yuriy_dd: ↑
13.11.2025 22:44 в мене ноут на Він 7 - постійно в режим sleep / hibernate входить і виходить і вже UpTime 644 доби - Він 11 в принципі таке не зможе
В мене виникають питання, навіщо тримати лептоп 2 роки включеним але постійно в режимі sleep/hibernate? Крім того на застарілій ОС на якій вже роками не виходить патчів безпеки та є серйозні вразливості? Який сакральний зміст цього дійства?
Я ще розумію якщо наприклад це робочий макбук і в мене відкрито багато програм в яких я працював і зручно просто коли працював на дивані, а потім закрив ноут і відклав на поличку, а зранку відкрив і знову працюєш. І то я стараюся перевантажувати хоча би раз 2 тижні щоб своп вивільнявся і не було глюків.
а що з ними? Оновився на він 11 з він 10 після перегляду багатьох відео порівняння швидкодії, плюс нові фічі для геймінгу і роботи, плюс він 10 вже офіційно застаріла.
Ще помітив що в рекомендаціях Ютуба зникли відео де скупляли старі маки з кор2дуо або інтел кор перших поколінь, накатували останню ос і хвалилися наскільки це крута покупка і як той мак ще досі може виконувати 99% задач.
мати в 2025 році всього 13% долі від загального обсягу ринку продажів, це так невпинно що а ж страшно! АРМ цікавий як додаткова коробка для ШІ, але ціни на АРМ абсолютно відлякують будь-яке бажання наражати себе на додаткові нерви і час потрачений на вирішення проблем з сумісністю ОС і додатків які очікують х86.
Був би неттоп чи лептоп на АРМ зі схожими х-ками але допустим на 30% дешевше, можна було би щось думати. В випадку з епл альтернативи немає. Кому через політику компанії потрібен макбук, не зможе вибрати АРМ, але забезпечення сумісності софта це відповідальність компанії, як забезпечення обладнання, тому мене це особливо не хвилює.
Я вважаю що саме по цій причині епл так хочуть випустити супер дешевий макбук за 600 доларів на чипі від айфона, який по факту буде
дном пристроєм для споживання контенту, але дозволить розширити коло покупців бюджетного та навчального сегменту.
Відправлено через 19 хвилин 3 секунди:
ще раз хочу звернути на абсурдність цього!
В світі інтернет сервісів дефакто вважається стандартом 99.999% аптайм. Це різного роду сервіси, магазини, та інші послуги які мають 24/7 потік клієнтів зі всього світу. І навіть вони періодично гасять свої ноди на обслуговування, для діагностики, патчів безпеки і банально апгрейдів. І це все працює як правило на linux або bsd, навіть існують такі сервіси imunify360.com (наш партнер) які пропонують KernelCare. З попереднього досвіду до сервіси крутилися на віндовс сервер, там раз в 2 тижні було заплановане вікно на призупинення сервісів на встановлення патчів безпеки і апдейтів.
Єдине де потрібен постійний аптайм це якесь медичне обладнання яке безперервно слідкує за станом критичних пацієнтів, але як правило там роблять все на мікроконтролерах або RTOS(Real Time OS) яка запускається за лічені секунди, адже навіть лікарні не застраховані від НС по типу землетрусів.
Навіть з точки зору як працює електроніка, в тій ж памʼяті може "зависнути" комірка, чи наприклад статися якась помилка на рівні заліза яка може призвести до нагріву чи навіть КЗ, тому періодично відключати живлення має тільки позитивний ефект.
В мене асоціація тут з білизною, яку можна не знімати і носити до дир, питання навіщо?