Ryzen 7 7800x3d мікрофрізи та дуже низький 1% low fps

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Junior

Бажаю здоров'я. Зіштовхнувся з проблемою мікрофрізів при переході з АМ4 на АМ5. Можливо тут хтось з цим допоможе, бо у мене вже опустились руки...

Система:

Процесор: Ryzen 7 7800x3d
Материнка: Asus tuf gaming b850-plus wifi
Пам'ять: Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 6000Mhz CL30 FURY Beast Black
Відеокарта: Msi rtx 3080 12gb ventus 3x oc lhr
БЖ: Chieftec VEGA M 850W
SSD (Система): M2 SSD XPG SX8200 Pro 512 Gb
SSD (Ігри): Kingston NV3 3D NAND 1TB M.2 NVMe x4
По переферії 2 монітори (180 2к та 144 1080р), мишка, клавіатура і GoXLR Mini

Коротко про проблему:

Зібравши систему з новими комплектуючими (Процессор, Материнка, Пам'ять) отримав мікрофрізи в іграх, особливо помітно в іграх з відкритим/напів-відкритимсвітом, хоча і в шутерах типу CS, Apex теж проблеми з плавністю. Решта старих комплектуючих працювали справно на АМ4 (b450, r7 5700x3d, DDR4 3200), жодних проблем з мікростатерами і т.д.

В плані підключення компонентів, кабелів і т.д., все підключено вірно, перевірино декілька разів (не експерт але всі збірки до цього робив власноруч). Після завершення збірки та встановлення ліцензованої Windows 24H2, першочергово оновив Bios материнки до останньої версії, виставив профіль EXPO для оперативки, решту лишив за замовчуванням. Встановив всі драйвери (чіпсет, lan, звукі т.д.) через Asus hub, та всі програми якими користуюсь (драйвери/софт GoXLR, SteelSeries Sonar, софт мишки). Скачав Steam та різні ігри, спочатку помітив що зникла плавність в Apex і місцями відчуття що граєш на 60 герц моніку в 60 кадрів (при тому що фпс в грі залочений на 177 і майже не рухається). Потім була CS з рандомними фрізами, скаканням ms ну і соло ігри з стабільними мікрофрізами. В самій Віндовс наче все ок, тільки коли вона завантажується і починають з'являтись програми в треї відбувається короткий профріз на секунду, потім все наче норм. Єдина гра яка наче не фрізила це Megabonk, але там використання ресурсів компа мінімальні.
Зрозумівши що тут явно щось не те, поліз в інтернет (Reddit, ChatGPT і інші ресурси) і почав збирати інформацію через що ці мікрофрізи.

Моніторинг та тестування

Для початку тестував різні ігри з моніторингом Msi Afterburner (відображення живлення вимкнуто читав що спричиняє мікрофрізи), кожні секунд 10 спайки на графіку часу кадру і профріз в цей момент, особливо коли десь в грі біжиш і міняються текстури. Вмикав моніторинг від Steam та Nvidia і помітив що 1% Low падає іноді до 25 кадрів при середніх 150 в тому ж Dayz (знаю що це не еталон оптимізації але на АМ4 він працював чудово) коли біжиш по мапі, відкриваєш інвентар або якесь меню. В інших іграх схожа ситуація. Я не дуже шарю в тестуванні пам'яті/проца, знайомий порадив прогнати пам'ять Memtest86 і проц OCCT (1,5 години), помилок не було. Але чому тоді під навантаженням в іграх така печальна картина...

Спроби пофіксити проблему

Чергова жертва AMDip якого не існує. Зразу скажу, я спробував майже всі рекомендації які були на Reddit та від ШІ, починаючи від Bios закінчуючи Віндовс... Відкочував Bios, пробував різні профілі EXPO, ручні таймінги пам'яті від Бульдозоід, FCLK=2000/2033, UCLK=MCLK, UCLK=MCLK/2, вмикав/вимикав різні параметри оперативи (Gear Down Mode, Context restore і т.д.). Вимикав/вмикав PBO та СО, C-States, fTMP, SVM, міняв PCI Gen на відеокарті/чіпсеті/ссд (5.0, 4.0, 3.0), дуже багато всього перепробував в Bios, без результатів.

Разів 20 перевстановлював Віндовс, пробував по дефолту, пробував оптимізований з вимкненням всякого сміття, перевстановлював з повним видаленням драйвера чіпсету з сайту АМД, перевстановлював драйвери Nvidia через DDU (пробував старіші версії), різні плани живлення (ставив Park Control), вимикав захисник Віндовс та ізоляцію пам'яті, налаштовував панель Нвідіа під макс продуктивність... Нічого не допомогло.

