Ryzen 7 7800x3d мікрофрізи та дуже низький 1% low fps

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Junior

feniks_tm: 17.11.2025 08:21 Shurkhit
Якось геть біда в синьці, навіть з коробки мало б бути ближче до 18000. Пріоритет високий ставили? Стосовно самої трабли, я особливо не перечитував гілку, але на 7800 у мене будь-який запущений у фоні моніторинг добряче псував плавність. RTSS статтерив кожні ~15с, HWINFO64 просто рваний фреймтайм був. Якщо встановлений RTSS - рекомендую видалити його, забивши на оверлей. Для замірів юзайте краще свіжий CapFrameX.
Ні, я її з маркету скачав і зробив прогін. На рахунок Afterburner з RTSS читав що статерии через моніторинг живлення. Я його в ОД не виводив, лише завантаження/температури/частота ЦП/ГП і фпс з фреймтаймом. Ну і якщо на те пішло, вимкнення абсолютно всіх моніторингових програм/оверлеїв, картину кардинально не міняє нажаль
feniks_tm
Member

Shurkhit: 17.11.2025 09:29 Я його в ОД не виводив, лише завантаження/температури/частота ЦП/ГП і фпс з фреймтаймом.
Мова навіть не про оверлей, банально запущений фоном RTSS = фрізи кожних 15 секунд. Але це було десь рік тому... можливо вже пофіксили.
Shurkhit
Junior

mult: 17.11.2025 08:36 Shurkhit
Для памяті в 6000 напруги можуть бути і менші, що soc що інше, мабуть в expo бо бачу ні trefi не налаштовано ні інше нормально.
Це дефолтний EXPO профіль, пробував його редагувати, зменшував напруги, ставив ручні таймінги від бульдозоіда, проблему це не вирішує. Єдине що в тесті кешу Аіди, затримка трохи менше стає (69-71) з просто EXPO (75-80)
man1242
Member

Shurkhit: 17.11.2025 09:35
mult: 17.11.2025 08:36 Shurkhit
Для памяті в 6000 напруги можуть бути і менші, що soc що інше, мабуть в expo бо бачу ні trefi не налаштовано ні інше нормально.
Це дефолтний EXPO профіль, пробував його редагувати, зменшував напруги, ставив ручні таймінги від бульдозоіда, проблему це не вирішує. Єдине що в тесті кешу Аіди, затримка трохи менше стає (69-71) з просто EXPO (75-80)
якщо біос відправити у дефолт то всеодно проблема є ? Пробував одним модулем пам'яті ?
Shurkhit
Junior

feniks_tm: 17.11.2025 09:32
Shurkhit: 17.11.2025 09:29 Я його в ОД не виводив, лише завантаження/температури/частота ЦП/ГП і фпс з фреймтаймом.
Мова навіть не про оверлей, банально запущений фоном RTSS = фрізи кожних 15 секунд. Але це було десь рік тому... можливо вже пофіксили.
Я вас зрозумів, але останній раз коли (в 20-й раз) перебивав Вінду, я не ставив Afterburner і RTSS. Пробував моніторити через Steam з їхнім новим оверлеєм. Якщо грати без моніторингу взагалі, то мікростатери не так кидаються в очі, але картинка на 180 герцовому моніторі стає настільки рваною і не плавною через постійний дроп 1% low що грати нормально не можливо

Відправлено через 2 хвилини 49 секунд:
man1242: 17.11.2025 09:37
Shurkhit: 17.11.2025 09:35

якщо біос відправити у дефолт то всеодно проблема є ? Пробував одним модулем пам'яті ?
Так, скидував на дефолт. Зараз стоїть остання версія Біос, пробував флешбекати на декілька версій назад, все те саме. Також ставив по черзі по одній планці оперативи

