Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

Gold_Star
ну айпад про вроде 2д художникам заходит по отзывам, а вот зачем ноут дешевле чем эйр не понятно ))) хотят в новый сегмент рынка ворватся.. в свое время iPod привлек много людей в экосистему эпл. Может хотя закинуть удочку в новый сегмент ))) что бы потом продать айфон дороже ноута ))))
Gold_Star
Member

vdemeshko
Ну так айпад про в принципі багатьом макбукам дасть прикурити, там і ціна відповідна, а те що умовний iPad air на М3 з точки зору епла вже не "тащить" в базових задачах - це чергова проблема, яку компанія накладає на гаманці власних клієнтів :D Усе звісно в ім'я інновацій і емейзінга
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 06.11.2025 09:05 ви в курсі скільки зусиль прикладає Майкрософт щоб перевести Віндовс на АРМ? чому нові можливості зявляються саме для АРМ, а х86 - по залишковому принципу?
Обычная реклама финансируемая производителем ЦП ARM
але чому Інтел + АМД - не можуть перебити?
чи маленький Квалком має так багато грошей що зміг купити Майкрософт?
Alexsandr: 06.11.2025 09:05 є модель яка не потребує - макбук ейр. Давно питаю чи хто знає конкурента на х86 - може ви знаєте?
конкурента чему?
автономність, швидкість, якість, вага і тд
Alexsandr: 06.11.2025 09:05найти тесты сравнения быстродействия актуальных моделей в серверах не получилось
Гугл прийняла стратегічне рішення про перехід на АРМ сервери. Напевне теж не знайшли тести швидкодії
Alexsandr: 06.11.2025 09:05На рынке ПК и так видно, что х86 быстрее
очевидно що АРМ швидші, і х86 не наздожене ніколи
vdemeshko: 06.11.2025 16:16 думаєте комусь будують потрібні лайнові Він ноути коли за $500-600 можна купити макбук?
во первых 600 он будет в штатах, а не у нас.. у нас даже "серый импорт" будет дороже (я бы сказал 700+ как минимум)
підозра що у вас відсутнє критичне мислення і вміння шукати - раджу вам вчитись
макбук ейр М4 - в США офіційна ціна - $999, в нас від 39к грн
Gold_Star: 06.11.2025 17:09Мені взагалі не зрозуміла концепція цього макбука для бідних
очевидна - Епл заробляє багато на сервісах, такий дешевий ноут принесе дуже велику к-ть нових користувачів
будь який нормальний за такі гроші - купить просто так - що був
Gold_Star: 06.11.2025 17:09Чи їхня же iOS (iPad OS?) настільки нікчемна, що без повноцінної макосі неможлива нормальна робота офісного пакету?
так, досить урізана
правда у порівнянні з планшетами на Андроїд - просто космос
ви про це не хочете поплакатись?

Відправлено через 1 хвилину 11 секунд:
Gold_Star: 06.11.2025 18:07а те що умовний iPad air на М3 з точки зору епла вже не "тащить" в базових задачах - це чергова проблема, яку компанія накладає на гаманці власних клієнтів
ну скажімо х86 і М1 наздогнати ще не можуть

і Епл - дійсно думає про користувачів і кожного року штампує +15% і дешевша ціна
не те що х86
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 07.11.2025 14:43очевидна - Епл заробляє багато на сервісах, такий дешевий ноут принесе дуже велику к-ть нових користувачів
Хех, якийсь недобук нівелює сенс купувати айпади, покійний Джобс в шоці
yuriy_dd: 07.11.2025 14:43будь який нормальний за такі гроші - купить просто так - що був
Вважаєте сектантів нормальними?
yuriy_dd: 07.11.2025 14:43так, досить урізана
правда у порівнянні з планшетами на Андроїд - просто космос
В цьому питанні мене більше хвилює, чому немає повноцінної макосі хоча би для айпадів? Не хочете про це поплакатись?
yuriy_dd: 07.11.2025 14:43ну скажімо х86 і М1 наздогнати ще не можуть

і Епл - дійсно думає про користувачів і кожного року штампує +15% і дешевша ціна
не те що х86
yuriy_dd: 07.11.2025 14:43макбук ейр М4 - в США офіційна ціна - $999, в нас від 39к грн
Нагадаю, що за 1к$ купується ігровий ноут на 4060 і 8-ядерному райзені, який не прийдеться міняти через 3 роки по причині "вінду під нього не оновлюють, не поставиш нову версію ворда"
AntonyKandaurov
Member

