
готові обговорювати абищо, але лиш би не по темі прогресу АРМ проців :lol:
AntonyKandaurov: 14.11.2025 12:22 Користуюсь він 11 з 2022 року, нуль цілих нуль десятих проблем.
ну якщо на неї дивитись і облизуватись - то може й так
хоча віндовс користувачі звикли страдати, перевантажуватись після кожного звінку в Teams - бо знову мікрофон відвалився
tornadox: 14.11.2025 13:58В мене виникають питання, навіщо тримати лептоп 2 роки включеним але постійно в режимі sleep/hibernate?
а в чому проблема? ноут робочий, закінчив працювати - закрив кришвку - він заснув, якщо довше - то увійшов в hibernate, і без помилок вийшов
з Він 11 - постійна лотерея чи вийде зі сну
tornadox: 14.11.2025 13:58І то я стараюся перевантажувати хоча би раз 2 тижні щоб своп вивільнявся і не було глюків
з Він 11 - саме так і доводиться робити, щоб не втратити результати роботи. А з Він 7 - все було стабільно
це такий прогрес Віндовс
tornadox: 14.11.2025 13:58а що з ними? Оновився на він 11 з він 10 після перегляду багатьох відео порівняння швидкодії, плюс нові фічі для геймінгу і роботи
навіть таск бар не можна поставити направо - хоча це можна зробити у всіх версіях Віндовс (до 11) і у всіх інших операційних системах
tornadox: 14.11.2025 13:58 в той час як фанати х86 пускають слини - АРМ невпино наступає:
мати в 2025 році всього 13% долі від загального обсягу ринку продажів, це так невпинно що а ж страшно!
не зауважили що у АМД не сильно більше?
tornadox: 14.11.2025 13:58Я вважаю що саме по цій причині епл так хочуть випустити супер дешевий макбук за 600 доларів на чипі від айфона, який по факту буде дном пристроєм для споживання контенту, але дозволить розширити коло покупців бюджетного та навчального сегменту
і прибє ринок дешевих Віндовс ноутів на х86
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 17.11.2025 20:32і прибє ринок дешевих Віндовс ноутів на х86
Так кажете ніби мак міні м4 прибив ринок пк
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 17.11.2025 20:45 Так кажете ніби мак міні м4 прибив ринок пк
ноути продаються сильно більше ніж міні пк - відповідно й вплив більший

хоча може маєте статистику продаж серед міні пк?
Z440_User
Member

yuriy_dd: 17.11.2025 20:32 готові обговорювати абищо, але лиш би не по темі прогресу АРМ проців :lol:
Ну мені навіть ШІ каже що не треба переходити на АРМ, що я втрачу багато від існуючого при "апгрейді" або в кращому випадку залишуся там де і зараз, з залізом із 2014-2016 років.
Ну ще міг би в теорії поговорити про арм який у мене в телефоні, але я взагалі не знаю його параметрів. Бо це телефон з яким раніше ходила жінка, а для моїх потреб від телефону, цілком вистачить можливостей Nokia 1102.
yuriy_dd
Member

Z440_User: 17.11.2025 20:56що я втрачу багато від існуючого при "апгрейді"
ну якщо ви привязані до такого старого - то можете там і залишатись
Z440_User: 17.11.2025 20:56а для моїх потреб від телефону цілком вистачить можливостей Nokia 1102
пробували йти по Гугл Мапс розмовляючи через What's Up і одночасно знімаючи фото / відео і відповідати по іншим месенджерам, по дорозі замовляти / оплачуючи якісь дрібні покупки наприклад їжі?
чи у вас вимоги до смарта - приблизно як і до вашого заліза 2014-16 року?
Z440_User
Member

yuriy_dd, від телефона мені потрібно дзвонити і батарея з гучним дзвінком та стабільним зв'язком.
Ну добре, так як не кнопкова дзвонилка, а аж цілий смартфон, то ще є ватсап типу для робочих питань (в якому майже нічого не відбувається) та вайбер/телега з парою чатів з близькими друзями/родичами (де майже немає спілкування, бо зустрічаємося в живу).