Відправлено через 10 хвилин 43 секунди:
XXXshadyXXX: 16.11.2025 21:31 Shurkhit
Это очень странно, там хоть 1000w ставить, все равно оно не будет так работать ибо упрется в лимиты процессора. Я рекомендую сделать полный сброс настроек в биосе и просто выставить лимиты без скаларов, без +200 мегагерц и без курвы. Только лимиты и expo по памяти. Ибо тогда бы у всех были бы микрофризы поголовно, очень малый процент людей знает как там вообще что то в биосе выставлять. Так что полный сброс, выставить просто лимиты вручную и Expo. Если будут опять фризы, тогда реально пробовать другую память(прогнать бы вам стресс тесты в y-cruncher vt3 и в memtestpro)/проц/мат плату.
BTW, Я тут на днях память чутка гнал на плате msi b650 tomahawk и ryzen 5 7500f, c Expo 5200 cl 40 до 6000 cl30, пару вольтажей изменил вроде 1.32,1.30 и 1.25 та и все. И были ошибки, пока я не выставил курву в 0(а была -15), вот тогда все заработало как надо, но и на сток настройках памяти тоже все было ок в бенчмарках без микрофризов.
UPD. Вчора вночі поставив ліміти. До цього я їх пробував ставити в advanced=amd overclock=pbo і ото тоді щось система капець як тупила. На цей раз виставив ліміти 200/160/200 через ai tweaker=pbo. Все по дефолту (вимкнений тільки wifi/bt) і Expo 1 для оперативи. Відкрив HWInfo64 і запустив Cinebench, тестував на 2-х планах електроживлення (збалансований/висока продуктивність) різниці немає. Під тестом максимальне споживання проца 85-86 Ват
NST1983
Member

MessiaH: 14.11.2025 18:25 В каких играх конкретно фризы? если в построенных на ублюдских UE4/UE5, то тут ничем не поможешь. Память в EXPO ставить никогда не надо, во-первых, завышаются напруги, во-вторых, лучше всё руками настраивать. Ну и убрать даунвольт с процессора

Отправлено спустя 1 минуту 55 секунд:
Shurkhit: 07.11.2025 17:00При ввімкненні Adaptive sync на моніторі та G-sync в панелі, мікростатери стали ще довшими по часу, картинка взагалі зависала на 0,5 секунди.
поотключай всю эту хрень
Не знаю чому всі так хаять G-sync чи фрисінк?
У мене на ПК, відяха радеон - зі включенням AMD FreeSync Premium (Pro) все максимально плавно. Ну і монік треба налаштувати норм.
Може це з нвідіа яксь фігня?
man1242
Member

Shurkhit: 17.11.2025 09:54
feniks_tm: 17.11.2025 09:32
Я вас зрозумів, але останній раз коли (в 20-й раз) перебивав Вінду, я не ставив Afterburner і RTSS. Пробував моніторити через Steam з їхнім новим оверлеєм. Якщо грати без моніторингу взагалі, то мікростатери не так кидаються в очі, але картинка на 180 герцовому моніторі стає настільки рваною і не плавною через постійний дроп 1% low що грати нормально не можливо

man1242: 17.11.2025 09:37

Так, скидував на дефолт. Зараз стоїть остання версія Біос, пробував флешбекати на декілька версій назад, все те саме. Також ставив по черзі по одній планці оперативи

XXXshadyXXX: 16.11.2025 21:31 Shurkhit
Это очень странно, там хоть 1000w ставить, все равно оно не будет так работать ибо упрется в лимиты процессора. Я рекомендую сделать полный сброс настроек в биосе и просто выставить лимиты без скаларов, без +200 мегагерц и без курвы. Только лимиты и expo по памяти. Ибо тогда бы у всех были бы микрофризы поголовно, очень малый процент людей знает как там вообще что то в биосе выставлять. Так что полный сброс, выставить просто лимиты вручную и Expo. Если будут опять фризы, тогда реально пробовать другую память(прогнать бы вам стресс тесты в y-cruncher vt3 и в memtestpro)/проц/мат плату.
BTW, Я тут на днях память чутка гнал на плате msi b650 tomahawk и ryzen 5 7500f, c Expo 5200 cl 40 до 6000 cl30, пару вольтажей изменил вроде 1.32,1.30 и 1.25 та и все. И были ошибки, пока я не выставил курву в 0(а была -15), вот тогда все заработало как надо, но и на сток настройках памяти тоже все было ок в бенчмарках без микрофризов.
UPD. Вчора вночі поставив ліміти. До цього я їх пробував ставити в advanced=amd overclock=pbo і ото тоді щось система капець як тупила. На цей раз виставив ліміти 200/160/200 через ai tweaker=pbo. Все по дефолту (вимкнений тільки wifi/bt) і Expo 1 для оперативи. Відкрив HWInfo64 і запустив Cinebench, тестував на 2-х планах електроживлення (збалансований/висока продуктивність) різниці немає. Під тестом максимальне споживання проца 85-86 Ват
ну я такі викрутаси бачив лише з 3600х райзеном, там тупо статер на хвилину був потім працювало як ні вчому не було і так далі. Думаю в камні проблема з контролером пам'яті. Бачив приблуду що в людей чудило так що у ссд на 240гб через чудоковатий райзен завжди бачило 2тб :shuffle:
Shurkhit
Junior

