Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Member

tablestikus
так у тебя не разрядится батарея лифепо в таком упсе (ок, будет ее заряжать упс минуту...) разве это проблема?
tablestikus
Member

Shpoker: 06.11.2025 19:01 tablestikus
так у тебя не разрядится батарея лифепо в таком упсе (ок, будет ее заряжать упс минуту...) разве это проблема?
Не проблема, але я не шукаю економічно найвигідніший варіант.
GreenMile
Member

Shreder: 04.11.2025 15:03 добрий день. Підкажіть якийсь максимально бюджетний УПС, щоб коли виключать світло він потримав хоча б хвилину пк в роботі, щоб я встиг його виключити. Дякую
Можливо хтось продає б\у, теж рогляну такі пропозиції
По-перше це залежить від конфігурації ПК, по друге, наприклад, Powercom SPT-1500-II, він не максимально бюджетний, але хоча б не лайно одноразове.

Відправлено через 4 хвилини 38 секунд:
tablestikus: 06.11.2025 19:31
Shpoker: 06.11.2025 19:01 tablestikus
Дешевше за все є лише один варіант: купити справний б/в ДЖБ без батарей задешево і зібрати для нього ліфепо4 батарею самостійно.
Найбільш розумний варіант - зарядна станція, бо вона і як ДБЖ може працювати і власне як зарядна станція для інших потреб. Зручно, але не дешево, так.
Z440_User
Member

GreenMile, а якщо людина не розбирається та не вміє в електроніку? Або трошки вміє, але немає чим, немає де, не має коли?
Як тут бути з lfpo?
Ну здатна людина купити блоків (дбж, АКБ) та з'єднати їх між собою.
GreenMile
Member

Z440_User: 07.11.2025 11:15 GreenMile, а якщо людина не розбирається та не вміє в електроніку? Або трошки вміє, але немає чим, немає де, не має коли?
Як тут бути з lfpo?
Ну здатна людина купити блоків (дбж, АКБ) та з'єднати їх між собою.
Якщо не розбираєшся - тоді платиш гроші тому, хто розбирається і він тобі робить, все як всюди. Зараз є купа пропозицій, як готових батарей для ДБЖ, так і під замовлення зібрати.
Z440_User
Member

GreenMile, ото ж і виходить що для "шарящіх самодєлкіних" з комплектом інструменту та різноманітного приладдя все значно дешевше виходить, бо можуть купити "лєго" та самі зібрати.
А от якщо у людини немає такої можливості з якихось причин - виходить що та ж ліфепо не таке уж дешеве задоволення, бо її треба купувати готову.

П.С. Я щось вмію в електроніку, але з ліфепо справ ніколи не мав, тож спочатку треба вивчити питання комірок, потім розібратися в БМС платах, потім де це все накупити включаючи ящик, а потім постане питання інструменту для збирання та наладки. Бо щось мені підказує, що звичайним набором викруток + звичайних пяльників 40Вт та 100Вт із звичайною каніфолю та оловом (ну ще кіслота для алюмінію є) та простим авометром тут не обійдешся. Ну ще місце для збірки цього всього треба, щоб жінка з хати не вигнала...
...VS...
Купити десь готове.
Васильович
Member

Z440_User: 07.11.2025 11:28виходить що та ж ліфепо не таке уж дешеве задоволення, бо її треба купувати готову
Ну, це ціна придбання. А загальна ціна володіння вийде всеодно нижчою - бо така батарея прослужить набагато довше за свинцеву.

Я вже мільйон разів пошкодував, що купив у 2022 свинець в пару домашніх UPS :(
GreenMile
Member

