Новости
Последние статьи и обзоры
7500F(Деградація IMC?)
-
Marmik
Junior
Привіт, хлопці, коротка історія: купив 7500f+msi a620m-e pro 2 роки тому. Система успішно постила 1 з 5-8 спроб(нескінченно світяться червоний та жовтий діод на материнці, незалежно від того, скільки ви чекаєте). Я був майже впевнений, що проблема в дешевій материнській платі або несумісності DDR5. Але продовжував користуватися цією збіркою (окрім траблів з проходженням посту проблем не було - в системі проц працював стабільно, жодних нарікань). Були перебрані нескінченні варіанти налаштувань BIOS: різна напруга soc/cpu, ставився BIOS за замовчуванням, різні таймінги оперативи, з або без expo - безрезультатно, все те саме: в деяких випадках система постила з першого запуску, частіше з 5-го, бувало й з 20-го. Пів року тому поміняв материнську плату на Asus Tuf B850 Plus-Wifi, був дуже розчарований: це не вирішило проблему. Після цього я подумав, що, можливо, це просто несумісність Dram з моїм процесором. Нещодавно перейшов на 9800x3d, і проблема зникла (тому проблема була очевидно і не в оперативі). Я щойно подарував свій старий 7500f і стару материнську плату msi a620 m-e своєму братові, ми купили нову ДДР5 для цієї збірки. І тепер вже він мучається із тією ж самою болячкою (10-20 спроб увімкнути/вимкнути перед тим, як система успішно проходить POST). Я розумію, що це 95% несправність процесора, але ще жевріє надія, шо можливо я чогось не спробував, що дехто з вас може мав таку саму проблему і вирішив її якось за допомогою налаштувань BIOS або будь-чого іншого. Варіант з гарантійкою відпадає, оскільки ЦП був куплений на AliExpress. Дякую за будь-які поради!
-
OldGoodGames
Member
Marmik: ↑ 07.11.2025 03:12 несумісності DDR5.
Привіт.(тому проблема була очевидно і не в оперативі). Я щойно подарував свій старий 7500f і стару материнську плату msi a620 m-e своєму братові, ми купили нову ДДР5 для цієї збірки.
Я не дуже знайомий з АМ5, але можу припустити, що проблема може бути саме з пам'ятью(я можу помилятись, нехай мене виправлять) довгий пост при старті може означати тренування пам'яті.
Яка саме пам'ять та скількі планок пробував?
Пробув тільки оду планку залишати і вмикати пк?
Оновлювати біос або запускати з дефолтними параметрами пробував?
ps шось схоже
https://forum-en.msi.com/index.php?thre ... ot.391159/
Последний раз редактировалось OldGoodGames 07.11.2025 03:56, всего редактировалось 1 раз.
-
daesz
Member
Надіюсь, ви розумієте, що 1% браку (з заводу) нікуди не зник, в не залежності від виду товару. Якщо ця проблема була "із коробки" - то потрібно було банально написати китайцю/алі і мб якусь частину грошей навіть алі вернув би, а мб навіть всю суму.
Олсо про яку деградацію йде мова, якщо проц не працював із коробки лол.
-
OldGoodGames
Member
наскільки я зрозумів, що проблема тільки з довгим стартом, потім ніби усе працює?daesz: ↑ 07.11.2025 03:52 Олсо про яку деградацію йде мова, якщо проц не працював із коробки лол.
-
daesz
Member
Мені здалось, що проблема полягає в тому, що ПК стартує з 10го разу?OldGoodGames: ↑ 07.11.2025 03:58наскільки я зрозумів, що проблема тільки з довгим стартом, потім ніби усе працює?
Довга загрузка - це прокляття ранніх версій біосу у майже всіх вендорів (крім, здається, якраз таки азроку), в мене, щоправда, в не залежності від версії - грузить комп за 10с.

Спеціально звертав увазу на час загрузки на різних версія біосу і він банально не змінювався жодного разу.
-
waryag
Member
Marmik
Пробували оновлювати біос?
Через два роки - так. А відразу можна було б щось і думати з продавцем/алі.Marmik: ↑ 07.11.2025 03:12Варіант з гарантійкою відпадає, оскільки ЦП був куплений на AliExpress.
Спробуйте старий проц на новій мамці. Вона ж все одно на гарантії?Marmik: ↑ 07.11.2025 03:12Дякую за будь-які поради!