NST1983: 17.11.2025 10:24
MessiaH: 14.11.2025 18:25 В каких играх конкретно фризы? если в построенных на ублюдских UE4/UE5, то тут ничем не поможешь. Память в EXPO ставить никогда не надо, во-первых, завышаются напруги, во-вторых, лучше всё руками настраивать. Ну и убрать даунвольт с процессора

Отправлено спустя 1 минуту 55 секунд:

поотключай всю эту хрень
У мене на ПК, відяха радеон - зі включенням AMD FreeSync Premium (Pro) все максимально плавно. Ну і монік треба налаштувати норм.
Мій монік не підтримує G-sync, є тільки Adaptive Sync. Коли вмикаю тільки Adaptive Sync все норм (за виключенням мікрофрізів), але коли додатково в панелі Nvidia вмикаю ще G-Sync то мікрофрізи перетворюються прям в статери на 0,5-1 сек. Не знаю чому, можливо якийсь конфлікт. На старій АМ4 системі я ніколи не юзав G-sync, тільки вбудований в монік Adaptive Sync

Відправлено через 11 хвилин 39 секунд:
man1242: 17.11.2025 10:30
Shurkhit: 17.11.2025 09:54

ну я такі викрутаси бачив лише з 3600х райзеном, там тупо статер на хвилину був потім працювало як ні вчому не було і так далі. Думаю в камні проблема з контролером пам'яті. Бачив приблуду що в людей чудило так що у ссд на 240гб через чудоковатий райзен завжди бачило 2тб :shuffle:
GPTшка мені за це теж писала. І це мабуть би пояснило затримки які виникають саме в іграх з відкритим/напів відкритим світом. Коли йде підвантаження тесктур з затримкою і провалюється 1% fps low. Вчора з другом в КС кейси вибивали, все доволі плавно було, моніторинг виключно внутрішньо ігровий (3-6 мс, фпс 350-500 в 2к). Можливо було декілька стрибків мс при смерті, але це ж КС, гра гімна) Тепер головне питання, якщо це контроллер пам'ті в CPU які потрібні тести щоб це виявити? Як би тести підтвердили проблему я б по ідеї міг подати заявку на заміну
Donate
Member

Shurkhit: 17.11.2025 10:44
NST1983: 17.11.2025 10:24

Мій монік не підтримує G-sync, є тільки Adaptive Sync. Коли вмикаю тільки Adaptive Sync все норм (за виключенням мікрофрізів), але коли додатково в панелі Nvidia вмикаю ще G-Sync то мікрофрізи перетворюються прям в статери на 0,5-1 сек. Не знаю чому, можливо якийсь конфлікт. На старій АМ4 системі я ніколи не юзав G-sync, тільки вбудований в монік Adaptive Sync

man1242: 17.11.2025 10:30
GPTшка мені за це теж писала. І це мабуть би пояснило затримки які виникають саме в іграх з відкритим/напів відкритим світом. Коли йде підвантаження тесктур з затримкою і провалюється 1% fps low. Вчора з другом в КС кейси вибивали, все доволі плавно було, моніторинг виключно внутрішньо ігровий (3-6 мс, фпс 350-500 в 2к). Можливо було декілька стрибків мс при смерті, але це ж КС, гра гімна) Тепер головне питання, якщо це контроллер пам'ті в CPU які потрібні тести щоб це виявити? Як би тести підтвердили проблему я б по ідеї міг подати заявку на заміну
OCCT CPU+ram у вас без проблем проходить? Киньте хвилин на 30
Shurkhit
Junior

Donate: 17.11.2025 10:52
Shurkhit: 17.11.2025 10:44

Тестив якийсь стресс тест OCCT виключно на проц, за рекомендацією знайомого, півтори години без помилок (курва була на -30 тоді). Сьогодні ввечері спробую CPU+ram, там є якась конкретна назва тесту? Бо я раніше не зіштовхувався з такими проблемами, відповідно всі ці програми для мене нові і погано в них розбираюсь

Відправлено через 8 хвилин 40 секунд:
Вчора робив тест кешу Аіди, але забув його залити і видалив з рештою скрінів Х_х
Щойно зробив новий тест, скинутий по дефолту Біос (навіть wifi/bt не вимикав) лише поставив EXPO 1 для пам'яті

Изображение

Дивно але на тому скріні що робив вчора з лімітами в біосі, вимкненими wifi/bt модулями і EXPO 1, затримки були більші. Можливо через те що тестив після того як пограв в ігри, а цей прогін майже одразу після увімкнення компа. Latency пам'яті була 72 здається а L3 кешу щось близько 30.