думаєте комусь будують потрібні лайнові Він ноути коли за $500-600 можна купити макбук?
Ось тут ти і погорів, сраний фанат епол і тіма кока. Скільки б ти не кукурікав що ти фанат прогресу - ти просто тряпка яка сосе своє непідсвічене яблучко ( яке колись світилось хоча б ) і вилизує шахти тіма.
Бодай що б ти не відповів мені - запам'ятай одну відповідь : ми не будемо жерти прогрес який нав'язав твій обгризаний бог і краще сидіти в печері із х86 ніж смоктати пропрієтарного прутня епл арм під золотим дощем який бризкає твій кумир тім кок.

Відправлено через 1 хвилину 9 секунд:
Джобс в шоці
Він дійсно був би в шоці від цих олігофренів.
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 07.11.2025 14:43 але чому Інтел + АМД - не можуть перебити?
чи маленький Квалком має так багато грошей що зміг купити Майкрософт?
А есть смысл? Интел вообще со своими заводами будет клепать что закажут. АМД вроде бы и бодрячком, но там еще от старых эпох проблемы. Вкладывать что бы не получить ничего?
yuriy_dd: 07.11.2025 14:43є модель яка не потребує - макбук ейр. Давно питаю чи хто знає конкурента на х86 - може ви знаєте?
конкурента чему и в какой задаче. В однопотоке или в реальных задачах?
Ну продержится на несколько часов яблоки дольше (опять таки разница может быть весьма не большой по времени) и что? В дороге длинной погоды вообще не сделает. Давайте игры брать, от розеток в путешествии. Где там М серия? А еще приставку и телевизор тянуть собой? Лучше универсальный ноут.

yuriy_dd: 07.11.2025 14:43 Гугл прийняла стратегічне рішення про перехід на АРМ сервери. Напевне теж не знайшли тести швидкодії
Нагрузка на кучу потоков, дешевле. А в целом архитектуры исчезали и появлялись и в серверах в т.ч. паралельно х86.
Alexsandr: 06.11.2025 09:05На рынке ПК и так видно, что х86 быстрее
Ага так быстрее, что конечные результаты тестов лидера так и не выбрали. Даже в вашем тесте в непонятно выбранным дорогим ноутом результаты не так однозначны. А если запустить проф софт для видеокарты той? Единственное, М серия - дольше от батарейки работает, но в целом работать в дороге без источника питания так себе идея.
yuriy_dd: 07.11.2025 14:43 ну скажімо х86 і М1 наздогнати ще не можуть