Від ПК мені потрібні кіно, стім, іграшки, веб-серфінг. Навіть музика від ПК не так важлива, бо я з аналогового табору (вініл, стрічка...)
Последний раз редактировалось Z440_User 17.11.2025 21:27, всего редактировалось 1 раз.
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 17.11.2025 20:54ноути продаються сильно більше ніж міні пк - відповідно й вплив більший

хоча може маєте статистику продаж серед міні пк?
Юрій, ви дуже неуважні - я написав "пк", про міні пк згадки не було. Невже вам не було достатньо часу, щоб підготуватися? :rolleyes:
tornadox
Member

yuriy_dd: 17.11.2025 21:00пробували йти по Гугл Мапс розмовляючи через What's Up і одночасно знімаючи фото / відео і відповідати по іншим месенджерам, по дорозі замовляти / оплачуючи якісь дрібні покупки наприклад їжі?
чи у вас вимоги до смарта - приблизно як і до вашого заліза 2014-16 року?
я тобі розкажу як М4 про зашивається.
Запускаєш таку програму сервіс Geforce Now - це стрімінговий ігровий сервіс, вибираєш якусь безкоштовну гру, запускаєш, гра стрімиться на мак на зовнішній монітор на повний екран. На екран лептопа запускаєш ютуб відео в повний екран, або дзвінок в тімс, телеграмі, вацапі. Дивишся як воно не може справитися і пропускає кадри, заминається звук на обох відео. Тим часом бук на х86 - потримай моє пиво. Я ще ні разу не бачив щоб х86 завалювався на таких простих задачах.
yuriy_dd: 17.11.2025 20:32а в чому проблема? ноут робочий, закінчив працювати - закрив кришвку - він заснув, якщо довше - то увійшов в hibernate, і без помилок вийшов
з Він 11 - постійна лотерея чи вийде зі сну
схоже на проблеми з залізом або кривими драйверами, ноут часом не Dell? Просто в мене був робочий Dell Vostro і це гальмо вмудрялося то викинути BSOD то обидва екрани в шахматній дошці. То просто нічого не відбувалося, але шуміли кулери і чорний екран. Тому я власні ПК завжди відключаю якщо є можливість.
yuriy_dd: 17.11.2025 20:32з Він 11 - саме так і доводиться робити, щоб не втратити результати роботи. А з Він 7 - все було стабільно
це такий прогрес Віндовс
проблема скоріше в залізі або драйверах.
yuriy_dd: 17.11.2025 20:32 навіть таск бар не можна поставити направо - хоча це можна зробити у всіх версіях Віндовс (до 11) і у всіх інших операційних системах
і справді, ніколи не помічав, може к-сть користувачів які ставлять панель на бік настільки мізерна що вони прибрали цей ф-ал? В мене асоціація від людей які в вінді ставили панель не на звичне місце, що таким чином вони хочуть показати свою крутизну :lol:
yuriy_dd: 17.11.2025 20:32не зауважили що у АМД не сильно більше?
з того знімка не зрозуміла що це за статистика, але цілком зрозуміло що 97% з тих "АРМів" це Apple Silicon які більше не випускають х86, тобто глобально зміна 1-2% що є прогресом, але ж дуже мізерним. Це десктоп, лептоп, чи включно з планшетами і смартфонами, а може сервери і ігрові приставки?
yuriy_dd: 17.11.2025 20:32і прибє ринок дешевих Віндовс ноутів на х86
якось айпади і планшети на андроїді не витіснили, то й дешевий макбук не прибʼє. Відкусить - так, бо дешеві макбуки беруть зазвичай люди для які хочуть гарне аблочко на екрані, тепер виглядати багато буде ще легше.
Gold_Star: 17.11.2025 20:45Так кажете ніби мак міні м4 прибив ринок пк
Сьогодні бачив новину що епл пускає під ніж Mac Pro заради Mac Studio. Так що в екосистемі епл Юра правий, такий М4 прибив ринок ПК, яблучних пк, і навіть зробив це повністю.
Apple, за даними Марка Гурмана з Bloomberg, відклала подальший розвиток настільного Mac Pro. В компанії вважають, що саме Mac Studio є основною платформою для професійних десктопів, тоді як Mac Pro перестав бути стратегічним продуктом. Гурман повідомляє, що Apple продовжує роботу над високопродуктивним чипом M5 Ultra, але наразі він орієнтований лише на нову версію Mac Studio.
Що цікаво, Мак Про ніколи не був стратегічним продуктом, він існував бо була потреба, тепер потреби нема бо переїхали на х86 там де потрібні профейсійні навантаження, мак студіо всьому голова B-)
yuriy_dd
Member