Зараз багато роботи накидали, тому зможу нормально відповісти/зробити тести тільки ввечері, за умови що світло буде :( Але дякую Вам всім за допомогу
feniks_tm
Member

Shurkhit: 17.11.2025 10:56
Тестив якийсь стресс тест OCCT виключно на проц, за рекомендацією знайомого, півтори години без помилок (курва була на -30 тоді). Сьогодні ввечері спробую CPU+ram, там є якась конкретна назва тесту? Бо я раніше не зіштовхувався з такими проблемами, відповідно всі ці програми для мене нові і погано в них розбираюсь
З власного досвіду, найбільш ефективно для тесту стабільності контролеру пам'яті підходить тест VT3/VST з пакету y-cruncher.
2 (Component Stress Tester) -> 8 (Disable All tests) -> 18 (VT3) -> 0 (Start Stress Testing)
спойлер
Изображение
Години достатньо, при повній нестабільності падає протягом перших 5-10хвилин. Показник швидкості не має варіюватись більше ніж на одну десяту, в ідеалі в межах 1-2 сотих.
За бажанням можна докинути і інших тестів, але у випадку 7800 це просто зайва витрата часу, на мою думку.
man1242
Member

Shurkhit: 17.11.2025 11:05

Вчора робив тест кешу Аіди, але забув його залити і видалив з рештою скрінів Х_х
Щойно зробив новий тест, скинутий по дефолту Біос (навіть wifi/bt не вимикав) лише поставив EXPO 1 для пам'яті

Изображение

Дивно але на тому скріні що робив вчора з лімітами в біосі, вимкненими wifi/bt модулями і EXPO 1, затримки були більші. Можливо через те що тестив після того як пограв в ігри, а цей прогін майже одразу після увімкнення компа. Latency пам'яті була 72 здається а L3 кешу щось близько 30.

Зараз багато роботи накидали, тому зможу нормально відповісти/зробити тести тільки ввечері, за умови що світло буде :( Але дякую Вам всім за допомогу
https://www.techpowerup.com/download/ry ... alculator/
скачай, там є набор мем тест обери саме мем тест та вкл на 2 пробіги, це десь 2 години, якщо не дропне то питань з контролером немає.
XXXshadyXXX
Member

Ну тут точно проблема в железе мать\память\проц. Может еще монитор конечно, попробовать бы подключить к пк что то простое, ТВ либо обычный 60 герцовый моник и проверить.
Shurkhit
Junior

feniks_tm: 17.11.2025 11:08
Shurkhit: 17.11.2025 10:56

З власного досвіду, найбільш ефективно для тесту стабільності контролеру пам'яті підходить тест VT3/VST з пакету y-cruncher.
2 (Component Stress Tester) -> 8 (Disable All tests) -> 18 (VT3) -> 0 (Start Stress Testing)
спойлер
Изображение
Години достатньо, при повній нестабільності падає протягом перших 5-10хвилин. Показник швидкості не має варіюватись більше ніж на одну десяту, в ідеалі в межах 1-2 сотих.
За бажанням можна докинути і інших тестів, але у випадку 7800 це просто зайва витрата часу, на мою думку.
Хвилин 20 десь був запущений наче проходить

Изображение

Відправлено через 3 хвилини 23 секунди:
man1242: 17.11.2025 12:04

Изображение

https://www.techpowerup.com/download/ry ... alculator/
скачай, там є набор мем тест обери саме мем тест та вкл на 2 пробіги, це десь 2 години, якщо не дропне то питань з контролером немає.
Я щось не зовсім зрозумів, мені їх в 10 вікон треба запускати?)

Изображение
feniks_tm
Member

Тоді саме кп можна відкинути з підозрюваних. Мемтест - testmem5 з конфігом DDR5 Ryzen3D від anta777, але я сумніваюсь, що EXPO сипатиме помилками. Запускати від адміна, після першого запуску доведеться ребутнутись, інакше сипатиме помилками про неможливість заповнення необхідної кількості пам'яті.
Последний раз редактировалось feniks_tm 17.11.2025 15:45, всего редактировалось 1 раз.
Shurkhit
Junior

Перевірте будь ласка чи вірно я вибрав тест ОССТ. І чи нормальні показники? На годину поки не можу запустити бо скоро блекаут

Изображение

Відправлено через 7 хвилин 47 секунд:
Коротше з того що помітив, змінив живлення в Віндовс на високу продуктивність, поставив курву в -30, пам'ять Ескпо дефолт. Прогнав ще раз Cinebench (мультикор набрав 18к з копійками). Але коли курва в -30 трохи зросла швидкість читання/запису і latency в Аіда збільшились, пам'ять - 75, l3 кеш - 16,5. Тести y-cruncher і ОССТ робив все по дефолту, тільки Експо на пам'ять і висока продуктивність в Віндовс