не те що х86
Просто возьмите другие тесты и отстаньте от батарейки :) Хотя по батарейке тоже есть варианты.
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 07.11.2025 15:08 Хех, якийсь недобук нівелює сенс купувати айпади, покійний Джобс в шоці
це різні ринки і різні застосуванн - хочаби на одному легше створювати контент, на іншому споживати
Gold_Star: 07.11.2025 15:08 В цьому питанні мене більше хвилює, чому немає повноцінної макосі хоча би для айпадів?
дуже прості питання задаєте - невже саме не здатні відповісти? підозрюю що ваш рівень підготовки - дуже низький
очевидно щоб не зробити таке лайно як Він 11 - де і під тач погано, і під мишку вже погано
пс: надіюсь розумієте чим відрізнається інтерфейс під тач?
Gold_Star: 07.11.2025 15:08Не хочете про це поплакатись?
поплакатись про лайнову Він 11 - не хочете?
Gold_Star: 07.11.2025 15:08Нагадаю, що за 1к$ купується ігровий ноут на 4060 і 8-ядерному райзені
М4 швидший на 50% за останій ноутбучний райзен 395, який ще й від батареї просідає ледве не в 2 рази
признайтесь - вам ж не важлива швидкість, і навіть 10-ти річна модель буде ок?
AntonyKandaurov: 07.11.2025 23:22Ось тут ти і погорів, сраний фанат епол і тіма кока. Скільки б ти не кукурікав що ти фанат прогресу - ти просто тряпка яка сосе своє непідсвічене яблучко ( яке колись світилось хоча б ) і вилизує шахти тіма
як ж у вас пригорає - значить на болюче місце наступив. Не бійтесь казати правду і свої притензії до х86
AntonyKandaurov: 07.11.2025 23:22запам'ятай одну відповідь : ми не будемо жерти прогрес
мобільний у вас не на АРМ? інших пристроїв на АРМ - не використовуєте? хоч б знаєте які ще є?
Alexsandr: 08.11.2025 00:16 є модель яка не потребує - макбук ейр. Давно питаю чи хто знає конкурента на х86 - може ви знаєте?
конкурента чему и в какой задаче. В однопотоке или в реальных задачах?
звичайно що в реальних задачах звичайних користувачів
Alexsandr: 08.11.2025 00:16Давайте игры брать
це ваша реальна задача? багато заробили? може щось досягли? чи школота на старих компах вас в НУЛЬ розносить?
Alexsandr: 08.11.2025 00:16от розеток в путешествии
це несумісні поняття
Alexsandr: 08.11.2025 00:16А если запустить проф софт для видеокарты той?
я давав результати для Давінчі та тести PugetBench. Для х86 та Нвідіа - там все дуже сумно
пошукайте якщо реально вас це цікавить
Alexsandr: 08.11.2025 00:16Просто возьмите другие тесты и отстаньте от батарейки
які?
а чому не брати до уваги для ноута автономність, для мене це дуже важливий параметр
Alexsandr: 08.11.2025 00:16Хотя по батарейке тоже есть варианты
я знаю підхід х86 - для швидкості беремо одні проци (ще й від розетки), для автономності - інші і тд
ну а самий кайф для справжнього фаната х86 - це взяти дескопну 5090 проти макбук ейр без охолодження і від розетки
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 09.11.2025 14:19це різні ринки і різні застосуванн - хочаби на одному легше створювати контент, на іншому споживати
І який контент ви зібралися створювати на недобуку? Написання опусів на форумах?
yuriy_dd: 09.11.2025 14:19дуже прості питання задаєте - невже саме не здатні відповісти? підозрюю що ваш рівень підготовки - дуже низький
очевидно щоб не зробити таке лайно як Він 11 - де і під тач погано, і під мишку вже погано
пс: надіюсь розумієте чим відрізнається інтерфейс під тач?
Пізно, в макос вже є дашборд, а до айпаду можна підключити мишку і клавіатуру. Якщо ви вписуєтесь за найбагатшу корпорацію в неможливості зробити елементарне для людей, вітаю - ви сектант
yuriy_dd: 09.11.2025 14:19М4 швидший на 50% за останій ноутбучний райзен 395, який ще й від батареї просідає ледве не в 2 рази
Саме тому добра частина цих супер швидких армів працює під ОС для телефону - гроші на вітер для кінцевого споживача в неможливості використання обіцяних потужностей
yuriy_dd: 09.11.2025 14:19поплакатись про лайнову Він 11 - не хочете?
У вас плакатись краще виходить, уникаючи відповідей на конкретні запитання. Ну так що, коли очікувати повноцінної макос для айпадів?
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 09.11.2025 15:18І який контент ви зібралися створювати на недобуку?
будь який для створення якого зручніше з клавіатури
я надіюсь - ви вільно володієте клавіатурою? на сліпу набираєте? скільки символів на секунду?
Gold_Star: 09.11.2025 15:18Пізно, в макос вже є дашборд
слабо ви орієнтуєтесь в UI під тач
Gold_Star: 09.11.2025 15:18а до айпаду можна підключити мишку і клавіатуру
і до телефону можна, не виникає такого питання? слабкий кругозір?
Gold_Star: 09.11.2025 15:18Якщо ви вписуєтесь за найбагатшу корпорацію в неможливості зробити елементарне для людей, вітаю - ви сектант
мені все одно, я користуюсь планшетами - але виключно для споживання контенту. Наприклад у мене основний це Amazon Fire Max 11 - автономність до 17 год перегляду Ютюб.