Z440_User: 17.11.2025 21:08бо я з аналогового табору (вініл, стрічка...)
напевне не знаєте що таке студійні монітори? а професійні зовнішні звукові карти? а балансне підєднання?
а знаєте що означає 44кГц / 16 біт - але щоб не шукати?
пс: може чули дідюля вініл?
Gold_Star: 17.11.2025 21:08ви дуже неуважні - я написав "пк", про міні пк згадки не було
ну мак міні - це міні пк, логічно що я його порівнював з подібними. Якось так
tornadox: 17.11.2025 21:42я тобі розкажу як М4 про зашивається.
Запускаєш таку програму сервіс Geforce Now ... Я ще ні разу не бачив щоб х86 завалювався на таких простих задачах
і проблема точно в М4 а не в Geforce Now?
tornadox: 17.11.2025 21:42схоже на проблеми з залізом або кривими драйверами, ноут часом не Dell? Просто в мене був робочий Dell Vostro і це гальмо вмудрялося то викинути BSOD то обидва екрани в шахматній дошці. То просто нічого не відбувалося, але шуміли кулери і чорний екран. Тому я власні ПК завжди відключаю якщо є можливість
від Дел я відмовився років 10-15 тому - користувався довго - Latitude & XPS - але вони стали лайном, і вийшли з ладу всі що мав
зараз - лише HP (Elite, ProBook), все паше
tornadox: 17.11.2025 21:42може к-сть користувачів які ставлять панель на бік настільки мізерна що вони прибрали цей ф-ал? В мене асоціація від людей які в вінді ставили панель не на звичне місце, що таким чином вони хочуть показати свою крутизну
я ще й Far-ом користуюсь (під Лінукс - MC), і майже без мишки
tornadox: 17.11.2025 21:42якось айпади і планшети на андроїді не витіснили
визнаєте що на Андроїд планшети - майже нема софта? я користуюсь - але виключно для Ютюб, новини, Телеграм
якби треба було більше - Андроїд навіть би не розглядав, лише айпад
tornadox: 17.11.2025 21:42Сьогодні бачив новину що епл пускає під ніж Mac Pro заради Mac Studio
Що цікаво, Мак Про ніколи не був стратегічним продуктом, він існував бо була потреба, тепер потреби нема бо переїхали на х86 там де потрібні профейсійні навантаження, мак студіо всьому голова
це логічно - мак про був під зовнішні карти і можливість upgrade
з політикою коли для швидкодії память розпаяна, а інтегрована ВК краща за рішення Нвідіа / АМД - потреби в мак про майже нема
пс: знаю що люди ставили професійні звукові карти - напевне їм буде боляче усвідомити що їх кинули

Відправлено через 13 хвилин 30 секунд:
Компанія Qualcomm анонсувала нові SoC сімейства Dragonwing IQ-X – вироби IQ-X5181 та IQ-X7181, орієнтовані на індустріальний сектор. Чіпи призначені для побудови промислових Windows-комп'ютерів, систем автоматизації, робототехнічних платформ, медичного обладнання та ін.

https://windowsforum.com/threads/qualco ... ai.389479/
Z440_User
Member

yuriy_dd, а ви чули та можете розказати про Terratec Producer, Focusrite, RME, що таке MADI, що надає Waves soundgrid server? В чому різниця DXD vs DSD? В чому фішка Pyramix ? ;)
Чекаю 16.01.2026, виходить Kreator "Krushers Of The World" :super:
Последний раз редактировалось Z440_User 17.11.2025 22:34, всего редактировалось 1 раз.
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 17.11.2025 22:19напевне не знаєте що таке студійні монітори? а професійні зовнішні звукові карти? а балансне підєднання?
Про що би ще побалакати, лиш би не про арм...
yuriy_dd: 17.11.2025 22:19ну мак міні - це міні пк, логічно що я його порівнював з подібними. Якось так
Тоді я правильно розумію хід ваших думок - мак міні не являється заміною пк
А мак студіо в його форм-факторі чим вважається?
AntonyKandaurov
Member

страдати
Ну якщо ти криворуке страждав на він 11 то це проблема лише в тобі а не в він 11. Не треба перекладати свою криворукість на залізо чи Ось ;)

Відправлено через 2 хвилини 49 секунд:
кинули
Абревіатура епол по життю. Колись таких як ти кинуть, коли вичерпають потанцевали свого арму бо потанцевал за рахунок викупу передових техпроцесів колись закінчиться ;)