Відправлено через 12 хвилин 28 секунд:
Наглядний приклад як це виглядає в грі. Dayz (у мене поки мало скачаних ігор бо Віндовс свіжий, але у переважної більшость ситуація +/- така ж), моніторинг Steam, по графіку можна бачити як низько падає 1% і в цей час починаються мікростатери. Я не зміг спіймати значення нижче для скріна (дропи до 30 при відкритті інвентаря і просто в рандомний момент)

Изображение
OldGoodGames
Member

Shurkhit: 17.11.2025 16:05 Перевірте будь ласка чи вірно я вибрав тест ОССТ. І чи нормальні показники? На годину поки не можу запустити бо скоро блекаут

[
покажіть будьласка відео/фото як саме виглядає ваша проблема

ps вимкніть gsync або підключить звичайний монітор
може інемає ніякої проблеми!?
ви просто не можете вірно налаштувати adaptive sync
?

якщо немає справжнього gsync монітора тоді на картах нвідія при підключенні тількі через display port монітора з adaptive sync в дровах нвідії повина з'явитися опція gsync-compatible,
далі в панелі керування NVCP ставите ліміт кадрів на 2 фпс нижче ніж герцовка монітора,
далі в панелі керування NVCP вмикаєте звичайний Vsync,
далі в панелі керування NVCP, вмикаєте ultra на Low Latency Mode
усе це робите на глобальному профілі,
пробуєте будь-яку гру і дивитесь на фрейм рейт
Shurkhit
Junior

OldGoodGames: 17.11.2025 17:12
Shurkhit: 17.11.2025 16:05 Перевірте будь ласка чи вірно я вибрав тест ОССТ. І чи нормальні показники? На годину поки не можу запустити бо скоро блекаут

[
покажіть будьласка відео/фото як саме виглядає ваша проблема

ps вимкніть gsync або підключить звичайний монітор
може інемає ніякої проблеми!?
ви просто не можете вірно налаштувати adaptive sync
?

якщо немає справжнього gsync монітора тоді на картах нвідія при підключенні тількі через display port монітора з adaptive sync в дровах нвідії повина з'явитися опція gsync-compatible,
далі в панелі керування NVCP ставите ліміт кадрів на 2 фпс нижче ніж герцовка монітора,
далі в панелі керування NVCP вмикаєте звичайний Vsync,
далі в панелі керування NVCP, вмикаєте ultra на Low Latency Mode
усе це робите на глобальному профілі,
пробуєте будь-яку гру і дивитесь на фрейм рейт
Як буде можливість зніму відео якщо треба. Вже описував вище як це відбувається, біжиш по мапі, міняються текстури, профріз, іноді можеш стояти крутити камерою в сторону де наприклад (місто/купа нас і т.д.) - профріз, відкриваєш інвентар - профріз. Іноді буває навіть на "анонсерах" (типу береш якийсь квест або просто на екрані вспливає назва локації) - профріз.
Якщо ви з цим не зіштовхувалися, то може мене і не зрозумієте. Але коли ти грав без проблем з плавною картинкою на АМ4, потім замінив систему і почались отакі от приколи, воно дуже-дуже помітно. Таке враження що це не апгрейд а даунгрейд якийсь.
На рахунок G-sync, не знаю чого але він тільки підсилює мікрофрізи, тому я його вимкнув, лишив тільки Adaptive sync. Звісно я спробую те що ви написали, але не думаю що це виправить ситуацію...
man1242
Member

Изображение

Виставив у віндовс повермод висока продуктивність та проц почав бустити до 5050 на одне ядро у батлі :super:
XXXshadyXXX
Member

Shurkhit
Я пока что мало работал с АМ5, но на АМ4 и на 1700 сокете собрал сборок 50 за год, и я всегда тестирую пк в бенче FFXV в Full HD на высоких, там отличный баланс нагрузки где даже 12 ядерники могут статерить пока не оптимизируешь память и не снимешь лимиты. У меня всегда статеры пропадали, когда я снимал лимиты + небольшой тюнинг памяти. Аналогично на последней сборке на AM5 Ryzen 5 7500F, пока лимиты не снял, проскакивали статеры. А у вас когда снимаете лимиты, то вообще система долго грузится и не стабильна как я понял, что вообще бред и быть не может... Так что если хочешь проверить систему на статеры, бенч FFXV настройки высокие full hd))) А вообще тут либо монитор либо аппаратные проблемы проц\память\мать
Ответить