Дорогі айпади - я теж не знаю для кого. Може для художників.
Gold_Star: 09.11.2025 15:18Саме тому добра частина цих супер швидких армів працює під ОС для телефону
напевне ви мали на увазі - ОС для планшету
iPadOS - просто на порядки вище ніж рішення дла Андроїд, і софту більше - але вас це не хвилює. У вас Епл - як червона ганчірка. Лікуйтесь.
Gold_Star: 09.11.2025 15:18Ну так що, коли очікувати повноцінної макос для айпадів?
мені все одно, питайте в профільних форумах
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 09.11.2025 15:47будь який для створення якого зручніше з клавіатури
я надіюсь - ви вільно володієте клавіатурою? на сліпу набираєте? скільки символів на секунду?
Меджік кавер з вбудованою клавою з цим звісно не справиться?
yuriy_dd: 09.11.2025 15:47слабо ви орієнтуєтесь в UI під тач
yuriy_dd: 09.11.2025 15:47і до телефону можна, не виникає такого питання? слабкий кругозір?
От і ви нарешті згодні з тим, що айос з айпаду робить роздутий телефон, хоча потенціал навіть айпаду міні дозволяє використовувати його як повноцінний автономний мак
yuriy_dd: 09.11.2025 15:47Дорогі айпади - я теж не знаю для кого. Може для художників.
Хіба погано об'єднати можливості професійного графічного планшету і повноцінного маку?
yuriy_dd: 09.11.2025 15:47напевне ви мали на увазі - ОС для планшету
iPadOS - просто на порядки вище ніж рішення дла Андроїд, і софту більше - але вас це не хвилює
Був би софт - не було би потреби випускати безперспективний огризок макбука, який цікавий хіба що любителям яблука як бренда :rotate:
yuriy_dd: 09.11.2025 15:47У вас Епл - як червона ганчірка. Лікуйтесь.
Я лиш вказав на те, що епл навмисне змушує купувати два майже однакових пристрої на ідентичних процесорах, не сприймайте це як особисту образу вас і вашого віросповідання
yuriy_dd: 09.11.2025 15:47мені все одно, питайте в профільних форумах
Що я і роблю прямо зараз у людини, яка для цього створила окремий топік :)
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 09.11.2025 16:33 я надіюсь - ви вільно володієте клавіатурою? на сліпу набираєте? скільки символів на секунду?
Меджік кавер з вбудованою клавою з цим звісно не справиться?
відповідь на питання не дали. Підозрюю, що клавою ви користуєтесь як сліпий 2-х пальцевий метод - по вказівному на кожній руці, а сліпий - бо на екран не дивитесь :lol:
Gold_Star: 09.11.2025 16:33 От і ви нарешті згодні з тим, що айос з айпаду робить роздутий телефон, хоча потенціал навіть айпаду міні дозволяє використовувати його як повноцінний автономний мак
відповідь я вже дав, але що говорити з людиною яка навіть не розуміє що на айпаді нема айос :lamer:
Gold_Star: 09.11.2025 16:33 Що я і роблю прямо зараз у людини, яка для цього створила окремий топік :)
ще раз - ну про що можна говорити з людиною - яка не може прочитати назву топіка
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 09.11.2025 17:23відповідь на питання не дали. Підозрюю, що клавою ви користуєтесь як сліпий 2-х пальцевий метод - по вказівному на кожній руці, а сліпий - бо на екран не дивитесь
Ви не хвилюйтесь, у епла достатньо фінансування для рнд, щоб вдосконалити клавіатуру для айпада та перевернути ваше вузьколобе уявлення про комп'ютер
yuriy_dd: 09.11.2025 17:23відповідь я вже дав, але що говорити з людиною яка навіть не розуміє що на айпаді нема айос
Ви міуі чи оне уі теж вважаєте окремими ОС? :lol:
yuriy_dd: 09.11.2025 17:23ще раз - ну про що можна говорити з людиною - яка не може прочитати назву топіка
Що ж, якщо для вас це питання незручне, тоді почнімо з основ. Чим відрізняється M3 в iPad Air від M3 в Macbook Air та чому ці два девайси не можуть працювати під однією системою? :popcorn:
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 09.11.2025 14:19 М4 швидший на 50% за останій ноутбучний райзен 395, який ще й від батареї просідає ледве не в 2 рази
...
звичайно що в реальних задачах звичайних користувачів
спойлер

Alexsandr: 08.11.2025 00:16А если запустить проф софт для видеокарты той?
...Экспорт с минимальными эффектами: Разница между процессорами может быть незначительной, особенно для проектов в 4K. В одном из тестов на YouTube ноутбук с Ryzen AI Max+ 395 показал почти идентичное время экспорта с MacBook на M4 Pro в проекте, где не требовалась максимальная производительность GPU.
Интенсивные задачи: В проектах с большим количеством сложных эффектов или при работе с Fusion система с Ryzen AI Max+ 395 благодаря мощному интегрированному GPU RDNA 3.5 может показать очень сильные результаты, порой опережая базовый M4.
Кодеки: При работе с ProRes M4 будет быстрее благодаря аппаратным движкам. В то же время Ryzen AI Max+ 395 очень эффективно обрабатывает AVC, HEVC, VP9 и AV1.