Z440_User: 07.11.2025 11:28 GreenMile, ото ж і виходить що для "шарящіх самодєлкіних" з комплектом інструменту та різноманітного приладдя все значно дешевше виходить, бо можуть купити "лєго" та самі зібрати.
А це типу одкровення якесь? Якщо ти плиточник, то можеш собі плитку покласти "задарма" і без черги, а всім - задорого. Якщо зварювальник - можеш собі машину поварити "задарма", а всім - за великі гроші. Якщо сантехнік - можеш сам собі поміняти батареї, причепити бойлер і так далі "задарма", з всім іншим - за гроші. Якщо ти електронщик, чи трохи розбираєшся в темі - можеш сам собі ремонтувати речі, поміняти проводку в квартирі і зібрати акумулятори. Все чесно, на що жаліємось? :dontknow:
Z440_User: 07.11.2025 11:28А от якщо у людини немає такої можливості з якихось причин - виходить що та ж ліфепо не таке уж дешеве задоволення, бо її треба купувати готову.
Якщо ти чогось не вмієш - можеш навчитися. Не хочеш/не можеш вчитися - плати гроші, все максимально справедливо. Людина, яка вміє - витратила купу часу на своє навчання і придбання інструментів, завдяки чому може тепер збирати собі акуми "безкоштовно". Тому так, дешевше буде заплатити там зайвих 300-500 грн майстру за те, що він збере аккум за вас і вам не доведеться купляти паяльник, припій, флюс, теромоскотч, вчитись паяти і так далі.
Z440_User: 07.11.2025 11:28П.С. Я щось вмію в електроніку, але з ліфепо справ ніколи не мав, тож спочатку треба вивчити питання комірок, потім розібратися в БМС платах, потім де це все накупити включаючи ящик, а потім постане питання інструменту для збирання та наладки. Бо щось мені підказує, що звичайним набором викруток + звичайних пяльників 40Вт та 100Вт із звичайною каніфолю та оловом (ну ще кіслота для алюмінію є) та простим авометром тут не обійдешся. Ну ще місце для збірки цього всього треба, щоб жінка з хати не вигнала...
...VS...
Купити десь готове.
Якщо вмієте паяти, то переліченого вам буде достатньо для збірки, а саме: паяльник на 100Вт щоб спаяти комірки разом і не перегріти акуми при цьому, напаяти силові дроти і роз'єми. 40Вт пальник для напайки балансувальних дротів, ну і розхідники для пайки: припій, флюс/кислота, термозбіжні трубки,ч и хоча б ізолента і спирт для промивки. Ну і доведеться витратити певну кількість годин на перегляд ютюба, де є купа відео як зібрати самому з усіма нюансами.
Smok
Member

GreenMile: 07.11.2025 12:24Тому так, дешевше буде заплатити там зайвих 300-500 грн майстру за те, що він збере аккум за вас і вам не доведеться купляти паяльник, припій, флюс, теромоскотч, вчитись паяти і так далі.
більше того, інструменти нормального майстра зазвичай коштують набагато більше, аніж його робота по збірці батареї (зазвичай в рази більше)
а якщо треба лазерна зварка то там взгалі космос
tablestikus
Member

GreenMile: 07.11.2025 11:04
tablestikus: 06.11.2025 19:31
Дешевше за все є лише один варіант: купити справний б/в ДЖБ без батарей задешево і зібрати для нього ліфепо4 батарею самостійно.
Найбільш розумний варіант - зарядна станція, бо вона і як ДБЖ може працювати і власне як зарядна станція для інших потреб. Зручно, але не дешево, так.
Та зараз поставив там Ecoflow River 2 Pro що був під рукою - думав на щось поменьше по розмірам замінити, але схоже прийдеться так і залишити.

Відправлено через 2 хвилини 26 секунд:
Z440_User: 07.11.2025 11:28 GreenMile, ото ж і виходить що для "шарящіх самодєлкіних" з комплектом інструменту та різноманітного приладдя все значно дешевше виходить, бо можуть купити "лєго" та самі зібрати.
А от якщо у людини немає такої можливості з якихось причин - виходить що та ж ліфепо не таке уж дешеве задоволення, бо її треба купувати готову.

П.С. Я щось вмію в електроніку, але з ліфепо справ ніколи не мав, тож спочатку треба вивчити питання комірок, потім розібратися в БМС платах, потім де це все накупити включаючи ящик, а потім постане питання інструменту для збирання та наладки. Бо щось мені підказує, що звичайним набором викруток + звичайних пяльників 40Вт та 100Вт із звичайною каніфолю та оловом (ну ще кіслота для алюмінію є) та простим авометром тут не обійдешся. Ну ще місце для збірки цього всього треба, щоб жінка з хати не вигнала...
...VS...
Купити десь готове.
Ну коли мене зацікавило навчитися робити не для високого струму розряду-заряду збірки з літій-іону на 18650 мені це стало з нуля в $100 інструментів та матеріалів і десь місяць руку набивати і розбиратися.

Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
GreenMile: 07.11.2025 12:24
Z440_User: 07.11.2025 11:28П.С. Я щось вмію в електроніку, але з ліфепо справ ніколи не мав, тож спочатку треба вивчити питання комірок, потім розібратися в БМС платах, потім де це все накупити включаючи ящик, а потім постане питання інструменту для збирання та наладки. Бо щось мені підказує, що звичайним набором викруток + звичайних пяльників 40Вт та 100Вт із звичайною каніфолю та оловом (ну ще кіслота для алюмінію є) та простим авометром тут не обійдешся. Ну ще місце для збірки цього всього треба, щоб жінка з хати не вигнала...
...VS...
Купити десь готове.
Якщо вмієте паяти, то переліченого вам буде достатньо для збірки, а саме: паяльник на 100Вт щоб спаяти комірки разом і не перегріти акуми при цьому, напаяти силові дроти і роз'єми. 40Вт пальник для напайки балансувальних дротів, ну і розхідники для пайки: припій, флюс/кислота, термозбіжні трубки,ч и хоча б ізолента і спирт для промивки. Ну і доведеться витратити певну кількість годин на перегляд ютюба, де є купа відео як зібрати самому з усіма нюансами.
Та краще одразу вчитися на точковій зварці.
Z440_User
Member

Та просто "самодєлкіни" дуже часто топлять за ліфепо наче як воно майже безкоштовно, дешевше за свинець...

От скільки вийде 200А*г 12В батарейка lifepo під замовлення?
У мене 2*100А*г звичайні стартерні АКБ, ДБЖ яке має автоматичний зарядний пристрій з максимальним струмом 30А (у мене вибрано обмеження 20А), з ними працює другий рік. Поки що під навантаженням 150-300Вт тримає 6-7годин легко, навіть ще до вимкнення по розряду акб залишається декілька годин.
От тільки біда, щоб потім зарядитися, потрібно наявність світла 10годин...
_VlaD_
Member

Z440_User: 07.11.2025 13:40 Та просто "самодєлкіни" дуже часто топлять за ліфепо наче як воно майже безкоштовно, дешевше за свинець...
Так оно и есть дешевле.
Вон, упсовый аккум 12В 9-10А*ч из приличных стоит 1000+ грн.
Четыре банки 32700 на 6А*ч + БМС, провода и т.д выйдут дешевле, если самому собрать.
При том что свинец под большой нагрузкой всю емкость не отдает, то фосфат на 6А*ч будет полноценной заменой свинюки на 9-10А*ч.

Отправлено спустя 5 минут 23 секунды:
Не знаю как сейчас, но не так давно на OLX аккумы в сборе LiFePO4 на 15А*ч с БМС белой 100А продавались за 2200-2400 грн. Столько же стоят упсовые аккумы свинцовые на 18-20 А*ч. Если самому собирать, то фосфат выходит вдвое дешевле свинца. Если покупать - то сопоставимо.
Cirax
Member

...VS...
Купити десь готове.
Аккумулятор на lifepo4 для безперебійника збирається вашим комплектом аж бігом.
Пару тижнів тому зібрав на 33140 комірках, ємністю 15Аг.
Збирається до години часу.
Головне паяльник на 100Вт, старий дубовий, і безкислотний флюс.
Ви не зможете припаяти провід 4-6мм² до комірки?

Чудово входить на місце 2х штук свинцевих АКБ.
Нижній ряд заїхав в пази, зверху вагон місця для bms, по довжині ідеально.

Свинець тримав комп 30хв, lifepo4 тримає 3 години, далі не пробував.
Filabatya
Member

Після 10год зарядки про свинець можна далі нічого не писати :D
Z440_User
Member

Пару тижнів тому зібрав на 33140 комірках, ємністю 15Аг.
Гугл, пошук, пропозиції 270-300грн за шт з найдешевших (розетка 285грн)
285*4=1140грн комірки + БМС десь 300грн + якась коробка = 1500грн VS 1500грн LifePO готові пропозиції 12В 7-12А*г в брайн, розетка, ІТбокс...
Ну таке...
Shreder
Member