Відправлено через 4 хвилини 6 секунд:
напевне не знаєте що таке студійні монітори? а професійні зовнішні звукові карти? а балансне підєднання?
Ало, ми тут прогреси проців обговорюємо, аудіофільска гілка в іншому місці :nunu:
yuriy_dd
Member

якраз таку маю
Z440_User: 17.11.2025 22:22що надає Waves soundgrid server? В чому різниця DXD vs DSD?
так глибоко не лізу. Музику не створюю. Але для створення музики - МакОС сильно краще.
Gold_Star: 17.11.2025 22:25 Тоді я правильно розумію хід ваших думок - мак міні не являється заміною пк
в загальному випадку - не являється. Хоча для більшості користувачів - буде. І цим пояснюється вибухова популярність цього форм фактору
Gold_Star: 17.11.2025 22:25 А мак студіо в його форм-факторі чим вважається?
я би назвав - робоча станція. За рахунок значно меншого споживання - її змогли розмістити в такому малому корпусі, що конкурентів від х86 - просто нема
З виходом М5 Ультра - вона закріпить лідерство в ширшому сегменті - як по загальній швидкості, так і по обєму доступної оперативи

Відправлено через 6 хвилин 5 секунд:
AntonyKandaurov: 17.11.2025 23:12Ну якщо ти криворуке страждав на він 11 то це проблема лише в тобі а не в він 11
ну це не лише я - хто мав проблему коли витягуєш ноут з рюкзака - а він гарячий бо віндовс захотіла проснутись і поставити оновлення
і проблема не лише в мене, а у всіх користувачів сучасних віндовс ноутів, може ви на чомусь досить старому і про такі проблеми не знаєте:

з макбуками на М процах - ситуація - що не залежно скільки часу він був з закритою кришкою, ви її піднімете на 30 градусів - і ноут вже проснувся і готовий до роботи - як смартфон
у випадку Віндовс 11 - це десь порядку 30 сек щоб вийшов з hibernate і то за умови якщо не завис
tornadox
Member

yuriy_dd: 17.11.2025 22:19 і проблема точно в М4 а не в Geforce Now?
Що таке Geforce Now - це стрімінговий сервіс ~50 мільйонів користувачів. Мак не справляється з двомами повноекранними стрімами. Ось і вся магія епл, але 90% користувачів маків не користуються зовнішнім екраном, тому малоймовірно що епл це пофіксить якось.

щойно перевірив після апгрейду на 26.1 - все так само, тормозить і ютуб і Geforce Now, причому кадри ніде не втрачаються, що означає що статери на рівні ос.
yuriy_dd: 17.11.2025 22:19це логічно - мак про був під зовнішні карти і можливість upgrade
з політикою коли для швидкодії память розпаяна, а інтегрована ВК краща за рішення Нвідіа / АМД - потреби в мак про майже нема
пс: знаю що люди ставили професійні звукові карти - напевне їм буде боляче усвідомити що їх кинули
ось що пише епл про мак про на М2
Неймовірна продуктивність. Відтепер у комплекті.

Mac Pro — це революційне поєднання продуктивності чипа Apple із можливістю розширення за допомогою слотів PCIe, що здатне виконувати спеціалізовані завдання. І кожна конфігурація поставляється з неймовірно потужним чипом M2 Ultra.
Але якщо нема покупців на спеціалізовані задачі, то й нема попиту на цю терку для сиру, відповідно вона й не потрібна. Свого часу в епл був такий собі xserve, ну як заплатили багато грошей розробникам за сертифікацію юнікс, значить потрібен сервер для того юнікса. Але виявився нікому не потрібний, то ж проект звернули, випустили софтовий апгрейд Mac Os X Server, але згодом зрозуміли що гіки зі смузі не приносять гроші, і закрили проект. Так згодом зʼявився пакет для звичайної Mac OS, але і його постійно прибиваються, так як є надзвичайно кращі альтернативи
https://support.apple.com/en-us/101601
yuriy_dd: 17.11.2025 22:19визнаєте що на Андроїд планшети - майже нема софта? я користуюсь - але виключно для Ютюб, новини, Телеграм
якби треба було більше - Андроїд навіть би не розглядав, лише айпад
Що там є таке чого нема на андроїді?
yuriy_dd
Member

tornadox: 18.11.2025 00:28 Що там є таке чого нема на андроїді?
є потужне залізно і майже проф софт
pawn
Member

За царя-батюшки, при дворі завжди тримали юродівих. До чего це я? Да так, згадалось.
Ответить