Підключав монітор в материнку через DP і тестив на вбудованій графіці, все одно були підфріжування. При ввімкненні Adaptive sync на моніторі та G-sync в панелі, мікростатери стали ще довшими по часу, картинка взагалі зависала на 0,5 секунди. Температури відеокарти/процесора в нормі, нічого підозрілого. Завантаження графічного процесора не просідає, зазвичай в 2к доходить до 100%. LatencyMon показував піки nvlddmkm.sys до 1000-1200, але відяха справна.

Чи може це все означати що мені попався бракований процесор? Бо навіть на стокових значеннях оперативи мікрофрізить, я не сліпо вірю ШІ але вона підозрює що з контроллером пам'яті процесора щось не так. Можливо хтось допоможе пофіксити цю проблему, бо у мене вже їде дах...
Васильович
Member

Shurkhit: 07.11.2025 17:00Зібравши систему з новими комплектуючими (Процессор, Материнка, Пам'ять)
А обидва SSD також нові?
Бо часто проскакують тут темки, де винним в дивній поведінці системи виявляється SSD.
Shurkhit
Junior

Васильович: 07.11.2025 17:25
Shurkhit: 07.11.2025 17:00Зібравши систему з новими комплектуючими (Процессор, Материнка, Пам'ять)
А обидва SSD також нові?
Бо часто проскакують тут темки, де винним в дивній поведінці системи виявляється SSD.
Один М2 Adata старий Gen 3, Кінгстон новий на Gen 4. Crystal Disk не показав жодних проблем з ними. Але цей варіант я теж тестував. Ставив їх по черзі в кожен слот М2 материнки, на кожному чиста Віндовс з драйверами і мінімум програм. Нажаль без змін.
f24gun69
Member

Процесор новим купляли ?
Shurkhit
Junior

f24gun69: 07.11.2025 18:16 Процесор новим купляли ?
Так, процесор, материнка, один ссд і пам'ять куплені в Телемарті
AZZDM
Junior

Shurkhit: 07.11.2025 17:43
А обидва SSD також нові?
Один М2 Adata старий Gen 3, Кінгстон новий на Gen 4. Crystal Disk не показав жодних проблем з ними. Але цей варіант я теж тестував. Ставив їх по черзі в кожен слот М2 материнки, на кожному чиста Віндовс з драйверами і мінімум програм. Нажаль без змін.
Как по мне похоже очень на SSD все таки.
А стресс тест OCTT не прогоняли ради интереса при разных режимах тестов и нагрузки?
Вижу писали порлтора часа,но в каких режимах и что тестили

Відправлено через 4 хвилини 44 секунди:
А обидва SSD також нові?
Кристал диск далеко не всегда показатель.
Ваша материнка режет линии когда 2 SSD установлены сразу?
Shurkhit
Junior

AZZDM: 07.11.2025 18:57

Как по мне похоже очень на SSD все таки.
А стресс тест OCTT не прогоняли ради интереса при разных режимах тестов и нагрузки?
Вижу писали порлтора часа,но в каких режимах и что тестили

Відправлено через 4 хвилини 44 секунди:

Кристал диск далеко не всегда показатель.
Ваша материнка режет линии когда 2 SSD установлены сразу?
Детальну назву тесту я Вам не скажу бо в ОССТ виставляв все по вказівкам знайомого (до цього ним не користувався). Знайомий через ОССТ довго підлаштовував CO на кожне ядро на своєму 9950x3d, тому впевнений що тест там був той що треба. Він казав що це тест стабільності CPU з навантаженням по всім ядрам.

На рахунок ssd, один слот М2 від cpu, один від чіпсету. Писав вище що тестив ці 2 М2 по одному в кожному слоті на материнці. Плюс навіть підключав свій старий ssd 2,5 125 Gb (на якому стояла Віндовс на АМ4) через Sata, навіть в цьому випадку були мікрофрізи...
AZZDM
Junior

На скольки линиях ваша видеокарта работает сейчас, с подключенными 2шт SSD?
8 или 16?
Подозреваю ,что 8.
Shurkhit
Junior

AZZDM: 07.11.2025 19:22 На скольки линиях ваша видеокарта работает сейчас, с подключенными 2шт SSD?
8 или 16?
Подозреваю ,что 8.
HWInfo64 показує х16 4.0 по відеокарті
Geinz21
Member

Shurkhit
единственное, что могу посоветовать, выключить в биосе предпочитаемые ядра. Вижу как раз родной ASUS, потому путь к ним лежит здесь Advanced => AMD CBS => NBIO Common Options => SMU Common Options. Отключить CPPC Preferred Cores, обычный CPPC не трогать. Во всяком случае, на старом 5900x помогло, ибо в некоторых играх с упором на проц статтеры выбешивали просто.
AZZDM
Junior

Shurkhit: 07.11.2025 19:44
AZZDM: 07.11.2025 19:22 На скольки линиях ваша видеокарта работает сейчас, с подключенными 2шт SSD?
8 или 16?
Подозреваю ,что 8.
Печально...
Вижу у вас 2 моника.
Пробовали чисто на одном тестить?
И что по частотам проца, когда мониторинг выводили в играх, какие он держит?
Shurkhit
Junior