Т.е. все зависит от задачи.
yuriy_dd: 09.11.2025 14:19 а чому не брати до уваги для ноута автономність, для мене це дуже важливий параметр
Потому что она давно стала нормальной и у остальных. Теперь претензии идут по типу, а если отключить питание и нагрузить по полной... но тестов к сожалению на время автономности под нагрузкой не видел.
yuriy_dd: 09.11.2025 14:19 я знаю підхід х86 - для швидкості беремо одні проци (ще й від розетки), для автономності - інші і тд
ну а самий кайф для справжнього фаната х86 - це взяти дескопну 5090 проти макбук ейр без охолодження і від розетки
Не это подход у вас. То проф видеокарта для целей где она не используется, только для поднятия цены. То аир в синтетике то про или промакс там 3Д вдруг нужно.
Gold_Star
Member

Хочу ганяти LLMки на iPad Pro з надпотужним M5, але Apple вважає що це звичайна читалка для малювання :weep:
leif
Member

yuriy_dd: 09.11.2025 15:47я надіюсь - ви вільно володієте клавіатурою? на сліпу набираєте? скільки символів на секунду?
які у вас результати на манкітайп? англ/укр? тільки вказуйте режим
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 09.11.2025 19:05показал почти идентичное время экспорта с MacBook на M4 Pro
тобто якщо так само як макбук - це вже прогрес, а якщо врахувати що при роботі від батареї - швидкість суттєво просідає - то це як?
Alexsandr: 09.11.2025 19:05система с Ryzen AI Max+ 395 благодаря мощному интегрированному GPU RDNA 3.5 может показать очень сильные результаты, порой опережая базовый M4
та ви що - навіть базовий М4, який коштує в мак міні $500 - так це ж прогресс х86
а якщо порівняти АРМ з х86 - 10 років тому і зараз?
Alexsandr: 09.11.2025 19:05Потому что она давно стала нормальной и у остальных
тому що х86 при роботі від батареї майже в 2 рази повільніші?
може саме тому і повільніші - що одночасно швидкими і автономними можуть бути лише АРМ?
Alexsandr: 09.11.2025 19:05Теперь претензии идут по типу, а если отключить питание и нагрузить по полной... но тестов к сожалению на время автономности под нагрузкой не видел
так макбук за той час сильно більше роботи виконає - не приходило в голову таке очевидне?
leif: 09.11.2025 19:18 які у вас результати на манкітайп? англ/укр? тільки вказуйте режим
забагато я роблю - спочатку ви

Відправлено через 6 хвилин 51 секунду:
Gold_Star: 09.11.2025 19:17Хочу ганяти LLMки на iPad Pro з надпотужним M5
в тому і проблема що мізки у вас працюють як у 2-х річної дитини - яка хоче цукерку і вже
а щоб подумати що для такої задачі підійте наякраще мак студіо з М4 Макс і дешевше буде - ви не в змозі
Gold_Star: 09.11.2025 19:17але Apple вважає що це звичайна читалка для малювання
саме так, прямо явно каже, навіть з картинками що дитина зрозуміє
leif
Member

yuriy_dd: 09.11.2025 19:40забагато я роблю - спочатку ви
аа, ну це значить, що результати так собі. зрозуміло, можете не уточнювати
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 09.11.2025 19:40в тому і проблема що мізки у вас працюють як у 2-х річної дитини - яка хоче цукерку і вже
а щоб подумати що для такої задачі підійте наякраще мак студіо з М4 Макс і дешевше буде - ви не в змозі
Покажете де купити мак студіо за $999? :idea:
yuriy_dd: 09.11.2025 19:40саме так, прямо явно каже, навіть з картинками що дитина зрозуміє
Та ну невже, сам Юрій визнав, що оті всі потужні арми добре підходять лише для ютубчика? :lol:
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 09.11.2025 19:05а если отключить питание и нагрузить по полной... но тестов к сожалению на время автономности под нагрузкой не видел
тут фанат х86 виклав відео - там є про роботу від батареї під навантаженням - звичайно ж якщо ви розумієте англійську:
спойлер
Відправлено через 1 хвилину 13 секунд:
Gold_Star: 09.11.2025 19:44Покажете де купити мак студіо за $999?
я дивився на більш дорогу версію айпад про
макстудіо я бачив по 1600
Ответить