-
bes
Member
Несли без expo загружалась нормально - то это проблемы post на материнки
-
Marmik
Junior
Привіт, проц тестувався на двох різних комплектах материнка+озу. Біос оновлений до останньої версії, весь пакет драйверів чіпсету також останньої версії. Зазвичай зрозуміло в перші 10 секунд після старту буде ПОСТ чи будуть нескінченно горіти червона і жовта лампочки. Якщо старт успішний - орієнтиром є корпусний кулер, який світиться яскравіше і на більших обертах. Якщо ні - горять червона і живота лампочки, кулер ледь-ледь обертається з тусклою підсвіткою.OldGoodGames: ↑ 07.11.2025 03:44Marmik: ↑ 07.11.2025 03:12 несумісності DDR5.Привіт.(тому проблема була очевидно і не в оперативі). Я щойно подарував свій старий 7500f і стару материнську плату msi a620 m-e своєму братові, ми купили нову ДДР5 для цієї збірки.
Я не дуже знайомий з АМ5, але можу припустити, що проблема може бути саме з пам'ятью(я можу помилятись, нехай мене виправлять) довгий пост при старті може означати тренування пам'яті.
Яка саме пам'ять та скількі планок пробував?
Пробув тільки оду планку залишати і вмикати пк?
Оновлювати біос або запускати з дефолтними параметрами пробував?
ps шось схоже
https://forum-en.msi.com/index.php?thre ... ot.391159/
Так, звичайно пробував на БІОСІ із зкинутими налаштуваннями - без різниці. Так само пробував старт по одній планці пам'яті у кожен із двох слотів. Безрезультатно.
Відправлено через 4 хвилини 40 секунд:
Так от в тому і прикол, що з самого початку проблема виникала досить рідко і я був впевнений, що якщо в системі проц працює стабільно, проходить усі стрес-тести - то справа в дешевій материнці або пам'яті. Помиливсяdaesz: ↑ 07.11.2025 03:52 Надіюсь, ви розумієте, що 1% браку (з заводу) нікуди не зник, в не залежності від виду товару. Якщо ця проблема була "із коробки" - то потрібно було банально написати китайцю/алі і мб якусь частину грошей навіть алі вернув би, а мб навіть всю суму.
Відправлено через 1 хвилину 41 секунду:
Так, тільки старт відбувається на 10-й-20-й раз клацання кнопки включення(рандом).OldGoodGames: ↑ 07.11.2025 03:58наскільки я зрозумів, що проблема тільки з довгим стартом, потім ніби усе працює?daesz: ↑ 07.11.2025 03:52 Олсо про яку деградацію йде мова, якщо проц не працював із коробки лол.
Відправлено через 52 секунди:
Проц не стартує стабільно на обох материнських платах.waryag: ↑ 07.11.2025 09:20 Marmik
Через два роки - так. А відразу можна було б щось і думати з продавцем/алі.Marmik: ↑ 07.11.2025 03:12Варіант з гарантійкою відпадає, оскільки ЦП був куплений на AliExpress.
Спробуйте старий проц на новій мамці. Вона ж все одно на гарантії?Marmik: ↑ 07.11.2025 03:12Дякую за будь-які поради!
Відправлено через 1 хвилину 21 секунду:
Не важливо включений експо чи це зкинутий біос на дефолтні налаштування - поведінка проца однакова.bes: ↑ 07.11.2025 09:41 Несли без expo загружалась нормально - то это проблемы post на материнки
-
OldGoodGames
Member
Marmik
а, чому брали цей цпу саме на алі?
і як він віглядає? чи був він у боксі?
дуже схоже на бракований цпу тоді.
-
unique-neon
Member
Інколи не з першого разу стартують коли vsoc замало, можна збільшити. Але те що це не дожарить процесер, то не обіцяю. Стандартом є 1.2В, макс 1.3В.
Хоча якщо й без expo таке саме, то навряд допоможе.
-
Marmik
Junior
Дякую Вам за пораду, вже намагався ставити вольтаж від 1.10 до 1.29 на Soc:( Не допомогло, нажаль...unique-neon: ↑ 07.11.2025 22:36 Інколи не з першого разу стартують коли vsoc замало, можна збільшити. Але те що це не дожарить процесер, то не обіцяю. Стандартом є 1.2В, макс 1.3В.
-
waryag
Member
На Алі значно дешевше. Звичайно звідти приходить в оем блістері з пломбами.OldGoodGames: ↑ 07.11.2025 12:44 Marmik