Geinz21: 07.11.2025 19:45 Shurkhit
единственное, что могу посоветовать, выключить в биосе предпочитаемые ядра. Вижу как раз родной ASUS, потому путь к ним лежит здесь Advanced => AMD CBS => NBIO Common Options => SMU Common Options. Отключить CPPC Preferred Cores, обычный CPPC не трогать. Во всяком случае, на старом 5900x помогло, ибо в некоторых играх с упором на проц статтеры выбешивали просто.
ChatGPT мені рекомендував поставити на enable. Але проблема в тому що там тільки один параметр CPPC Preferred Cores (просто ,CPPC немає) який має 4 налаштування (auto/frequency/cache/driver) я пробував їх всі. З того що читав, це налаштування зроблене для x3d з двома чіплетами в яких 3дВкеш тільки на половині ядер

Відправлено через 10 хвилин 55 секунд:
AZZDM: 07.11.2025 19:55
Shurkhit: 07.11.2025 19:44

Печально...
Вижу у вас 2 моника.
Пробовали чисто на одном тестить?
И что по частотам проца, когда мониторинг выводили в играх, какие он держит?
Звісно, пробував один через відеокарту, пробував один через вбудоване ядро, потім 2 разом через відеокарту та ядро. З вимкнутим PBO MSI Afterburner показував 4800/4850, з увімкненим 4800/5050 в залежності від гри, та залоченого/розлюченого fps. Нижче не падали, температури теж в нормі 65-67 максимум що бачив в важких іграх
AZZDM
Junior

Единственное,что после всего перечисленного приходит в голову, это аппаратная проблема....
Как по мне, то что еще можно попробовать, перекинуть проц и\или озу и протестить на другом пк.
если конечно у вас есть такая возможность....
XXXshadyXXX
Member

Shurkhit Пробовали банально не просто включить PBO. а выставить вручную значения PPT TDC EDC, и выставить приблизительно по 250 по каждому из них?
Geinz21
Member

Встройку не пробовали отключать? И еще как вариант, выключить встроенный wifi через биос, если в нем нет нужды.

Отправлено спустя 5 минут 20 секунд:
Ну и весьма глупый вопрос: память правильно установлена? А2-В2?
Shurkhit
Junior

XXXshadyXXX: 07.11.2025 21:03 Shurkhit Пробовали банально не просто включить PBO. а выставить вручную значения PPT TDC EDC, и выставить приблизительно по 250 по каждому из них?
Виставляв advanced з лімітом motherboard, множник пробував х1/х10 та positive 100 по ядру, також вимикав буст і множник на авто. СО ставив різні негативні значення від -30 до 0
OldGoodGames
Member

щось останнім часом тут багато проблем з амд цпу :shuffle:
XXXshadyXXX
Member

Кстати не помешали бы сюда в студию скрины с AIDA 64 Cache and Memory Benchmark

Отправлено спустя 1 минуту 13 секунд:
Shurkhit
Там можно вручную выставить PPT TDC EDC. я всегда выставляю вручную в сборках
Shurkhit
Junior

Geinz21: 07.11.2025 21:19 Встройку не пробовали отключать? И еще как вариант, выключить встроенный wifi через биос, если в нем нет нужды.

Отправлено спустя 5 минут 20 секунд:
Ну и весьма глупый вопрос: память правильно установлена? А2-В2?
Вимикав вбудоване графічне ядро, Wi-fi та BT, навіть пробував вимикати Lan та вбудовану звукову, навушники підключав через донгл.
На рахунок оперативи 2/4 слот. При першій збірці вставив в 1/3, бо до цього були материнки тільки з 2 слотами і не знав що треба в певні слоти ставити, система не стартувала взагалі. Горів POST Dram, почитав, поставив вірно в 2/4. Пробував також по одній планці ставити по черзі в 2-й слот, без результатно.

Відправлено через 4 хвилини 14 секунд:
OldGoodGames: 07.11.2025 21:22 щось останнім часом тут багато проблем з амд цпу :shuffle:
Мені подобалась моя збірка на АМ4, все стабільно працювало. Але проца вже не дуже вистачало для сучасних ігор, плюс я граю/стрімлю з одного ПК. Тому вирішив оновитись, оновився...
NST1983
Member

Не ясно що за кулер. які температури в іграх і в стрес тестах?
Win+p і залишити тільки один монітор
Вимкнути швидкий запуск в біос і в самій вінді
енергоспоживання - виставити макс. продуктивність
не знаю як у вас налаштовано фрисінк і тп. Спробувати виставити ліміти по фпс і подивитись як воно буде.
тест ОЗУ запустити годин на 4-5
в біосі уважно пошукати внутрішнє GPU і вимнкути всюди
Що каже GPU-Z, resize bar увімкнено? Спробувати виключити чи включити.
Ответить