GreenMile: 07.11.2025 11:04
Shreder: 04.11.2025 15:03 добрий день. Підкажіть якийсь максимально бюджетний УПС, щоб коли виключать світло він потримав хоча б хвилину пк в роботі, щоб я встиг його виключити. Дякую
Можливо хтось продає б\у, теж рогляну такі пропозиції
По-перше це залежить від конфігурації ПК, по друге, наприклад, Powercom SPT-1500-II, він не максимально бюджетний, але хоча б не лайно одноразове.
Просто не можу проігнорувати твій пост. по перше конфа в профілі, це ж очевидно. По друге нахіба радити цей упс, якщо він і близько не бюджетний і писати "він не максимально бюджетний" так, ніби він бюджет, нууу але не максимально (!). Він вартує 12к. Я легесенько гуглив ціни на упси в цілому, щоб хоч приблизно розуміти їх ціни і дорожче 8к взагалі не зустрічав (це вже наворочені). В середньому від 2 до 4 тисяч (це 90% побутового ринку). А тут ти радиш за 12к і називаєш це не максимально бюджетним. Виглядає як показушність якась, типу от цей норм, а все що нижче шлак для ніщєбродів. Ніби як очевидно, що я шукаю і радити купувати упс (для задачі потримати пк в мережі хвилину, щоб вситнгути вимкнути) ціною в половинуПК це повний атас. :facepalm:
_VlaD_
Member

Z440_User: 07.11.2025 14:40VS 1500грн LifePO готові пропозиції 12В 7-12А*г в брайн, розетка, ІТбокс...
Ну таке...
Тільки "готові пропозиції" на струм розряду 5-10А, бо у них слабка БМС, тонкі проводи і невідомо якої якості комірки. Навіть дохлий офісний комп не витягне.
Покажи мені за 1500 грн готовий аккум на 7-12 А*г і щоб струм розряду був заявлений хочаб 30А.
Z440_User
Member

_VlaD_, ну я шукав в гуглу Lifepo4 12V 12Ah та дивився формату "всунути у відсік офісного компового УПС", мені дало ці варіанти в такому бюджеті. Все що дорожче - більше по ємності та не влазить у відсік офісного компового УПСа.

П.С. Мій ДБЖ з автомобільними АКБ то зовсім інший пристрій та зовсім іншими можливостями і не відноситься до профільної теми.
GreenMile
Member

Shreder: 07.11.2025 14:45 по перше конфа в профілі, це ж очевидно.
Ви не уточнювали, що підбираєте ДБЖ для профільного ПК, може ви батькам чи на роботу підбираєте? Ви питаєте - ви даєте повну інфу, а не всі інші мають здогадуватись і заглядати у ваш профіль.
Shreder: 07.11.2025 14:45По друге нахіба радити цей упс, якщо він і близько не бюджетний і писати "він не максимально бюджетний" так, ніби він бюджет, нууу але не максимально (!). Він вартує 12к.
Звідки я маю знати що для вас "бюджетно"? 12к за 1,5кВА ДБЖ - це бюджетно, тому що нормальні, типу АРС, коштують по 20+.
Не хочете таких порад - називаєте одразу бюджет, вже вдруге ви не даєте всієї інформації, але всі інші мають здогадуватись, що ви мали на увазі? Це так не робиться.
Shreder: 07.11.2025 14:45 В середньому від 2 до 4 тисяч (це 90% побутового ринку). А тут ти радиш за 12к і називаєш це не максимально бюджетним.
Зважаючи на те, що лише нормальний ОДИН свинцевий АКБ коштує близко 1000 грн, то УПС за 2-4к - це нонсенс, або шматок лайна, який в жодному випадку не вартий покупки, бо, скоріше за все, він не втримає ваш ПК і просто потухне при зникненні електрики.
Shreder: 07.11.2025 14:45Виглядає як показушність якась, типу от цей норм, а все що нижче шлак для ніщєбродів. Ніби як очевидно, що я шукаю і радити купувати упс (для задачі потримати пк в мережі хвилину, щоб вситнгути вимкнути) ціною в половинуПК це повний атас. :facepalm:
Виглядає так, що ви не надали нормальне ТЗ, що ви хочете, а зараз чомусь обурились, що вам порадили не те, що ви очікували. Вам ніхто не винен, що така річ, як ДБЖ, вартує недешево, навіть, якщо вам не підійшла порада - нема чого хамити, телепати у відпустці, щоб здогадуватись про ваше фінансове становище і що саме ви вважаєте "бюджетним" :dontknow:
_VlaD_
Member

Z440_User: 07.11.2025 15:03ну я шукав в гуглу Lifepo4 12V 12Ah та дивився формату "всунути у відсік офісного компового УПС"
Все там чудово влазить. Можна зробити у розмірах стандартних свинцевих 9А*ч чі 12А*ч. Просто БМС треба туди нормальну.
Ответить